JSBach, tak, tylko, ze to sa pasze o niskim poziomie energii, takie, ktore konie w sumie stale dostaja. a pasza wysokoenergetyczna moze byc szybko/wolnouwalnialna.
dea,JSBach, napisala, ze wlokno tez. ale jeszcze raz: sa sa pasze o NISKIM poziomie energii. a z tego co zrozumialam zonk, pytala o wysokoenergetyczne mieszanki paszowe i tam energia, jesli niskouwalnialna, pochodzi z tluszczow.
Wiecie może gdzie w Warszawie najlepiej mokotów-ursynow jest szewc który mógłby poszerzyć mi sztylpy oficerkowe? Nie wiem, rozbił jakoś "skórę" albo wszył szerszą gumę z suwakiem... Orientujecie się może jaki to byłby koszt? To kwestian ok 2 cm
Znacie jakieś sposoby na łapanie konia na padoku? Mój koń regularnie mi ucieka.... I bawi się ze mną w berka . Padok jest duży więc nie widzi mi się latanie godzinami za nią . Nigdy taka nie była ! Coś jej odbiło na wiosnę .
bakalia, przegoń ją trochę. Takie ciut "naturalsowe" podejście ale działa 😉 Też znam konia którego się nie da złapać, kiedyś jakieś podchody uskuteczniano, chowanie uwiązu, podchodzenie do innego konia i łapanie "znienacka" 😁 Ja idę- koń ucieka więc kręcę uwiązem "młynek" coby przyspieszyła, zwalnia to ją jeszcze gonie, aż zrozumie że to troszku męczące takie uciekanie galopem. Jak ucho w twoją stronę, łeb opuszczony i mlaska spróbuj podejść i zapiąć, jak dalej ucieka to goń uwiązem (ja tak łaziłam z 15-20 minut na początku). Parę sesji i koń da się złapać 😎
bakalia07, albo drugi sposób - marchewka czy jabłko i wołamy (ja zawsze gwizdam) jak przyjdzie to dostaje smakołyk. Mojego nauczyłam tak 5 lat temu i od tej pory wystarczy że stan, gwizdnę i koń jest koło mnie (zwykle galopem i rżeniem 😀)
ja bym tez chciała o cos zapytac. Od pewnego zajeżdżam młodego konia. Młody robi fajne postepy, ale zauważyłam cos, czego nigdy nie zauwazyłam u żadnego innego konia. W momencie, kiedy odpuszcza głowe w kłusie (na razie nie galopujemy) i idzie sobie w takim luźnym , niskim ustawieniu, to klapie szczęką. Nie jest to gryzienie wędzidła, rzucie go, kłapanie takie nerwowe, mam wrażenie,że ta szczęka tak luźno mu lata podczas kłusa, tak jakby kon miał rozluźnioną zuchwę i ona podczas takiego wybijającego chodu samoistnie uderzła o górną szczekę i w efekcie słychac zderzanie się zębów. Spotkał się ktos z takim zachowaniem ?
bakalia07, jest jeszcze jeden sposób na takieog uciekiniera, ale wymaga refleksu sporego. Trzeba uważnie obserwować konia i w momencie jak chce uciec pobiec w tym samym kierunku, jakby zabiegając mu drogę ucieczki. Jak zmienia kierunek - w tej samej sekundzie trzeba też iśc w drugą stronę. Po kilku takich zmianach koń z reguły staje i czeka na łapiącego. Tylko to moze być bardzo trudne na dużej łące. I taką zabawę można zacząć już z daleka.
whisperer13, kłapanie szczęką jest tez objawem nieakceptacji wędzidła i cżesto objawiać się będzie w monentach rozulźnienia.
Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Wiele z nich już stosowałam ale z tym ganianiem spróbuje . Boję się trochę wchodzić z marchewkami czy czymś bo jest jeszcze z 15 innych koni i ,że tak powiem też są bardzo chętne na tą marchewkę i galopując w moją stronę raczej widzą tylko marchewkę a nie mnie ;D Ech... to jest strasznie uciążliwe bo za nim ją złapie to już się ściemnia i nici z jazdy.
repka , tylko własnie ja to odbieram, jako taki luz w szczęce, koń nie kłapie tak jak to zwykle można zaobserować, trzaskając zębami , tylko tak jakby w rytm kłusa. Dziwne to jest i nie wiem do końca , jak to interpretować, ale dzięki za odpowiedź.
Działanie wodzy, czyli np. wykonywanie półparady, czy jakiekolwiek ruchy zginające, czy wstrzymujące polegają na tym, żeby "pracować nadgarstkiem"? 😲 Który staw/stawy naszej ręki mają w tym momencie rozluźnione, zginać się i działać? Moim zdaniem działa cała ręka w sensie staw barkowy i łokciowy, a nadgarstek ma być prosty, a nie jakość szczególnie rozluźniony tudzież "pracujący". Czasem wystarczy samo mocniejsze zaciśnięcie palców. A co do nadgarstka oczywiście nie twierdzę też, że ma być usztywniony, ale z tym "pracowaniem nadgarstkiem" to coś mi się nie widzi. Co o tym sądzicie?
W komentarzach na moim blogasku padło takie zdanie:
"Nadgarstek to esencja pracy, pracujesz szybkimi półparadami nadgarstkiem, rozluźniając go i spinając, odpuszczając. Jak chcesz zrobić pół paradę, z łokcia, z barku?? Nieruchomy nadgarstek powoduje spięcie automatycznie całej ręki, koń wbija się na wędzidło, więc praca z tego żadna o ile w ogóle wejdzie na jakikolwiek kontakt."
Moim zdaniem nadgarstek na rysunku jest przesadnie wykręcony. A nawet jeśli, to nie zmienia to faktu, że ma być prosty. To jest tylko obrócenie, a nie zgięcie, czy "pracowanie" nadgarstkiem. Wodzę pośrednią w kierunku naszego brzucha zbliża główne ruch całej ręki (barku i łokcia) a nie nadgarstka. W ogóle mi się określenie "pracowania nadgarstkami" wydaje jakąś kompletną bzdurą i kojarzy mi się z takim ruchem jak czerwona strzałka: ... i którego na pewno nie należy wykonywać.
dodałaś drugi rysunek i tekst, kiedy ja już napisałam odpowiedź, teraz jest ona bezsensowna.
Rozluźniam teraz " na sucho" i absolutnie nie używam barku i łokcia. Ruszam nadgarstkiem skręcając go. Pracuję nie zginając ( choć czasem przypuszczam, że zachodzą okoliczności, że się zegnie samowolnie🙂
Nadal zupełnie Cię nie rozumiem. Możesz jakoś rozwinąć swoją wypowiedź? Co to znaczy "rozluźniam teraz na sucho"?! 😲 I kiedy nie używasz absolutnie barku i łokcia?! 😲
Liczę, że ktoś poza tym udzieli jakiejś jasnej i sensownej odpowiedzi...
" na sucho" to znaczy w domu na kanapie, przed kompem, w tym momencie. Podczas tego ruchu nie używam barku i łokcia, ani nie wykonuję nimi innych ruchów barkiem i łokciem mających wpłynąć na rozluźnienie, czy zgięcie.
whisperer13 Mój bynajmniej już nie młody też wargą często kłapie. Kiełzno akceptuje jak najbardziej, ale w momencie jak się zaczyna na jeździe nudzić, to kłapie😉 Ot taki kombinator, cudotwórca.
Tez jezdze na klapiacej kobyle🙂 wlasnie jak sie wyluzuje to tak ma i nie ma to nic wspolnego z brakiem akceptacji kielzna, akceptuje miekko i bez prostestow🙂
Julie, oczywiscie, ze wiekszosc pracy wodza, robi sie nadgarstkiem, nie lokciem. wlasnie tak jak na rysunku- dlon, kciukiem do gory, porusza sie w pionie.