Powiedzcie mi co ile tak naprawde powinno sie werkowac? Kopyta. My mielismy robione w listopadzie, chcialam zawolac kowala pod koniec lutego czy poczatek marca, ale wszyscy mowili ze jeszcze nie bo ma bardzo ladnie zrobione i nie rosna mu tak szybko. Tak powiedzialy tez voltowiczki, ktore wowczas u nas byly. Ja juz zamowilam sama kowala na poniedzialek bo wydaje mi sie ze czas najwyzszy. Ale czy jezeli kopyta konia nie rosna tak szybko, to co ile powinno sie wzywac tego kowala bo ja nie wiem. U nas w stajni robia chyba 2 razy do roku i jest strasznie! :kwiatek: 😉
adrianna32, normalnie przyjmuje sie, ze co 6 do 8 tygodni. jednak, jesli kon sam wyciera kopyta, (nie jest kuty oczywiscie) i nie ma wad postawy i kopyt, to ten okres moze sie troche wydluzac, jednak prawie 5 miesiecy to zdecydowanie za dlugo!
adrianna32 teoretycznie co 6 tygodni :| Ale ze 2 razy do roku robią kopyta to rzeczywiście wielka "oszcz" tam panuje w stajni 😵 Mojemu koniowi też nie rosną szybko ale werkuje co 2 miesiące max. Z tym że on nie stoi w boksie, ma gdzie wycierać kopyta, ale w zimie już sytuacja wygląda inaczej kowal musi być częściej. Wydaje mi się, że kowal już dawno powinien się do was pofatygować, bo 4 miesiące to dość długa przerwa.
Zdaniem kowala , który do nas przyjeżdża- 6 tygodni za krótko 8 za długo. Teraz kiedy u mnie konie w sumie nie pracują wyjdzie dwa i pół miesiąca, ale tak na prawde to indywidualna sprawa bo u jednego ejst juz kiepskawo a u drugiego wyglądają jak dopiero co strugane. Jak bedzie kowal niech oceni kopyta Twojego konia i orzeknie co ile powinien mieć strugane.
A ja mam takie pytanko: czy na przyczepę jednokonną trzeba mieć papiery , "prawo jazdy"? 😡 Bo słyszałam,że na jednego konia to nie trzeba ,ale juz na dwukonną to podobno tak-więc jak to jest? 🤔 Sorry za takie pytanie w ogóle...
na dwa konie potrzebna kategoria B+E, ale jeśli masz przyczepę na jednego i do tego jednoosiową to wystarczy tylko B. W każdym bądź razie znajoma robiła sobie taką na zamówienie, żeby nie musieć dorabiać prawka na przyczepy.
agniecha930, to nie do konca tak. nie jest wazna ilosc osi, ale calkowita masa dopuszczalna. jesli cmd samochodu+przyczepy nie przekracza 3,5 tony to mozna jechac na B.
Acha czyli kowal bedzie w stanie to ocenic? i jesli spytam go jak jego fachowym okiem wygladaja kopyta to odpowie mi? Czy on sie zajmuje tylko werkowaniem i kuciem? 😀
Żeby sie zajmować werkowaniem i kuciem kowal musi sie znać dobrze na "całokształcie" kopyt Przecież jak coś jest z nimi nie tak to najcześciej właśnie kowal robi z tym porządek
agniecha930, to nie do konca tak. nie jest wazna ilosc osi, ale calkowita masa dopuszczalna. jesli cmd samochodu+przyczepy nie przekracza 3,5 tony to mozna jechac na B.
Prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania zespołem pojazdów (samochodem i przyczepą) pod warunkiem że a. Przyczepa zerejestrowana jest jako przyczepa lekka czyli ma DMC do 750 kg, wtedy zespół pojazdów może ważyć max 4,25 tony( 3,5 auto+750 przyczepa)
b. przyczepa inna niż lekka (pow 750 kg) gdy: 1. dopuszczalna masa całkowita pojazdu + dopuszczalna masa całkowita przyczepy jest mniejsza niż 3,5 tony 2. Masa własna pojazdu jest WIĘKSZA niż dopuszczalna masa całkowita przyczepy.
dla przykładu auto typu SUV mające masę własną 1400 kg nie może ciągnąc przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej (masa własna+ładowność) nie większej niż 1400kg.
MeLady, bardzo ciekawe pytanie. Wiemy, że kłus i galop występują jako robocze, pośrednie, wyciągnięte, zebrane. Galop - jeszcze cwał. "Dodane" to określenie na chody o dłuższym kroku (na żądanie jeźdźca) niż robocze. Niezależnie od jakości, ostatecznej długości kroku i sposobu wykonania (czy zdecydowane przejście czy "wydłużenie wykroku" - stopniowe). W sumie - treningowe określenie chodów wydłużonych na żądanie. Co "wyjdzie" ostatecznie - tego się nie określa z góry. Może wyjść wydłużenie wykroku, może - coś zbliżonego do pośredniego, albo - WOW - od razu piękny wyciągnięty. Po prostu "stopniowania" chodów koń uczy się w miarę ujeżdżania. Dla ułatwienia wszystko co dzieje się po drodze (w temacie wydłużania roku) często nazywa się "dodanym".
czy "czkawka" u koni jest czymś normalnym? 😡 kiedyś słyszałam że to może byc objaw wrzodów. mój koń się dziś 2 razy jakby.. "zachłysnął" powietrzem, odkaszlnął i już się nic nie działo... czy koń który był zawsze źle kuty, jeżeli zostanie okuty prawidłowo, może kuleć? tzn móc napewno może bo wygodne to nie jest pewnie... ale długo to może trwać? 🙇
czy koń który był zawsze źle kuty, jeżeli zostanie okuty prawidłowo, może kuleć? tzn móc napewno może bo wygodne to nie jest pewnie... ale długo to może trwać? 🙇
Może kuleć, jednak w przypadku nieprawidłowego kucia przez długi czas powrót do prawidłowego kucia powinien być stopniowy, tak właśnie aby nie kulał i aby nie zmieniać za szybko kształtu całego kopyta
[quote author=Tępa_Pała link=topic=1412.msg550348#msg550348 date=1271008081] a co jeżeli stało się to za szybko i kuleje? icon_redface Jeśli masz taką możliwość to rozkuć i pozwolić kopytom zregenerować się. [/quote]
Czy ja wiem czy rozkucie jest dobry pomysłem? My naszym dawaliśmy kilka dni spokoju i stopniowo ruszaliśmy, najpierw w ręku.