Forum konie »

Ścięgna - urazy, leczenie, pielęgnacja

yh, kolejny przypadek pt. wiem, ale nie powiem... 😉
[quote author=_Gaga link=topic=13980.msg2773843#msg2773843 date=1523428270]
[quote author=Zdrowykoń link=topic=13980.msg2773725#msg2773725 date=1523366781]
To że przez 3 lekarzy naprawdę nic mi nie mówi, to że zwyrodnień nie da się usunąć powiedzą ci wszyscy.Ale nie znaczy że się nie da.
[/quote]
Możesz proszę zatem napisać gdzie szukać pomocy dla mojego konia? Chętnie bym ją wyleczyła.
Nie wiem kto, poza lekqrzem weterynarii z USG może diagnozować ścięgna...  🤔
[/quote]
Nie wiem, nie znam Twojego przypadku, trzeba szukać przyczyny.Z jakiegoś powodu to się dzieje , jakiś przewlekły stan zapalny bakterie itd trzeba szukać.W jaki sposób leczyli weci?Czy nawet nie podjęli się próby.
Zdrowykoń, nie ma bakterii ani przewlekłgo stanu zapalnego. Są dziury w międzykostnych, staw skokowy prostuje się do pionu. Kolejne USG pokazywały jak rozchodzą się włókna kolagenowe. Koń odstawiony od pracy rok temu. Leczony objawowo p. zapalnie, początkowo zaboksowany. Jedyny efekt: zniesienie bólu. Suplementowany okresowo czarcim pazurem (ból) i MSM (regeneracja), w okresach zaognienia wcierany DMSO. Efekt żaden, tj nie jest lepiej ale i nie jest mega gorzej. Koń po zniesieniu stanu zapalnego sam szaleje na pastwisku , nie kuleje ale USG wykaauje postęp choroby. Obie nogi często nabrane ciastowatą lub twardą opuchlizną, która nie schodzi po ruchu (to nie opoje). Tyle
Wiele bym dała gdyby był cień szansy na wyleczenie, ale nie ma  😕
Koń ma też nieoperacyjnego guza tarczycy i jest po pękniętym oku. Staram się zatem ograniczać wizyty w klinikach...
Gaga sama napisałaś być może odpowiedz, guz tarczycy może powodować nadczynność lub niedoczynność tarczycy.Niedoczynność może prowadzić do takich zmian:

Hormony tarczycy wpływają w istotny sposób na metabolizm kości, a także kolagenu, stanowiącego główne białko tkanki łącznej. W związku z tym wszystkie struktury układu mięśniowo-szkieletowego, łącznie z kośćmi, chrząstkami, ścięgnami, mięśniami, mogą być zajęte przez proces chorobowy wywołany chorobami gruczołu tarczowego.
https://reumatologia.mp.pl/choroby/141407,zmiany-w-ukladzie-ruchu-w-przebiegu-niedoczynnosci-tarczycy
Zdrowykoń, nie mamy niedoczynności tarczycy. Narząd pracuje prawidłowo. Nie mamy też problemów z kośćmi i stawami... ale nie wykluczam, że guz mógł dać gdześ pośrednio taki efekt. Chociaż jednostka chorobowa wg badań nie ma z nim nic wspólnego
Niestety guz - jak pisałam - nieoperacyjny. Tu totalnie nic nie zrobię.
Tyle osób nie wierzyło w to co pisałem, jestem w szoku jak dużo osób tych co negowało wysłało nr tel żeby zobaczyć zdjęcia. Całe zero. 🤣
Kolejne 2 konie będą leczone do badań tym razem we współpracy z sggw ,dogrywamy szczegóły.
a na co Ci telefon? Ja mam telefon z guzikami i malym wyswietlaczem wiec nic nie zobacze. Wstaw tu foty prosze, chcialabym je obejzec.
Zdrowykoń, przykre, że piszesz jedynie o jakiejś magii totalnie bez szczegółów. Wiele bym dała mogąc pomóc mojemu koniowi 😕 , niestety zdjęcia Twojej trzeszczki nijak nie pomogą...
Póki muszę odstawić czarci pazur, bo trzeba przerwy robić. Przechodzę na MSM + DMSO jako wcierka i tak w kółko tylko po to, aby nie było gorzej. Po majówce poproszę o kolejne USG celem sprawdzenia jak to wszystko w środku wygląda.
To daj maila będzie lepsza jakość.
[quote author=Zdrowykoń link=topic=13980.msg2774159#msg2774159 date=1523525245]
Tyle osób nie wierzyło w to co pisałem, jestem w szoku jak dużo osób tych co negowało wysłało nr tel żeby zobaczyć zdjęcia. Całe zero. 🤣
Kolejne 2 konie będą leczone do badań tym razem we współpracy z sggw ,dogrywamy szczegóły.
[/quote]
Może dlatego, że jesteś kompletnie niewiarygodny?  Twoje ”wiem, ale nie powiem” to po prostu kpina i robienie sobie jaj z innych użytkowników.

Nie wiem, nie znam Twojego przypadku, trzeba szukać przyczyny.Z jakiegoś powodu to się dzieje , jakiś przewlekły stan zapalny bakterie itd trzeba szukać
Nikt nie spodziewa się, że internetowo wyleczysz czyjegoś konia. Ale mamy prawo spodziewać się, że skoro o tym mówisz, zdradzisz, co takiego zrobiłeś. Tak jak inni mówią, co robili przy takim czy innym schorzeniu. Nie masz do czynienia z idiotami – każdy jest świadomy tego, że co pomogło jednemu koniowi, nie musi pomóc innemu. Nie musi, ale może, więc od tego należy zacząć – od konkretów - a nie reklamowania swoich nadprzyrodzonych zdolności. A skoro konkretów nie podajesz, nasuwa się wniosek, że ich po prostu nie ma. 

Ja twierdzę bo wiem co robiłem że to się da zrobić.I to potwierdzają zdjęcia.
W takim razie powiedz, co zrobiłeś. Wtedy ludzie będą mogli odnieść się do faktów, a nie jakiś mglistych aluzji i niedopowiedzeń.
Moj meil jest w profilu, nie jest ukryty. Poprosze o te fotki przed i po 🙂
Jesteśmy po wizycie ortopedy. Kontynuujemy kucie ortopedyczne w celu poprawy kątów i balansu kopyta bo pozostawienie tej sytuacji grozi nam problemami z trzeszczkami wkrótce. Kucie ma się odbyć we współpracy kowal - wet + RTG.
Na ścięgno i staw pęcinowy LP , który wykazał także bolesność, mamy zaleconą serię zastrzyków z kwasu hialuronowego dożylnie. Mamy zrobić też stare, tradycyjne blistrowanie. Do tego później fizjo - ultradźwięki. Pytałam o zwapnienia w kontekście fal uderzeniowych. Owszem, można usunąć świeże , niewielkie zwapnienia. Ale uwaga - to metoda mocno inwazyjna, tzreba uważać bo zdarza się, że przy okazji taka fala może uszkodzić sąsiednie stawy i kości. Oczywiście jeśli coś już jest wcześniej nie tak. W kazdym razie piszę to jako ostrzeżenie, zanim zdecydujecie się na fale to dopytajcie dokładnie i sprawdźcie czy w sąsiedztwie zwapnienia nie ma nic co mogłoby niechcący oberwać. U nas fale odpadają, zwapnienie jest zbyt rozległe i zbyt stare. Ale w ultradźwięki zainwestujemy 🙂
Pytałam o suple dopaszczowe - nie ma to podobno większego sensu, tanie nie są a lepiej zainwestować w zastrzyki z kwasu.
[quote

Nikt nie spodziewa się, że internetowo wyleczysz czyjegoś konia. Ale mamy prawo spodziewać się, że skoro o tym mówisz, zdradzisz, co takiego zrobiłeś. Tak jak inni mówią, co robili przy takim czy innym schorzeniu. Nie masz do czynienia z idiotami – każdy jest świadomy tego, że co pomogło jednemu koniowi, nie musi pomóc innemu. Nie musi, ale może, więc od tego należy zacząć – od konkretów - a nie reklamowania swoich nadprzyrodzonych zdolności. A skoro konkretów nie podajesz, nasuwa się wniosek, że ich po prostu nie ma. 

[/quote]
Trusia żeby to było tak proste ja podanie sproszkowanej żaby to bym ci napisał .Jest tego zbyt dużo i zbyt trudne żeby ktoś bez całej wiedzy eksperymentował bo można zrobić krzywdę .Trzeba konia monitorować i na bieżąco reagować.Długo by pisać.A że się da mogę wysłać zdjęcia .Jedną osoba zdjecia oglądała zapytaj.
Zdrowy koń - z całym szacunkiem ale farmazonisz aż furczy. Jeśli nie masz nic konkretnego do dodania to po co piszesz..? Tu jest forum a nie archiwum - x, tajne przez poufne. Każdy rozumie, że składowych jest wiele. Każdy przypadek jest inny choć objawy podobne. Ale jeśli nie masz zamiaru dzielić się spostrzeżeniami to ja dziękuję.
Trusia - w punkt.
Mogę ci napisać konkretnie i zabawić się w proroka jak to napisałaś moim zdaniem to leczenie jakie opisałaś niewiele da albo na dłuższą metę nic , ale mogę się mylić.Jak się nie spróbuję to nie będziesz wiedziała obym się mylił.
Takie spostrzeżenia wystarcza?
Zdrowykoń, to napisz konkretnie co robić. Sama chętnie z rad skorzystam, skoro wykorzystałam już wszystkie inne opcje :/
Zdrowykoń - skoro składowych wiele, ale pomogły to opisz proszę KONKRETNE rzeczy, które pomogły Twojemu koniowi - inaczej przepraszam, ale nie wierzę w te zagadkowe nic nie wnoszące wywody.

To dokładnie tak, jakby Ci ktoś powiedział - mój koń był kulawy, pomogłem mu, ale nie powiem Wam jak, bo to za skomplikowane - teraz nie kuleje - wierzcie mi, że da się wyleczyć kulawizny.

ej przecież to jakiś troll jest....  👀
Olq w połowie sierpnia uszkodzone ścięgno zginacza głębokiego mam rezonans mogę pokazać.Od listopada nie pokazał żadnej kulawizny , koń galopuje skacze przeszkody i tfu tfu jest dobrze.Szykuje go na zawody.Chcesz przyjechać poskakać 😉 Poprawił się wygląd trzeszczki i zniknęło zwyrodnienie z kości koronowej.
pitoszek no dobra, po powyższym wciskam jednak przycisk ignor 😲
Może chcesz zdjęcia?
NIE nie chcę zdjęć, ani nie chcę skakać na Twoim koniu - chcę, żebyś w końcu nam zdradził CO robiłeś i w jaki sposób leczyłeś konia.

Dla przykładu - mój koń naderwał ścięgno - ja stępowałam 4 miesiące w ręku, dodając 5 minut tygodniowo. Koń się wyleczył, nie ma śladu na usg, biega, skacze i ma się dobrze.
Po co z nim dyskutujecie? Przecież od razu widać, że sobie jaja robi i ma ubaw z Was po pachy  😵
Widze ze probuje w każdym wątku po kolei.. dam sobie łapkę obciac ze pewnie nawet konia nie ma  😂
NIE nie chcę zdjęć, ani nie chcę skakać na Twoim koniu - chcę, żebyś w końcu nam zdradził CO robiłeś i w jaki sposób leczyłeś konia.

Dla przykładu - mój koń naderwał ścięgno - ja stępowałam 4 miesiące w ręku, dodając 5 minut tygodniowo. Koń się wyleczył, nie ma śladu na usg, biega, skacze i ma się dobrze.

Skoro wyleczyłaś swojego konia to po co się pytasz jak?
Tylko jest mała różnica bo piszemy chyba o innych ścięgnach lub innym miejscu skoro zrobiłaś usg.
Zdrowykoń, Ty umiesz czytać ze zrozumieniem,  czy tylko pisać trzy po trzy?

Póki co Twoje posty brzmią: mojemu koniowi odrosła noga, jesteście głupi że Wasze kuleją.
Ja , opisując dokładnie przypadek mojej klaczy dostałam propozycję zobaczenia zdjęć Twojego konia... eee jak obejrzenie zdjęć ma pomóc. Swoją drogą zdjęcia widziałam, a kobyła ma nadal zwyrodnienia w międzykostnych... dziwne Jednak nie było cudu i na podstawie zdjęć nie wyzdrowiała...
Chyba, że mam te zdjęcia jej gdzieś przykładać?
Gaga sama napisałaś że 3 wet stwierdziło jakąś chorobę genetyczną i co ja mam zrobić ,wymyśleć jakieś zaklęcie żeby pomogło. 😲  Jeśli jest to genetyczne jak twierdzisz to co mam przez Internet geny ci pozmieniać. 😉 W takim przypadku to prędzej wróżbita Maciej może coś pomoże. 😉
Generalnie Twoja pomoc komukolwiek na forum również zalicza się do działalności w stylu Wróżbita Maciej, tylko póki co nie podałeś nr premium do smsów 😂
Gaga you made my day! :kwiatek:
Zdrowykoń że niby Ty miałeś zdiagnozowane zerwanie zginacza głębokiego za pomocą innego badania niż USG? A jakie badanie robiłeś?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się