ja znam warstwową warstwami układa się pokrojone składniki szynkę, ugotowane jajka, kukurydzę, zielony groszek, konserwowy ogórek, to wszystko pokrywa się majonezem i keczupem i posypuje warstwą żółtego sera i szczypiorku. Pycha 😀
chodzę i myślę i żaden więcej składnik nie przychodzi mi do głowy 🙄 , może to już wszystkie składniki 🙄 w tej "mojej" ser, szynkę konserwową, ogórek zielony kroimy w kostkę , dodajemy majonez i serek gruboziarnisty i chyba nie dodajemy żadnych przypraw. hmmm pamiętam, że robiło się ją w kilka minut więc to może być tak jak piszę, ewentualnie jeszcze kukurydza ale nie bardzo mi pasuje 🤔
jako ze sezon grzybowy w pelni moj przepis na : Kurki w sosie smietanowym Potrzebne: kurki cebula bulion 2 lyzeczki maki 4-5 lyzek smietany 1/3 lyzki galki muszkatalowej 1 łyzka masła piepsz koperek
Obrac i pokroic droblno cebule. Smazyc 5 minut na masle. Pokroic kurki jesli sa duze i dodac do cebuli razem z 4 lyzkami bulionu. Jesli woda wyparuje dodac bulionu wedlug uznania. Gotowac 30 min. Do 5 lyzek smietany dodac 2 male lyzeczki maki i bardzo dokladnie wynieszac aby nie pozostaly grudki. Dodac smietane do kurek i cebuli mieszac az do zagotowania. Dodac piepsz i galke muszkatalowa dokladnie wymieszac. Na koniec dodac koperek.
mam mieć jutro gości (m. innymi teściowie) i potrzebuję przepis na szybką i dobrą przystawkę, która będzie smakować również osobom po 50, podsuńci jakiś pomysł? 🙇 edit: robił ktoś? http://alicja.przepisy.net/muszle-z-farszem/
Jutro dostanę od mamy 1kg wołowiny - jeszcze się z takim mięsem nie mierzyłam, bo zawsze mi mówiono że to sztuka żeby nie było twarde i suche 🙄 macie jakieś sprawdzone przepisy na pieczeń wołową, najlepiej z jakimś sosikiem 👀 tylko tak punkt po punkcie dla wołowego laika 😁
Mam ochotę na kotlety sojowe - kupiłam takie niby suszone. Na opakowaniu jest napisane, że trzeba je wymoczyć w warzywnym wywarze, potem obtoczyć w jajku i bułce tartej. I tutaj pojawiają się pytania:
nr 1: czy ten "warzywny wywar" może być vegetą w wodzie? nr 2: nie chciało mi się jajek kupować, myślicie że bez nich kotlety sojowe będą niesmaczne? Czy bułka tarta przyklei mi się do rozmoczonego kotleta sojowego? nr 3: mam ochotę dodac do tego wszystkiego ser, czy to dobry pomysł czy też nie bardzo?
Ja robię z fety, czarnych oliwek, kapusty pekińskiej, czerwonej cebuli i kukurydzy. Mi smakuje 🙂 Pewnie gdyby nie to, że robię dla 1 osoby robiłabym z większej ilości składników, ale tak to bez sensu.
jak grecką robię to wersja podstawowa u mnie wygląda tak: feta, sałata lodowa, papryka czerwona, pomidory, czarne oliwki, czosnek i bazylia, trochę skrapiam oliwą i gotowe.
Same składniki składnikami, ale nie wiem jaki sos zrobić - w sensie czy tylko oliwa, czy też ocet winny. Bo ostatnio polałam sałatke oliwą z bazylią i tymiankiem i własnie mi nie smakowało - a tak znalazłam w przepisie żeby zrobić.
Ja tam do sałatki greckiej nie robię sosu żadnego, tylko czosnek i oliwa, ewentualnie bazylia, szczególnie gdy ma świeżą. Żadnych gotowców nie używam, więc nie wiem, czy spełniają swoją rolę, ale wiele osób se chwali.
Jutro dostanę od mamy 1kg wołowiny - jeszcze się z takim mięsem nie mierzyłam, bo zawsze mi mówiono że to sztuka żeby nie było twarde i suche 🙄 macie jakieś sprawdzone przepisy na pieczeń wołową, najlepiej z jakimś sosikiem 👀 tylko tak punkt po punkcie dla wołowego laika 😁 Jeśli to jeszcze aktualne i jeśli byś chciała mięsko udusić, to może chilli con carne? Ja robię tak (przepis za Kręglicką): http://zagotuj.blogspot.com/2009/04/chili-z-dzikiego-weza.html
nr 1: czy ten "warzywny wywar" może być vegetą w wodzie? nr 2: nie chciało mi się jajek kupować, myślicie że bez nich kotlety sojowe będą niesmaczne? Czy bułka tarta przyklei mi się do rozmoczonego kotleta sojowego? nr 3: mam ochotę dodac do tego wszystkiego ser, czy to dobry pomysł czy też nie bardzo?
1. Pewnie, że tak 😉 2. Bez jajek i bułki też można, ale nie smakują tak dobrze! Naprawdę, lepiej przejść sie do sklepu po jajka 😀 3. O tak, z serem są pycha!
Po eksperymentowałam dziś z tą sałatką grecką 😀 Poza tym, że uważam że warzywa sa o tej porze roku ohydne, to już wiem czego mi brakowało, a co niektórzy wymieniali - czosnku! Nie dałam go dużo, ale jednak zrobił różnicę.
Chciałabym się pochwalić moimi przepisami - przepisy na ciasta . Większość z nich zrobiłam sama w swojej kuchni (choć zdjęcia pochodzą od różnych internetowiczów)
Help 🙇 mąż chcąc mnie uszczęśliwić kupił małe opakowanie krewetek z zalewie ze słodzikiem 🙄 no i teraz muszę coś z nich zrobić, żeby się nie obraził... pomysłu na nie kompletnie nie mam i jeszcze ten słodzik mnie przeraża. Boję się je otworzyć i spróbować 😡 myślałam nad jakimś spagetti 👀 albo sałatka - tylko czy takie krewetki się jeszcze w czymś marynuje czy one już takie gotowe do smażenia są? Zawsze krewetki robię z czosnkiem i cytryną 😵