Była kiedyś taka książeczka Kubusia Puchatka i tam był przepis na (...)
CIASTO! Nie pamiętam jak to leciało - takie krusznką i owocami. Proste jak drut, ale byłam funfel mały i nie pamiętam jak zrobić. Wszystkie przepisy w necie są inne 🙁 Ma ktoś tę książkę i może spisać? :kwiatek:
thaya - grzybki musisz chwile (5min) pogotowac w osobnym garnuszku, zeby zmiekly. Potem je odcedzasz, pozwalasz im wystygnac, a nastepnie kroisz w paseczki i dorzucasz do gotujacej sie juz potrawy 😉
no to zagwozdka. Raz pisza ze trzeba parzyc w 20 minut w wodzie, gdzie indziej ze pół godziny gotować. Dobra mam nadzieje ze to tylko kwestia ich "zmiękczenia" a nie jakiś składników w środku 🙂
Ja nigdy az tak dlugo nie gotowalam - tzn potem w potrawie pewnie w sumie dobijaja do 20-30min, ale same, na poczatku, to gotuje tylko chwile. Trujace nie sa, o to sie nie martw 🙂
Znacie może jakieś sprawdzone przepisy na dobrą kawę ? Chciałam zrobić przyjemność chłopowi jak wróci z zawodów, i go poczęstować kawką inną niż zawsze 🙂
Była kiedyś taka książeczka Kubusia Puchatka i tam był przepis na tuńczyka ala Krzyś - skład był bardzo prosty - tuńczyk, majonez i... korzeń pietruszki w małych ilościach. Brzmi dziwacznie? zaręczam, że pasuje niesamowicie i jest pyszne!
Pietruszka gotowana czy surowa?
Ja wczoraj zrobiłam sałatkę z zupek chińskich i prawie sama całą zjadłam 😡 Nie wiem czy podawałam przepis:
Makaron z zupek pognieść i zalać gorącą wodą by napęczniał. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. (Ja mieszam olej z przyprawą do kurczaka, kroję piersi i jakiś czas marynuję). Sałatę posiekać. Do makaronu dorzucić pozostałe składniki, doprawić i dodać majonez.
Zależy, ile toto waży. Taka nie za duża rybka (np. pstrąg) piekłaby się z pół godziny. Filety krócej.
Ryby można przed pieczeniem marynować (np. oliwa, sok z cytryny, ziółka, ew. czosnek). Generalnie nie przyprawiać za mocno. Piec w 180 - 200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć sreberko na kilka minut, żeby się ryba przypiekła.
Z wędzonym łososiem: kilka liści sałaty 10 dag łososia wędzonego na ciepło 1 mały pomidor 1 mała pomarańcza garść zielonych winogron jajko na twardo sos vinegrette
Serowo winogronowa: 1 camembert ( najlepiej z pieprzem lub chilli ) 10 dag ementalera lub innego łagodnego sera duża garść czerwonych winogron garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni sos vinegrette z dodatkiem soku z połówki pomarańczy
CIASTO! Nie pamiętam jak to leciało - takie krusznką i owocami. Proste jak drut, ale byłam funfel mały i nie pamiętam jak zrobić. Wszystkie przepisy w necie są inne 🙁 Ma ktoś tę książkę i może spisać? :kwiatek: [/quote]
Wiem, że późno, ale mam przepis na takie z tą kruszonką i owocami, mam nadzieję że to ten sam.
Reszta: -800g dowolnych owoców -tłuszcz do wysmarowania blaszki -mąka do obtoczenia owoców
Przygotowanie: Ciasto: 1. Jajka ubić z cukrem 2. Dodać margarynę, utrzeć. 3. Wlewać olej, ucierać. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta, wymieszać. Kruszonka: 1. Składniki połączyć Ciasto z owocami: 1. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 2. Owoce obtoczyć w mące, ułożyć na cieście. 3. Na wierzchu ułożyć kruszonkę. 4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 min.
Tylko co do przepisu to można dać mniej margaryny bo wychodzi strasznie tłuste no i się piecze te ciasto ok. 60 min.
Ja wczoraj zrobiłam papryczki chili nadziewane fetą która najpierw została obtoczona w ziłach. Papryczki zostały zamarynowane w oliwie z czosnkiem i pieprzem 🙂 niestety fotkę mam tylko na telefonie🙁
Potrzebuję przepis na kilka jakiś fajnych i prostych (nie mam siły stać długo przy garach - a muszę zrobić kolację) przystawek! Coś innego bo oklepane sałatki i śledziki już mi obrzydły 😉
Muffinka, najprostsza i namniej wymagająca przystawka to deska serów 😀 jeśli chcesz pobawić sie trochę to polecam mój specjał czyli cykoria nadziewana twarożkiem czosnkowym i na to po plasterku wędzonego łososia, cytrynka do przybrania i wygląda świetnie.
Guacamole z chrupkami? Ugotowane plastry buraków z sosem jogurtowo/czosnkowo/majonezowym np.? Oliwki prosto ze słoiczka? Zielona soczewica z majonezem albo sosem winegret? Pieczona papryka?
Muffinka, robię sama biały ser trochę jogurtu pieprz i sól do smaku do tego wciskam czosneczek i gotowe 😀 nadziewam tym pojedyncze listki cykorii na każdą taką łódeczkę kładę wędzonego łososia a obok układam cząstki cytryny do skrapiania łososia 🙂 łatwe do zrobienia i jakie pyszne 🙂
sałatka z kuskus ´´gotujemy´´ kuskus. Kroimy w kosteczkę pierś z kurczaka i smażymy z ulubionymi przyprawami. Obieramy ogórka usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę to samo robimy z pomidorami. Siekamy drobno kapustę pekińską. Wszystko mieszamy doprawiamy oliwą.
Muffinka, to jeszcze jedna. Na dużym dość płaskim talerzu układamy rukolę na niej pokrojone suszone pomidory w oliwie do tego przekrojone na połowę winogrona, pokruszony ser pleśniowy i orzechy włoskie to wszystko skrapiamy octem balsamicznym z dodatkiem oliwy z pomidorów.
kiedyś, kiedyś robiłam przepyszną sałatkę ale z pamięci. Niestety zapomniałam jak się ją robiło, może któraś z was kojarzy przepis. Na 100% w skład sałatki wchodził ser żółty, serek gruboziarnisty, ogórek zielony i szynka no i majonez, co więcej niestety nie mogę sobie przypomnieć. Nawet nie pamiętam czy było coś jeszcze. Spotkałyście się z taką sałatką?