safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 26 sierpnia 2017 12:32
Trochę mi się przypomniało, trochę pokombinowałem. W oryginale na spodzie był domowy dżem z fig, zastąpiłem kwaskowymi malinami mojej mamy, na to mascarpone utarte z orzechami włoskimi i tymiankiem. Jak dla typowego mięsożercy wyszło całkiem całkiem
Znacie jakieś fajne i smaczne sałatki z Tortellini? Sałatki w stylu jarzynowej odpadają, od dziecka nie cierpię sałatki jarzynowej, także na różne sposoby modyfikowanej.
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 31 grudnia 2017 12:33
andzia1 , P. robi dzisiaj na wieczór sushi 😀iabeł:
Ja robie takie roladki z tortilli z łososiem,twarożkiem i rukolą.I tak stwierdziłam,że zrobie takie łódeczki z batatow z sosem czosnkowym. 🤣 Dobre na domowke?Nie chciało mi się robić sałatki.. Ale dobre sushi mmm zjadłabym 🙂
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 31 grudnia 2017 17:07
Salatka z kasza jeczmienna, rukola, boczkiem, feta i burakiem pieczonym 🙂
Wymienilam wszystkie skladniki 😀 po prosto wymieszac wszystko, kasza oczywiscie ugotowana a buraczki upieczone, boczek zesmazony na chrupko 🙂 ja podaje z sosem miodowo-musztardowym 🙂
Szukam fajnego przepisu na ciasto, które mogłabym wziąć ze sobą do pracy (czyli takie, które przetrwa podróż samochodem 😉. Fajnie, jakby nie było bardzo skomplikowane, bo nie mam za dużo doświadczenia z ciastami 🙂 Macie coś sprawdzonego?
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 05 stycznia 2018 19:06
faith, a jakie proporcje? Tj. na woreczek kaszy starczą 4 buraki?
Zalezy jakie duze i jak lubisz 😉 Serio, ja nie trzymam stalych proporcji, daje tyle ile mam ochote akurat albo ile mam na stanie 🙂 Kaszy lepiej mniej niz wiecej akurat i warto zeby sie dobrze ulezala w cieplym - glajdowata zepsuje wyglad salatki 😉
Szukam fajnego przepisu na ciasto, które mogłabym wziąć ze sobą do pracy (czyli takie, które przetrwa podróż samochodem 😉. Fajnie, jakby nie było bardzo skomplikowane, bo nie mam za dużo doświadczenia z ciastami 🙂 Macie coś sprawdzonego?
Jeśli jest to jeszcze aktualne i ma to być ciacho do złapania w locie, to polecam ciasto amerykańskie, zwane również salcesonem: http://ewawachowicz.pl/przepisy,383.html Znam trochę inną wersję- bez miksowania- tylko mieszaną widelcem oraz zamiast gruszek daję orzechy włoskie. Z przepisu robiła babcia mojego męża i uważam, że... wychodzi takie samo 😉 Można zrobić tak jak w przepisie i dodać orzechy (ja tak robię- i często zamiast do keksówki to wrzucam do foremek i mam muffiny). Nie ma opcji, żeby ciasto nie wyszło!
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 20 stycznia 2018 18:48
faith, sałatka zrobiła szał na rodzinnej imprezie :kwiatek:
Piekł ktoś indyka w całości? Macie sprawdzony przepis? Czym to nadziać, i jak długo ma być w piecu? Zwykle robię w kawałkach a teraz nie chciało mi się porcjować i wrzuciłam do zamrażarki ze stwierdzeniem "będą goście na święta to się upiecze całego". No i teraz zaczęłam się zastanawiać, po czasie, jak to ugryźć. Podpowiedzcie coś. Jakoś nie ufam niesprawdzonym internetowym przepisom - bywa różnie.
Bibi ja piekłam raz, takiego ok 5 kg. Kupiłam zamrożonego trzy dni pieczeniem, po ok 24 h był już rozmrożony. Nie kombinowałam z przyprawami, sól, pieprz czarny, zmielony, słodka papryka. Do środka włożyłam przeciętą główkę czosnku, a pod skórę na piersi wepchnęłam masło z czosnkiem. Wyszło pysznie i pachnąco 🙂 piekłam w rękawie XXL ponad trzy godziny w 180 st z termo. A, no i ok godzinę przed końcem rozcięłam rękaw i dołożyłam pociętą marchew, selera i pietruszkę, ale to zupełnie dowolna opcja 🙂
Salatka z kasza jeczmienna, rukola, boczkiem, feta i burakiem pieczonym 🙂
Faith będę robić Twoją sałatkę na święta🙂 Możesz podać mniej wiecej proporcje?Ciężko mi to uchwycić bo nigdy nie robilam nic podobnego..2-3 buraki starcza?ile fety,kaszy?Będę wdzięczna jak znajdziesz chwilkę :kwiatek:
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 27 marca 2018 20:57
andzia1, ja robiłam kilka razy i zależnie od tego co chciałam osiągnąć to takie proporcje robiłam. Jak bardziej treściwa - więcej kaszy i buraków, jak bardziej zdrowo - więcej rukoli i buraków 🙂
Dokladnie 🙂 zależy też jakie buraki... Ja kompletnie nie ogarniam proporcji 😉 Na ile osób ta salatka? Na 3-4 powinno wystarczyć z pół woreczka kaszy, że 2 średnie buraki, 2 garści rukoli. Fety to tez zależy od smaku, to wyrazisty składnik. Ja lubię bardzo wiec min 1/3 kostki o ile masz favite np 😉
Moja siostra ma takie cudne powiedzenie: kuchnia to nie apteka! Wiec próbujcie i nie bójcie się proporcji!
Ok będę działać.O co chodzi..nie lubie jak coś zostaje i się marnuje a wyjeżdżam na święta wiec nie chcę kupować więcej niż potrzebuje 🙄 Ale będę próbować,dzięki :kwiatek:
Bibi ja piekłam raz, takiego ok 5 kg. Kupiłam zamrożonego trzy dni pieczeniem, po ok 24 h był już rozmrożony. Nie kombinowałam z przyprawami, sól, pieprz czarny, zmielony, słodka papryka. Do środka włożyłam przeciętą główkę czosnku, a pod skórę na piersi wepchnęłam masło z czosnkiem. Wyszło pysznie i pachnąco 🙂 piekłam w rękawie XXL ponad trzy godziny w 180 st z termo. A, no i ok godzinę przed końcem rozcięłam rękaw i dołożyłam pociętą marchew, selera i pietruszkę, ale to zupełnie dowolna opcja 🙂
Dzięki wielkie :kwiatek: Rozumiem, że jak takiego zwierza zostawię w piecu i pójdę na spacer to będzie się grzecznie piekł, nie trzeba podlewać czy coś i nie wyschnie na wiór.