Czy któraś z was ma może dobry, sprawdzony sposób na pikantną zupę węgierską? Jadłam kiedyś w bistro niedaleko poprzedniej pracy zupę idealną, gęstą, doskonale doprawioną, słowem miała wszystko, czego potrzebowało moje podniebienie, niestety nie potrafię jej odtworzyć...
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 23 stycznia 2014 08:38
Robiłam przedwczoraj krewetki. Zostało mi 5 papryczek chilli. W domu tylko ja jem pikantne rzeczy i nie mam pomysłu jak je wykorzystać. Macie jakieś przepisy z ich udziałem?
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 23 stycznia 2014 13:12
Pauli, a masz może przepis? Chętnie zrobię nawet tylko dla samej siebie, ale zgaduje, że to i tak max. 2 takie papryczki potrzebne
Kochane potrzebuje szybko fajnego i łatwego przepisu na coś pysznego wegetariańskiego 😉 hehe Mam gości w niedzielę na obiedzie i jedna osoba nie je mięsa. Potrzebuje danie obiadowe.
Muffinka, jeżeli je nabiał- to ta tarta jest super 🙂 http://kotlet.tv/tarta-z-warzywami można do niej dodać wszystko, ja zmieniłam warzywa i zrobiłam z kurczakiem, ale sprawdza się w każdej wersji 🙂
Szukam sprawdzonego przepisu na smaczną potrawę z szpinakiem ale taką żeby wszystkim smakowało, może być coś z makaronem i najlepiej z jakimś mięskiem 🙂
Na zdrowie. :kwiatek: A jak o makaronach mowa..... Włoska znajoma wyjaśniała coś ciekawego odnośnie słynnego al dente. Mnie dziwiło, dlaczego się mamy upierać i jeść twardawy makaron. Tymczasem, podobno się twardawego nie je! To znaczy gotuje się go osobno, na twardawy, ale potem miesza z sosem, żeby on ten sos wessał w siebie. I był miękki i przepojony smakami sosu. A ja, głupia żułam twardy i sos mieszałam dopiero na talerzu (lekko wystygły) i się czułam taka europejska i światowa nawet. 🤔wirek:
Szukam sprawdzonego przepisu na smaczną potrawę z szpinakiem ale taką żeby wszystkim smakowało, może być coś z makaronem i najlepiej z jakimś mięskiem 🙂
Podpinam się do pytania o ciasto pizzowe 🙂 znalazłam fajny kanał na yt, gość ma taki dziwny sposób bycia ale ma za to dużo świetnych przepisów. Chyba spróbuję zrobić pizzę według jego przepisu (tu przepis na dwie pizze)
Czy któraś z was ma może dobry, sprawdzony sposób na pikantną zupę węgierską? Jadłam kiedyś w bistro niedaleko poprzedniej pracy zupę idealną, gęstą, doskonale doprawioną, słowem miała wszystko, czego potrzebowało moje podniebienie, niestety nie potrafię jej odtworzyć... - z tą zupą to moja siostra zna idealny bo jej mąż jest Węgrem podpytam się i dam Ci znać.
Przepis na pizze z którego korzystam: 500 g mąki (nie tortowej!) 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy (można dać ziołowej albo np. z suszonych pomidorów) 25 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suchych 200-350 ml wody (zależy od mąki, trzeba dolewać po trochu i sprawdzać "czy już"😉
Świeże drożdże rozrabiamy ze 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody i odstawiamy. Mąkę łączymy z solą (i suchymi drożdżami jeśli takowych używamy zamiast świeżych), dolewamy oliwę. Robimy dołek w mące i wlewamy drożdże, wyrabiamy w misce dolewając po trochu wodę, tak żeby mąka się łączyła ale żeby się nie lepiło. Wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Wyrabiamy minimum z 10-15 minut, im dłużej tym lepiej, ciasto na pizze lubi ciepło rąk 😉 Kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę (lub dłużej) w jakieś ciepłe miejsce bez przeciągów. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto i wałkujemy/ rozciągamy. Nakłuwamy widelcem, smarujemy koncentratem, można posypać ziołami, i układamy ulubione składniki. Pizzę piec w ok 200 stopniach do zezłocenia, czas zależy od grubości pizzy i składników. Czasem dodaję zioła do mąki np. oregano lub rozmaryn 🙂
slojma Dopiero przeczytałam Twojego posta. Wprawdzie udało mi się osiągnąć zamierzony cel, ale jeśli dowiesz się czegoś ciekawego, chętnie poznam oryginalny przepis 😉
W sobotę zrobiłam pizzę wg przepisu Misskiedis była pyszna! Oprócz tego podczas ferii miałam fazę na gotowanie i pieczenie więc robiłam jarskie papryczki i kluski serowe 😀