Forum towarzyskie »

Przepisy kulinarne

Szpinak
- jak zrobić dobry szpinak
- i z czym go podawać

:kwiatek:
Dziewczyny potrzebuję pomysłu na szybką, tanią przekąskę w porze wieczornej. Chcę zrobić mężowi niespodziankę, bo mamy taką mini okazję. Nic specjalnego ale chciałabym to zaakcentować. Tylko jest problem - na przygotowanie mam góra 30 min! Bo tylko tyle nie będzie go w domu 😉 To nie ma być super danie gorące i sycące. Tylko coś fajnego do przekąszenia przed filmem 😉
Szpinak
- i z czym go podawać

:kwiatek:

pure ze szpinaku jako dodatek do ryby lub kotleta:
( albo farsz na roladki) 

-szpinak prasowany z tesco za 2 zł - gotujesz w woku.
-dodajesz tarty lub pokrojony czosnek- ząbek dwa.
-sól
-pieprz,
-koperek
-jedna pieczona na parze pokrojona cebulka ( jak kto woli smażona)
- dwa ugotowane kartofle
- troche twarogu  chudego ( wg gustu)

Całość ubijasz na miazgę- robi sie z tego coś ala papka.
Dosmaczasz. Gotowe.
Dziewczyny potrzebuję pomysłu na szybką, tanią przekąskę w porze wieczornej. Chcę zrobić mężowi niespodziankę, bo mamy taką mini okazję. Nic specjalnego ale chciałabym to zaakcentować. Tylko jest problem - na przygotowanie mam góra 30 min! Bo tylko tyle nie będzie go w domu 😉 To nie ma być super danie gorące i sycące. Tylko coś fajnego do przekąszenia przed filmem 😉

ślimaczki z ciasta francuskiego?
Kupić gotowe ciasto francuskie, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ulubionymi przyprawami (np. kminek albo oregano), serem i np szynką, zwinąć, pokroić w plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec az ciasto nie będzie surowe, ser sie rozpuści a wszystko sie przypiecze. Powinnaś zdążyć w 30 minut, możesz wyjąć ciepłe z piekarnika jak mąż przyjdzie, na zimno tez smaczne choć wolę ciepłe 😉
Muffinka parowki w ciescie francuskim albo farsz z szynki majonezu sera i szczypiorku w ciescie francuskin. albo salayka gyros. jakby cos Ci sie spodobalo to pidam dokladnie przepis
O, sałatka! To mogę zrobić wcześniej. Daj przepis :kwiatek:

A o pomysłach z ciasta francuskiego jeszcze pomyślę bo fajne. Dzięki dziewczyny :kwiatek:
Muffinka, jak lubicie czosnek to sałatka z fasoli. Puszka białej, puszka czerwonej na durszlak opłukać z zalewy i do miski. 2-3 ząbki czosnku- posiekać lub wycisnąć, trochę posiekanego koperku i 2-3 łyżki oliwy. Schłodzić 1-2h. Przed podaniem posypać startym serem żółtym (najlepiej ostry). I gotowe.
Piers z kurczaka pokroic i przyprawic gyrosem. do lodowki na godzine. usmazyc.
povostygnieciu do miski.na to keczup. cebula pokrojona w kosteczke.
ogorki kiszone w kosteczke na cebule.
potem warstwa majonezu lub jogurtu naturalnego greckiego.
puszka kukurydzy.
puszka groszku konserw.
warstwavmajonezuvlub jog naturalnego.
warstwa kapusty pekinskiej.
do lodowki.
gotowe.smacznego.
mozna jogurt czy majonez posypac koperkiem :-)
Muffinka 30 - 35 min to idealny czas na zrobienie sushi  😀

Szpinak
- i z czym go podawać

Jadam tylko świeży - jest sto milionów razy lepszy od mrożonej brei.
Do umytego i poszatkowanego dodaję wczesniej przygotowana zalewę z kostki rosołowej i śmietany doprawionej pieprzem, gałką i czosnkiem. Redukuję sos. Podaję z jajkiem sadzonym na miękko oraz świeżym pieczywem. Jeśli mam - to wrzucam kawałek wędzonego łososia. pyyycha 🙂

Można też dodać ser pleśniowy typu Lazur (uwaga wówczas ze słonością) i podać jako sos do makaromu (ttrylko dłużej trzeba pichcić)

Pzoa tym szpinak to super dodatek do sałetek, pizzy itp 🙂
Nie mam dostępu do świeżego szpinaku, więc musi być mrożony. A jajka sadzonego mi chłop nie zje.
A ten szpinak obiecałam dziś na obiad 😉
JARA, szpinak mrożony do garnuszka, odrobina masła, vegeta, czosnek i gotujesz.
Możesz zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Ja uwielbiam szpinak.

edit: ja lubię do wszystkiego! Ostatnio jako dodatek do kotletów mielonych.
Możesz zrobić rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem.
JARA, mrożony ma dużo wody i na patelni się robi się trochę pacia, którą trzeba odparować. Ale uduszony na maśle z czosnkiem daje radę.

edt: pisałam równo z ash
JARA, nalesniki ze szpinakiem- wczoraj robilam 😉 my uwielbiamy. Koniecznie z suszonymi pomidorami, feta i sosem czosnkowym 🙂
Nie mam miksera 😁 więc naleśników nie namieszam.
To może omlety ze szpinakiem?

Ja robię szpinak na patelni z czosnkiem i serem feta i albo nadziewam naleśniki i zapiekam z żółtym serem albo dodaje makaron. Aż mi ślinka pociekła  😜
Jara- szpinak mojego męża.
Szpinak rozmrażasz i wrzucasz do garnka. Dodajesz łyżkę masła, łyżeczkę wegety, pokrojony ząbek czosnku i trochę jogurtu 0%. Gotujesz jak najkrócej. Bo im dłużej gotujesz, tym szpinak podobno traci swoje właściwości.
Jeśli nie musi być niskokaloryczny, to zamiast jogurtu 0% daj śmietanę.
Podawaj do kartofli jako surówka. I tak jak nie przepadam za zieleninami, tak ten szpinak jem z chęcią.

ps- ooo....ash je taki sam jak mój mąż.  😀
No i na tym chyba stanie 🙂 Dzięki laski
Jara, serio potrzebujesz miksera do ciasta na nalesniki, come on, ja nigdy nie krece z mikserem, bo mi sie nie chce zmywac az tylu rzeczy 😁
Ja też nie używam miksera do naleśników. Właśnie je zrobiłam 😉 Dziś na obiad.

dzięki dziewczyny za przepisy. Obie sałatki mi się podobają :kwiatek:
Sushi chyba odpuszczę 😉
Dziewczyny mąż zażyczył sobie na obiad brukselkę. Ja nienawidzę, zawsze mi wychodzi gorzka - jak ją dobrze ugotować, czego dodać  👀
To czym Wy te ciasto na naleśniki robicie?
Mój niedawno robił!! zamroź na jeden dzień- to powoduje, że nie jest gorzka i nie ma tego obleśnego dziwnego posmaku. Potem nakrawasz do połowy i gotujesz. Polewasz masłem i jesz. PYCHA.

dworcika- widelcem się miesza.  😉
A dolewać np. mleka - bo się z czymś takim spotkałam...? Miała być dzisiaj na obiad, ale w takim razie będzie pojutrze - jutro naleśniki ze szpinakiem  🤣

Ja naleśniki mieszam zwykłą trzepaczką - z mikserem za dużo mycia potem  😎
Kami- nic nie wiem o mleku, ale o mrożeniu mąż usłyszał w jakimś programie kulinarnym w TV . Wypróbował i działa!
edit- zadzwoniłam do niego i mówi, że dolewal mleka do gotowania, ale kluczowe jest podobno to zamrożenie! I nacięcie też jest ważne!

czyli:zamrozić, naciąć, dolac mleka go dotowania.
Ja też trzepaczka.
Kami, ja do wody z solą gotowanej na brukselkę dodaję łyżkę cukru. Uwielbiam brukselkę z tym posmakiem.
tunrida, bo ten przepis na szpinak jest najlepszy 🙂
Dzięki dziewczyny  :kwiatek:
To ja Was podziwiam. U mnie widelec i trzepaczka nie dały rady... wyszły grudki i ogólnie słabo. Ale może mi wprawy w trzepaniu brakuje. Mikser mam taki zwykły, podstawowy. Szybko się myje na szczęście.
Hm..jak mam trochę grudek, to smażę z grudkami. Ale jak robię małe ilości, na kilka naleśników ( 3), to widelec całkiem nieźle daje radę.
JARA, już po obiedzie, ale na następny raz może makaron ze szpinakiem? 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się