Dziewczyny potrzebuję pomysłu na szybką, tanią przekąskę w porze wieczornej. Chcę zrobić mężowi niespodziankę, bo mamy taką mini okazję. Nic specjalnego ale chciałabym to zaakcentować. Tylko jest problem - na przygotowanie mam góra 30 min! Bo tylko tyle nie będzie go w domu 😉 To nie ma być super danie gorące i sycące. Tylko coś fajnego do przekąszenia przed filmem 😉
Szpinak - jak zrobić dobry szpinak - i z czym go podawać
:kwiatek:
pure ze szpinaku jako dodatek do ryby lub kotleta: ( albo farsz na roladki)
-szpinak prasowany z tesco za 2 zł - gotujesz w woku. -dodajesz tarty lub pokrojony czosnek- ząbek dwa. -sól -pieprz, -koperek -jedna pieczona na parze pokrojona cebulka ( jak kto woli smażona) - dwa ugotowane kartofle - troche twarogu chudego ( wg gustu)
Całość ubijasz na miazgę- robi sie z tego coś ala papka. Dosmaczasz. Gotowe.
Dziewczyny potrzebuję pomysłu na szybką, tanią przekąskę w porze wieczornej. Chcę zrobić mężowi niespodziankę, bo mamy taką mini okazję. Nic specjalnego ale chciałabym to zaakcentować. Tylko jest problem - na przygotowanie mam góra 30 min! Bo tylko tyle nie będzie go w domu 😉 To nie ma być super danie gorące i sycące. Tylko coś fajnego do przekąszenia przed filmem 😉
ślimaczki z ciasta francuskiego? Kupić gotowe ciasto francuskie, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ulubionymi przyprawami (np. kminek albo oregano), serem i np szynką, zwinąć, pokroić w plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec az ciasto nie będzie surowe, ser sie rozpuści a wszystko sie przypiecze. Powinnaś zdążyć w 30 minut, możesz wyjąć ciepłe z piekarnika jak mąż przyjdzie, na zimno tez smaczne choć wolę ciepłe 😉
Muffinka parowki w ciescie francuskim albo farsz z szynki majonezu sera i szczypiorku w ciescie francuskin. albo salayka gyros. jakby cos Ci sie spodobalo to pidam dokladnie przepis
Muffinka, jak lubicie czosnek to sałatka z fasoli. Puszka białej, puszka czerwonej na durszlak opłukać z zalewy i do miski. 2-3 ząbki czosnku- posiekać lub wycisnąć, trochę posiekanego koperku i 2-3 łyżki oliwy. Schłodzić 1-2h. Przed podaniem posypać startym serem żółtym (najlepiej ostry). I gotowe.
Piers z kurczaka pokroic i przyprawic gyrosem. do lodowki na godzine. usmazyc. povostygnieciu do miski.na to keczup. cebula pokrojona w kosteczke. ogorki kiszone w kosteczke na cebule. potem warstwa majonezu lub jogurtu naturalnego greckiego. puszka kukurydzy. puszka groszku konserw. warstwavmajonezuvlub jog naturalnego. warstwa kapusty pekinskiej. do lodowki. gotowe.smacznego. mozna jogurt czy majonez posypac koperkiem :-)
Muffinka 30 - 35 min to idealny czas na zrobienie sushi 😀
Szpinak - jak zrobić dobry szpinak - i z czym go podawać
Jadam tylko świeży - jest sto milionów razy lepszy od mrożonej brei. Do umytego i poszatkowanego dodaję wczesniej przygotowana zalewę z kostki rosołowej i śmietany doprawionej pieprzem, gałką i czosnkiem. Redukuję sos. Podaję z jajkiem sadzonym na miękko oraz świeżym pieczywem. Jeśli mam - to wrzucam kawałek wędzonego łososia. pyyycha 🙂
Można też dodać ser pleśniowy typu Lazur (uwaga wówczas ze słonością) i podać jako sos do makaromu (ttrylko dłużej trzeba pichcić)
Pzoa tym szpinak to super dodatek do sałetek, pizzy itp 🙂
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 26 listopada 2013 12:22
To może omlety ze szpinakiem?
Ja robię szpinak na patelni z czosnkiem i serem feta i albo nadziewam naleśniki i zapiekam z żółtym serem albo dodaje makaron. Aż mi ślinka pociekła 😜
Jara- szpinak mojego męża. Szpinak rozmrażasz i wrzucasz do garnka. Dodajesz łyżkę masła, łyżeczkę wegety, pokrojony ząbek czosnku i trochę jogurtu 0%. Gotujesz jak najkrócej. Bo im dłużej gotujesz, tym szpinak podobno traci swoje właściwości. Jeśli nie musi być niskokaloryczny, to zamiast jogurtu 0% daj śmietanę. Podawaj do kartofli jako surówka. I tak jak nie przepadam za zieleninami, tak ten szpinak jem z chęcią.
Mój niedawno robił!! zamroź na jeden dzień- to powoduje, że nie jest gorzka i nie ma tego obleśnego dziwnego posmaku. Potem nakrawasz do połowy i gotujesz. Polewasz masłem i jesz. PYCHA.
A dolewać np. mleka - bo się z czymś takim spotkałam...? Miała być dzisiaj na obiad, ale w takim razie będzie pojutrze - jutro naleśniki ze szpinakiem 🤣
Ja naleśniki mieszam zwykłą trzepaczką - z mikserem za dużo mycia potem 😎
Kami- nic nie wiem o mleku, ale o mrożeniu mąż usłyszał w jakimś programie kulinarnym w TV . Wypróbował i działa! edit- zadzwoniłam do niego i mówi, że dolewal mleka do gotowania, ale kluczowe jest podobno to zamrożenie! I nacięcie też jest ważne!
Kami, ja do wody z solą gotowanej na brukselkę dodaję łyżkę cukru. Uwielbiam brukselkę z tym posmakiem. tunrida, bo ten przepis na szpinak jest najlepszy 🙂
To ja Was podziwiam. U mnie widelec i trzepaczka nie dały rady... wyszły grudki i ogólnie słabo. Ale może mi wprawy w trzepaniu brakuje. Mikser mam taki zwykły, podstawowy. Szybko się myje na szczęście.