faith, steki to jedna z prostszych potraw. Dobre mięso dostaniesz w Biedronce, już kawałki stekowe, na kilka godzin w marynatę i krótko na małej ilości tłuszczu. Ja na patelni grillowej smażę 2-3 min na stronę, nie krwawi a jest różowe w środku.
Jagnięcina lubi rozmaryn i czosnek, właśnie dziś miałam na obiad. A jak będziesz robić jagnięcinę to na kości z udźca możesz zrobić kwaśnicę. Zagniesz kucharza 🙂
A tego boczniaka siekasz na mniejsze kawałki przed panierowaniem czy kroisz po obsmażeniu? I na czym obsmażasz? Ja kotlety robiłam na smalcu, ale to na zimno chybaby się średnio nadało, bo będzie tłustawe. Brzmi super, w tygodniu może wypróbuję.
Robił ktoś Quiche z łososiem i szpinakiem? Jakiś sprawdzony przepis na ciasto?
jest naprawde fantastyczna, awokaso rozplywa sie w ustach, boczniaki chrupia, i sos jest przecudowny🙂😉) boczniaka na male kawalki przed obsmazeniem, obsmaz na czymkolwiek w zasadzie, tylko odsacz potem dokladnie 🙂 ja nraczej uzywam olejow o neutralnym smaku🙂
nie nie, nie ostra, ten sos ma byc kremowy zarowno w fakturze jak i smaku, delikatna jakas, rozmieszac z plynnym miodem, dosolic, dopieprzyc, mozna kapnac balsamico🙂
faith, ja też, ale w restauracji wyczujesz większość smaków, ale nie powiedzą Ci jak upiec tłustą gęś, żeby nie była tłusta 😉. Albo pamiętam jak dzwoniłam do mamy, bo mi naleśniki nie chciały wyjść, a okazało się, że mleko mam za chude. Takie niuanse, a czasem kluczowe.
ale jasne!😉 mi sie zdarza gotowac z blogow tez, ale mam taki zeszycik, wklejam tam przepisy jak sie sprawdza, i tak zbieram sobie osiazke kucharska...🙂 A! ZACMIENIE MIALAM! do salatki z boczniakami tez pomidorki koktajlowe, najlepsze kwaskowe.
chcę zrobić de volaille ze szpinakiem. do dyspozycji mam mrożony. Jak to zrobić, żeby dobre było? rozmrozić szpinak, odsączyć z wody i włożyć, czy wrzucić na patelnię/do garnka i trochę podsmażyć?
bera7, błagam, napisz coś więcej o zającu! :kwiatek: faith, sałatka brzmi tak, że mi zaczęło w brzuchu burczeć! Chcę ją już, ale dziś muszę się jeszcze powstrzymać.
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 24 listopada 2013 11:20
madmaddie, ja bym wrzuciła na patelnie i odparowała. W takim mrożonym jest strasznie dużo wody.
Dworcika, wiele zależy od tego czy świeży czy mrożony. Świeży musi skruszeć koło 1 doby. Potem moczymy zająca 2-3 dni w przegotowanej wodzie lekko osolonej z dodatkiem liścia laurowego i ziela (my tak traktujemy każde mięso, które ma "zapach"😉. Raz dziennie zmieniamy wodę. Potem musisz go opłukać z soli i albo pieczesz w brytfannie (ja nie piekłam, tylko jadłam więc tu nie powiem co dalej) albo dzielisz na porcje, lekko obsmażasz żeby zamknąć mięso i wrzucasz do gara aby dusić do miękkości. Do tego sos można zrobić śmietanowy lub myśliwski. My robiliśmy myśliwski na bazie jogurtu i grzybków suszonych. Robiliśmy na święta z drugim alternatywnym daniem, w obawie, że nie każdemu zając posmakuje. Nikt nie ruszył schabu, zając znikł w mgnieniu oka 😉
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 24 listopada 2013 11:33
faith, do tej sałatki boczniaki pokroić w kostkę? Panierka taka jak do schabowych? Narobiłaś mi smaka 😀
czemu kasza jaglana wyszła gorzka? Wlałam wodę do garnka, mleko, posoliłam, Wrzuciłam kaszę, ugotowałam. I jest gorzka. Czemu? Tak ma być? Taki jej smak, czy coś źle zrobiłam?
Ku*** mać. Zjadłam kaszę z robalami ???? 🤔 👿 Kupowana jako produkt eco. 🤔 Bleeeee....... Nie będę się pozbywać, bo pewno się wszystkiego i tak nie pozbędę. Do śmieci z tym.
Nie znalazłam ani jednego robala. Może mam zabrudzoną tymi zanieczyszczeniami tylko. Skoro nie ma robali, to nie wywalę, tylko wypłuczę przed ugotowaniem. :kwiatek:
Teodora, ja gotowałam kaszę kilka razy i nigdy nie przelewałam wodą. Wrzucałam na gorącą wodę tak jak gryczaną i nigdy nie wyszła mi gorzka. Więc to kwestia kaszy może a nie sposobu przyrządzania?
A może to wynika z odmiany prosa, z jakiego jest produkowana albo z sposobu nawożenia? Tak jak ogórki po dużej dawce nawozów azotowych nie nadają się do kiszenia.