Muffinka, ja dzisiaj roniłam pstrąga 💘 Nacierasz ziołami, przyprawą do ryb, solisz, pieprzysz, możesz do środka dać cytrynę i pietruszkę, wkładasz do rękawa, pół godzinki w piekarniku i już 🙂
Mąż pogardził "nowościami" i chciał tradycyjnie. Więc jak zwykle upiekłam w folii. Z odrobiną pietruszki tym razem, pokropione cytryną i z masełkiem. No i przyprawy.
A ja na jutro będę maltretowała pierś z kurczaka, ale nie mam pomysłu na tortury. Mam na stanie cukinię, marchew, ziemniaki, pomidory koktajlowe, cebulę, czosnek, słonecznik łuskany, ryż. Do głowy przyszła mi pierś faszerowana serem, szynką, czosnkiem i rozgniecionym słonecznikiem, opanierowana w ziołach plus usmażone na patelni ziemniaczki z marchewką i cukinią. Teraz myślę, że może zamiast szynki wcisnąć tam pomidorki koktajlowe. Pomoże mi ktoś wymyślić coś zjadliwego na jutro i bez bawienia się dwie godziny w kuchni? :kwiatek:
To ja bym machnela zapiekanke z piersi plus cukinia,marchewka,pomidorki,cebula - i tu opcja moze byc zarowno z ziemniakami jak i ryzem🙂 wszystko w kostke, obsypac ziolami, dorzucic sera pod koniec i zapiec w zaroodpornym🙂
Robiłam ostatnio zapiekankę taką, to mi się oberwało, że zawsze robię sieczkę z obiadu :P Podziałało mi to na ambicje no i chciałam coś 'stałego' zrobić. Nie dość, że dobra jesteś i gotować chcesz to jeszcze chłop wybrzydzał będzie a sam palcem nie kiwnie!
Słuchajcie, potrzebuje inspiracji 😉 W przyszłym tyogdniu spodziewam się popołudniowej wizyty znajomych (pierwszej u nas). Ludzie którzy stołuja się przede wszystkim poza domem albo zamawiają jedzenie. Bylismy u nich i zamówili pizze (swoją droga pyszną) ale pod wrażeniem byli tego że ja codziennie gotuję i mój mąż ma zawsze obiad w domu. Aż mi głupio było. No i teraz jak przyjdą to nie mogę zamówić żarcia przez tel 😉 Muszę coś zrobić. Ale coś w miarę niezobowiązującego, szybkiego, łatwego. Najlepiej jednogarnkowego. Choć w sumie pomysłu nie mam żadnego więc każda Wasza sugestia jest na wagę złota :kwiatek:
Nadal myślę... hehehe A z innej beczki...jaki farsz mięsny zrobić do pierożków z ciasta francuskiego? Bo szpinak i feta to wiem... A i jeszcze - ktoś kiedyś pisał jakie ciasto francuskie jest super...z Lidla? Biedronki? Nie pamiętam.