Help 🙇 robię w sobotę wcześniejsze 30-te urodziny. Wymyśliłam sobie grilla i takie kebaby z mięska mielonego na nim. Jak je zrobić żeby się nie rozpadły? Dodawać do mięsa jajko, ewentualnie bułkę namoczoną tak jak do mielonych 👀 I potrzebuję jeszcze sprawdzone przepisy na sałatkę z tuńczykiem (taką z kukurydzą i groszkiem) i na sałatkę kebab z kurczaka. A może macie jeszcze pomysł jak tanio i szybko zapchać 25 osób? Nie mam siły w moim stanie robić jakiś pasztecików czy koreczków i spędzić dwóch dni w kuchni.... Wymyśliłam, że na grilla zrobię kiełbaskę, kurczaczka i karkówkę. Do tego trzy sałatki i bagietki czosnkowe. Na przegryzkę duuuużo popcornu i chipsów.
salatka kebab a wlasciwie gyros🙂 1 kapusta pekinska pucha kukurydzy sloik korniszonkow kilo piersi z kuraka przyprawa gyros 3-4 zabki czosnku keczup majonez sol-pieprz do smaku
piers pokroic w kostke, wytarzac w przyprawie gyros, zesmazyc. do michy wszatkowac: pekinke, korniszonki w plastri i kukurydze oraz wyzej wymienionego kuraka. sos zmajstrowac z keczupu i majonezu w rownej proporcji, domiachac przecisniety czosnek, sol i pieprz, mozna oregano albo ziola prowansalskie jak kto lubi. wymiachac energicznie sos z reszta i odstawic do lodowki. mzoan tez robic w wersji warstwowej - ale ja nie lubie bo sie nie przegryza i mam wrazenie ze jem sucha kapuste i keczup:/
Na grilla super się sprawdzają piersi kurczaka z serem, bo ja np. nie lubię tych podstawowych grillowych mięs. Pierś na pół, by było po cycku jednym, z boku nacinasz do środka ser i trochu masła, to wszystko [najlepiej dzień wcześniej] zalać miodem z musztardą i wszystkimi przyprawami jakie Ci przyjdą do głowy, do miski i do lodówki. Potem rzucasz bezpośrednio na grlla 😉
Lanka a do tej sałatki z tuńczykiem to nie za mało składników?
Szepcik z muffinami jest trochę roboty a ja już nie mam siły w kuchni stać... poza tym mnie muffiny jakoś nie chcą wychodzić 🙁 A co do kurczaka to nie będę kombinować przy tylu osobach 😀iabeł:
W cupcake corner są fantastyczne, takie wielkie, mokre w środku, z pomidorami, fetą i szpinakiem.Mmmm..pycha. Ale ich koszt blisko 10 zł, wydaje mi się mocno zawyżony, dlatego chętnie bym sama stworzyła, ale nie chcę robić z niesprawdzonego przepisu.
Kami - nie ma problemu🙂 remendada ja robilam, z oliwkami i oscypkiem🙂 faktycznie sa smaczne. ja robilam baze prawie taka jak standard, znaczy sie:
Suche: 2 szklanki maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia pol lyzeczki soli
mokre: szklanka maslanki 2 jajka 1/3 szklanki oliwy z oliwek
i teraz tak, do suchego mozna wpitolic wszystkie dodatki - ser, najlepiej mozarella, kozi albo parmezan, mozna suszone pomidorki w kawalkach, tylko trzeba odsaczyc dobrze z oliwy, oliwki, mozna podsmazony boczek albo kielbaske, zesmazona cebulke, no i ziola: oregano, bazylie albo ziola prowansalskie, mozna troche papryki ostrej jesli ktos lubi pikantniejsze i czonsku 🙂 i standardowo: mokre do suchego, szybko zamieszac i do formy🙂
Pomidorkow nieduzy sloiczek wystarczy,oliwek ostroznie bo slone, 1-2 max na muffinka,sera po pol plasterka na babeczke,jak starty to miseczka wystarczy na bank,ziol po plaskiej lyzeczce, jakby co mozna posypac jeszcze pi upieczonych🙂
Dziewczyny, jak Wam się widzą krokieciki z ciasta francuskiego z brokułami i białym serem? 🤣 Bo wpadłam na taki pomysł, ale jednak szkoda by bylo później to wyrzucić w wypadku, gdyby jednak okazało się niezjadalne 😂
Laguna - składniki: filet z kurczaka (2 albo 1 podwojny), srednia kapusta pekinska, 1,5 sredniej cebuli, puszka kukurydzy, 7-8 ogorkow konserwowych, przyprawa gyros, keczup, majonez Kurczaka po prostu pokroj na male kawalki, podsmaz na oleju i dodaj 1-2 lyzki przyprawy gyros (zalezy jak bardzo lubisz jej smak😉 ) Smacznego!
salatka kebab a wlasciwie gyros🙂 1 kapusta pekinska pucha kukurydzy sloik korniszonkow kilo piersi z kuraka przyprawa gyros 3-4 zabki czosnku keczup majonez sol-pieprz do smaku
piers pokroic w kostke, wytarzac w przyprawie gyros, zesmazyc. do michy wszatkowac: pekinke, korniszonki w plastri i kukurydze oraz wyzej wymienionego kuraka. sos zmajstrowac z keczupu i majonezu w rownej proporcji, domiachac przecisniety czosnek, sol i pieprz, mozna oregano albo ziola prowansalskie jak kto lubi. wymiachac energicznie sos z reszta i odstawic do lodowki. mzoan tez robic w wersji warstwowej - ale ja nie lubie bo sie nie przegryza i mam wrazenie ze jem sucha kapuste i keczup:/
Wizja, musi być dziewczyna? Wszystko robię "na oko", mniej więcej tak: po pół kg wołowiny, wieprzowiny i drobiowego obsmarzam na mocnym ogniu i do gara, na tej samej patelni podsmarzam dwie duże cebule, ok 1kg kolorowej papryki (kawałek ostrej wg smaku), latem dwa mięsiste pomidory (po sezonie trochę przecieru). Zalewam wodą z kostką wołową i gotuję do miękkości wołowiny, do tego czasu kurczak rozpada się na wióry
Laguna, ja np gyrosa robię tak; kroję drobniutko pierś z kurczaka [1 podwójna ]dodaje do miseczki 2 lyżki oleju i posypuje przyprawą [prymat gyros], po godzinie w lodówce na patelnie. W tym czasie kroję sobie nie dużą kapustę pekińską, dwa pomidory, zielony ogórek, paczka kukurydzy i ser feta. Jak mięsko się usmaży to wrzucam wszystko do miski dodaje 3 lyżki majonezu winiary [moim zdaniem najlepszy] i mieszam wszystko. Mięsko i odrobinka oliwy pięknie się miesza i wszystko jest od razu takie ;przegryzione;. Moja mama robila zawsze tradycyjnie i warstwami a mi taki dużo bardziej smakuje;]
Muffiny robi się bardzo szybko, bo mokre skladniki miesza się razem, suche składniki miesza sie razem, a na końcu wszystko miesza sie razem, ale byle jak i do foremek.
Mam smaka na paluszki surimi, ale nie mam pomysłu jak je "obrobić". W sałatce nie chcę, wolałabym coś innego. Coś, co nie wymagało by strasznie dużo pracy i było raczej na kolację/przekąskę. Szukam pomysłu co zrobić z tych paluszków, jajka na twardo i dodatku sosu czosnkowego, bo akurat zrobiłam. Macie jakies pomysły? Co dodać? Może coś podsmażyć czy coś?
Bardzo chętnie tylko co i jak to sensownie połączyć? Nie chcę wrzucac wszystkiego do gara i majstrować kolejnej sałatki. Z drugiej strony nie chcę też wszystkie pacnąć na talerz obok siebie 😉
Dworcika, moja koleżanka robi mistrzowską "sałatkę" z surimi. Ryżowy makaron+surimi+świeży ogórek (surimi i ogórek bardzo drobno pokrojone). Doprawia majonezem/jogurtem/przyprawami. Wiem, że nie chcesz sałatki, ale to taka nie do końca sałatka 😉 No i sushi-moim zdaniem wcale nie ma z tym tyle roboty 🙂
Zu, sałatka odpada definitywnie ;] Przynajmniej teraz, bo generalnie bardzo lubię 🙂
Chyba skończy się na tym, że pozapiekam wszystko w kajzerkach. Dorzucę jakieś zielsko i mozarellę, bo na nią też mam ochotę. Ciekawe co z tego wyjdzie :P