Forum towarzyskie »

Przepisy kulinarne

Dziewczyny, będę organizować u siebie w domu ostatki. Macie jakieś fajne przepisy na ciekawe ale i  szybkie do zrobienia dania? Jakoś pomysłów mi brakuje 🙁
oooo a ja do tej pory nie wiedzialam o istnieniu tego wątka  👀

dragonnia ale masz na myśli dania, czy może danie i do tego przekąski....czy same przekąski...na słodko, tylko treściwe czy tak fifty - fifty. Może durne pytania ale wydają mi sie być istotne  🙄
Nat, słońce Ty moje, ja mam takie przyćmienie we łbie, że każda opcja wchodzi w rachubę. Generalnie jakieś danie i jakieś przekąski. Ale jak masz słodkości "na szybko" to zapodaj 😀
Ze mnie się wszyscy śmieją, że jak robimy imprezę u siebie to zawsze jest popcorn i nachosy (z lidla są bardzo dobre a tanie) z serem - niby nic specjalnego, ale zawsze wszystkim baaardzo smakuje, jest zapychające no i tanie. Do nacosów robię sosik czosnkowy. Na słodko-szybko robię ciasteczka cynamonowe - robią furorę. Przepis jest gdzieś w wątku, wystarczy w wyszukiwarkę wpisać  🙂
Jeśli jednak chcesz jakieś bardziej wyszukane dania to kiedyś chyba Muffinka prosiła o propozycje różnych przystawek w tym wątku  🙂
Kami, dzięki, już szukam🙂
Dragonnia tak mi jeszcze przyszło do głowy - może jakieś 2/3 sałatki, do tego pokrój chleb nasmaruj czosnkiem i masełkiem - zrób grzanki. Jakieś koreczki - oliwki, ser, papryka, pieczarki marynowane, kabanosiki - tylko z tym jest trochę roboty. Ja czasem jeszcze robię rożki z ciasta francuskiego z różnymi nadzieniami - szpinak, pieczarki albo łosoś. Tylko to też więcej pracy. Jak będzie dużo facetów to na pewno nie pogardzą kiełbaską i kiszką z piekarnika, a roboty z tym mało  😉
o tak, tak. Kami dobrze prawi - nachosy z Lidla są super a jakie tanie - serowe 😜. Tak samo jak dip - taki zielony - tani i pycha. A serowy chyba też jest 🙄

na przekąske też polecalabym koreczki, tj. nabić troche sera, kabanosa, ogóra i czosnku 🙂 Możesz zrobić pire ziemniaczane, które potem wykręcasz jakbyś robiła malutkie bezy i zapiekasz jak frytki. Super sprawa a o niebo lepsze niż takie po prostu pieczone łódki ziemniaczane.

co do sałatek - ja uwielbiam tuńczykową. W blender tuńczyk z puchy w sosie własnym, por, cebula, duuuuuuuzo do tego majonezu + kukurydza (no i przyprawione). Do tego chleb czosnkowy i zagrycha jest.
Mozesz tez miskach poroskładać składniki + usmażyć mięso jak do spagetti, położyć obok albo nachosy albo...hmm..jak one sie nazywały...takie specjalne chrupkie płaty do meksykańskiego żarełka. Wtedy każdy będzie sobie komponował zagrywe wedle uznania.

Ja tam lubie standardowo upiec skrzydełka/caneloni - szybko sie robi (a juz na pewno skrzydełka) każdy lubi, tanio, można zrobić sporo i zawsze będzie co pogryźć.
Edit: prosta i szybka sałatka nr 2 - kalafior, kukurydza, troche koperku, sól, pieprz, majonez i gałka muszkatołowa- naprawde smaczne a robisz w mgnieniu oka 🙂
jako przepis podam "zupa krem z serków topionych " nie wiem czy było ale ja dzisiaj zrobiłam i bardzo dobra a łatwa .Nie marnujemy naszego cennego czasu a szybko mamy obiad ;-) szczególnie na piątek :-)

w garnku zagotować 1,5L wody z 2 kostkami rosołowymi, dodać pokrojoną w kostkę marchew i por ,
w szklance z gorącą wodą roztopić 2-3 serki topione ja miałam śmietankowe,dodać do gara, MĄKĘ ROZPROWADZIĆ Z WODĄ I ZAGĘŚCIĆ ZUPE.NA KOŃCU DODAĆ ŚMIETANĘ.DOPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM, ZUPĘ PODAWAĆ Z MAKARONEM ŚWIDERKI. lub z grzankami .
Potrzebuję jakiś dobry krem do babeczek na słono. Tylko taką "paciaję", nie w stylu usmażone pieczarki posypane koperkiem...
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
👀
Szpinak z fetą, albo łosoś z serkiem np.philadelphia  🙂
Ale że jak?  👀 Bo ja to potrzebuję dokładny przepis, bo kulinarnie jestem tragedia.
No to tak  🙂

1.W rondelku roztapiamy masło, podsmażamy cebulkę. Rozmrożony szpinak (najlepiej w liściach) szatkujemy na mniejsze kawałki (ale nie na paćkę). Wrzucamy do rondelka, doprawiamy solą (ostrożnie bo feta słona) i pieprzem. Fetę kroimy w kostkę i dorzucamy do szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, można dodać ewentualnie troszkę śmietany - zależy na jakiej konsystencji Ci zależy.
2. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Ewentualnie kupujemy surowy filet z łososia, pieczemy w folii z dodatkiem soli, cytryny, pieprzu i koperku, potem dzielimy na mniejsze kawałki widelcem. Wystudzonego łososia, albo wędzonego mieszamy z serkiem koperkiem, skórką z cytryny, doprawiamy do smaku.
3. Może farsz meksykański? Mięsko mielone smażymy razem z cebulką. Dodajemy pulpę pomidorową/pomidory w puszce i co nam do głowy przyjdzie - czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę. Jeśli wszystko drobniutko pokroimy to też wyjdzie paćkowata konsystencja  😉

Edit, bo mi jeszcze coś do głowy przyszło  😁

Pieczarki z cebulką możesz podsmażyć i potraktować blenderem, dodać serka żółtego i doprawić  🙂
Szpinak z fetą  😜
Mniam. To zrobię.

:kwiatek:
pok te z łososiem też są pyszne - robiłam podobne.
No to się cieszę, że wzbudziłam w Tobie wenę  😉 w razie gdyby konsystencja szpinaku była za płynna to możesz też dodać serek topiony - pycha wychodzi  😜
hmm..jak one sie nazywały...takie specjalne chrupkie płaty do meksykańskiego żarełka.


tacos  😉
Haha wlasnie.
boshe mi to totalnie wylecialo z glowy....pt. zatem moje szare komorki juz totalnie wypalone  😉
Mam pytanie - czy grana padano to = parmezan? Bo wydawało mi się, że parmezan to parmezan, a grana padano to jakiś "zamiennik".
Mam pytanie - czy grana padano to = parmezan? Bo wydawało mi się, że parmezan to parmezan, a grana padano to jakiś "zamiennik".

Wlasciwie to to samo. Z tym ze parmezan (ten oryginalny wloski) jest "prawdziwy", a grana padano "podrabiany" czyli troche tanszy. Ale oba sa dobre jak dla mnie.
Tak mi się właśnie wydawało, że to jest tańszy odpowiednik. Ale mnie pani w sklepie skrzyczała, że wydziwiam, jak chciałam rasowy parmezan.
Grana padano też jest dobra. Aż takim koneserem nie jestem  😁
Parmigiano reggiano to coś innego niż grana padano. Obydwa są za to twarde, najczęściej spożywane jako dodatek do dan, np. po starciu na tarce. Pecorino jest jeszcze podobny, chyba najbardziej z nich wyrazisty w smaku...
Szpinak z fetą  😜
Mniam. To zrobię.

:kwiatek:


Właśnie potrzebuję łatwy i szybki przepis na coś ze szpinakiem i fetą. Poratuje ktoś?  :kwiatek:
Z cyklu "indyjskie" - pakistański sos do wszystkiego 🙂
Sprawdzałam z tofu pokrojonym w kostkę i z krewetkami koktajlowymi (z mrożonki). Jakieś wcześniej spreparowane mięso też by się na pewno nadało. Sos można zrobić wcześniej, a wkład dodać potem.

Najpierw trzeba zrobić pastę z odrobiny mleka (ja używam sojowego) i:
1 łyżeczki sproszkowanego chilli (pominęłam, dodałam dla ostrości imbiru)
4 łyżeczek mielonej kolendry
3 łyżeczek kurkumy
4 łyżeczek czosnku w proszku

Podgrzać  6 łyżek oleju na patelni na małym ogniu.
Przełożyć na nią pastę przyprawową i podmaża delikatne kilka minut.
Zdjąć z ognia.

400 g pomidorów z puszki (odcedzonych, jeśli są w kawalkach) potraktować blenderem.
Dodać pomidory do pasty przyprawowej.
Postawić z powrotem na ogniu.

Dodać łyżeczkę cukru, sól, resztę mleka.
Podgrzewać mieszając.

Kiedy olej zacznie się oddzielać, dodać:
4 łyżeczki papryki w proszku (pominęłam)
1 łyżeczkę garam masali
1 łyżeczkę suszonych liści kozieradki

(Proporcje na 4 osoby)
Jaaaaaaa udało mi się kupić dzisiaj mozzarella di buffala taką super wypasioną włoską  💃
BTW napiszę przepis.  😁 Jako, że jestem kuchenny laik, to łatwy i przyjemny.
Ryba filet, ja wzięłam 400 g dorsza, rozmrożony oczywiście. TRochę oliwy, na to ryba do żaroodpornego naczynia. Worek szpinaku rozmrozić, wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy, jakie nam się podoba. W przepisie było posypać mozzarellą, ja walnęłam grana padano, bo nie miałam i wyszło mniaaaaaaaam! Polecam. Zajęło mi to chyba 5 minut wszystko. A! Piekłam około godziny (bo dorsz był spaślak) w 200 stopniach.

Drugi jeszcze mi się przypomniał, też polecam - mniam! Filety z kurczaka namoczyć w sosie sojowym przez parę godzin. Ponacinać i powkładać w to pomidory suszone ze słoika, bazylię i mozzarellę. Piec też w sumie w zależności od wielkości i grubości 30-50 minut w 200 stopniach.
Też się robi pięć minut, a jak smakuje! Jak robiłam ostatnio, to nie moczyłam, tylko zlałam sosem sojowym przed pieczeniem.

Może ktoś wypróbuje  🙂
Ile czasu powinno się piec kotlety (dość grube) ukrojone z łopatki? Wsadziłam do piekarnika od razu, nie podsmażałam.
Jak step by step upiec schab i karkówkę ?
Tak bez przypraw gotowców, bez rękawów plastikowych etc.
Zwykle miałam sprawdzone metody, ale obecne mięso.....
Trzeba piec długo  niskich temperaturach. Ja piekę tak w 170/180 max i naprawdę długo. Oczywiście z odpowiednią kroplówką  😁 bez nawadniania nic nie wyjdzie. A przyprawy? Ja daję dużo różnych jakie mam pod ręką. A! Marynuję przecież przed pieczeniem. Najlepiej na całą noc do lodówki w tych przyprawach, oczywiście bez soli. Solimy zawsze dopiero przed pieczeniem.
Dzięki. Właśnie o to solenie mi chodziło. Nie obsmażasz, obgotowujesz przed?
A ta marynata jest bez soli?
Można podsmażyć, mi się nigdy nie chce.
Nigdy nie solę marynaty, bo potem mięcho robi się twarde przy pieczeniu. Solisz przed samym piekarnikiem.
A marynata to oliwa, zioła, kminki, pieprz itp, co tam se wsypiesz. Wybełtać, zamknąć w garnku i do lodówy.
Dobrze. Tak zrobię. Ja jakiś błąd z tym soleniem robiłam.
http://lepszysmak.wordpress.com/2012/03/22/swiateczny-pieczony-schab/
Wedle takich rad, jak powyżej.
A! I dodam coś (może się komuś przyda?) :
podpatrzyłam u Pani Magdy Gessler w programie. Cebula posiekana i posolona ma być jej zdaniem wycisnieta przez gazę przed dodaniem do czegoś. Traci gorycz. Zrobiłam tak do śłedzi. I jest rzeczywiście milsza.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się