Forum towarzyskie »

Kredyty

Do zdolności kredytowej pytają o wysokość zarobków na osobę w rodzinie, pytają o stałe wydatki na np. telefony. Potem wyliczają Ci jaką sumę mogą Ci wypłacić. Dlatego doradca się przydaje. Wpisze Ci tak, żeby było dobrze 😉. Ewentualnie doradzi, jak podnieść zdolność.
czy brał ktoś kredyt hipoteczny w getin banku? Jak się ten bank sprawuje? Jak z załatwieniem formalności? Godny polecenia?
Euforia_80, ja mam. Tzn. ja mam w Noble Bank, który należy do Getin Bank i to właśnie on obsługuje mój kredyt. Dużo miałam z nimi przebojów na początku, ale wywalczyłam swoje i wynegocjowałam w zamian za ich bałagan pół raty. Tzn pracownik, który nawalił dopłacił połowę jednej raty.

cała procedura wydaje się być dosyć jasna i bezproblemowa: zgromadzić  niezbędne dok. wypełnić wniosek, bank rozpatruje i podpisanie umowy.
jakie np. mogą być utrudnienia/problemy ze strony banku?
Euforia_80, u mnie po prostu nawalił pracownik. Dał mi dokument do podpisania umowa i aneks do umowy (podobno tak się robi standardowo). Potem dostałam umowę podpisaną przez bank, ale nie dostałam aneksu z obniżeniem raty! Pracownik się zapierał, że jak podpisywałam promocja się już skończyła i nie podpisywałam tego dokumentu 😲.
Moje śledztwo i awantury dowiodły, że w systemie bankowym był ślad po podpisanym aneksie (jakiś analityk go wpisał) i tym sposobem udowodniłam, że nie mam sklerozy. Winny pracownik dopłacił do mojej raty nadwyżkę, zanim zostało to zmienione oficjalnie.
to całe szczęście, że udało Ci się dowieść prawdy .
Na co w szczególności zwrócić uwagę przy załatwianiu formalności?
Euforia_80, gdybym jeszcze raz miała brać kredyt prosiłabym o ksero każdej kartki którą podpisuję i idzie dalej do banku. 😀iabeł:
Ksero całej dokumentacji to konieczność, a dokumenty, które oddajesz pracownikowi np. wypis z księgi oryginał, popros o zrobienie ksero i potwierdzenie, ze pracownik banku pobrał ten dokument.  Do tego bardzo formalności przyspiesza, jeśli masz już pozamykane karty kredytowe, debetowe, a umowa przedwstępna jest podpisana u notariusza.
Euforia_80, u mnie PKO nie wchodziło w grę, poza tym są mało elastyczni. I generalnie po blisko 4 latach pracy w tym banku mam o nim średnie zdanie. Ciężko z nimi negocjować, np. gdy masz gorszą sytuację i chcesz pójść na jakąś ugodę, żeby chwilowo np. zmniejszyć raty. Podchodzą bardzo szablonowo do klienta.

Mi się podobało ostatnie załatwienie kredytu, jaki miałam w PKO BP. Chciałam spłacić go w rok, a miałam na 5 lat. Zajęło mi to 10 minut. A musiałam wziąć jakby drugi kredyt, żeby spłacić ten.
Tylko, że to tak w drugą stronę. Diabli wie, jakby to działało odwrotnie, może tak jak bera7 pisze...
pokemon, też spłacałam bez problemów kredyt w PKO BP i zamknięcie trwało 10-15 minut. Co mbank-owi zajęło ok. miesiąca.
Ostatnio znów mam na pieńku z PKO BP. Sprawa blaha, były świeta w styczniu i firma spóźniła mi się 2 dni z wypłatą co spowodowało przekroczenie 30 dni debetu. Na własne szczęście zorientowałam się, że ucieli mi linię debetową zanim poszły pensje i poprosiłam o przelew na inne konto. Spłaciłam 1/3 debetu w styczniu i poszłam do banku, żeby zawrzeć jakąś ugode spłaty. Zaproponowałam, że w kolejnych 2 miesiącach spłacę po kolejne 30%. Tłumaczyłam, ze nie moge sobie pozwolić na oddanie całej pensji, bo mam kredyty, media do zapłacenia. Olali mnie, pani powiedziała, że mam zapłacić i JUŻ.
Co 2 tygodnie dostaję pisemka z ich windykacji, za które naliczają sobie 40zł. Wkurza mnie to.
Na co trzeba zwrócić uwagę biorąc kredyt w banku. chodzi o kwote rangi 2tys zł. Wiem, że na oprocentowanie rzeczywiste, ale co to znaczy?
Czy jak spłece szybciej kredyt to nie naliczają mi się odsetki??
akzzi, oprocentowanie rzeczywiste to jakby suma wszystkich opłat związanych z kredytem w tym opłaty za przygotowanie umowy, za ubezpieczenie kredytu jeśli ono występuje itp.
Niektóre oferty niestety mają zapis, że bank pobiera dodatkową prowizję za wcześniejszą spłatę. Trzeba dokładnie czytać umowy. Ale generalnie przy tej kwocie i zapewne krótkim okresie kredytu najważniejsze %.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się