Forum towarzyskie »

Pomoc naukowa (zadania, tłumaczenia itp.)

nerechta, ewentualnie na przyszłość - gdzieś w pasku skrótów jest opcja "konwertuj do PDF". PDF zawsze drukuje się tak, jak wygląda na stronie.

To dobre rozwiązanie w sytuacji, kiedy np. wysyła się komuś plik czy idzie się z czymś na ksero, a nie ma się pewności, że ta osoba będzie miała taki sam edytor tekstu jak my i po otworzeniu plik będzie wyglądał tak jak u nas na PC.
Czy jakaś dobra dusza byłaby mi wstanie przetłumaczyć to:

Expert Systems

Q:  What are Expert Systems and are they approved for use in generating DNA data for NDIS?
A: An Expert System is a software program or set of software programs that interprets the data generated from a DNA analysis instrument (or platform) in accordance with laboratory defined quality assurance rules and accurately identifies the data that does and does not satisfy such rules. Portions of the technical review required by the FBI Director’s Quality Assurance Standards may be accomplished by an NDIS approved and internally validated Expert System.

The following Expert Systems are approved for use on offender samples and known reference samples at NDIS. There are no Expert Systems approved for use on casework (forensic unknown) samples.

oraz

What are the PCR kits accepted for use at NDIS?
A: Following are the most frequently used PCR kits accepted at NDIS (listed by manufacturer):

:kwiatek:
Postaram sie najlepiej jak umiem, ale ciezki tekst, radze jeszcze skonsultowac, na szczescie SE to temat mojej mgr😉

Systemy ekspertowe.

Pytanie: Co to są systemy ekspertowe i czy są zaakceptowane do uzycia w generowaniu danych DNA dla NDIS?
Odpowiedz: Systemy ekspertowe to oprogramowanie lub pakiet oprogramowania, ktore interpretuje dane wygenerowane z instrumentów lub platform analizujacych DNA w odniesieniu do regul zapewnienia jakosci przez laboratoria i precyzyjnie okresla czy dane spelniaja lub nie spelniaja wymienionych regul.
Nie ogarniam niestety nastepnego zdania.

Nastepujace systemy ekspertowe sa zaakceptowane do uzytku na probkach pobranych od sprawcow i znanych probkach porownawczych w NDIS. Nie istnieja Systemy ekspertowe zaakceptowane do uzycia dla probek  sadownie nieznanych.

Jakie narzedzia PCR sa zaakceptowanie do uzycia przez NDIS?
Ponizej najczesciej uzywane narzedzia PCR zaakceptowane przez NDIS (wylistowane wg. producenta)

moze chociaz troche pomoge🙂
faith, dzięki wielkie, zmagam się z pracą licencjacką (ach te wrześniowe terminy 😉 ) i poczułam, że poległam.
Mam wytyczone zagadnienia z róznych epok literackich i niektóre nie bardzo wiem jak rozwinąć, może jest ktoś kto by pomógł 👀, potrzebuję tego w zwięzłej formie tak żeby łatwo było się nauczyć:
Problematyka narodowa w "Kordianie" Juliusza Słowackiego; oraz
Dialektyka wiary i rozumu w "Zbrodni i karze" F.Dostojewskiego; :kwiatek:
Ihr könnt einen Preview angehängt in diesem Mail finden.

Nie ogarniam tego zdania, mam problemy z nim, czy ktoś mógłby to przetłumaczyć? 😵
bischa otworz zalacznik, w nim jest Preview  😀
[s]Mam problem z matematyki. Nie rozumiem co się stało w podkreślonej części, że xxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx[/u]
Nie rozumiem co się stało w podkreślonej części, że xxxxxxx, zamieniło się w xxxxxxx i zniknął jeden nawias z kwadratu. Wiem, że rozwiązanie jest dobrze, ale czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć/rozwinąć jak to rozpisali?
Będę ogromnie wdzięczna  :kwiatek:[/s]
edit już wiem
Nikt mi nie potrafił mi pomóc a nie rozumiem polecenia
" Zapisz w postaci iloczynu potęg liczb pierwszych: 48, 441, 320 000 000 000 000 000 000."
Ktoś umiałby pomóc?  :kwiatek:
jeśli jeszcze potrzebujesz, to zaraz poleci pw, tylko jakoś to w słowa ubiorę 😉
Nadal potrzebuje, dziękuje ślicznie 😀
Czy jest na forum ktoś dobrze ogarniający statystykę? Może ktoś matmę studiuje i ma o statystyce pojęcie? Chodzi o dwuczynnikową analizę wariancji (2-way ANOVA), ale dla grup danych o nierównych wariancjach i niekoniecznie normalnej dystrybucji (więc w wersji odpowiadajcej testowi nieparametrycznemu, tak z grubsza).
Udało się to ogarnąć w R (program statystyczny), ale dla niektórych zestawów danych działa, dla innych nie (edit: nie działa, znaczy sama anova, czyli test ogólny obu czynników i interakcji działa, nie działają porównania grup parami - nie podaje prawdopodobieństwa ani wyższego przedziału ufności). Zabawa polega na tym dlaczego.
Szczegóły na PW i oczywiście nie oczekuję, że ktoś mi za free pomoże.
"Gameta, komórka rozrodcza, służy do rozmnażania płciowego.  Liczba chromosomów jest w gamecie zredukowana do połowy w stosunku do liczby chromosomów w pozostałych (somatycznych) komórkach danego organizmu."

"Komórki haploidalne - komórki jajowe, plemniki, komórki z pojedynczym zestawem chromosomów (23)"

Czyli komórki haploidalne są również gametami, tak?
Alabamka, tak. Gamety to komórki rozrodcze a kom. jaj. i plemniki sa komórkami rozrodczymi. (o ile dobrze zrozumialam pyt.)
Dzięki  :kwiatek: Znalazłam w internecie przy okazji, [s]że komórki haploidalne to gamety i komórki generatywne roślin,[/s] czyli dobrze kombinowałam, podręczniki...
edit: Źle. komórki haploidalne to komórki generatywne roślin i zwierząt a u zwierząt nazywa sie komórki generatywne gametami

Mógłby ktoś mi jeszcze wyjaśnić różnice miedzy nukloidami a nukleotydami?
Alabamka:
nukleotyd to podstawowa jednostka budująca nić DNA, składająca się z reszty kwasu fosforowego, dezoksyrybozy (która jest cukrem, pentozą) i zasady azotowej. Ze względu na rodzaj zasady można wyróżnić nukleotydy: adeninowy, guaninowy, tyminowy i cytozynowy.
w nukleotydzie możemy jeszcze wyróżnić nukleozyd - zasadę i cukier; bez reszty kw.
nukleoid to obszar w cytoplazmie komórki prokariotyczniej (czyli bakterie i bodajże sinice) gdzie znajduje się nić DNA, tworząca genofor. DNA u prokariotów ma postać kolistą (ale poskręcaną) 🙂
Nie radze sobie z polskim w klasie humanistycznej.  😡
Moglby ktos pomoc?
1. Z czego wynikal kult ludzkiego ciala w starozytnej Grecji i jakie mial zwiazki z platonizmem?
2. Czym sie rozni kult ciala w antycznej Grecji i ten we wspolczesnej kulturze masowej?
czy ktoś może mi dać pomysł co napisać?  😡 matfiz jestem, więc humanistycznie tępa dość
nieaktualne
Czy ktoś posiada skany biologii z Akademii WSIP konkretnie tom 1, część 1.
od strony 8 do 50  :kwiatek:
Słuchajcie nie wiedziałam gdzie spytać:
szukam czegoś do nauki angielskiego dla osoby początkującej koniecznie na płycie. Moglibyście mi coś polecić? Ma to być dla osoby dorosłej, najlepiej nie rzeczy typu alfabet czy kolory 😉 a raczej zwroty bardziej "życiowe".
Z góry bardzo Wam dziękuję. :kwiatek:
konwalia o kurcze, ale fajny temat! Można się rozwodzić godzinami  😜
Dela, dziękuję, ja nie wiedziałam co to ten nueklotyd jest  :kwiatek:
Nie ma sprawy, genetyka to mój mały konik 😀  🏇
[quote author=Eyjafjallajökull link=topic=136.msg1527922#msg1527922 date=1348082966]
Słuchajcie nie wiedziałam gdzie spytać:
szukam czegoś do nauki angielskiego dla osoby początkującej koniecznie na płycie. Moglibyście mi coś polecić? Ma to być dla osoby dorosłej, najlepiej nie rzeczy typu alfabet czy kolory 😉 a raczej zwroty bardziej "życiowe".
Z góry bardzo Wam dziękuję. :kwiatek:
[/quote]
może kursy Pawlikowskiej?
Kto nas reprezentowal na koferencji paryskiej? Dmowski czy Paderewski?
Juz mi sie myli.  😡
[s]Właśnie kończę rozprawkę, mógłby może by ktoś mi ją potem sprawdzić? Nigdy nie dostałam z rozprawki powyżej 3...[/s]
nieaktualne
O, dziekuje!  :kwiatek:
Przygotowuję się do jutrzejszego egzaminu z mikro i nie mam odpowiedzi na jedno pytanie:
Proporcje fermentacji mieszanej w żwaczu

Byłby mi w stanie ktoś pomóc z tym pytaniem? :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się