Pomoc naukowa (zadania, tłumaczenia itp.)
Moim zdaniem lepiej brzmi covering, ale strzelam z głowy - raczej covering spotykam na stornach anglojęzycznych.
subaru2009, u mnie w świadku koniarzy używa się zawsze formy, którą podałam. No ale ja z Ameryki jestem 😉
Fog
14 maja 2012 21:03
Potrzebuję informacji kiedy miała miejsce agresja Izraelska przeciw Autonomii Palestyńskiej, na czym polegała i która konwencja genewska została złamana? :kwiatek: ktoś pomoże?
Solina Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
17 maja 2012 19:04
Fog
17 maja 2012 23:00
ash Sukces jest koloru blond....
18 maja 2012 07:17
Czy ktoś wie co to jest AFATYCZNA ZMIENNOŚĆ ???
potrzebuje wypracowania na temat pozytywnych i negatywnych skutków globalizacji... może już ktoś przerabiał na WOS' ie i mógłby podesłac :kwiatek:
Atutowa POW POW!
03 czerwca 2012 17:39
Czy mamy tutaj fizyka? 👀 może nawet niekoniecznie fizyka, ale osobe myślącą logicznie 😁 Mam kilka zadań do zrobienia z klas 1-3 gim. ale,że ja noga z fizyki to baaardzo proszę o pomoc :kwiatek:
Cz mógłby mi ktoś wytłumaczyć co znaczę te zwroty z angielskiego (dodam, że pochodzą z ofert o pracę):
-Sole Charge
-Handling Youngstock (coś z młodymi końmi jak podejrzewam)
-turn out to high standard
gllosia, tak na szybko:
Sole Charge - oznacza, że pracownik musi być zdolny do samodzielnego podejmowania właściwych decyzji w kwestii dbałości o zwierzęta i będzie za nie całkowicie odpowiedzialny;
Handling Youngstock - wdrażanie młodego konia do pracy (zakładanie kantara, prowadzenie na uwiązie, zabiegi pielęgnacyjne, przyzwyczajanie do ogłowia, cofanie - jednym słowem nauka wszystkiego, co koń musi umieć przed zajazdką);
Turn out - wypuszczanie na padok;
Majorowa , bardzo dziękuję :kwiatek: Ale mam jeszcze pytanie do tego turn out, o co chodzi z tym standardem? Że stajnia ma wysoki standard czy jak?
gllosia , Aaa! Nie doczytałam, przepraszam 😡 Właściwie "turnout" to nic innego niż padokowanie, ale określenie "turnout to high standard" to umiejętność przygotowania konia w zakresie zabiegów pielęgnacyjnych niezbędnych przed zawodami, jak np. przerywanie, zaplatanie, trymowanie, smarowanie kopyt ale również dbanie o dobrą kondycję i sylwetkę konia na co dzień.
A no właśnie mi chodziło o to całe wyrażenie. Dobrze, że o to spytałam i dziękuję za wyjaśnienie, bo w życiu bym się nie domyśliła o co kaman :P
Mam do napisania referat na temat: "Wkład Polaków w rozwój nauk przyrodniczych (medycyna - fizyka - technika)", ma ktoś może propozycje jakiś nazwisk Polaków pasujących do tego i ogólne wiadomości na ten temat? 👀
yegua
12 czerwca 2012 21:12
Aflacja, W 1903 – Maria Skłodowska-Curie otrzymała Nobla w dziedzinie fizyki.
Może Kopernik?
Tu masz podrozdział o tytule "Wkład lekarzy polskich do nauki światowej":
http://www.dbc.wroc.pl/Content/2026/wprowadzenie_do_medycyny.pdf
yegua dziękuje za pomoc :kwiatek:, już kilku znalazłam, zrobię jeszcze o M.Skłodowskiej-Curie i wystarczy.
mam do powiedzenia krótki tekst na angielski nt wybranego sportu. moglby mi ktos sprawdzic, czy pod wzgledem jezykowym jest okej? torszke posciagane z angielskiej wikipedii 😡 😡 😡
Horse riding is a popular sport in many countries. Horses are use in many different competitions, for example show jumping.
Show jumping come from the 18th century. It's Olympic Sport from 20th century.
Show jumping is where a rider rides a horse over a set course of horse jumps while being timed. The horse and rider must also try not to knock down any of the jumps and at the fastest time otherwise the rider will get faults and/or time penalties. There are many types of crosses such as oxer or stone wall. Men and women compete together, irrespective of sex.
Not every type of horse can jump well, just like not all horses are able to do well at horse racing or dressage.
I am practicing this sport since I was 10. I think it gives a great adrenaline rush. I love it! I have never competed in the competition, but I'm gonna do it with my horse this summer. I recommend this sport to everyone!
Witam potrzebuje pomocy z niemieckiego, który jest dla mnie jak czarna magia...
Potrzebuje wypowiedzi na temat: Czym kieruję się przy wyborze schroniska młodzieżowego.
Proszę o pomoc :kwiatek:
Atutowa POW POW!
14 czerwca 2012 18:01
Czy ktoś mógłby mi pomóc z kilkoma zadaniami z Sesji z Plusem (matematyka) dla 3 gim? 🙂 :kwiatek:
przeztysiacmorz:
Horse riding is a popular sport in many countries. Horses are used in many different types of shows and competitions, for example show jumping.
Show jumping as a sport originated in the 18th century. It's an Olympic sport from the beginning of the 20th century.
The aim of the sport is to ride a horse over a fixed set of jumps in the shortest time possible. Faults results from knocking down an obstacle, while exceeding the time allowed carries time penalties. There are many types of obstacles such as oxers or stone walls. Men and women compete together, irrespective of sex.
Not every horse can jump well, just like not all horses are able to do well at horse racing or dressage.
I've been practicing this sport since I was 10. I think it gives the rider a great adrenaline rush. I love it! I have never competed before, but I'm going to (gonna do jest ok, ale nie w pracy domowej :P) do it with my horse this summer. I recommend this sport to everyone!
Gillian four letter word
16 czerwca 2012 15:03
ludzie, czy ktoś z Was kiedyś pisał referat o dyscyplinach jeździeckich i chciałby się podzielić? 🙂
sei . let's grow old together & die at the same time .
26 czerwca 2012 21:02
szukam humanisty/polonisty, który sprawdzi mi poprawność zapisu fragmentu (krótkiego) utworu K.Przerwy-Tetmajera :kwiatek:
przychodze nie z problemem naukowym a technicznym, ale moze ktos bedzie w stanie mi pomoc
A mianowicie rysuje tabele w wordzie, okreslam dokladnie dlugosc i szerokosc scian i drukuje sie zle. Cos mi zjada milimetry, nie moge dojsc CO i po prostu krew mnie zalewa... 🤣
HEEEEEEEEEEELP!!
drukarka hp gdyby to mialo jakies znaczenie.. mam wlaczone skalowanie na a4, bez skalowania wychodzi tak samo, nie wiem kurna o co chodzi...
29 czerwca 2012 17:27
pomoże ktoś z prostą chemią? 🙇
halo
29 czerwca 2012 17:31
nerechta, zapewne o marginesy chodzi. W tym - o nagłówek i stopkę - "każ" sobie wyświetlić.
pomoże ktoś z prostą chemią? 🙇
Z czym Ci pomóc? 😉
29 czerwca 2012 20:24
ola_koniczynka, odezwałam się do ciebie na pw :kwiatek: