Forum towarzyskie »

Pomoc naukowa (zadania, tłumaczenia itp.)

Lotnaa, Dziękuję! :kwiatek:
Czy jakaś dobra dusza będąca na/po filologii polskiej, mogłaby rzucić okiem na filmik i sprawdzić czy łaściwie przyporządkowałam wypowiedzi do funkcji języka?
czy mogłby mi ktos poprawic ten tekst? błagam 🙇 potrzebuje go na jutro
czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi łopatologicznie wytłumaczyć co to jest WIG, WIG20 itp. na czym to polega i wogóle co i jak? :kwiatek: :kwiatek:
WIG - warszawski indeks giełdowy, obejmuje akcje spółek od 1991 roku
WIG - 20 indeks 20 największych spółek akcyjnych na warszawskiej giełdzie papierów wartościowych

kryteria wejścia do WIG 20:

- wielkości obrotu giełdowego akcji spółki w relacji do łącznych obrotów wszystkich spółek wchodzących w skład indeksu w okresie trzech miesięcy,
- wartości rynkowej spółki w relacji do kapitalizacji spółek wchodzących w skład indeksu w okresie miesiąca.

wzór na indeks WIG20

WIG 20 = [M(t)/M(0)xK(t)] x 1000

M(t) – kapitalizacja portfela indeksu na sesji t,
M(0) – kapitalizacja portfela indeksu w dniu bazowym (1000 pkt.)
K(t) – współczynnik korygujący indeksu na sesji t [1]

obecny WIG 20

Agora AGO 
Asseco Poland
Bank Pekao (PEKAO)
Bank Zachodni WBK (BZWBK) 
Bioton (BIOTON)
BRE Bank (BRE)
Cersanit (CST)
ČEZ (CEZ)
Cyfrowy Polsat (CYFRPLSAT)
Getin Holding
Globe Trade Centre (GTC)
Grupa LOTOS (LOTOS)
KGHM Polska Miedź (KGHM)
PBG PBG 
PKN Orlen (PKNORLEN)
PKO Bank Polski (PKOBP)
Polimex-Mostostal (POLIMEXMS)
Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNIG)
Telekomunikacja Polska (TPSA)
TVN (TVN)
Mam przedmiot o nazwie "Ochrona własności intelektualnej".Na zaliczenie mam napisać pracę nt "Ochrona programów komputerowych".Gdzie najlepiej szukać informacji,do czego sięgnąć?Może ktoś ma o tym jakieś pojęcie i mógłby pomóc? :kwiatek:
D&A wpisałam Twój temat w googlach i z punktu widzenia prawnika (nieomalże  😉 ) wyszły bardzo sensowne i dosyć wyczerpujące artykuły.
Szczególnie ten http://www.poradaprawna.pl/artykul.php?id=6641
Ok dzięki.Właśnie zastanawiałam się na ile te rzeczy,które są w internecie są wiarygodne.Skoro mówisz,że jest to dość sensowne to skorzystam.Przejrzę jeszcze przepisy i coś się skleci🙂
Ruda_H :kwiatek:
mógłby mi ktoś jesz\e tak na szybko porównać zagospodarowanie turystyczne karpat i sudetów? bardzo ładnie prosze :kwiatek: :kwiatek:
rozwiązałby mi to ktoś dobry z matmy ? Ja jestem zielona z matematyki  🙁 obliczenia i rozwiązanie ?
1.Oblicz objętosc kuli której pole pow.wynosi 36 pi
2.Ile wynosi pole przekroju osiowego stozka o promieniu podstawy 2,5 i wysokosci 12
3.Oblicz długosc promienia podstawy stozka ktorego pow.boczna tworzy wycinek koła o promieniu 5 cm i kącie środkowym 90 stopni
4.Kule przęcięto płaszczyzną w odległosci 8 cm. od srodka i otrzymano kolo o promieniu 6 cm. oblicz pole pow. tej kuli.

bardzo proszeee pilne
Proszę:

Moona jesteś boska  :kwiatek: :kwiatek:
Mam pytanie natury statystycznej (ehh, kłania się...)
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak można rozumieć dane ze stron 8, 14 czy 15 z tego źródła? http://www.zdp.kprm.gov.pl/userfiles/Okolski_Kaczmarczyk_migracje.pdf
Nie jest to oczywiście procent, więc co? Jaka jest maksymalna wartość? 😡

edit: Naprawdę nie ma tu nikogo kto liznął statystykę?  🙁
czytał ktoś moze potop i pamieta co nieco?
mam taki pytania:
1)rodowa siedziba radziwila janusza? na co chorowal?
2)tytul boguslawa radziwila?
3)ile dzieci i jakiej pluci mial jan skrzytuski
4)z kim zagloba chodzil do szkol wg wlasnej relacji
5)reakcja kmicica gdy dostal list od radziwila przez wolodyjowskiego
6)sluga kmicica
7)kto i gdzie oglosil zaslugi kmicica
8)kim byli czarniecki, ksiadz kordecki, wrzeszczowic, anna borzobohata krasienska

pomożecie? :kwiatek:
Pytanie 2:
Bogusław Radziwiłł był księciem.
(postać historyczna, Książę Rzeszy Niemieckiej i koniuszy litewski, stryjeczny brat Janusza Radziwiłła)

Pytanie 3
12 synów i córka (?)

pytanie 8
Stefan Czarniecki - wódz z czasów wojny polsko-szwedzkiej, hetman polny koronny;
Piotr Czarniecki - krewny Stefana, przebywał w klasztorze jasnogórskim podczas oblężenia;

Klemens Kordecki - paulin, przeor Jasnej Góry w czasie oblężenia klasztoru przez Szwedów, wojewoda sandomierski i kasztelan krakowski;

Wrzeszczowicz - Czech na usługach Karola Gustawa; oficer, ordinarius prowiantmagister Karola Gustawa, czech; współpracował z innymi dowodzącymi przy oblężeniu Jasnej Góry

Anna Borzobohata - narzeczona Longinusa Podbipięty; Anusia Borzobohata-Krasieńska – urodziwa panna respektowa księżnej Gryzeldy Wiśniowieckiej. Była narzeczoną Longinusa Podbipięty (zmarł w pierwszej części Trylogii Ogniem i mieczem), po którym odziedziczyła majątek. Ma niezwykły dar rozkochiwania w sobie wszystkich mężczyzn, co czasem przynosi jej więcej szkody niż pożytku, np. kiedy zakocha się w niej Zamoyski i będzie usiłował ją porwać. Zaprzyjaźnia się z Oleńką w czasie pobytu w Taurogach, zostaje narzeczoną pana Wołodyjowskiego.

c.d.n
1. Kiejdany puchlina wodna + astma
7. Ksiądz na mszy w Upicie po powrocie Laudańskich
6. Kiemlicz
6. to nie był Kiemlicz tylko Soroka, z tego co ja pamietam
Soroka był wachmistrzem, a pytanie nie jednoznaczne  🙁
5) To było po pojedynku, więc najpierw K. był w kiepskim stanie fizycznym, wylizywał się z ran.
"Kmicic nic zrazu nie odrzekł, głowę opuścił na poduszki i patrzył czas jakiś w pułap." blablabla... generalnie to się niesamowicie wzruszył, prawie popłakał,  nazwał W. najzacniejszym człowiekiem, jakiego spotkał, od razu się zapalił do nowej roboty i w ogóle to się ucieszył.
czy ktoś mógłby pomóc :kwiatek: ?
1.Od czego zależy wartość akcji ?
2.Dlaczego obligacje to zysk bez ryzyka?
:kwiatek:
ad 2) bo to dług skarbu państwa? chyba, że państwo zbankrutuje (Argentyna zdaje się?), inaczej gwarancje pozwolą na wykup obligacji w określonym terminie
i od "obligo" - zobowiązuję się 😉

jeszcze mogą być municypalne (emituje miasto), komunalne (np. gmina)
Jest tutaj ktoś dobry z niemieckiego ? 😉
potrzebuje krótkiej recenzji po niemiecku pisanej prostym językiem niem. na temat jakiejś książki. Własna recenzja o ksiązce.
Ktoś zna w stopniu chociaż podstawowym francuski? Muszę na jutro zrobić plakat o ochronie środowiska. Czyli potrzebowałabym przetłumaczonych kilka haseł, bawię się z googlowym tłumaczem, ale póki co on wygrywa 🙁
do marketingowców
czy można powiedzieć, że Podstawowym elementem strategii marketingowej jest segmentacja rynku, dokonywana za pomocą różnych czynników.

segmentuje się za pomocą czynników?? nie brzmi to zbyt sensownie. Istnieje jakiś synonim do segmentacji rynku- na przykład mogę powiedzieć podział rynku?
może
opracowana na podstawie przyjętych założeń? różnych kryteriów ?
ooo, widzisz. Ja rozumiałam to zdanie zupełnie inaczej. Myślalam, że to te czynniki segmentują rynek, ale to co piszesz wydaje się mieć więcej sensu  :kwiatek: wielkie dzięki!
Macie moze jakiś ciekawy pomył na plakat z okazji dnia bez papierosa? 🙄
Ramires- tak się składa, że akurat mi kilka pomysłów do łba strzeliło. To najlepszy z nich:

Wersja nr 1:

Wersja nr 2:

Tylko poszukaj jakiegoś innego zdjęcia bo to jest bezczelnie ukradzione  😉
Uprzedzam pytanie- nie ukradłam tego z demotywatorów.pl- sama wymyśliłam, wykorzystałam jedynie tamtejszą konwencję- jest rozpoznawalna i dobitna  😉

Edit- jeszcze coś takiego wystękałam ale będzie niezrozumiałe dla niedoinformowanych
Szkoda busch ze tak pozno bo zdazyłam juz sama cos wykombinować. Mam hasło - "Lepiej dobrze karmić świnkę niźli jarać nikotynkę" 😎 Jakby co chodzi mi o świnkę-skarbonkę.

I do tego rysunek kolesia wrzucającego kasę do skarbonki i depczącego papierosy 😉

Ale Twoje pomysły są świetne... dodaj na demotywatory.pl 😉
Ramires- sory bardzo ale twoje hasło do mnie, jak palacza, nie trafiłoby zupełnie  😀 . Ale jak tam sobie chcesz  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się