Forum towarzyskie »

Odchudzanie - wszystko o ...

pieczoną lub gotowaną  i bez skóry  😉
ok, więc wszystkie dopuszczalne w fazie diety produkty moge łączyć ze sobą tak?
A ja zrobiłam sernik który jest dozwolony w fazie 1 🙂 twaróg, mleko chude ( szklanka), jaja, mazeina, aromat śmietankowy, słodzik - pachnie cudownie i smakuje jeszcze lepiej 🙂 Niestety nie mam fot 🙂
Yga   tak
i proponuje Ci kupić sobie zielona herbate ( lisciasta jest fajna) i pić chociaż jeden kubek dziennie no i koniecznie te otręby zeby nie mieć problemu z jelitami  🙂

Ja za to zalałam filety z pangi  sosem czosnkowo koperkowym( jogurt naturalny , czosnek , koperek) i upiekłam w piekarniku  🙂
i mleka moge ile chce?
spoko, zielona lisciasta to moja ulubiona herbata. Kupilam jeszcze czerwoną.
to tak jak ja , pije na zmiane zielona i czerwoną  🙂

z tym mlekiem to nie wiem szczerze powiem , na wczesniejszych stronach dziewczyny pisały żeby raczje je ograniczać
Ja zaraz robię sałatkę z tuńczykiem i serkiem wiejskim
a na kolacje  kurczaka po indyjsku  😜:
http://forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?f=12&t=1312
A ja zrobiłam sernik który jest dozwolony w fazie 1 🙂 twaróg, mleko chude ( szklanka), jaja, mazeina, aromat śmietankowy, słodzik - pachnie cudownie i smakuje jeszcze lepiej 🙂 Niestety nie mam fot 🙂

A czy mogłabyś tak dokładnie jak dla antytalencia kucharskiego opisać jak go zrobilaś? I można w 1 fazie jeść mąkę kukurydzianą?
Ramires w ogóle nie można mąki kukurydzianej ❗, tylko skrobię kukurydzianą, czyli mazeinę.
Aaaaa! to rozumiem 😉
Tylko potrzebuje przepisu na coś słodkiego i łatwego do zrobienia bo zaraz zabiorę się za krówki a tego nie chcemy...
voila!

"nutella"
- 7 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku
- 1 czubata łyżeczka kakao odtłuszczonego(np Decomoreno)
- 3 czubate łyżki słodziku
- 8 kropli aromatu orzechowego
- 2-3 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka płynnego
- 1 żółtko

Mieszamy i gotowe.

Ciasto czekoladowe z mikrofali

4 łyżki zmielonych otrębów
2 łyżki słodzika w płynie
2 łyżki kakao
1 jajko
3 łyżki mleka 0%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina przyprawy do piernika (jeśli ktoś chce)

Mieszamy w dużym kubku i na około 4 minuty do mikrofalówki.
Wyciągamy i zajadamy

wszystko łatwe i szybkie do zrobienia 🙂

Naboo ja czytałam gdzieś na jakimś forum dukanowskim że mazeina i mąka kukurydziana to jest to samo? Że to wynika z jakiegoś błędu w tłumaczeniu /?
Nie dam się zabić ,ale używam ( do sernika i pieczywa ) i chudnę.
zabeczka mimo wszystko mąka to mąka, skrobia to skrobia. dwie różne rzeczy - mąka to zmielone ziarno, a skrobia powstaje z białych pręcików kukurydzy 🙂
jak zwał tak zwał 🙂 ja używam i chudnę, na razie póki co w tłuszczu a nie w kg ale zawsze 🙂 😜
Naboo fajne przepisy, tylko że do nutelli nie mam sładników a do ciasta z mikrofali nie mam mikrofali. Tzn mam ale jest bardzo oldschoolowa i nie mam finkcji piekarnika --.--

Zatem zrobiłam lody:
Składniki:

250 g sera twarogowego 0% tłuszczu

2 łyżki jogurtu 0% tłuszczu

75 g słodziku w proszku

3 żółtka

2 białka

dowolny aromat (u mnie rumowy).

Wykonanie:

Połączyć wszystkie oprócz białek składniki i dokładnie zmiksować (używalam blendera) - na gładką masę bez grudek (trzeba wymieszać naprawdę bardzo dokładnie). Ubić białka i zmieszać z masą. Dodać do maszynki do lodów i zamrozić wg zalecen producenta maszynki.

* jeśli ktoś nie posiada maszynki do lodów - masę można wylać do pucharków i włożyć do zamrażarki, od czasu do czasu przemieszać.

Masa wyszła pyszna a teraz czekam aż się zamrożą 🍴
A ja mam pytanie w sumie techniczne... czy na dukanie mogę stosowac suplementy diety takie jak : reduxil, therm line?
nie chciałabym rozwalić organizmu i przyznam że trochę się tego boję. Oba preparaty działają odchudzającą,  czy możliwe jest aby wspomogły mnei w walce z nadwagą przy diecie?
Obecnie  jedynym suplementem  jaki używam jest pluszzzz multiwitamina na zmianę z żelazem... tego typu sprawy są dozwolone wiem... ale co z tymi odpowiednimi specyfikami? Ktoś coś poradzi?  👀
zabeczk17, te prepararaty i tak nic nie działają, chyba ze na wyobraznie...
uzywaj zwykłych witamin i wystarczy.
hehehe tak myślałam 🙂 

edith:
przypomniało mi sie 🙂

Ostatnio miałam okazję rozmawiania z doktorem  który był na stażu ....Uwaga ! 🙂 W klinice w Huston gdzie tam leczą się najwięksi ludzie świata ( mam na myśli otyłość) 🙂
Rozmawiałam z nim na temat dukanki , białek,  cukrów i  węglowodanów 🙂
Opisał mi że w podobny sposób - na podobnej diecie ( ala dukan)  widział jak leczono  ludzi którzy musieli schudnąć aby zakwalifikować się do np. operacji zakładania przepaski na żołądek. Nie byłą to ścisła dukanka bo każdy pacjent jest traktowany indywidualnie  np. na podstawie genetycznego  przyswajania tłuszczów ( każdy organizm robi to inaczej).Ale jednak białka odgrywały istotną rolę.
Na moje pytanie czy mój organizm  nie wyżyje mi bez cukru ( chodzi o odżywienie mózgu) odpowiedział - Kochanie a czy eskimosi przez tyle wieków widzieli cukier na oczy? No nie.. a jednak żyją.  A czy plemiona afrykańskie żarły buraki cukrowe ? Nie, a jednak tyle wieków przeżyli. Cukier służy nam do odkładania zapasów w postaci tłuszczu na dupce, brzuszku. Organizm w razie chudych lat , upomni się o nie i przetworzy.....- Czyli jeśli mamy zdrową trzustkę , wątrobę,  nadnercza itp... nie powinno być problemu  organizm sam sobie stworzy cukier z zapasów tłuszczu i odżywi mózg. 
Kolejna sprawa białka a nerki... no tutaj trzeba uważać.  zbyt długi okres protalki może zakwasić organizm i skończy się to bubą... dlatego najlepiej w fazie naprzemiennej Jechać 1-2 dni protal , 1-2 dni białka ( mniej) i  warzywka (więcej).

A na koniec dodał mi od siebie  ,,autentyczny" przepis jednego lekarza dla otyłych  pacjentów-> nie chodzić do Mc Donalda 😀 😁 😁 😁
Dieta cud - MNIEJ ŻRYĆ!!!

Jeśli uraziłem czyjeś uczucia to przepraszam...

guzik prawda - mniej żresz , chodzisz głodny, zaczynasz byś sfrustrowany, hormony szaleją ( tłuszcz jako organ dokrewny wysyła do mózgu błędne informacje , zamiast nasycenia się jednym pomidorkiem pragniesz zjeść ich tonę najlepiej z kotletem, , organizm słabnie i co? i  błędne koło bo szybko nadrabiasz stracone kg.
To nie takie proste !  🙄
zabeczka17, odchudzanie jest proste dla ludzi, którzy przez całe życie byli szczupli, mają zajebistą przemianę materii i uważają, że każdy kto ma nadwagę pochłania góry tłustego mięsa.
Smutne 🙁
a idź nawet mi o ty  nie mów....
Nie ważne że  mój organizm genetycznie więcej przyswaja węglowodanów i tłuszczu jak normalny człowiek. Nie istotne jest to wogóle, ze mogę jeść i po jednym batonie nagle okaże się o 200 g więcej na wadze.  Ba po głupiej bułce z masłem i serem także.
Mój organizm nie chce mi oddać tego co odkładał przez tyle lat.. chociaż walczę o to i wyszarpuje mu każdy cm3 tego cholerstwa jak tylko potrafię. Najchętniej wzięłabym nóż i ukroiła co zbędne :P
Ale przecież ja dużo jem.. jasne jogurtów naturalnych i piersi kurczaka.. ehhh lekarze tego nie ptorafią u mnie pojąć a co dopiero ja mam.
Lotnaa, Amen. Ech te stereotypy. U mnie 1,5 kg na minusie 😅
🤔 no to nielekko... nie rozumiem stwierdzenia że tłuszcz jest organem dokrewnym  ❓
u mnie koniec z Dukanem niestety, ja się zbyt kiepsko czułam, mama wręcz zaczęła tyć, mimo że obie bardzo przestrzegałyśmy.
teraz jemy 3 posiłki dziennie, ale nie odmawiamy sobie warzyw-chudniemy, a ja już nie mam takich problemów.
Zaleciłbym Wam więcej sexu... warto spróbować skoro nic nie działa... trzeba się tylko zabezpieczyć bo mogą pojawić się "efekty uboczne"
🤔 no to nielekko... nie rozumiem stwierdzenia że tłuszcz jest organem dokrewnym  ❓

tkanka tłuszczowa w sieci ( w obrębie brzucha) wydziela hormony ( stąd nazwa dokrewny).. adiponektyny substancji chemicznej działającej przeciwzapalnie i antystresowe związanymi z hormonami kontrolującymi głód- leptyną. Kiedy gromadzisz mało tłuszczu w ciele, wydzielasz więcej  adiponektyny , tym mniejsze masz  pokłady tłuszczu. osoby z niedoborami tej substancji mają nadwagę, nadciśnienie, wysoki cholesterol i podatni na  inne ryzyka związane  z chorboą wieńcową.
Tłuszcz w sieci znajduje się bliżej organów dlatego jest tak bardzo niebezpieczny dla zdrowia niż ten który osadza się na udach.
O osadzaniu się tłuszczu w sieci decydują głównie geny.
Jest to lepsze rozwiązanie dla wątroby  bo ma blisko miejsce z której może uzyskać energie w przeciwieństwie do celulozy która osadza się  we wspomnianych udach. Ale..  zaczyna się problem w momencie nadwagi i otyłości. Bo zamiast spalać magazynujemy..
I  potrawy  bogate w tłuszcze nasycone powodują wytwarzanie mniejszej ilości leptyny niż potrawy nisko-tłuszczowe o tej samej wartości kalorycznej. Oznacza to że można  zwiększyć uczucie sytości i obniżać poziom głodu.
I teraz tak to tłuszcz w sieci wysyła do organizmu sygnaly : przestań jeść.  Stymulacja leptyny zwiększa spalanie kalorii poprzez pobudzanie wydzielania CART. lecz jak wspomniałam  nie zawsze ten hormon działą prawidłowo.
Ale nie jest łatwo bo mamy jeszcze kolejny hormon wytwarzany przez pusty żołądek - zwany greliną. Ten hormon przechodzi do ofensywy kiedy nam burczy.. i teraz grelina z leptyną biją się . grelina zaostrza apetyt pobudzając hormon wzrostu ( wszerz). Żeby było jeszcze ciekawiej żołądek wydziela grelinę co pół godziny wysyłając do mózgu subtelne impulsy.

Dlatego dla mnie cholernie błędnym stwierdzeniem jest - żryj mniej będzie szczupły. To nie od nas zależy często jak wyglądamy. Nie mówię tutaj o skrajnie otyłych.
Walcząc z własnym ciałem nie kontrolujemy  reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie.  Stąd te wszystkie problemy.
Dla jednych dieta białkowa ( dla mnie ) to idealne rozwiązanie a dla innych jedzenie tyło tłustych potraw mięsnych  przynosi efekty.
Ale jedna ważna rzecz- nie możemy przy diecie walczyć z hormonami. Nie wygramy  z nimi nigdy. trzeba umiejętnie tak dopasować nawyki żywieniowe aby wszyscy byli zadowoleni. A to już inna para kaloszy.

cholera powinnam iść na medycynę :P
Żabeczka, to świetnie że jesteś tak świadoma na poziomie reakcji biochemicznych w ciele. Pomyśl jak wiele, wiele pożytecznych informacji dostarczyć może taka otyłość... może tak naprawdę nie jest wcale taka zła? 
otyłość jest tragicznym samogwałtem na organizm - otyłość.... nie nadwaga.
Nasze organizmy są kompletnie nieprzystosowane do tego aby dźwigać taki balast zbędnych kilogramów.  nie wspomnę  o rozregulowanym układzie hormonalny ,  niebezpiecznym przerostem organów np. serce.  nadmierny,niekontrolowany  apetyt , tłuszcz może doprowadzić do szybkiego zgonu..
Jest to choroba cywilizacyjną która kosztuje nas ogromne sumy pieniędzy z naszych podatków!.
Dlatego będąc osoba świadoma , która pragnie cieszyć się zdrowiem , zeszłam z otyłości i walczę z  obecną nadwagą. 

Na koniec dodam że  wydzielanie leptyny zależy od odłożonego tłuszczu w sieci. Już przy rozmiarze 44 zaczynają się problemy , grelina wygrywa z leptyną która kompletnie już nie jest brana pod uwagę przez mózg.
Dlatego nie można twierdzić że im człowiek bardziej otyły tym więcej wydziela leptyny i jest syty. Guzik prawda jest na odwrót. Im więcej tłuszczu w sieci tym większe problemu z wydostaniem się hormonu sytości.

Osobom w klinikach którym zmniejszają żołądek , zmniejszają również możliwość wydzielania greliny do mózgu. ( grelina idzie od żołądka  impulsami co 30 min- dlatego otyli co chwile sa głodni). Dlatego szybko się chudnie przy małych ilościach pokarmowych . Człowiek jest syty po kubeczku galaretki, a organizm który jest mimo wszystko niedożywiony posiłkiem czerpie z zapasów. I zagadka rozwiązana...
Kurcze że ja to wszystko pamiętam... a głupiego numeru telefonu nie mogę wbić  do głowy  😲 🙄
Zgadzam się że to co nam ukradną w podatkach może iść do kieszeni otyłych cwaniaczków w typie Oleksego np.
My już som amerykany po prostu. W Afryce to dobrze... tam nie mają takich problemów...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się