A znacie coś żeby zrzucić z brzucha? Robię brzuszki, jem mniej i nic 😵
Podklejam się - coś oprócz odsysania tłuszczu 😁
Wymiękłam po dwóch tygodniach diety... Z wagi nie ubyło nic 😵 a jadłam naprawde połowe tego co normalnie i większości zdrowe rzeczy, a do picia głównie woda. I nic... kompletnie nic 😕 Więc sie opycham znowu moimi ukochanymi wafelkami 😂
Zeby odchudzic brzuch, nie wystarczy robic brzuszki. Brzuszki naleza do cwiczen silowych i wzmacniaja miesnie brzucha, ale te miesnie czesto sa schowane pod niechciana warstwa tluszczu. Zeby zrzucic z brzucha trzeba pozbyc sie tluszczu, a na to dobre sa cwiczenia aerobowe czyli malo intensywne i dlugotrwale jak bieganie, jazda na rowerze 🙂
A tak poza tym... zeby chudnac trzeba jesc, bo jak jemy za malo to organizm wcale nie mysli o chudnieciu, wrecz przeciwnie odklada zapasy na czarna godzine. Trzeba tylko jesc odpowienie produkty 🙂
Ja mam najgorszy problem z brzuchem i niestety w ciągu 1,5 mca ćwiczeń i diety (ale takiej nie do końca) zeszło mi pare cm ale to nie wiele jak sie ma sporo ponad 100 cm w pasie.Ale pod grubą warstwą tłuszczu buduje mi się piękny pas z mięśni (skośne czuje najbardziej) i licze że kiedyś sie ujawni 🤣 A procentowo najlepiej mi idzie z ud i tyłka.Cellulitis mi został minimalny na udach i zaczynają te nogi nabierać zwięzłości.
Od przyszłego tygodnia wykupuje sobie karnet(z grubej rury na 3 mce) na fitness, siłownie i rowery.A że nie lubie chodzić ćwiczyć późno najbardziej sie cieszę że będę mogła chodzić z rana i zostaiać dziecko w przyklubowym przedszkolu, albo zabierać na ćwiczenia "mama i dziecko" 😉
A6W jest dobra, szczegolnie na poczatku, ale z czasem przy coraz wiekszej liczbie powtorzen, zajmuje to naprawde sporo czasu i wiele osob przerywa wtedy cwiczenia. Dobrym zestawem na brzuch jest tez ABS ( http://wdziek.info/abs-trening_miesni_brzucha.html ). Jednak A6W i ABS to cwiczenia ksztaltujace miesnie brzucha, nie powoduja spalania tluszczu na brzuchu 🙁
A tak poza tym... zeby chudnac trzeba jesc, bo jak jemy za malo to organizm wcale nie mysli o chudnieciu, wrecz przeciwnie odklada zapasy na czarna godzine. Trzeba tylko jesc odpowienie produkty
Dokładnie, to bardzo ważne, co napisałaś. Warto przy tej okazji obalić pewien mit odnośnie "niejedzenia przed snem". Jakiś czas temu znajomy zajmujący się dietetyką wytłumaczył mi, że jeśli od ostatniego posiłku do śniadania minie np. 10h, organizm wpada w katabolizm i zaczyna spalać mięśnie. A tego raczej nie chcemy, co? 😉 Od 2 tygodni stosuję się do jego rady i późnym wieczorem jem coś białkowego, w niewielkiej ilości (tak, że wychodzi 100-150kcal). Nie kładę się głodna, a przy okazji widać chyba efekty. 🙂 Oczywiście do tego dochodzi rozsądne odżywianie (ale nie głodzę się, ruszam się 2h dziennie i jem zdrowo, max 1650kcal). Polecam 🙂
wróciłam bardzo podbudowana od pani dietetyk🙂 12kg do zrzucenia w ok 2 miesiące. Na początek dieta 1300kcal potem 1600 i docelowa 1900kcal. Spędziłam 2 godziny na mierzeniu, ważeniu i pogadance😉 Mam jadłospis, wizyta kontrolna za tydzień, ale może któraś z Was ma jakieś rady jak liczyć kalorie, ma coś pomocnego policzone😉 No i czy 1300 to jakoś drastycznie mało? Bo szczerze mówiąc jeszcze sobie nie wyobrażam za bardzo
Nie jest to drastycznie miało, ale jednak mało. Na tyle, że potrzebna jest dyscyplina, bo nadprogramowym podjadaniem z łatwością można to przekroczyć, nawet nie będąc świadomym.
Macie mnei sprzed 4 lat 🙂 oraz zeszłej niedzieli 🙂 Jeździc jak nie umiałam tak dalej nei umiem 🙂 Ale dalej walcze o lepsza wagę ;] po mału sukcesywnie ale walcze....
Mam jadłospis, wizyta kontrolna za tydzień, ale może któraś z Was ma jakieś rady jak liczyć kalorie, ma coś pomocnego policzone😉
Polecam Ci założenie konta na stronie vitalia.pl Wpisywanie swoich wszystkich pomiarów do tabelki i obserwowanie zmian, które tabelka Ci sama przelicza na procenty, jest bardzo fajne i motywujące! 😀 Powodzenia!
zabeczka: Gratulacje :kwiatek: (ale błagam, zmień w swoim podpisie to "My i Nas" z dużej litery na małą)
ja zaczynam zwiedzać lekarzy. waga znowu w górę mimo nieprzekraczania 1200 kcal. brzuch jak balon, jadę już na środkach przeczyszczających bo organizm mi się chyba zahibernował, nie jem, ćwiczę jak szalona, jeżdze codziennie na koniu, pracuję fizycznie codziennie minimum 6 godzin... i nic nawet słabo mi nie jest, moje normalne dzienne zapotrzebowanie to chyba 500kcal, szkoda tylko, że codziennie tyle wypalam na bieżni... 😫
ja już nie wiem jakim cudem dwa lata temu schudłam 20 kg w 5 miesięcy... teraz 4,5 miesiąca diety i ogólny bilans to -6kg... 👿 👿 👿
macie jakieś doświadczenia z Lineą? mam możliwość za friko korzystać z siłowni, jak się dorwałam do przyrządów to na drugi dzień się ruszyć nie mogłam 😉 ale to nic, przyda mi się bo zapuściłam się paskudnie i od wakacji przytyłam 6 kg 😵 gdzie, kiedy, jak? 😵
ja zaczynam zwiedzać lekarzy. waga znowu w górę mimo nieprzekraczania 1200 kcal. brzuch jak balon, jadę już na środkach przeczyszczających bo organizm mi się chyba zahibernował, nie jem, ćwiczę jak szalona, jeżdze codziennie na koniu, pracuję fizycznie codziennie minimum 6 godzin... i nic nawet słabo mi nie jest, moje normalne dzienne zapotrzebowanie to chyba 500kcal, szkoda tylko, że codziennie tyle wypalam na bieżni... 😫
ja już nie wiem jakim cudem dwa lata temu schudłam 20 kg w 5 miesięcy... teraz 4,5 miesiąca diety i ogólny bilans to -6kg... 👿 👿 👿
może organizm przestawił się na tryb oszczędzania i gromadzenia wszystkiego co zjesz?
escada, jak na 4,5 miesiąca spadek 6kg jest jak najbardziej prawidłowy i pozwala Ci na utrzymanie wagi po zaprzestaniu diety.
dieta 1200kcal 😲 kto Ci ją ustalił? moja podstawowa przemiana materii wynosi 1300kcal a jest to wyliczenie zapotrzebowania energetycznego na przetrwanie bez jakiegokolwiek wysiłku fizycznego. a jestem drobna i mała, im ktoś wyższy czy z większą masą tym więcej potrzebuje
nie chce nic mówić ale same robicie sobie krzywdę jakimiś dzikimi dietami, do tego bardzo okrojona z kalorii powoduje potem podwójny przyrost wagi.
idealna dieta to taka która nigdy nie jest poniżej PPM + 500-1000kcal na normalne codzienne zajęcia jak sprzątanie, jedzenie ( tak tak jedząc też spalamy kalorie), ubieranie się czy prysznic.
zaniżając sobie zapotrzebowanie kaloryczne już zawsze takie zaniżone zostaje. np: moje zapotrzebowanie kaloryczne dzienne wynosi 3500kcal 😡 PPM wynosi 1300kcal. zakładając że chcę schudnąć nie powinnam jeść mniej niż 2800kcal dzienne + aktywność fizyczna ba mogę schudnąć dalej jedząc te 3500kcal zwiększając tylko aktywność fizyczną. jeśli jestem na diecie 2800kcal kilka- kilkanaście miesięcy to jak ją skończę to moje zapotrzebowanie kaloryczne nie będzie już wynosić 3500 kcal ale 2800kcal bo organizm uczy się żyć bez tych dodatkowych 700kcal i inaczej gospodarować energią. tak wiec jak ktoś ma PPM rzędu 1500kcal i podejmie dietę 1300kcal to na pewno będzie czuć się źle, bo organizmowi brakuje energii na przeżycie i funkcjonowanie. do tego po kilkumiesięcznej diecie nasze zapotrzebowanie kaloryczne strasznie spada bo organizm uczy się pracować z małą ilością energii lub jak w przypadku diety dukana zamiast rezerwuaru zapasu w postaci tłuszczów i węglowodanów rozbija białka powodując zakwaszenie organizmu i choroby nerek, które wykrywalne są po bardzo długim czasie od zapoczątkowania choroby.
jeśli któraś z was ma ochotę przekonać się na ile kalorii dziennie powinna zejść to zapraszam, chętnie pomogę 🙂
po dukanie zawsze wraca niestety, to dobra dieta żeby schudnąć szybko i w krótkim czasie niestety potem jest tylko łatwo przyszło, łatwo poszło 😉
dobra dieta to przede wszystkim zmienienie swojego życia o 180stopni, kto podejmie się decyzji o odchudzaniu musi zmienić dużo rzeczy i to nie na czas odchudzania ale już do końca życia. o sukcesie można powiedzieć wtedy gdy po roku od spadku wagi nie wzrosła więcej niż 20% zrzuconej wagi, czyli jeśli mamy 70kg wagi i zrzuciliśmy 10kg, czyli ważymy już 60kg to po roku nie może być większa niż 62kg.
Solina byłam na diecie 1500 ustalonej przez dietetyka i przytyłam na niej 7 kg w 3 miesiące.... nie wiem ile wynosi moje zapotrzebowanie energetyczne dzienne ale naprawde chyba bardzo malo mimo ze codziennie jak juz pisałam pracuję fizycznie 6 godzin, ćwiczę półtorej na siłowni i jeszcze codziennie jezdzę około godziny. ostatnio schudłam dopiero po diecie 800kcal przez prawie pół roku, i waga trzymała się półtora roku, przemiana materii była dobra ale się zesrała... podejrzewam ze u mnie problemem są hormony i właśnie zamierzam to zbadać. Bo skoro niby się głodzę, a do tego spalam więcej niż jem dziennie, a mimo to świetnie się czuję to znaczy ze moj organizm leci w kulki ostro 😉
A ja sobie od ok. 3 tygodni (może trochę mniej) ograniczam jedzenie - żywię się serkiem wiejskim, jogurtami, owocami, warzywami i piję tylko wodę i herbaty. Jak na razie -3 i dobrze mi z tym 🙂 Nie mam pojęcia ile dziennie kcal zjadam ale nie jest mi słabo i nie czuję głodu, bo jak tylko mnie bierze ochota na słodkie to wcinam jogurcik albo jabłko i jest ok.
Macie pomysł na jakieś niskokaloryczne przekąski? Najpierw myślałam o suszonych owocach ale jednak są mega kaloryczne więc to bez sensu...
zabeczka17, czytanie ze zrozumieniem się kłania napisałam PO czyli po zakończeniu tej diety a nie będąc w trakcie. rzadko się zdarza że będąc na diecie tyjemy.
escada, lekarz konieczny i badania bo to aż nienormalne żeby dopiero zrzucać kilogramy przy diecie 800kcal mając dużą aktywność fizyczną tak jak ty. jestem w szoku
Można jeść musli z owocami lub mieszanki warzywne Słyszałam też że dobrze jest jeść marchekę polaną oliwą z oliwek :kwiatek: (pomaga wchłaniać witaminy i podobno się od tego nie tyje tylko łatwiej się spala ) 😅
Solino jak już tak bardzo pragniesz mnie pouczac to powiem ci jedną rzecz : na ponownym dukanie jestem od 3-4 tygodni. Wiec przykro mi bardzo ale przystane przy swoim - po dukanie II fazach i połowie trzeciej nie wróciły mi stracone wczesniej 8kg-10kg ( 2 kg mam luźne w zalezności od hormonów). Trwało to prawie 9 miesięcy.