Smutno kończy się ten rok - odszedł Gadżar, jeden z ogierów czołowych w stadninie im. naiba Idrisa. Reprezentant rodu Geliszykli, koń po udanej karierze wyścigowej. Miał tylko 13 lat.
Nie wiem, ale jak widać takie wypadki się zdarzają... Szkoda, że odszedł w taki sposób. Donia, mi się bardziej podoba ten drugi z końmi z naiba Idrisa (foto Gadżara, które wrzuciłam jest właśnie z tego kalendarza). Nie da się zamówić do Polski?
Spróbuje za Pursat odpowiedziec. W mazowieckim jedynie forumowy jkobus ma tekińce. Z resztą mapa tekińcowa w Polsce jest dość prosta: Pomorze, Mazowsze, Śląsk. Stąd BYŁA nadzieja na info. PW juz bylo ale bez odzewu.
Rzuciłam okiem na tę stronę, gdzie jest ogłoszenie o sprzedaży Sahaba. Patrzcie, jak wyglądają AT hodowane na zachodzi: http://akhalteke-sale.com/for-sale-in-europe/ Ciekawe, czy to taka linia bardziej "złagodzona", czy tak je pasą do sprzedaży???
Dla mnie nie wyglada to fajnie. Tekiniec ma miec figurę tekińca, a nie cieńką szyjke a wielki brzuch. Tylko w tym przypadku mógł się on wziąć ze źrebaków, a nie z zapasienia. Gazela po 2 porodach też nie jest juz tak " tekińska".
Ja też wolę tekińce, które wyglądają jak tekińce, a nie koń z cienką szyją :P I one wszystkie takie wielkobrzuche. Chyba żeby nikt się nie przyczepił...
Kobyły wyglądają tekińsko przed źrebakami. Po kolejnych ciążach opadają im brzuchole, jedzą i nie chodzą pod siodłem, więc przybierają, czasem za bardzo. 😉