W poniedziałek urodził sie pierwszy syn 😍 SOMAHA GELI, i wszyscy w stajni szukamy imienia. Czy mogę liczyć na pomoc forumowiczów? Imie ma się zaczynać na literę "S". Z góry dziękuję. Ojciec niestety nie pomoże w wyborze imienia bo wyjechał kryć jakieś hanowerskie klacze 💘 💘 💘
Pytam, bo można by było stworzyć imię z połączenia imion rodziców, np. Samajun, Sajun, Somajun, Samaj... 😉 Lub jakby pobawić się jeszcze imionami przodków, to np. Samsan (Somah-Gamajun-Asman), Somarali/Samarali (Somah-Gamajun-Turali), Samrahman (Somah-Gamajun-Abdulrahman), Sahman (Somah-Abdulrahman) i tak można do wieczora wymyślać. 😉
no to ja mam z arabskiego tak na szybko: Samat - Cichy Sala'if - Prekursor/Zwiastun Sarab - Miraż Saria (przy czym koncowe a to ayn wymawiane przy zacisnietej krtani - Szybki Saada (drugie a -> patrz wyzej) - Jego Wysokosc Safir - Ambasador Salam - Pokoj (oczywiscie 😉 ) Shabab - Mlodzieniec
no i ja tak moge dlugo, takze wiecie... 😉 z tureckiego to Wam Cieciorka na pewno moze zalatwic.
Jestem genialna, bo podpytałam o imiona na B (zafiksowałam się przez wątek arabiarzy)
na przyszłość więc dodam jakby ktoś szukał na b, a jutro spróbuję zdziałać coś z S 😂 nie znam nikogo, kto znałby turkmeński, ale podpytałam ludzi, jakie daliby imie koniowi: buzkaszi- nazwa tradycyjnej gry ludów tureckich, co to sobie jakieś truchło przerzucają 😉 balalgey- kobieta lub samica która płodzi potomstwo co roku w paszto- fajne jeśli chce się hodować 🙂 i inne, ładnie brzmiące, wschodnie wyrazy na b: bahrija- morska (paszto) bahira- morze (paszto) badarła- zachłanna (paszto) dzisiaj miałam zajęcia z ludźmi od paszto, stąd te pomysły i z turkologami, ale byli zdecydowanie nie wymyślili nic sensownego 😁 "pasztunowie" stwierdzili ponadto, że szkoda, ze nie imię na d, bo by nazwali diłana- szalona mam też trochę w hindi, nie wiem wprawdzie nawet czy tam też są takie konie, ale nie mniej imie dalej brzmiałoby orientalnie 😉 buri-zła, bandźiara- grupa etniczna zyjąca na północy indii, bharati- indyjka, bhumi- ziemia, bariś- deszcz (r. ż), baććhi- córka, bhaktim- wyznawczyni bhakti- rodzaju hinduizmu, begum- księżniczka, pani (w urdu), billi- mała kotka ;] jako, że turkmenistan (kombinuję z tym krajem, bo z tamtąd są tekińce, nie?) jest głównie muzułmański, można by pójść w jakieś nazwy z koranu, lub szerzej- z arabskiego, np batala- bohaterka kolejna propozycja, to wejść na google maps, powiększyć turkmenistan i znaleźć jakieś miasto o ladnej nazwie- wtedy pal licho, czy żeńskie, czy meskie.
lol, dopiero pod koniec posta, przed wysłaniem ogarnęłam, że zła literka. jak napisałam wyżej, mogę jeszcze popróbować z tą właściwą 😉
o rety, to nie wiem skąd mi się wzięło, że klaczka <facepalm> dałam po całej linii :P to nie powiem im, że się pomyliłam, tylko że jednak coś innego się urodziło 🤣 a z b będzie na ewentualną przyszłość :P a przynajmniej pasują te imiona dla tekińca, bo nie wiem, czy szukać dalej?
w ramach ciekawostki: barkas to "afganian tribe porter"
albo afgańskie plemie ciemnego, gorzkiego piwa 😉 mi się to najbardziej podoba. Fajnie że znalazłaś! :kwiatek: jakoś nigdy nie pomyślałam, że jego imię ma znaczenie jakieś
cieciorka, po tym jak ktoś nazwał tekinkę Hope, każde egzotyczne i dźwięczne imię będzie dobre. 😉 Co jak co, ale uważam, że te konie powinny być nazywane wyłącznie w taki sposób.
to ja tez moge Wam jakies imiona z hindi powypisywac jak chcecie, nie wiedzialam ze takie tez moga byc... ostatecznie troche sie uczylam tego badziewnego jezyka :P