Forum konie »

Konie achał-tekińskie

Pursat na pierwszym zdjęciu wygląda jak posąg  😜
To jeszcze jeden posągowy - Hon z linii Ak Beleka:

cudowny jest  😀
W poniedziałek urodził sie pierwszy syn  😍 SOMAHA GELI, i wszyscy w stajni szukamy imienia. Czy mogę liczyć na pomoc forumowiczów? Imie ma się zaczynać na literę "S". Z góry dziękuję. Ojciec niestety nie pomoże w wyborze imienia bo wyjechał kryć jakieś hanowerskie klacze 💘 💘 💘
Katarina_89 - a imię ma być brzmiące "achałtekińsko" czy inne też wchodzą w grę?
Myślę, że brzmiące achałtekińsko byłoby najlepsze, ale inne też wchodzą w grę.
tak "z głowy" mam: Samarkand, Samurai, Sahib, Sandokan, Shahtar, Sugun, Sheytanli, Sultan

może cuś jeszcze sobie przypomnę to napiszę  😉
Jak ma na imię matka?
Cudownie! 😅 😅 😅
Jak wygląda? Jakieś zdjęcia? :kwiatek:
Czy jeszcze są planowane na ten rok źrebienia A-T? 💘
Jak ma na imię matka?

GAMAJUN NEMO, jej pełny rodowód jest na stronie "Pegaza".
Pytam, bo można by było stworzyć imię z połączenia imion rodziców, np. Samajun, Sajun, Somajun, Samaj... 😉 Lub jakby pobawić się jeszcze imionami przodków, to np. Samsan (Somah-Gamajun-Asman), Somarali/Samarali (Somah-Gamajun-Turali), Samrahman (Somah-Gamajun-Abdulrahman), Sahman (Somah-Abdulrahman) i tak można do wieczora wymyślać. 😉
jeśli imię ma coś znaczyć, powiedzcie, jaki język preferowany, mogę w tygodniu spróbować coś podpytać o ładne żeńskie imię na s
Czy to jest tak że jak  rodzi się klaczka to ma imie na pierwszą literę po matce, a ogierek po ojcu?
no to ja mam z arabskiego tak na szybko:
Samat - Cichy
Sala'if - Prekursor/Zwiastun
Sarab - Miraż
Saria (przy czym koncowe a to ayn wymawiane przy zacisnietej krtani - Szybki
Saada (drugie a -> patrz wyzej) - Jego Wysokosc
Safir - Ambasador
Salam - Pokoj (oczywiscie 😉 )
Shabab - Mlodzieniec

no i ja tak moge dlugo, takze wiecie... 😉
z tureckiego to Wam Cieciorka na pewno moze zalatwic.
Wpadł mi w ucho Sahman, Samat, Salam i Safir  🙂

gdzieś miałam na kompie słownik turkmeńskiego...
W ramach ciekawostki: 3/4 AT, 1/4 oo. Fajny. 😀 Doskonale widać jak mocne są geny achał-tekińskie. 😉

ja w nim tego araba nie widze 😉
To jego mama, 50% araba:

😁
na 1 rzut oka powiedziałabym że 100% tekińca 🙂
Jestem genialna, bo podpytałam o imiona na B (zafiksowałam się przez wątek arabiarzy)

na przyszłość więc dodam jakby ktoś szukał na b, a jutro spróbuję zdziałać coś z S 😂
nie znam nikogo, kto znałby turkmeński, ale podpytałam ludzi, jakie daliby imie koniowi:
buzkaszi- nazwa tradycyjnej gry ludów tureckich, co to sobie jakieś truchło przerzucają 😉
balalgey- kobieta lub samica która płodzi potomstwo co roku w paszto- fajne jeśli chce się hodować 🙂
i inne, ładnie brzmiące, wschodnie wyrazy na b:
bahrija- morska (paszto)
bahira- morze (paszto)
badarła- zachłanna (paszto)
dzisiaj miałam zajęcia z ludźmi od paszto, stąd te pomysły i z turkologami, ale byli zdecydowanie nie wymyślili nic sensownego 😁 "pasztunowie" stwierdzili ponadto, że szkoda, ze nie imię na d, bo by nazwali diłana- szalona
mam też trochę w hindi, nie wiem wprawdzie nawet czy tam też są takie konie, ale nie mniej imie dalej brzmiałoby orientalnie 😉 buri-zła, bandźiara- grupa etniczna zyjąca na północy indii, bharati- indyjka, bhumi- ziemia, bariś- deszcz (r. ż), baććhi- córka, bhaktim- wyznawczyni bhakti- rodzaju hinduizmu, begum- księżniczka, pani (w urdu), billi- mała kotka ;]
jako, że turkmenistan (kombinuję z tym krajem, bo z tamtąd są tekińce, nie?) jest głównie muzułmański, można by pójść w jakieś nazwy z koranu, lub szerzej- z arabskiego, np batala- bohaterka
kolejna propozycja, to wejść na google maps, powiększyć turkmenistan i znaleźć jakieś miasto o ladnej nazwie- wtedy pal licho, czy żeńskie, czy meskie.

lol, dopiero pod koniec posta, przed wysłaniem ogarnęłam, że zła literka. jak napisałam wyżej, mogę jeszcze popróbować z tą właściwą 😉
Możesz jeszcze  jak Ci się chce z "M" :kwiatek:
cieciorka, ale to małe po Somahu, to ogier. 😉

http://www.chaihana.com/dict.pdf
o rety, to nie wiem skąd mi się wzięło, że klaczka <facepalm>
dałam po całej linii :P
to nie powiem im, że się pomyliłam, tylko że jednak coś innego się urodziło 🤣 a z b będzie na ewentualną przyszłość :P
a przynajmniej pasują te imiona dla tekińca, bo nie wiem, czy szukać dalej?

w ramach ciekawostki: barkas to "afganian tribe porter"
afgańskie plemię oddzwiernych?  🤣
szczerze mówiąc nie wiem jak to rozumieć- tak było w słowniku. może chodzi o tragarzy? brzmiało by sensowniej.
albo afgańskie plemie ciemnego, gorzkiego piwa  😉 mi się to najbardziej podoba. Fajnie że znalazłaś!  :kwiatek: jakoś nigdy nie pomyślałam, że jego imię ma znaczenie jakieś
cieciorka, po tym jak ktoś nazwał tekinkę Hope, każde egzotyczne i dźwięczne imię będzie dobre. 😉 Co jak co, ale uważam, że te konie powinny być nazywane wyłącznie w taki sposób.
o rety, dopiero zobaczyłam, jakiego byka walnęłam!
to ja tez moge Wam jakies imiona z hindi powypisywac jak chcecie, nie wiedzialam ze takie tez moga byc... ostatecznie troche sie uczylam tego badziewnego jezyka :P
Chcemy, chcemy.Ja ponawiam prośbę na "M"
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się