Forum konie »

Konie achał-tekińskie

No wlasnie zorientowalam sie ze jest to strona conajmniej kontrowersyjna. I akurat jednym z pierwszych postow na ich forum jakie przeczytalam byla wiadomosc admina do kogos kto rzekomo najechal na nich na volcie, to nie do ciebie pili moze?. Ja stosuje zasade ograniczonego zaufania, przeczytalam duzo fajnych rzeczy i duzo takich, co do ktorych musialabym mocno sie rozejrzec w achaltekowym swiatku zeby wyrobic sobie zdecydowane zdanie. Nie wiadomo o nich nic wiecej, co to za ludzie i dlaczego maja na pienku z WATO tak jakby?Interesujaca sprawa, poszukam czegos wiecej na ten temat.
Archiwalne zdjecia maja w sobie mnostwo uroku. Szczegolnie zdjecia tekincow w tych swoich obreczach na szyje, w tradycyjnym rzedzie 🙂

Myślę, że chodziło o to:
Niejaka Raja Kirsh, skądinąd osoba z całą pewnością nie do końca zrównoważona (można się od niej dowiedzieć, że ludzie nie urodzeni w krajach demokratycznych - uwaga! Was, drogie dzieci to chyba już nie dotyczy..? - nie mają prawa głosu na jej forum internetowym...), wymyśliła teorię przeciwstawną, którą można by nazwać "teorią kolonialnej dywersji". Do poczytania tutaj: www.akhalteke.info.

Ja dostałam przy okazji jak wyczaili że jestem z Volty. 😎
Czyli to o ciebie chodzilo 🙂. Dziwne ze dostalo ci sie tylko za to ze jestes z Volty. No ale w sumie Polska kraj wschodni, lze-demokratyczny XD
ach jestem prze-ciekawa, czy jkobus znajdzie chętnego na źrebię achałtekińskie (zgodnie z ogłoszeniem widniejącym na jego blogu).
Jacku, trzymam kciuki oczywiście!!
Moja propozycja jest trochę nietypowa, ale... sam tego nie wymyśliłem! Rok temu i Kerry Jo i sama Petra chciały ode mnie źrebięta na pniu kupować. Może w tym roku też ktoś się skusi..? Swoją drogą, szukam też sponsora dla Margire. Może ktoś chciałby zainwestować w jej karierę wyścigową i opłacić 3 miesiące treningu na Służewcu, a potem start w Pardubicach? Oddam nagrodę, którą wygra, no i honor...
jkobus ta od Argamak Stud?To super sprawa!
Przeczytalam tutaj - http://cgakhaltekes.com/index_Page527.htm ze kupno koni w Turkmenistanie jest jednak mozliwe, choc obwarowane restrykcjami i to duzymi - po pierwsze ogiery wywozone z kraju nie moga byc mlodsze niz 2 lata i starsze niz 10. Poza tym przytocze zreszta wypowiedz  Bazarby Meredov, deputy chief of the Atlaree, the Turkmen State Horse Company:
“As of now, only stallion two to ten years old may leave the country,” he says.  “All foreigners interested in buying an Akhal-Teke should send a representative to us and do business through the Atlaree.”.Wow.
Eh, marzenie. Pamietam dzieciece mrzonki ze moj ojczym, robiacy interesy na wschodzie zalatwi mi takiego konika. Jak latwo sie domyslic, konika nie dostalam 🙂.
no właśnie, zakup takiego konia źrebięciem jest tak trudny/ryzykowny/kosztowny/obwarowany różnymi restrykcjami, że  ogłoszenie jkobusa powinno w końcu kogoś zainteresować...
akurat jednym z pierwszych postow na ich forum jakie przeczytalam byla wiadomosc admina do kogos kto rzekomo najechal na nich na volcie

A możesz dać linka? Tamto forum jest co prawda bardzo ubogie w wątki i w wiadomości, ale ja już dwa ekrany przed sobą widzę i jakoś nie mogę znaleźć, a to bardzo ciekawe...
Post o ktorym pisalam znajduje sie tutaj - http://forum.akhalteke.info/viewtopic.php?f=2&t=78. To odpowiedz Admina na prosbe Namuz o zdjecia kilku koni. Cytat - "so after trashing us on voltahorse we're still good enough to provide photos?". 
To naprawdę ciekawe. Wynika z tego, że nie tylko na ślepo przeglądają wyszukiwarki albo z Google Analytics wiedzą, gdzie się linki do nich pojawiły, ale też i zadają sobie trud przetłumaczenia z polskiego, o czym my tu sobie gaworzymy... No, no...

Napisałem wstępny zarys programu hodowlanego dla półkrwi achałtekińskiej. Jak to skonsultuję w gronie zainteresowanych bezpośrednio, zaproszę też do dyskusji ogólnej. Nie wiem kiedy, bo mi się od rana skrzynka jeszcze nie otworzyła...
Reszta pretensji jest na privie, mogę udostępnić jakby ktoś był zainteresowany. Wiedzieli nawet pod jakim nickiem piszę tu, na forum. 😲
Może mają tu szpiegów?  🤔 Uważajcie co piszecie  😎
To raczej potwierdza, że nie wszystko jest w porządku z głową u właścicielki tamtej strony...
Na pewno swiadczy to o swoistym fanatyzmie z jakim podchodzi do swoich pogladow. To niedobrze bo ile by interesujacych przemyslen nie miala i tak wszyscy je zignoruja bo pamietac beda tylko jej zaslepienie i niechec do spojrzenia na sprawy z innej perspektywy. Pursat moglabys napisac o co miala pretensje? Nie chodzi mi o cala wiadomosc, ale o ogolny zarys. Rzeczywiscie to interesujace ze zadala sobie taki trud zeby wyczytac co kto ma na jej temat do powiedzenia w Polsce. To jakas wazna figura w achaltekinskim swiatku? Niestety znalezienie jakichkolwiek aktualnych informacji o achaltkach na wschodzie jest dosyc trudne, dodatkowo nie znam rosyjskiego a niemal wszystkie strony kilkujezyczne aktualizowane byly dosyc dawno temu, takze nie wiem wiele o aktualnosciach. Zdazylam tylko przeczytac na jej stronie jak bardzo nie lubi WAATO , ale nie powiem, sledzenie wiadomosci na tak malo obiektywnej stronie jest dosyc meczace bo trzeba destylowac kazde zdanie. Przerzuce sie chyba na strone Kerri Jo 🙂
Ja o tej kobiecie nic nie wiem. kelpie, poleciało PW do Ciebie. 🙂

U naszych czeskich sąsiadów jest na sprzedaż bardzo ciekawa klacz - trzyletnia Dogulmak (Damask x Kortik):

foto by Zuzanna Buranova
Mam wielka slabosc to tych achaltekowych ozdob majacych przynosic im szczescie. Plus ta masc, jak roztopiona mleczna czekolada  😍
Ten kon paleta mi sie po glowie juz od jakiegos czasu, uwielbiam czarne podpalenia na jasnych masciach:

Hej! Znalazłam tu dużo informacji o Pursacie z Michałowic 😀 W  roku 1993/94 pracowalam okazjonalnie w Michałowicach i miałam pod opieką Pursata. Tu nasze zdjęcie -bardzo niewyraźne, bo zeskanowane (ze starej fotki robionej kiepskim aparatem).   

Opiekowałam sie też synem Pursata - chyba to był Posman:

Za "pracę" miałam możliwość pokryć Pursatem moją klacz Dunię (małopolska,NN)     -oto synek Pursata  i Duni -Pasat:

Pasat   wyrósł na bardzo skocznego konika, startował w zawodach regionalnych. Niestety, w stosunkowo młodym wieku odszedł na serce:

rzepka - ozłocę Cię! 😍 Aż mi łzy napłynęły do oczu... A na drugim zdjęciu - tak, to malutki Posman. 🙂 Odezwij się na PW.
rzepka - jesteś cudowna  :kwiatek: Od dawna chciałam zobaczyć Pursata jak był młodszy...
A, to jeszcze proszę -kilka zdjęć Pursata. To "wizytowe" pewnie znacie -robione też w okolicy 1993 roku:

I zdjęcia z lonżowania. Pursat był uparty i z mocnym charakterem (raz nawet pogonił mnie za płot :lol🙂. A po lonzowaniu -obowiązkowo musiał sie wytarzać w piasku - to była pełnia szczęścia, "pływał" w piachu, nurkował głową 🤣

Tu widać, jak wysoko mają ustawioną głowę konie tekińskie:

Pyszczek Pursata:

Severus - większość starych zdjęć Pursata jakie tu wstawiałam pochodzą właśnie z tego okresu, o którym pisze rzepka. 😉 Mam też zdjęcia niedługo po przyjeździe do Polski, a więc w wieku kilku lat, wstawię jak je zeskanuję.

rzepka - dzięki, miło jest zobaczyć takie zdjęcia. 😀

Odkopałam film z tarzania Pursata:
http://s218.photobucket.com/albums/cc140/Pursat/Tekince/?action=view&current=Pursattarzanie.flv 😉

Edit: koń na filmie wygląda bardzo marnie, ale to już był spadek formy po ochwacie. 🙁

A mnie ciekawi gdzie moznac takie ozdoby dostac na tekinca😉 Pursat a msz moze zdjecia tej klaczy w  postawie zootechnicznej?albo chociaz zeby bylo cos wiecej widac?
http://www.akhaltekin.com/ppdogulmak.html

edit: Pelhan wiosną 2008:

foto by J. Przybylski

Ale mi się podoba to zdjęcie! 😍 Prawie jak na torze. 😁
Severus - większość starych zdjęć Pursata jakie tu wstawiałam pochodzą właśnie z tego okresu, o którym pisze rzepka. 😉 Mam też zdjęcia niedługo po przyjeździe do Polski, a więc w wieku kilku lat, wstawię jak je zeskanuję.

Ok, nie znam historii Pursata aż tak dokładnie - myslałam, że to jeszcze starsze zdjęcia  😉 A na skany czekam z utęsknieniem  😁

rzepka - jeszcze raz dzięki  🙇
Nie wiem czy jest sens pokazywania ich tutaj, bo są bardzo kiepskiej jakości i niewiele na nich widać. 🤔
A mogłabyś przesłac mi je na maila? Podam na PW
Jasne. 😉

Mihman (Gajgysyz x Anczar)

foto by Tosya
wygląda jakby był zrobiony ze złota 💘
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się