Forum konie »

Konie achał-tekińskie

cieciorka wszystko jest tutaj: http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=7142&hilit=Dalia

Donia ale dlaczego tak rzadko na niej jeździsz? Przecież przyjemność jej tym sprawiasz, to widać, więc...

BTW: Izba Celna odrzuciła moje odwołanie od decyzji Urzędu Celnego. Jeszcze nie widziałem tego pisma, jutro mam je dostać, ale kolega u którego jestem zameldowany przeczytał mi początek z 15 stron... Ergo: kasa przepadła, a w rozumieniu polskich celników (w każdym razie tych z Białej Podlaskiej, oby ich Bóg bezpłodnością pokarał!), konie czystej krwi achałtekińskiej nie są końmi czystej krwi...
Nie mam czasu czesciej jej jezdzic, do roboty jeszcze mi zostaja 4 ogony.A poza tym to matka ma byc, a do przyjemnosci moge ja raz za kiedy zabrac w teren 😉

Członkinie zarządu stada na plaży...
Parę stron temu przez wątek przewinął się Somah Geli, mam kilka fotek to wstawię, może kogoś interesuje  😉
http://img32.imageshack.us/i/58453157.jpg/
http://img12.imageshack.us/i/42021531.jpg/
http://img200.imageshack.us/i/68049547.jpg/
Nie no to jest zupełnie inny koń niż na tym "ogłoszeniowym" zdjęciu! Fajny jest! Pogratulować..!
Na tych zdjęciach lepiej, ale i tak mi coś w nim nie leży. 😁

Wspomniany Gafar, jakoś tak chyba korzystniej wygląda 😎 :

foto by TROYAHORSE
Z dzisiaj:

Melesugun

Osman Guli z Dalią

i Margire z Glusiem
Będzie nas można zobaczyć na szkle. W każdym razie w Warszawie i na Mazowszu. W programie "Mój pies i inne zwierzaki", gdzie występowaliśmy już - w trochę innym składzie osobowym - trzy lata temu. Dam znać dokładnie kiedy - najprawdopodobniej za tydzień.
jkobus, jest jakaś szansa, że to będzie TVN Warszawa?
Jedyny warszawski kanał TV jaki tu łapię 😉
Nie, to dawna regionalna "Trójka", obecnie TVP Info.
obecnie TVP Info
Mam, mam! Nie wiem tylko, czy przypadkiem pomorskiej wersji regionalnej nie odbieram.
Nic to, łatwo się nie poddam. Daj znać kiedy nagrywanie ustawić.
Alvika będziesz mogła to gdzieś w neta wstawić do pooglądania?
Na razie odpowiedź brzmi nie  🙁
Znajomy rozbebeszył twardy dysk z n-ki i podłączył do komputera, ale nośnik był odczytywany jako pusty. Niemniej, wciąż nad tym pracujemy  😀iabeł:
W ostatnim czasie odbyły się dwie duże achał-tekińskie imprezy i nikt nawet słowem o tym nie wspomniał. 😉

Pod koniec sierpnia (29-30) miał miejsce Czempionat Świata. Rozegrano klasy roczniaków, dwulatków, ogierów trzyletnich, klaczy i ogierów starszych, klasę sportową, klasę dla koni półkrwi oraz konkurs "Best of the Best".

Wśród najmłodszych klaczek pierwsze miejsce wywalczyła Bahtija (Jagmyr - Bandera), wywodząca się z linii ogiera Ak Sakał, a urodzona w moskiewskiej stadninie "Achałtekiniec". Za nią uplasowała się bułana Altyndel Geli (Gajgysyz - Andrea) z linii Posmana, reprezentująca stadninę "Geli". Trzecie miejsce zajęła izabelowata córka Duburłana (linia Sowhoza II) - Beduinja hodowli I. Musajewa.

Bahtija foto by Olgait

Klasę rocznych ogierków wygrał wyhodowany w stadninie "Geli" (która notabene odniosła na tym pokazie duży sukces) Akgjoz Geli maści cremello, przedstawiciel linii Posmana, syn Gajgysyza i Jenegul. Tuż za nim, na drugim miejscu znalazł się wychowanek stadniny "Achałtekiniec" izabelowaty Ajdargysz (Gawr - Arena). Miejsce trzecie zajął ciemno-bułany Milord (Mihman - Liezginka), hodowli KSK Dżygit.

Akgjoz Geli foto by Nastenok

Ajdargysz foto by Nastenok

Zwycięstwo w najliczniejszej klasie dwulatek podzieliły między sobą dwie gniade piękności - Gjorkana Szah (Galaly - Garłygacz) ze stadniny "Szah-Teke" przed stawropolską Protekciją (Gazancz - Poezija). Za nimi znalazła się niezwykle urodziwa i sucha ciemno-gniada Gjultana (Turkmentaj - Gumi).

Najlepsze klaczki foto by Nastenok

Protekcija foto by Nastenok

Gjultana foto by Nastenok

Walkę o pierwszeństwo wśród dwuletnich ogierów wygrał maści cremello Kodar (Opium - Karagul), urodzony w stadninie "Gurtbil". Drugie i trzecie miejsce zdobyli, odpowiednio - Dagat Geli (Gajgysyz - Dargi) ze stadniny "Geli" oraz gniady Maslinat (Aksum - Monika) z hodowli I. Musajewa.

Kodar foto by Nastenok

Pośród ogierów trzyletnich palmę pierwszeństwa objął stawropolskiej hodowli (a własności prywatnej) Tykma Serdar (Murgab - Gulgadam). Ten ciemno-gniady ogier wzbudzał zachwyt modelową sylwetką, suchą, charcią budową i przepięknym okiem osadzonym w szlachetnej głowie. Za nim uplasował się Szalbuzdak (Szahid - Gumsara), hod. stadniny "Tarki-Tau", którego ojciec również został doceniony na tym pokazie zajmując trzecie miejsce w klasie ogierów starszych. Miejsce trzecie przypadło bułanemu Oinczakowi (Opium - Ajgozel) tej samej hodowli.

Tykma Serdar foto by Olgait

Szalbuzdak foto by Nastenok

Oinczak foto by KatyaD

Trzyletnie i starsze klacze musiały uznać wyższość gniadej trzyletniej Gulsidy (Gulam - Driada) wyhodowanej przez S. Safonową, która tym samym uzyskała tytuł czempionki świata. Drugie miejsce i jednocześnie vice-czempionat wywalczyła sześcioletnia gniada Poljanka (Jagmyr - Perigozel) ze stadniny "Achałtekiniec" - klacz po tym samym ogierze co najlepsza roczniaczka Bahtija. Za nią znalazła się ciemno-siwa, czteroletnia Anora (Akbelek - Ajmengli).

Gulsida foto by Nastenok

Poljanka foto by Nastenok

Anora foto by Nastenok

Na najwyższym miejscu wśród starszych ogierów stanął wyhodowany w stadninie Weles, gniady siedmioletni Sajgon (Aszug - Syrdarja). Miejsce drugie zajął ciemno-bułany pięciolatek SamarKan hodowli stadniny "Argamak", a trzecie - wspomniany bułany dziewięcioletni Szahid (Dorkusz - Szohle) urodzony w stadninie "Tarki-Tau".
Warto też napisać słowo o ogierach, które zajęły dalsze miejsca. Czwartą pozycję wywalczył piękny, posągowy Asim urodzony w Stawropolu, syn Seraskiera i Asylgul, piątą - ciemno-gniady Asteroid (Alaman - Dimda), a szóstą złocisto-bułany, rosły Dalaj Szael (Gajaz - Yalama).

Sajgon foto by Nastenok

SamarKan foto by Nastenok

Szahid foto by Nastenok

Asim foto by Vikarus

Asteroid foto by Vikarus

Dalaj Szael foto by Vikarus

Do walki o tytuł najpiękniejszego ogiera na świecie stanęły ogiery z klas trzylatków i ogierów starszych. Zwyciężył zasłużenie najlepszy trzylatek - Tykma Serdar, drugim miejscem musiał się zadowolić Sajgon, a trzecie przypadło SamarKanowi. Tuż za nimi uplasował się Szahid.

foto by Nastenok

Tykma Serdar absolutnie zdominował Czempionat zdobywając także tytuł najlepszego konia pokazu, odbierając go czempionce świata Gjorkanie.

Oprócz rozpływania się nad nieziemską uroda achałtekińców, można było też podziwiać ich dzielność w klasie sportowej, pod siodłem, która wygrał Onbaszi (Murgab - Oprawa), przed siwym Kajtagiem Szael (Gayaz - Ałmagul) i gniadym Alumem (Ałada - Magara).

Jak pisałam wcześniej duży sukces odniosła stadnina Geli, a właściwie kryjący tam, niezwykle cenny i zasłużony reproduktor Gajgysyz z legendarnej turkmeńskiej stadniny Komsomoł. Po latach sukcesów jakie odnosiło na pokazach jego potomstwo wyhodowane w Stawropolu, miło zobaczyć, że w innym miejscu również trafił na odpowiednie partnerki, tym bardziej, że ma już 21 lat. 🙂
No więc to będzie najbliższa sobota o 17.00 i powtórzenie w niedzielę o 8.45. TVP3 Warszawa, przypominam, "Mój pies i inne zwierzaki". My jesteśmy te "inne"...
Boskie ;* czy w ogóle spotyka się tekińce na zawodach uj ?
Odkąd Melesugun już nie startuje, w Polsce jest to niemożliwe. Na świecie - i owszem, spotyka się, choć rzadko i raczej na dość amatorskim poziomie. Koni jest za mało, a i właścicieli, którzy by jakieś zacięcie akurat w kierunku ujeżedżenia mieli, też się zbyt często nie spotyka.
Właśnie opublikowali artykuł na Eurodressage o jednym z najsławniejszych koniu tej rasy - dresażyście Absencie

http://www.eurodressage.com/reports/interview/oldies/absent.html
Że się nieśmiało zapytam: widział nas ktoś..?  👀
nie widział, bo mu się jakieś wiadomości regionalnej TV Warszawa (TVP Info) przez 1,5h nagrywały. Jedyny zwierzęcy temat to ratowanie zagłodzonych psów z ogródków działkowych  😤
Widziałam!!!  Nieźle było szkoda, że krótko strasznie 😕 
Widziałam te Twoje cudeńka, szkoda że pogoda była kiepska i nie było widać ich specyficznego połysku 🤣 chyba że to mój komp  🤔
Trzymam kciuki za rozwój hodowli i budowę basenu 👍

Do zobaczenia - mam nadzieję - w listopadzie na konferencji - może w końcu odbierzemy świadectwa - o zgrozo ile to już czasu!!! ja pod koniec października mam aukcję ślązaków w Książu - może coś zakupię 😅
Mamy nieco ine gusta
Hej, witam wszystkich. Co prawda na forum zarejestrowana jestem bardzo krótko, ale śledzę je od pewnego czasu. Uwielbiam konie achał-tekińskie i pełnej krwi angielskiej. Pozdrawiam wszystkich miłośników achałów i mam nadzieję, że przyjmiecie mnie w swoje szeregi  🙂
Jeszcze sprzed śniegu, ale już zimnawo i siano bardziej pachniało niż przywiędła trawa:

siano w kostkach ZAWSZE jest smaczniejsze od tego, które zostało już pozbawione sizalu i wyłożone do jedzenia. Niestety, w tej niszczycielskiej działalności przoduje nasz weteran Gluś, który metodą górniczą wierci w pryzmie korytarze poszukując najsmaczniejszych kąsków, a potem wszystko się wali i już całe stado ma radochę.
Na koniec trochę kiepskiej jakości, ale i tak się cieszę, że trafiłem, bryk:
Czy ja widzę pręgę na zadzie? Wyrośnięty konik polski? 😁
Tylko na zimowym futrze  😉
Jacenty, a ile takich koni jest w naszym pięknym kraju? Są jakieś hodowle? Im dłużej im się przyglądam, tym bardziej mi się podobają 🤣 nie teraz robię sobie żartów. Masz same młodziaki? Jakie są w obejściu? Jeżdziłeś już na którymś z nich?
Na pewno są 4 klacze, 2 ogiery i 1 wałach. Może jest już więcej, ale się nie ujawnia. Jakie są w obejściu, o tym mowa na filmie. Na razie jeździ się tylko na Melesugun. Osman Guli jest właśnie zajeżdżana, a Margire, jak tylko spłacę długi, pójdzie na tor i tam się nią zajmie Wiktor Popow, który ma doświadczenie jeszcze z Piatigorska...
Na filmie ?  to raczej nie zdążyłeś się w pełni wypowiezieć 🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się