Forum towarzyskie »

Emigracja - czyli re-voltowicze i voltopiry rozsiani po świecie.

Toż studiów Ci u nas dostatek  😉
Lotnaa - mnie dziwi że tak mało jest tych ofert 😉 bo naprawde pracy przy koniach tu jest od groma😉
Afhata, powodzenia 🙂
Krokus- wcale nie jest źle, trzeba rozważyć plusy i minusy, tak jak ze wszystkim, A do innej mentalności ludzi można się tylko przyzwyczaić, albo wrócić do PL, nie ma innej opcji.
dziękuję wszystkim za miłe słowa :kwiatek:

nie wiem gdzie zapytać więc może tu ktoś będzie wiedział, bo ja osobiście nie mam pojęcia:/

jak jest po angielsku: czarna wodza i kość rysikowa?? 😁

Czarna wodza to draw reins/ running reins. Kość rysikowa to splint bone
Koniczka - dziękuję bardzo :kwiatek: bo od 3 dni mi to spać nie dawało😉
Nie ma za co 🙂
afhata, jeśli o nazewnictwo sprzętu chodzi to niezawodne do tego są wszelkie sklepy www  😎
Szczególnie do wędzideł 😉
A czarna to bardziej draw reins, z running reins nigdy się nie spotkałam.
Lotnaa ja właśnie też się głównie z draw reins spotykałam, ale mam w stajni angielkę i ona uparcie nazywa czarną wodze running reins więc stąd wnioskuję, że tak też bywa ona nazywana.
W dużym stopniu to też lokalny folklor (tzn kto skąd pochodzi), zwłaszcza jeśli mówimy o wodzach pomocniczych  😉
Lotnaa no ja właśnie ostatnio okupuje sklepy angielskie, ale jakoś nie wpadła mi w oczy czarna, ale ja ostatnio zaczynam ślepnąć i jedynie co wyraźnie widze to konie 😁
POMOCY!!!!!!!!!

sluchajcie emigranci... Kiedys wpadlam na taka strone, szukajac pensjonatu w okolicach mojej wsi w Niemczech. Wpisywalo sie tam nazwe miejscowosci, a madra wyszukiwarka pokazywala potem stajnie oddalone w odleglosci wzrastajacej od tej miejscowosci, z dokladnoscia do stu metrow!

Czy ktos wie, jak nazywa sie ta strona...?  🙇 🙇
www.stall-frei.de nie wiem czy o ta ci chodzi, ale tez znajduje duzo stajni 🙂
dziekuuuje! Strona bardzo podobna do tej, ktorej szukalam.  :kwiatek: :kwiatek:

mam pytanie tez do niemcolanderow. Jak z prawem jazdy w Niemczech i przyczepa? Mamy tylko kategorie B, a chcemy ciagnac trajler...
Musisz miec BE, bez tego nie mozesz ciagnac koniowozu niestety. Ja wlasnie jestem w trakcie wyrabiania prawka na przyczepe.
A ja niedawno się dowiedziałam, że w UK nie trzeba robić prawka na przyczepę. Ktoś to może potwierdzić?  👀
Nie mam pojęcia, ale radzę zajrzec na tą stronę:
www.dvla.gov.uk/
z UK jest nastepujaco. Ze tam kategoria B jest do 7,5 tony. Wystarczy miec angielskie prawo jazdy. Moj brat teoretycznie moze wozic konie. I angielskie prawo jazdy ma tez dzialac m.in. na ternie Polski. Czy Polak z angielskim prawem jazdy moze ciagnac trajler🙂

A slyszalam, ze w Niemczech dzala to tak samo, ale do 3,5 tony. Czyli nawet jedynki ciagnac nie moge?
Ojej!!! Czyli jeśli wymieniłabym moje polskie na brytyjskie, to mogłabym ciągnąć trailer w Polsce? Ale ze mnie gapa, mogłam to zrobić dawno temu, a teraz nawet nie wiem czy zdążę.

Edit:
B =
Motor vehicle with a MAM of up to 3,500 kg, no more than eight passenger seats, with or without a trailer - weighing no more than 750 kg
As category B but with a trailer weighing more than 750 kg. The total weight of the vehicle and the trailer together can’t weigh more than 3,500 kg. The weight of the trailer, when fully loaded, can’t weigh more than the unladen weight of the vehicle.
Example of category B with a trailer weighing over 750 kg: Motor vehicle with an unladen weight of 1,500 kg and a maximum weight of 2,000 kg towing a fully loaded trailer with a weight of 1,500 kg – total weight 3500 kg.
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/WhatCanYouDriveAndYourObligations/DG_4022547

To nie to samo co w Polsce?

Edit 2.
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/CaravansTrailersCommercialVehicles/DG_4022564
Buu, ale bałagan. Wiem, że ci którzy robili prawko przed 1997 mogą nawet jeździć cieżarówką na B. Ale aż tak stara nie jestem.
To nie to samo co w Polsce?

Jest chyba różnica - tj. w GB możesz ciągnąć tyle, ile w dowodzie rejestracyjnym ma samochód - w przypadku większych SUVów jest to 3,2 - 3,5 t.
Ale: to w GB, a winnych krajach tyle, ile wolno w tych krajach 🙂 Przynajmniej tak zrozumiałem.
Czyli założenie, że jeśli prowadząc auto z przyczepą na dwa konie w Polsce zostanę zatrzymana i machnę policji brytyjskim prawkiem, a oni pokiwają ze zrozumieniem głowami i życzą szerokiej drogi, jest raczej grubymi nićmi szyte.
Czyli założenie, że (...)

Tak, chyba, że jest to B+E.
No cały szkopuł w tym, że E nie ma  😉 Zostanę przy swoim polskim prawku i nie będę już kombinować, może kiedyś to E zrobię.
hm... To nie mam pojecia o co chodzi, bo moj brat tak mowil. Moze cos znowu sie pozmienialo...
Karolass, to, że kategoria B jest do 7,5 tony to prawda, ale dla tych którzy robili prawko przed 1997. Zawsze w pracy mi się pytali, od kiedy mam prawo jazdy, bo od tego zależy czy mogę prowadzić horsebox czy nie.
Moja szefowa zawsze się śmieje, że jadąc na zawody musi tak parkować, żeby wracając do domu nie musieć cofać, bo to byłaby dla niej tragedia. I mogę to zrozumieć - egzamin zdawała przecież w jakimś małym autku.
Dokladnie tak samo jest w Niemczech. Od 1998 roku zrobione prawko B nie uprawnia nawet do prowadzenia jedynki. 
Do voltowiczów z UK- jeśli macie mobile broadband to z jakiej sieci? Waham się między O2 i vodafone, nie chcę wydawać kokosów, ale potrzebuję dość szybkiego łącza i dużego limitu transferu, bo ściągam sporo publikacji (i każdy odcinek House'a  😉 )
Ja co prawda nie w UK, ale w Irlandii, miałam vodafone. Tragedia - limit cos jak na najtanszym blueconnect w erze, wolny strasznie, i za przekroczony limit musialam doplacac. Nie wiem jak jest z drozszymi pakietami, ale mnie vodafone skutecznie odstraszyl i wlasnie mysle, czy z o2 nie sprobowac...
Karolina_, jeśli ściągasz cokolwiek to nie wiem czy jest sens. Kiedyś do mnie Orange wydzwaniał i proponował net w fajnych cenach, ale jak popatrzyłam na limity transferów to stwierdziłam że nie ma sensu.
Lotnaa- Nie bardzo mam wybór- ściągać filmy mogę będąc na uniwerku, ale nie mogę być w domu bez internetu, a sytuacja jest taka, że mobile broadband jest jedyną opcją w tym roku. Mam telefon w O2 stąd może lepiej by było u nich, ale ciekawa jestem, co moglibyście polecić.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się