Forum towarzyskie »

Nasza-Klasa, photoblogi itp. - "kwiatki" ;)

http://forum.galopuje.pl/f,ciagi,72744,0.html#73103 🙂

Podstawą jazdy jest pielęgnacja konia. Czyszczenie kopyt to podtawa. Przed jazdą i pa. W zależności na jakim podłożu jeździłeś. Zawsze po terenie istnieje ryzyko, że u konia w kopycie znajdyje się jakiś kapsel lub kamyk, należy zaraz go wyjąć. Jeśli zamierzasz jeżdzić często po twardym podłożu należy pokuć konia. Gdyż może się podbić ( to podbicia wystarczy jeden kamyczek). Należy pokuć konia wtedy, gdy trenujesz sportowo. Nie trzeba też przesadzać, pamiętaj , że podkowy nie są naturalne dla konia.

Jesli koń stoi na mokrym podłożu i przy czyszczeniu zauważasz gnicie kopyta, posmaruj lub spryskaj specjalnym preparatem np. dziekciem*. Natomiast w susze koń może mieć wyschnięte kopyta co skutkuje rozłupywaniem się i pękaniem puszki kopytowej, wtedy zastosuj smar, czy tłuszcz do kopyt.

ależ mają artykuły na tym forum, ta głębia i pełen profesjonalizm. aż mi się czerwono od byków zrobiło ;p i ciekawe, jak to jest kuć bez przesady 🙂
* w tym miejscu przeczytałam, że dzieckiem  🤣
wątek zamknięty
Że też ja wcześniej nie widziałam tak wartościowego wątku ;(

edit: o lekturze wątku - rżałam tak, że zastanawiałam się, czy aby mi konie w stajni nie odpowiedzą  🤣
JULIE - A TY JEŹDZIŁAŚ CIĄGI? NIE? NIE MAM WIĘCEJ YTAŃ -  👍 cudowne  😜
wątek zamknięty
A porady czytacie
Tutaj piekny tekst o podkładkach pod siodło...
http://www.galopuje.pl/konie,w-trosce-o-grzbiet-konia,17507.html
wątek zamknięty
wątek zamknięty
http://www.galopuje.pl/konie,kask-czy-toczek,12792.html
Zbudowany tak by chronić głowę przed urazami, oraz potylicę. 👍
właśnie skutecznie poprawiam sobie humor czytając po kolei każdy temat na galopuje.pl 😁
wątek zamknięty
calore nie ty jedna przeczytałaś "dzieckiem" xD http://forum.galopuje.pl/f,ciagi,72744,0.html#73103 🙂
Należy pokuć konia wtedy, gdy trenujesz sportowo.

może zamiast "pokuc" to barować.. :P
wątek zamknięty
Że też ja wcześniej nie widziałam tak wartościowego wątku ;(

edit: o lekturze wątku - rżałam tak, że zastanawiałam się, czy aby mi konie w stajni nie odpowiedzą  🤣
JULIE - A TY JEŹDZIŁAŚ CIĄGI? NIE? NIE MAM WIĘCEJ YTAŃ -  👍 cudowne  😜

Z wątku "ciągi":

Zapytałam Hippikę w którym ośrodku konie rekreacyjne są ujeżdżone do N.
Dostałam odpowiedź na PW:

"Nie wiem, po co chcę gadać z kimś na Twoim poziomie, ale ...
stare i kiepsko mi poszło, bo... w każdym razie kobiecie sprawy. Program pisał pan Sałacki jeszcze, gdy przy starym podziale na klasy. "

"www.kjlewada.pl Wszystkie konie umieją ustępowania i łopatki. Kilka koni chodzi N-kę. (Demeter, Shy Boy, Bellabianca chyba, Japonka, Rahman N etc.)"

Film to hicior! 😀

Kto zna Lewadę i mógłby te informacje zweryfikować?

wątek zamknięty
przeczytałam wątek o cięgach i padłam  😵
zadziwiające że nie potrafią udokumentować tego jak jeżdżą..
a to sobie chyba na fejsie ustawie xD
forum o najniższym poziomie z możliwych, na którym banda gówniarek galopujących na wirtualnych kucykach po tęczy wypisuje jakieś bzdury wyssane z palca...
wątek zamknięty
Julie potwierdzam te konie na prawdę to potrafią Demeter, Bellabianca, Japonka na pewno. Byłam tam na obozie i jeździłam na nich. Program z filmu jest przejazdem pod koniec obozu, też go jechałam na Demeter. Dzieciaki na obozie robią łopatki czy ustępowania w zalezności od grupy do której się dostaną na początku turnusu ; )

edit. Nie odnoszę się do wypowiedzi Hippiki ani do bzdurnego wątku o ciągach tylko potwierdzam że te konie na prawdę to potrafią : )
wątek zamknięty
No masz link do filmu wyżej. Wysłała mi go użytkowniczka Hippika, twierdząca, że "Jeżdże P-tkę z elementami N-nki i nie mam potrzeby tego Tobie udowadniać."
😂
wątek zamknięty
Julie tak wielce trudna jest ta Petka że jechało ją pół turnusu więc jest to po prostu dowartościowywanie się dziewczynki która zapewne nie ma umiejętności na N klase ; )

haha czyli mam rozumieć że 2 lata temu jechałam program z elementami N i to znaczy że jestem pro ? : D ale super, szkoda tylko że chyba się cofam w rozwoju bo niestety z moim koniem nie jeżdze takich programów : (
wątek zamknięty
czyli jak coś się nam nie uda, pamiętajmy: tłumaczmy sobie że to kobiece sprawy xD
zamiast uczyć się do egzaminy, będe siedzieć i przekopywać galopuje.pl  🏇
wątek zamknięty
i nie wmówisz mi, że nie mam o nim pojęcia, bo wiem, że mam i to co mówisz mnie nie rusza
😂 no po tym to już umarłam, oczywiście z wątku o ciągach 🤣

zamiast uczyć się do egzaminy, będe siedzieć i przekopywać galopuje.pl  🏇

mam tak samo 🤣
wątek zamknięty
Aragorniasta, tylko, ze ten koń na filmiku łopatki nie zrobił w zasadzie żadnej.
wątek zamknięty
Otóż to.
Widać że kochany koń umie i cierpliwie znosi, ale łopatki do wewnątrz tu nawet nie było, tylko "głowa do wewnątrz" 😉
wątek zamknięty
Julie dedykacja filmiku dla Ciebie?
wątek zamknięty
repka to że dziewczyna nie umie to nie znaczy ze koń też nie ; ) o ile pamiętam w tym programie jest łopatka po wolcie.  To nie są żadne zawody tylko przejazd dla zabawy a to że dziewczyna to odebrała jako "Jestem super bo robie elementy z N" a na takim koniu jak Demeter jej nie wychodzi to jej sprawa niech się ośmiesza ; )
PS. Mi w sumie też w jedną strone łopatka nie wyszła podczas takiego przejazdu ale koń nie będzie zgadywał co od niego chcemy wysyłając złe sygnały ; )
wątek zamknięty
Ja nie znam konia na żywo, więc nie wiem, ale filmik nie obrazuje faktycznych umiejętności konia niesety.
wątek zamknięty
Też byłam swego czasu na mini obozie dla dorosłych w Lewadzie i potwierdzam, że te konie umieją elementy P, czy N klasy. Z tym, że ani dzieciaki na obozach, ani my wtedy na tym wypadzie, nie robiliśmy IMO na nich tego dobrze. Tak samo na zamieszczonym przez Julie filmiku nie widać dobrych łopatek, ani innych elementów klas, o których ta dziewczyna pisze (chyba zagalopowanie ze stępa jej wyszło, ale jakości w sumie nie widać, bo jest od przodu.
wątek zamknięty
Julie dedykacja filmiku dla Ciebie?

Nie rozumiem o co pytasz.
Poprosiłam o dowód na to, że jeździ na poziomie P-N, a ona na to wysłała mi na PW ten oto filmik.
wątek zamknięty
"Hmm... Wrzucam do szczególnie dla koleżanki (a żeby się mogła pośmiać), ale niech, że będzie, że jest publiczny. Wiem, że jest kiepsko, ale cóż... Za rok będzie lepiej." o to 🙂
wątek zamknięty
miałam to własnie napisać :P
wątek zamknięty
jak tam do ciezkiej cholery edytuje sie posta? nie ogarniam tego forum :/
wątek zamknięty
film wrzucono 23 sierpnia 2011
a swoją drogą, myślicie że Hippika94 ma nam coś mówić? 😎 piszę w kontekście tego I "dziewczynko" to Ty sobie możesz mówić do 12, czy 15-latki, ok?
małe śledztwo, http://nk.pl/#profile/8314038?referer=sz_p tadam! ;p;p
wątek zamknięty
katija: Właśnie rozkminiłam. Jest to strasznie skomplikowane. Musisz wejść do swojego profliu, "mój panel" "edytuj posty" 🙂

"Hmm... Wrzucam do szczególnie dla koleżanki (a żeby się mogła pośmiać), ale niech, że będzie, że jest publiczny. Wiem, że jest kiepsko, ale cóż... Za rok będzie lepiej." o to 🙂

Że to niby do mnie słowa skierowane? Nieeee. No przynajmniej nie wydaje mi się  😲

calore:
A co tam jest? Mogę to jakoś zobaczyć jeśli nie mam (i nie chcę mieć) konta na NK?
wątek zamknięty
Julie, dziekuje. o rany, oni nawet tagowanie tam maja popierniczone 🤔wirek: nameczylam sie strasznie.
wątek zamknięty
  No tak 🤦 na datę nie spojrzałam  🤣 tak to jest jak się człowiek, uczy do egzaminów, czyta re-voltę i szuka działających linków do filmów  😜 w tym samym czasie.
wątek zamknięty
kto sie zalogowal jako piaffgirl?
wątek zamknięty
wątek zamknięty
Julie, jest oczywiście wiek - cale 17 lat ;p jakieś fotki tez, ale nie mam w tej chwili do nich dostępu, bo pisze z telefonu
(no i ogonki poprawione)
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.