już dziś pojawiło się sporo 🏇 nic tylko szykować popcorn
CzarownicaSa - każdy decyduje sam, ja wsiadałam na stępa w ciąży, czasami lekki kłus mi się zdarzył, jednak zawsze to były konie które znałam i były najspokojniejsze ze wszystkich. Jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży od 6tyg nie wsiadałam na swoją wariatkę, tylko pracowaliśmy z ziemi. "Koleżanka" przyjeżdżała i sobie na niej jeździła.
a jest? izoldek to chyba forumowa Gillian. fakt, chodziło raczej o sierść, ale napisał (to chłopak ;p), że "po 1", czyli tak jakby to była najważniejsza rzecz - nie zrozumiał, że chodzi o siodło, napisał, że o sierść. a sierść jest przecież okey. widzę, że tajnaa też skrobnęła stosowny komentarz 🙂 edit. komentarz tajnej zniknął, za to ja dostałam odpowiedź. napisałam, żeby zwrócił uwagę na siodło, a on mi na to, że nie wie o co chodzi! 😵 edit2. widzę nalot re-voltowiczów ;p
no napisał, ale jako wytłumaczenie dla sierści - swoją drogą nie wiem, o co z tą sierścią chodzi ;p a niesportowy/sportowy koń, to chyba popularne wytłumaczenie dla wszystkiego ;p haha, ta liczba to faktycznie wiek. i on chyba mieszka niedaleko mnie matko, jaki bezczelny :/ kto w ogóle pozwala takim dzieciom na posiadanie konia?!
[quote author=Bischa link=topic=1320.msg1236499#msg1236499 date=1324921158] Rasą to to nie jest (chyba?), chyba że podczepić pod sp, ale dla mnie sp to nie rasa (każda mieszanka rodowodowych rodziców, KWPN i inne "normalne" rasy jest pod to podczepiany u nas).
prosze cie, nie pisz takich rzeczy. zaden arabokonik nie bedzie sp tylko bedzie w rejestrze kucow i koni malych. [/quote]
Katija , mam pytanie:
Co to jest rejestr kucy i małych koni? Słyszałam o księgach konkretnych ras, ewentualnie o rejestrze PZJ(ale to dotyczy koni ZAREJESTROWANYCH), ale o rejestrze kucy niestety nie
Mozii - hucuły na ten przykład są rasą ale nie mają własnej księgi, wpisywane są właśnie do "rejestru kucy i koni małych", podobnie jak kn, kf i inne maluchy. zajżyj tu: http://www.pzhk.pl/art.php?id=pr_hodow_male.htm
a napisał, że my to jeździmy w stajniach i nic nie umiemy, że nie umiemy posprzątać stajni ani nakarmić konia, napisał coś w rodzaju "wy to macie k**wa problem", napisał też, że jeździł już w tym siodle 😵
Mozii, jest tak: kilka ras ma ksiegi stadne, te ktore sa ras zagranicznych a nie maja wlasnej ksiegi zwykle laduja w sp, chyba, ze sa dopuszczone do uszlachetniania danej rasy (np traken moze wyladowac w wlkp). jednak rasa sp ma wzorzec rasy i jesli nawet rodowodowo kon spelnia wymogi ksiegi, ale jest malutki, wyladuje w rejestrze kucow i koni malych. poszczegolne rasy kucow nie maja wlasnych ksiag, wiec dla nich jest prowadzony rejestr wlasnie, do ktorego wpisywane sa rowniez male konie.
Można poszukać nicku z photobloga na youtube. Przeważnie tak jest, że używa się jednego i tego samego. Albo przewertować troszkę jej phb, wtedy może jakiś inny filmik wypłynie z jej konta 😉
ma taki wpi***ol ż e k***a bedzie chodzić zebrana. Będzie się ta moja sucza bała robić wyłamki i stopki.... Biorę się za pracę Częściej używam palcata , więcej łydek o 1000 na jeździe...
Fantastycznie, życzę powodzenia osobie, która ma zamiar wyegzekwować od konia zebranie za pomocą lania batem. 🤔 I ma zamiar więcej używać łydek - no rychło w czas, przypomniała sobie o używaniu łydek podczas jazdy! 🙄