Jak dla mnie koń na gumach skacząc ma małe możliwości pracy szyją i niezbyt mi się to podoba. czasem koń musi szyją np. łapać równowagę a tu ma małe szanse :/ Ale niech się wypowie ktoś mądrzejszy 🤣
tam gdzie jeżdżę na niektórych koniach skaczemy na gumach tak do metra i widocznie czemuś ma to służyć, bo trenerka nie jest jakaś trzepnieta na łeb, tylko jest to mądra dobrze ucząca kobieta z dość dużą wiedzą i doświadczeniem i nigdy by koniowi krzywdy nie zrobiła
myślę, że gumy na niewysokich przeszkodach tak bardzo nie przeszkadzają, bo na nich koń aż tak bardzo szyją nie pracuje, jak na wyższych... ale podejścia są różne, czasem cała jazda jest na gumach (gdy np. koń chodzi z głową w chmurach, a jeździec nie ma na tyle umiejętności/możliwości, aby temu zapobiegać i nie chodzi oczywiście o ganaszowanie, bo gumy są dość elastyczne i można je regulować), a czasem np. chodzi w gumach na rozgrzewce, drążkach, koziołkach, a na skoki się je ściąga. Oczywiście też jestem za tym aby nie krępować wcale konia gumami na skokach (choćby tych małych), ale wiem, że taką metodę czasem stosują również utytułowani jeźdźcy..., więc dopóki stosuje się je tak, żeby zbyt mocno nie ograniczać konia (tj. nie ściągać za mocny tych gum), to wydaje mi się, że nie muszą być takim złym rozwiązaniem.
To jest czambon. Gumy idą przez popręg-wedziło do siodla. A czambon jest 'zapięty' na potylicy. Ja osobiście uważam, że na gumach można skakać, co do czambonu to tak średniawo, bo według mnie za bardzo naciska na potylice xd
🤔 W pierwszym momencie mialam wrażenie, że zdjęcie jest śćiśnięte 🤔wirek: ale ludź wygląda proporcjonalnie więc jednak koń jest troche... bidny... 🤔wirek:
[quote author=nidek link=topic=1320.msg946369#msg946369 date=1300819765] Ja nie krytykuję nikogo,karcono mnie za skoki w wypinaczach ;(a w tym można???
To jest czambon. Gumy idą przez popręg-wedziło do siodla. A czambon jest 'zapięty' na potylicy. Ja osobiście uważam, że na gumach można skakać, co do czambonu to tak średniawo, bo według mnie za bardzo naciska na potylice xd [/quote]
Haha, a jak sobie wyobrażasz wyciągnięcie głowy konia do góry do przodu pod koniec skoku?? Według ciebie ma wylądować na plecach? 🤔wirek:
No popatrz, a ja myślałam, że gumy idą od popręgu, przez wędzidło, na potylicę, chyba jakaś niedoedukowana jestem. 😎
Wysłany przez: kolorwiatru W pierwszym momencie mialam wrażenie, że zdjęcie jest śćiśnięte ale ludź wygląda proporcjonalnie więc jednak koń jest troche... bidny... też tak myślałam, ale znalazłam na innym blogu, chyba to ten sam 🤔 http://www.photoblog.pl/xzoriczkowax/90047647/norbi.html