Ciężko jest dostac sie na prawo we Wrocku?Bo sobie tak mysle,ze jesli nie jest b.ciezko to juz teraz wybiore szkole ,w ktorej przygotuje sie do tego kierunku,ale jesli jednak jest ciezko to pojde do liceum z profilem w innym kierunku...
technologia zywnosci i zywienie czlowieka w olsztynie.
SIGMA- Mój chłopak studiował przez rok technologie. Kierunek chyba zbyt łatwy nie jest, jest matematyka, chemia. Ale dla każdego co innego jest łatwe ;P Ale kierunek po którym można mieć prace w zawodzie. Jakbyś chciała jakieś konkretne informacje to chętnie udzielę. I zapraszam do Olsztyna, bo miasteczko studenckie mamy świetne i cudowny klimat 🙂
A czy ktoś się orientuje, czy na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu jest taka możliwośc, aby zaliczać w-f jako jazdę konną i które ośrodki jeździeckie ,,współpracują'' z tą uczelnią? 😉 No i czy na kierunek biologia-studia dzienne (na UP Wrocław) cięzko się jest dostać, zdając maturę rozszerzoną tylko z biologii i z polskiego ❓ (póki co, dodatkowo chemii rozszerzonej nie wymagają)
Ja mam trochę znajomych po tych kierunkach (może starsze pokolenie, ale chyba niewiele się zmieniło). Pytanie co uważasz za "sensowne zajęcie". Bo wszyscy moi znajomi pracują w najróżniejszych "okolicznościach przyrody": np. menedżer IT w porządnym banku, zawodowy "wypowiadacz się" w dyskusjach medialnych, fotografik 🤣 Wiem, że wszędzie gdzie chcieli - chętnie przyjmowani byli, bo kierunek udowadnia, że człowiek myśleć potrafi i z trudnymi rzeczami sobie radzić - ale "w zawodzie" jeśli pracowali - to tylko przejściowo. edit: chociaż ktoś z dalszych znajomych chyba do Meksyku? w radioteleskopowych? celach podróżował - ja na tym się g. znam - ale chyba znaczy, że w zawodzie pracował? Myślę, że te studia (astronomia może mniej) dają ogromne możliwości. A gdy zapytasz fizyka co studiować, odpowie "oczywiście fizykę" - niezależnie od wykonywanego zawodu.
Magwis - sama wybieram się na wrocławski UP i orientowałam się u koleżanki która tam studiuje. Tak - jak najbardziej zamiast wf-u możesz jeździć konno. Mowiła, że masz wtedy dużo, dużo taniej ale nie pytałam jakie ośrodki jeździeckie to oferują a teraz nie mam z nią kontaktu...
halo serdeczne dzieki za odpowiedź :kwiatek: bo ja właśnie nie mogę się zdecydować gdzie składać papiery i przyszedł mi do głowy pomysł z fizką.
i już postanowione... składam na biofizykę molekularną ...obok medycyny , weterynarii, farmacjii oczywiscie 🤔wirek: jej czemu ja się wcześniej nie zastanawiałam nad innymi kierunkami tylko ta weterynaria albo medycyna... teraz mi się jakos oczy otworzyły... pospieszyłam sie nie ma co 🍴
Magwis - sama wybieram się na wrocławski UP i orientowałam się u koleżanki która tam studiuje. Tak - jak najbardziej zamiast wf-u możesz jeździć konno. Mowiła, że masz wtedy dużo, dużo taniej ale nie pytałam jakie ośrodki jeździeckie to oferują a teraz nie mam z nią kontaktu...
W każdym bądź razie koniom mówią tak! 🙂
Znaczy zdążyłam dowiedzieć sie też, że w KJ Platan można odbywac jazdy, i jacyś studenci z UP startuja nawet, ale to pewnie na swoich koniach, nie klubowych 🙂
Wczoraj wróciłam z Krakowa i doszłam do wniosku ze jednak i tam złoże papiery. Chce iść na turystykę i rekreacje lub zootechnikę i kompletnie nie mam pojęcie jakie uczelnie wybrać. Trochę szukam w internecie o tych kierunkach w Krakowie ale już się całkiem pogubiłam 🤔wirek: . Na maturze zdawałam polski podst. i angielski i biol rozsz. Wiem że niektóre uczelnie wymagają dwa przedmioty. Może możecie coś polecić? Interesują mnie studia dzienne jak i zaoczne.
Przeglądając strony natknęłam się na studia zaoczne mieszane. Pierwszy raz się z tym spotkałam i może mnie ktoś uświadomić jak to wygląda ? 😡
[quote author=Sigma link=topic=132.msg238834#msg238834 date=1240758646] technologia zywnosci i zywienie czlowieka w olsztynie.
SIGMA- Mój chłopak studiował przez rok technologie. Kierunek chyba zbyt łatwy nie jest, jest matematyka, chemia. Ale dla każdego co innego jest łatwe ;P Ale kierunek po którym można mieć prace w zawodzie. Jakbyś chciała jakieś konkretne informacje to chętnie udzielę. I zapraszam do Olsztyna, bo miasteczko studenckie mamy świetne i cudowny klimat 🙂 [/quote]
Ja jestem na tym kierunku w warszawie, bardzoa ciekawe studia, ale chemia jest i to dosyć trudna. 4 semestry - ogólna, organiczna, biochemia i żywności. Pierwszy termin ogólnej zaliczyło trochę ponad 30 % 😵 Do tego dochodzą ćwiczenia z fizyki bleee Ale praktyki fajne w Hochlandzie Danone itp 🙂
Enii, ja krakus jestem, ale gówniara, bo dopiero końćzę 2. klasę liceum. O mieszanych nic nie wiem, ale jeśli chodzi o opinie wśród moich - to zootechnika chyba na UR, bo w sumie nie wiem, gdzie oprócz tegomożna to studiować w Krk...potem masz specjalności: hodowla zwierząt, hodowla i użytkowanie koni, hodowla ekologiczna i ochrona zwierząt lub prewencja weterynaryjna i ochrona zdrowia zwierząt (mam przed sobą rozłożoną ulotkę złapaną w biegu na Festiwalu Nauki 😎 ) A turystykę i rekreację czy coś takiego otwierają w tym roku na AGHu, wygląda ciekawie.
Btw. jest tu ktoś z AGH z Inżynierii Biomedycznej? 👀
A ja już zaczynam wariować. Zdawałam maturę z chemii i biologii rozsz. Zlożyłam na ratownictwo med., ale chce mieć jeszcze jakąś inną możliwość i tu nie mam zupełnie pomysły. Matura mi nie poszła dobrze, oczekuje ok 65% z biologii... Co moglibyscie polecic?
No włąsnie mi zalezy najbardziej na Turystyce i Rekreacji tylko nie moge jej znalesc nigdzie ale podobno jest. Już powinno się składać papiery ? Nie po otrzymaniu świadectwa ?
Odwala mi, wszyscy po kolei robią mi wodę z mózgu. Każdy ma inny pomysł na moją przyszłość. Co ja chcę robić? To całkowicie nie ważne. Co będę robić? Przecież do niczego się nie nadaję... Mam dość, pojadę się uczyć od Buddy...
Na poprzednich studiach zawaliłam mimo, ze wkuwałam jak głupia do późnych godzin nocnych. I co? I tak nie zaliczyłam. teraz naciskają na mnie bym znowu startowała, ale wiem, że ja się nie nadaję na studenta.
Zaszyję się gdzieś w Tybecie i będę poznawać swoje prawdziwe ja. :/
Enii, w tym roku otwierają taki kierunek na AGHu, świeżutki, jeszcze ciepły. A tak poza tym to nie mam pojęcia, czy gdzieś jeszcze w Krakowie jest - Nowy Targ czy inne tego typu bliżej gór (jeżeli mówimy o młpl) to tak, ale o Krk nie wiem...
Ja po prostu nie wiem do czego się nadaję. Chyba do niczego.
O politologii słyszę w kółko i w kółko, że to najgorsza możliwość, że jestem idiotką myśląc o tym, że pewnie to i tak nie dal mnie. A ja chcę tylko nie wstawać rano z nienawiścią na to jaka przyszłość sobie wybrałam, nie chcę też wstawać rano i przypominać sobie, ze mieszkam w kartonowym pudle, bo wybrałam głupie studia i nie mam teraz dobrze płatnej pracy. Tylko tyle i aż tyle.
Norarialna, bo to taki pozytywny obraz jest. Bycia po prostu szczęśliwym. Mnie zawsze pociesza, że jako kelnerka można mieć naprawdę barwny, oprymistyczny życiorys 🙂
Strzyga, a może dwa kierunki? jeden życiowo, jeden hobbystycznie?
Właśnie ją przegadam i się pogubiłam całkiem. Juz tyle stron z uczelniami dowiedziałam ze mi się wszystko miesza. (Na AWF niestety obowiązkowe ) Może ktoś studiuje na Uniwersytecie Rolniczym zootechnikę lub AWF (TiR)i może podzielić się wrażeniami ? 😉
Na studiuję TiR na Awfie w Warszawie.Jak zdawałam to testy sprawnościowe były obowiązkowe.Wrażenia?hmm co kto lubi.Ja poszłam na te studia,bo mam specyficzną sytuację i akurat stwierdziłam,że będzie ok.Teraz zastanawiam się nad drugim kierunkiem.
Ehh pozostaje mi złożyć na zootechnikę tam bo tych testów sprawnościowych kolorowo nie widzę :/ Słyszałam że zootechnika w Krak o tak średnio raczej...ehh ale trudno.
Moja babcia coś mówiła,że słyszała,że mają znieść te testy sprawnościowe,więc lepiej się dokładnie dowiedz.Poza tym nie ma co panikować-ja poszłam na pływanie bez przygotowania i jakoś zaliczyłam😉