Kurde, ja już sama nie wiem. Nie bardzo mam ukierunkowane zainteresowania, i to jest ten minus :/ na biol-chem trafiłam z przypadku, no ale nie jest źle. Przerobiłam chyba milion wersji na studia: prawo, dziennikarstwo (lubię w sumie pisać, takie tam bzdety), reżyseria albo pisanie scenariuszy, coś w ten deseń. Psychologia, bo lubię pomagać ludziom, w ogóle chciałąbym mieć pracę związaną z ludźmi. Przez pewien czas farmacja, ale jakoś specjalnie mnie to nie kręci. No i przez długi czas trzymała mi się opcja szkoły oficerskiej, żeby potem sobie na wydziale zabójstw pracować 😁 no i cholera, nie mam pojęcia, co robić, nie mam pomysłów już, a ciągle jest jakieś "ale" :/
Ja po liceum poszłam do pracy ale teraz po paru latach stwierdzam,że studia to ważna sprawa. Dlatego właśnie zapisałam się na nabór zimowy , kierunek: Administracja. Bardzo się cieszę...zapewne po pierwszej sesji już mi tak wesoło nie będzie. Niestety na studia dzienne nie mogę sobie pozwolić ze względu na pracę.
To ja powiem tak jak inni- masz czas. Dopiero teraz zobaczysz co Cie interesuje. Może poszukaj jakichs kół, dodatkowych zajęc, na które mogłabym chodzic ( np. w domach kultury są różne organizowane) i przekonasz sie co lubisz robic. Poza tym do matury zmieni Ci sie wszytsko 5 razy. Wiem po sobie. Ja po maturze zmieniłam nagle swoje 3 letnie marzenia. Odechiało mi się i uwidziało cos innego. Takze nie mysl tyle teraz nad tym
Odświeżam 🙂 Coraz bliżej matury, a ja mam coraz większe wahania... Więc mam pytanie (najlepiej jakby wypowiedział się ktoś z ochrony środowiska na SGGW, ale niekoniecznie 😉). Otóż: będę składać papiery na dzienne (na ochronę), ale biorę pod uwagę też wieczorowe. I tak się właśnie zastanawiam... Czy nie lepiej od razu złożyć na wieczorowe (miejsce będzie jakby co 'zaklepane'😉, a podczas 'drugiej' rekrutacji starać się o miejsce na dziennych...? Ma to sens? Bo boję się, ze jak źle napiszę maturę to mogę zapomnieć o dziennych, a nie wiem czy się 'wyrobię' na wieczorowe (czy zostaną wolne miejsca)... 😡
Ja mam takie pytanie bardziej do osób które 100djują Hodowle koni (jeśli jest tu ktoś taki) Gdzie lepiej wie wybierać do Lublina czy Olsztyna a może ktoś wie czy w warszawie są takie 100dia interysują mnie zaocznie ( z pewnych powodów)
odświeżam 🙂 wiem, że ktoś z re-volty jest na ochronie środowiska na SGGW (dzienne) i tylko mam nadzieję, że zajrzy na ten wątek 🙇 :kwiatek: a mam pytanie czy w ogóle mam szanse się dostać na ten kierunek (dzienne) zdając angielski podstawowy? Ofc biologia na rozszerzeniu... 🙄
a czy ktos z was moze powiedziec cos o kierunku logopedia? jest na UG i sie nad nim zastanawiam matura w maju a ja nie mam pojecia na co chce isc 🙄 po jakis wstepnych ogledzinach mysle nad logopedia, ochrona srodowiska, zdrowiem publicznym, moze jakas inzynieria srodowiska. zupelnie nie mam pomyslu
czy w ogóle mam szanse się dostać na ten kierunek (dzienne) zdając angielski podstawowy? Ofc biologia na rozszerzeniu... 🙄
mam koleżankę z lo tam na I roku, zdawała właśnie ang podst. z tym że zdała na ponad 90%, a położyła bio i chem (rozszerzone), dostała sie trochę na styk, w pierwszej rekrytacji
ja jestem na I roku na Żywieniu Czlowieka, bo po pierwsze nie bardzo wiedzialam gdzie mam iść po drugie leniwa jestem, więc szybko mi pomysł na wet przeszedł 😁 podoba mi się, sa ciekawe ćwiczenia - np dziś rozponawaliśmy zapachy różnych art. spozywczych, kiedyś indziej egzotyczne owoce, a na chemii org. mamy uzyskiwać substancje zapachowe z kminku i skórki grejpfruta
sihaja sporo nauki, ale na weterynarii chyba więcej, generalnie trzeba się dosyć regularnie uczyć, no i bdb zdać maturę próg przekracza dosyć mocno 160 pkt 😉 na I roku są takie przedmioty jak chemia, matematyka, fizyka, trochę histologii, anatomia (prosektorium zwierzęce), botanika -wszystko po semstr, pół więc jest duzo zaliczeń 😉
po logopedi chyba troche malo pracy... i najczesciej z dziecmi, ale nie wiem czy lubisz 😁 ochrona napewno odpada, a po zdrowiu publicznym to praca na recepcji w szpitalu... juz ta inzynieria najlepsza😉
Arwena, ty to zawsze wyszystko popsujesz. przeciez wszyscy wiedza jak ja kocham dzieci!! hahahah czemu ochrona odpada? a inzynieria jest chyba najblizej w koszalinie
Dzięki Armara :kwiatek: Ostatnio usłyszałam, że z tą podstawą to nie mam szans i się troszkę podłamałam 🙄
Arwena dlaczego uważasz, że ochrona odpada? Że niby roboty się po tym nie znajdzie? Jakoś nie moge w to uwierzyć - coraz bardziej potrzebne są osoby wykształcone w tym kierunku 😉
sihaja sporo nauki, ale na weterynarii chyba więcej, generalnie trzeba się dosyć regularnie uczyć, no i bdb zdać maturę próg przekracza dosyć mocno 160 pkt 😉
Naprawdę jest tak wysoki próg? Na stronie sggw znalazłam bardziej optymistyczne dane: http://www.rekrutacja1st.sggw.pl/progi.php Próg na biotechnologię w ostatniej rekrutacji wynosił dużo poniżej 160 pkt.
Ochrona trudna, duzo fizyki, matmy. Tylko pytanie, czy warto tak sie meczyc na kierunku, po ktorym raczej z praca kiepsko. Ale sprobowac i zobaczyc jak takie studia wygladaja zawsze warto.
W K-linie napewno na bdb poziomie jest m.in. wzornictwo 😉
Ja niby mam trochę więcej czasu niż Lov, ale też przerobiłam już setki wersji. Była weterynaria, hodowla koni, lingwistyka, informatyka, dziennikarstwo, psychologia, ochrona środowiska, biotechnologia, etc.
Aktualnie jestem na fazie psychologia or skandynawistyka + coś. I tym cosiem jest albo grafika komputerowa, albo jakiś marketing, albo ostatecznie informatyka. Tyle że mnie w ogóle nie kręci jakieś programowanie czy coś, bardziej grafika. No i tu się rodzi problem, bo wiadomo - informatyk może być grafikiem, ale już grafik nie zrobi tego, co umie informatyk. No i mam dylemat czy wybrać to co lubię, czy to co mi da większe możliwości 😁 Myślę też o marketingu, bo w tą stronę się wybieram (stąd psychologia)... Jest jakiś kierunek wiążący grafikę, marketing i np. fotografię? 😵
fin, ale wiesz, że informatyka, to takie studia hop- siup nie są? Nie wiem dokładnie jak na innych uczelniach, ale na pg, informatyka to są na prawdę hardkorowe studia. bardzo hardkorowe. Fizyka jądrowa, kwanty, fazy skondensowane...
tak, dlatego mówię że za bardzo to na to sie nie pcham, tym bardziej że nie wiążę przyszlości z informatyką a raczej z marketingiem, może grafiką komputerową... nie wiem czy jest kierunek łączący to. a jest coś takiego jak media? (w formie kierunku)
Sigma inżynieria jest na polibudzie po angielsku, popytaj Izy😉 a na ochronie to przyjmuja bez laski bo tam zawsze wolne miejsca zostaja, i fakt pracy po tym nie ma...