Na semestr letni kpiku już jest plan 😀 Szaleją, jeszcze ponad 2 miesiące do nowego semestru, a tu proszę. Już trochę to poogarniałam, może nie będzie tak źle... Co nie zmienia faktu, że w domu będę tylko spać, a w stajni tylko bywać.
tfu letni oczywiście i tak ledwo mi się to w głowie mieści - ja dostaje na 3 tyg przed rozpoczeciem semestru - i wtedy jest szał ciał zeby dopasować wszystkie lektoraty/wf/oguny na które trzeba było się rejestrować wcześniej
Oj tak, znam ten ból- ja na szczęście WFy i Oguny mam już wyrobione, ale za to staję na rzęsach, żeby połączyć 2 kierunki i lektoraty... Najlepsze jest to, że na filo mam 3 (słownie TRZY!!) przedmioty w tygodniu (bo już kończę), a i tak są one akurat wtedy, kiedy mam obowiązkowe zajęcia na psychologii 💃
Averis zawsze wybierz to co lubisz robić lub to co kochasz. Zawsze będziesz lepsza a studia czy nauka nie będą męczarnią, poza tym jeśli faktycznie to lubisz i faktycznie Cie to interesuje to będziesz jedną z lepszych na roku i praca się znajdzie 😉
małaMI czekaj czekaj.. zmieniłaś nick? razem studiujemy? ;D
Averis, nie zapomnij tylko, że po samym prawie nie ma "dużych pieniędzy". Trzeba jeszcze się dostać na aplikację, posiedzieć tam 3 lata, zdać kolejny trudny egzamin, po czym zapłacić jakieś 3000zł za wpisanie się na listę np. radców prawnych. Warto o tym pamiętać, bo nie znam osoby która skończyłaby tylko 5 lat studiów i zarabiała dobra pieniądze (w sumie znam, ale dziewczyna zna też perfekcyjnie ang i franc a do domu wraca o 21 🤔 ). Jestem tego świadoma i nie oczekuję, że po 5 latach będę zarabiać kokosy. O dużych pieniądzach mówiłam w perspektywie iluś tam lat po zakończeniu studiów-taki skrót myślowy :P. Tylko porównując zarobki prawnika i historyka po np. 10 latach po studiach różnica jest znaczna.(bo historyk wprawdzie zaczyna pracę najczęściej od razu po studiach ale nie wyskoczy poza pewien próg zarobkowy a prawnik musi się kilka lat dodatkowo dokształcać, ale za to potem ma tez o wiele większe pieniądze) I o to mi chodziło. A co dostawania się na aplikacje itd. - to idąc na dane studia generalnie idę tam z zamiarem dania z siebie jak najwięcej. W końcu wszystko jest dla ludzi i jednak ktoś te aplikacje zdaje 😉
A ktoś z Was jest na psychologii? Ciężko? 😉 I czy muszę mieć maturę z historii napisaną? Bo na biol-chemie jestem i jednak te humanistyczne to mi nie bardzo... 😁
[quote author=Laito link=topic=132.msg7986#msg7986 date=1227907320] Ja w pponiedziałki mam biofizykę [niestety babka sprawdza obecność, a 100% obecności = profity na egz], później botanikę, prawo rolne i ergonomię, we wtorek mam 2 laborki z 3 godzinnym okienkiem między nimi. Środa tylko dwa nudne wykłady, czwartek niczym tasak rzeźnicki bo kończe o 20 przez filozofię i laborki. A między wszystkimi zajęciami mam 3 godzinne okienka x2. A w piątek tylko wykład z informatyki, na który dzisiaj sobie nie poszłam
tak czytam że skądś znam ten plan zajęć, no i sie okazuje że na jednym roku jesteśmy 🤣 z jakiej jesteś grupy? 😉 [/quote]
Averis, oczywiście że zdać można, i w porównaniu z historią perspektywy są dużo lepsze, ale to nie takie hop siup, mnie by chyba brakło cierpliwości. Z drugiej strony, kończysz prawo i aplikację i masz niezły zawód, a przy wielu innych kierunkach zaczyna się seria podyplomówek, kursów i inne lanie wody... Bądź tu mądry. Myślę, że historia to świetny kierunek na postudiowanie, pytanie co po tym.
a ja chyba skończę moje studia i znów będę konie pasła 🏇
Lov, ja jestem na psycho i żadnej historii nie musiałam na maturze zdawać 🙂 Liczył się polski, język obcy i matma lub biologia. Ale sprawdź sobie dokładnie wymagane przedmioty na uniwerku, na któy chcesz iść, bo wszędzie jest inaczej. I ciężko nie jest, chociaż bywa...
A chcesz Lotnaa, czy musisz? Cardiff to nie jest taki zły uni, dasz radę potem, chyba, że nie chce Ci się w biurze siedzieć. Ja nie wiem, co chcę robić, na naukowca się nie nadaję, a nie jestem wcale pewna, czy chce mi się siedzieć w pracy w city od 8 do 22. Ale narazie muszę studia skończyć, a ten rok jest straszny
karolina_, chyba nie chcę koni paść (a przynajmniej nie tych "czyiś" ), tyle że po moim kierunku - i w dodatku tylko po 1 roku - trudno będzie określić moje kwalifikacje. Bo co z tego, że Cardiff to dobry uniwerek i że coś tam o EU czy jej stosunkach z resztą świata wiem - przeciętny absolwent 5-letniej europeistyki/politologii/stosunków międzynarodowych w PL bije mnie na głowę.
Czas pokaże, ludzie mi mówią "nie martw się na zapas", ale ja jakoś nie potrafię. Nawet nie wiem czy chcę zostać tutaj czy wracać.
edit: Justyna "Kro"? jeśli tak to cie kojarze😉 wcześniej nie mogłam znaleźć bo patrzyłam tylko na początek listy skoro pierwsza grupa
BINGO! 🙂 To właśnie ja🙂 Tylko na przyszłość prosiłabym o podawanie tylko pierwszej litery nazwiska 😉 Wolę być incognito tutaj, a kilka osób czyta [nie, nie udziela się] to forum, a wolałabym żeby tego nie czytały 😉
Ja dlatego w pierwszej bo byłam z ostatniego przesiewu praktycznie. Ostatnia z ostatnich przyjęta. A z legitymacją mnie juz coś trafia powoli.... =/
No bo to sa pierwsze litery, ale moje nazwisko jest tak charakterystyczne wśród moich znajomych [wręcz nie do pomylenia z nikim innym], że nawet z tych pierwszych liter da się wyczaić o kogo loto. 😉 No ale mniejsza :P
Ja dzisiaj już wymiękam. A jak pomyślę o czwartku i następnym tygodniu to po prostu płakać mi się chce. Na te ferie swiąteczne czekam jak na wybawienie. Chociaż widzę już mój 'odpoczynek' 🙄. nauka botaniki i zoologii przed Wigilią... Ale tak czy siak my mamy i tak luz w porównaniu np z biologią czy weterynarią... Aczkolwiek już psychicznie powoli wysiadam już. wer Stresujesz się wyjściem do ZOO? 😎 nienawidze wystąpień publicznych. brrr...
O, Dzionka, z nieba mi spadłaś 😀 No właśnie na poznańskim UAMie tak dziwnie, tam można mieć obojętnie jaki przedmiot, byleby oprócz polskiego i języka dwa były :/ ja tam nic nie kumam chyba :P Słyszałam, że na psychologii po jakimś tam czasie zaczynasz wszystko analizowac wedle czegośtam- prawda? 🙂
Lov bo psychologia to bardzo szeroka dziedzina. Znajdzie się miejsce i dla humanistów i dla biologów i dla matematyków. Ja oprócz psychologii studiuję jeszcze matematykę. Na maturze zdawałam polski, angielski, matematykę, fizykę i chemię. Humanistką na pewno nie jestem, a radzę sobie bez problemów. Jestem na IV roku, w dodatku na psychoterapii, a nie jest tak wszystko analizuje według jednego klucza 😉
No nie, tylko po prostu ktoś mi mówił, że momentami takiej schizy dostajesz 😉 I jak na tej psychoterapii? W sumie to by mi najbardziej pasowało, ale jakie ejszcze specjalności są?
Lotnaa, w UK będzie Ci łatwiej o pracę, ja myślałam nad powrotem, ale jednak stwierdziłam, że Polska jest be i nie chce mi się wracać, wolę zarabiać porządną kasę i żyć duużo bardziej na luzie niż w PL
karolina_, jeśli o powrót chodzi, to jestem zupełnie rozdarta. Pomijając na chwilę kwestie finansowe - strasznie tęsknię za Polską, rodziną i znajomymi, ale jednocześnie dobijają mnie panie w okienkach, wieczne narzekanie i takie tam...ciemniejsze strony polskości. Przyzwyczaiłam się do uśmiechających się ludzi na ulicy, bez tego ciężko. Najchętniej zostałabym tu i chciałabym zarabiać takie pieniądze, żeby było mnie stać np. na długie weekendy w PL raz na 2 miesiące. Ale, czy to wykonalne... zobaczymy.
Jest to kwestionariusz, który może ułatwić Ci określenie sowjego profilu zawodowego i może Ci pomóc znaleźć takie kierunki studiów (i tym samym przyszłą pracę), w których będziesz sie dobrze czuła.
właśnie sobie z ciekawości zrobiłam. Aktywność kierownicza 9/10 Aktywność społeczna 1/10 how true 😁
A takie pytanie. Lepiej iść na studia zaoczne, płacić ale również pracować i /chyba/ mieć więcej luzu i czasu wolnego czy iść na dzienne?. W ogóle czym to sie tak różni oprócz tego co wypisałam wyżej? Jestem w 3 klasie LO i szczerze nie mam bladego pojęcia co i jak 🤔 😲 nawet nie mam pojęcia gdzie iść ;p. Zawsze miałam plany aby iść na hodole koni lub coś związanego z turystyką zeby potem założyć coś wlasnego - ale to jednak trudne, trzeba mieć jakiś start no i po studiach będę 'zamknięta' w bardzo małym przedziale Jeśli rozumiecie o co mi chodzi ;p. Nie mam pojęcia co robić no.. 😵