Forum towarzyskie »

Taniec brzucha +wszystko z nim związane.

Drogie Re-voltowiczki i Voltopiry! Pozdrawiam serdecznie, zaśnieżoną zimą. I aż mnie pokusiło, aby taki wątek załozyć, gdzie mogłybyśmy się podzielić doświadczeniami. Czy któraś z was tańczy/tańczyła/ chce zacząć?😉 A jeśli tak, to ile lat, jakie macie stroje, dodatki... 💘
Proponuje wpisywać też tutaj linki do muzyki orientalnej. 😁
A proszę, moje ulubione:

ja tańczyłam. do rozrywki i urozmaicenia. znudziło mi się, po drugie to silne obciążenie kręgosłupa.
tak, wiem, powinnam ćwiczyć mięśnie brzucha i pleców, ale najpierw przygotować mięśnie, dopiero potem tańczyć. a mnie się już nie chce, wolę inne rzeczy 🙂

edit:obejrzałam filmiki i żaden mi się nie podoba, jesli już to ostatni.
warto zaznczaczyc, że tribal to nie tradycyjny tnaiec brzucha.

oczywiscie ma kilka plyt z muzyką, jak ktoś z wawy, to mogę przegrać.
sama wolę jednak z tego typu melodii coś bardziej bałkańskiego, bliższego europie. też znajdzie się coś odpowiadającego rytmem, a żywsze i mnie przyjemniej się przy tym rusza. tyle, ze ja w ogole lubię muzyke z tych rejonów (za to tę ogólnie pojmowana za orientalną, z wyjątkami mniej) od folku poczawszy, przez całą gamę gatunków.

miałam lekcje z różnymi tancerkami i najmilej wspominam tę: http://www.taniec.net/?sub=kursy&sec=10&id_instr=144
wtedy akurat uczyła w innej szkole, ale nie mogłam lepszego linku znaleźć.
cieciorka, a ile tańczyłaś?😉 i jak w ogóle wpadłaś na ten pomysł?

wiwiana-pierwsza i czwarta piosenka mnie przygnębiły, po odsłuchaniu. Ja to jednak trommle sole wolę i skoczne melodie. 😎
oo, odpisałas w trakcie edytowania.
ja tańczyłam jakieś dwa lata. pomysł podrzuciła koleżanka która w miedzy czasie się wymiksowała, więc zapisałam sie z mamą 🙂
samej by mi się nie chciało.
rety.... jak ten czas leci! 😉
ja tańczyłam ale krótko, strasznie mi sie to podobało , no i obaliłam mit o tym że tylko panie "z brzuszkiem" mogą 🙂 ( z resztą jak dla mnie estetyczniej wyglądają szczupłe tancerki brzucha )

Didem :  😍

To ja taką ''śmieszną'' anegdotkę.

Jakiś czas temu na zajęciach, wszedł do nas na salę chłopak. O, taki zastraszony typ kujonka, z niewyleczonym trądzikiem i wrodzoną nieśmiałością.(Taki się wydawał ;p) Przesiedział cały nasz jeden taniec, później pani trener wyszła z nim, po czym wróciła po 5 minutach sama. Okazało się, że chce on tańczyć taniec brzucha na naszych występach. 🤔wirek: Później koleżanka mi opowiadała, że był gdzieś jeszcze w zeszłym roku i podobno lepiej kręcił biodrami od wszystkich pań na sali. 🤔
kurcze, nie pamietam jak sie nazywa jest jest paru meskich trenerów, jeden calkiem dorby!
O ja cię kręcę, nie wiedziałam. 👀 A dlaczego Didem, wstawiona przez Olgę, tańczy na obcasach?oo'
Ja osobiście nie tańczę ale moja chrzestna owszem..

Nie sądziłam że w jej wieku można tak "napalić" się na coś nowego i z takim zapałem dążyć do ulepszania swoich możliwości..
Bardzo mnie to cieszy bo jak widzę jej zapał i chęci do tego aż miło patrzy się na efekty.. Z tego co wiem i co mi opowiada tańczy tribal.
Jej stroje są dla mnie bajeczne.. Robi je sama i jak sama wspomina są dla niej bezcenne..
Byłam kiedyś na zajęciach u faceta 😉 Wessam miał na imię - taniec w wersji bardziej dyskotekowej 😉
Taniec na obcasach to styl turecki 😉
A jeśli chodzi o instruktorki, to serdecznie polecam Rozalię Walochę 🙂
Miałam zacząć od stycznia, ale nie wyszło, spróbujemy od stycznia/lutego. Ktoś coś wie o szkołach w pobliżu Zabrza? Ew. Bytom-Tarnowskie Góry, zalezy mi na dobrym stylu ;]
a do jakich współczesnych piosenek tańczycie? Bo jakoś nie bardzo mi arabskie klimaty odpowiadają  😎
Jak dla mnie ( choć sama nie tańczę ) wydaje się dobrą szkołą być "Nova Szkoła Tańca" w Katowicach.

Styl nie wiem jaki jest ale wiem że potrafią tam uczyć bo widać postępy - ( u mojej cioci )  😉 😜
Bliżej Zabrza i w tamte strony się nie zaszywam więc nie mogę nic polecić..
asiowe dzięki  😅
jak coś znajdę jeszcze to na pewno się podzielę  😉
Paulinka tańczyć to sobie możesz do wszystkiego, ten taniec to głównie własna, autorska interpretacja muzyki. Ale nie rozumiem, jak to możliwe, że taniec Ci się podoba, a rytmy już nie 😉 mało to dla mnie logiczne 😉
Na zajęciach na pewno będzie dominowała muzyka arabska 😉
Ja wiem tylko jedno - bo opieram się na fascynujących opowiadaniach ciotki- że gdy pokazała mi jeden swój pokazowy taniec ( trio ) i powiedziała że to była czysta improwizacja.. po prostu powtarzała ruchy osoby przed sobą i patrzała na dawane jej znaki czy tam gesty zachowałam się tak  😵
Dla mnie to nie do pojęcia jak można tańczyć nie wiedząc jaki element będzie następny.. 🤔 Ale wydaje mi się że jeżeli ktoś opanował już taki "element" to staje się osobą powoli dość wykwalifikowaną.. pełen podziw dla tańczących 🙂

Paulinka: tak jak Szepcik dziwi mnie trochę fakt że taniec Ci się podoba a rytmy już nie bo dla mnie to łączy się w logiczną całość 😉
no ja niestety wracam do mitu. ja np jestem zbyt waska w biodrach by w moim wykonaniu wygladało to prawidłowo i estetycznie.

o! znalazłam jednego: http://www.zadiel.de/polish.html

nie wiem, dlaczego jest w obcasach, może to taka wersja pop, pod publike, albo którys z współczesnych stylów. nie podobają mi się jej ruchy.

nie zaglebiłam się jeszcze, na szybko wyszukałam, ale tu powinno być sporo filmików: http://www.belly-dance.pl/forum/forumdisplay.php?f=7
poki co oglądam "obrzydlistwa" :P

tribal w kapsułce:

jej dzieko urodziło się martwe.

edit, koleny link: pani w sile wieku
#
Do wspólczesnej muzyki można tańczyć poszczególne figury, wplatać je w taniec, ale cały układ to raczej nie wyjdzie - chodzi o ten konkretny rytm, instrumenty, stylistykę, zachowanie sceniczne
Niektóre "rytmy" są w porządku, za niektórymi wprost przepadam, ale ogólnie - nie bardzo. Mam dość specyficzny gust muzyczny(klasyka, metal, country, pop...), a skoro można tańczyć do wszystkiego to jest to dla mnie jak najbardziej logiczne ;]
Dla mnie wszystko musi do siebie pasować. Jeżeli nie pasują mi arabskie klimaty no to chyba nikt mnie nie zmusi 😉 Ale co komu leży to sobie wybierze 🙂
szepcik mi się właśnie całe układy pod inną muzykę, PASUJĄCĄ i ZGRANIE z rytmem najbardziej podobają.
a taniec orientalny i rock... mhm...  😎
Paulinka- nigdy jeszcze nie widziałam, żeby ktoś tańczył taniec orientalny do rocka.oO Oczywiście, masz specyficzny gust, nie odpowiadają Ci niektóre arabskie rytmy, ale gdzie znajdziesz zajęcia, na których elementy z tańca brzucha są dopasowane do muzyki rockowej? O ile się nie mylę, na rozgrzewce są nawet puszczane utwory z 'klimatem' 😡 , a  ''najśmielszą'' choreografią tańczoną u nas są tradycyjne rytmy+arabski pop.

Asiowe-Tribal mi się bardzo podoba, chociaz u nas w mieście nie uczą. 🍴
Zdecydowanie jestem dość... oryginalna ^^
Ale np. ubóstwiam

Coś w tym guście, szczególnie sama końcówka mi się podoba 😉

Też niezłe

Paulinka wszystko fajnie, tylko wiedz, że na kursie to będziesz miała tylko i wyłącznie arabskie rytmy - potem możesz sobie do woli tańczyć do czegoś innego 😉
Ja nie widzę połączenia rocka z tańcem brzucha, totalnie różna stylistyka, rock jest raczej agresywny i wyzywający w przesłaniu, a taniec brzucha, wbrew pozorom, nie jest wyzywający 😉
Wiwiana
Z Twoich linkow trzeci jest swietny.
Przyjemnie patrzec na taka kontrole ciala.

Ja w zasadzie zawsze z przyjemnoscia ogladam show Sadie (choreografia, stroje, ruchy !):

Jesli ktos szuka szkoly TB, to mozna podpytac na forum TB.

Poza typowa szkola, coraz wiecej jest weekendowych szkolen z roznymi prowadzacymi w calym kraju.
Paulinka, jak dla mnie ten 2 link brzmial jak techno czy nie wiem, jakis Scooter bardziej niz jak rock. :/ obojetne czym by to nie bylo - okropne. sama laska z reszta wydaje mi sie dosyc kiepska

zupelnie nie pasuje mi BD do takiej muzyki. do arabskiej, ew. do bhangry, jak najbardziej 🙂 to taka smieszna, radosna muzyczka.
To się wiedźma z babą jagą zgadała 😂- Sadie też mi się strasznie podoba! A tak tańczyć jak ona, cud...

Paulinka-2 straszne, a 3 przygnębiające.

Pochwalę się! Moja mama jedzie do egiptu i obiecała poszukać czegoś. 😜
Drugie to przerobiony Rasputin zespołu Boney M.
Nie zniechęcajcie dziewczyny 🙂

Paulinka, jeśli taniec Ci się naprawdę podoba to przemęczysz się ucząc na zajęciach do muzyki, której nie lubisz a gdy opanujesz mocne podstawy zaczniesz rzeźbić coś swojego 🙂
abre właśnie tak zamierzam zrobić 😉
nie będę dawać pokazów, a jedynie tańczyć dla przyjemności 😉 i to do takiej muzyki jaka mi się spodoba - skoro można do wszystkiego  😎
z pewnością każdy woli coś innego. a filmiki były przykładowe, raczej nie szwendam się po youtubie(Orange Free  🙄 ) i nie wybierałam najlepszych
AAAA szał macicy dziewczyny! 😅

Mama wróciła z Egiptu i przywiozła mi strój, chustę z monetami i jeszcze jedną 'nagłowną'! 🏇

Rozłożyłam to sobie wszystko w ramach wystawki na fotelu i podziwiam...
Wrzuć zdjęcia, wrzuć 😉
Chyba nikt się nie obrazi 😉
kobiety, prosze o pomoc!

Ktora szkola w krakowe jest najlepsza, jesli chodzi o taniec brzucha?
w necie ofert na pęczki, opinie skrajne co do kazdej, ja kompletnie sie na tym nie znam i nie mam nikogo kto moglby mi doradzic.

z góry dzieki :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się