Forum towarzyskie »

Zagadki, gry logiczne ;)

Kiedyś...dawno temu kolega podrzucił mi zagadkę. Pomęczyłam się z nią przez kilka wykładów przez co z ortodoncji mi nie poszło i...odłożyłam.
Ostatnio mi przypomniał i znowu mnie to męczy. A że zagadka logiczna, to pomęczyłam ją...na logice 😉

Ale lipa - nie dam rady chyba. Pomoże mi ktoś? Może ktoś to zna i wie jak rozwiązać? Bo ja się chyba poddaję.

Generalnie chodzi o to, że mamy 4 skrzyneczki (prąd, gaz, woda, internet - przewodowy, żeby mi ktoś nie oszukiwał :P ), które należy podłączyć do 4 domków. Do każdego domku wszystkie skrzyneczki. Przewody nie mogą się jednak przecinać w żaden sposób. Nie da się robić podkopów, ani ciągnąć kabli nad ziemią :P

A więc?

Życzę miłej zabawy i zapraszam do dzielenia się swoimi łamigłówkami 😉
tu na pewno trzeba wyjść poza schemat 😀😀

Czy sęk jest w tym, żeby ciągnąć od sąsiada? Dwóch zewnętrzych - 1 i 4 podlącza sie do skrzynek, a  pozostali podłączają się do nich?
ja znam te gre w wydaniu 3 domki 😉 teraz mysle jak polaczyc cztery budynki.
a pamietacie takie zadanie, gdzie opisywano, kto mieszka w ktorymś domku i jakie ma zwierzątko i trzeba było zgadnąć, jakiej muzyki słucha ktośtam? 😀
Opo - nie można ciągnąć od sąsiada niestety. Każdy musi mieć bezpośrednio ze skrzynki. Bez plątania przewodów.

Edytka - a w 3 domki Ci się udało?
nie. nie ma mozliwosci polaczenia 3 domków, a tym bardziej 4. jest nawet na to dowod matematyczny 😉 chyba ze domki, woda,prad itd leza w roznej plaszczyźnie.
🙇
Wreszcie będę mogła iść spać normalnie :P
Możesz wyjaśnić ten dowód?
dlatego zaproponowałam ciągnięcie od sąsiada. Bo też uważam, że tego nie da się rozwiązać.
Przypomniała mi się taka zagadka:

Są dwa pokoje. W jednym z pokojów są trzy żarówki, w drugim zaś trzy przełączniki. Wiemy, iż jednej żarówce odpowiada dokładnie jeden przełącznik. W jaki sposób dowiedzieć się, który przełącznik odpowiada której żarówce zakładając że jak już pójdzie się do drugiego pokoju (tego z żarówkami) to nie można się cofnąć? Przełączniki możesz dowolnie włączać i wyłączać. Z pokoju z przełącznikami nie widać czy w drugim świeci się światło

To chyba dość znana zagadka ale mnie się podoba 🙂
wziąc pomocnika? 😉
Opolanka- rzeczywiscie- ciagniecie od sasiada to jedyna mozliwosc. przy 3 domkach trzeba raz pociagnac od sasiada prad. przy 4 podejrzewam, ze 'ciagnac' trzeba wiecej.

Dworcika- zerknij tutaj http://www.mathforum.org/dr.math/faq/faq.3utilities.html  lub http://www.cut-the-knot.org/do_you_know/3Utilities.shtml 😉
opolanka,  hehe.. Nie 😉
To wbrew pozorom banalnie łatwa zagadka.. 🙂
tak się własnie spodziewam, zazwyczaj szukamy rozwiązania gdzieś daleko, a leży ono pod nogami. Ale jak na razie nic mi nie przychodzi do głowy.
Querido kiedyś znałam jakąś taką zagadkę (nie wiem czy dokladnie taką), a odpowiedź na nią była, że zapalić któryś przełącznik, poczekać chwilę, zgasić, pójść do drugiego pokoju. Ta żarówka, która się świeciła, tera zjest ciepła 😉
Blisko.. Ale masz 3 przełączniki i 3 żarówki.. Masz powiedzieć który należy do której.. Ale znając trop powinno być już łatwiej.. 😉
aniaaa ale tutaj to chyba nie ma zastosowania, bo równie dobrze można by nie gasić światła
Ja wiem! Ja wiem!

Zapalasz jedną żarówkę. Czekasz kilka minut i ją gasisz po czym zapalasz inną i idziesz do pokoju z żarówkami.
Ta żarówka, która była zapalona jest ciepła, druga się świeci, jedna ze zgaszonych jest zimna. Wiadomo, który włącznik był do której żarówki 😉

Ale to nie ja na to wpadłam :P Zadałam tę zagadkę współlokatorom i jednemu coś światło, ale upewniał się w necie 😉
Bravo 😉
No faktycznie, jest logiczne i proste 🙂

a co powiecie na to? Znalazłam wśród notatek:

W pewnej zapomnianej wiosce mieszkają dwa rody:

Kłamców i Prawdomównych. Pewnego dnia spotkały się na rynku tej osady trzy osoby.

Pomiędzy nimi wywiązał się następujący dialog:

-Co najmniej jeden sposród nas jest kłamcą?

- Co najmniej dwóch spośród nas jest kłamcami?

-Wśród nas nie ma kłamców!

Do którego rodu należała ostatnia z wypowiadających się osób?

to też jest raczej znana zagadka 🙂

Odnośnie kłamców mnie też się przypomniał taki klasyk:

Mamy 2 bramy. Jedna prowadzi do piekła, druga do nieba. Każdej z bram pilnuje strażnik. Jeden z nich ZAWSZE kłamie, drugi ZAWSZE mówi prawdę. Możesz zadać tylko jedno pytanie jednemu z dwóch strażników aby dowiedzieć się które drzwi wybrać.. Jakie postawisz pytanie i którą bramę wybierzesz? 🙂
oooo Dworcika wyprzedziłaś mnie :P

Ja mam taką:

Cmentarz i więzienie okrążają tory, po których cały czas jeździ pociąg (czerwona plama) i nie ma możliwości wejścia na nie, dopóki pociąg jeździ. Babcia (ludek z laską) chce się dostać na cmentarz, do męża, a wnuczek(drugi ludek) chce odwiedzić ojca w więzieniu. Co mają zrobić? Nie mają rzadnych przedmiotów do wykorzystania, ani supermocy, żeby zatrzymać pociąg 🙂

kiedyś znane bardzo było, ale ciut drastyczne jest 😉
Ja wiem  😅
Wnusio wepchnie babcię pod pociąg.. Ta trafi na cmentarz a on do więzienia  😁

I sama na to wpadłam  🏇
gratulejszyns :emota200609316:
Opolanka ostatnia osoba jest kłamcą??
tak Querido 🙂
A wiecie już jak z tą moją o kłamcy?? 😀
pamiętam tę zagadkę, mniej więcej odpowiedź, więc dam się pobawić tym, ktorzy jej nie znają 🙂
Czuję że to będzie mój ulubiony wątek..  😁

Ale na dziś koniec.. Mykam spać bo muszę brata na 8 do szkoły wyszykować..  🤔
Dobranoc
To ja znam taką:
Starszy zgarbiony pan, mieszkający na 10-tym piętrze w bloku codziennie wychodzi z domu. Wracając, kiedy jest brzydka pogoda i pada deszcz odrazu wciska guzik 10-tego piętra, natomiast kiedy jest ładnie wciska guzik 6-tego piętra, a resztę pięter idzie po schodach. Dlaczego?  😁
ja wiem ja wiem 😀😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się