Forum towarzyskie »

Allegro

Dzięki Ktoś, może tak zrobię jak już nie uda mi się w inny sposób znaleźć informacji, której szukam 🙂
a dawalas komentarz do tych transakcji lub je otrzymalas? jak tak, to prosze bardzo, niestety juz od jakiegos czasu za te informacje trzeba placic (i tez nie wszystkie aukcje sa, chyba tylko rok czy dwa?)- archwium wpisz swoja nazwe uzytkownika w wyszukiwarke i wszystko sie pokaze.
co się stanie jak zapomni się zapłacić a wystawiane aukcje? normalnie na poczcie mogę zapłacić?
Nirv, Przyślą ci przedsądowe wezwanie do zapłaty. A raczej firma windykacyjna ci przyśle, z którą allegro współpracuje chyba. Można przelewem na poczcie albo przez neta.
aha. hmm, bo kiedyś miałam inne konto i wystawiłam jakieś aukcje - ale za nic nie mogę sobie przypomnieć jaki nick miałam itd, a nic do mnie nie przyszło.
Bo do 10zł długów im sie nie opłaca scigać - więc jeżeli tego było niewiele to nic sie nie dzieje. Jak sie nie upominaja to mozesz spac spokojnie - jak sie upomna to wplacisz i tyle.
Ja teraz się zastanawiam czy i jaki wystawić komentarz.

Zakupiłam na Allegro biustonosz. Do wyboru były dwa kolory, wybrałam czarny. Wysłałam pieniążki, po czym dostałam maila od sprzedającego, że siano jest na koncie i towar zostanie wysłany w ciągu 1-10dni. Zdążyłam wyjechać i wrócić, a towaru nadal nie było. W końcu dostałam maila, że mojego biustonosza nie ma i do wyboru mam:
-zmiana koloru na biały
-zwrot pieniędzy
-zakup czegoś innego
Wybrałam oczywiście zwrot pieniędzy, które na koncie pojawiły się po kilku minutach.

18 września - zakup biustonosza i wysyłka pieniędzy
21 września - poinformowane mnie, że pieniądze dotarły i towar zostanie nadany
8 października - poinformowanie mnie, że zakupionego towaru nie ma

I tak oto mam dylemat czy w ogóle wystawiać komentarz, jeśli tak to jaki. No bo po co wystawiać towar, którego się nie posiada, a następnie informować klienta, że zostanie on wysłany?
Ja bym wystawiła pozytyw, lub neutral, albo nic - w końcu kasę oddali. Najwyżej w komentarzu  dopiskiem , że transakcja nie doszła do skutku z winy sprzedawcy, ale zapłata wróciła.  Z negatywami jestem mega ostrożna - bo nie mam ochoty na odwetowe negatywy (można przejrzeć komentarze użytkownika i wyczaić czy ma zwyczaj sypania negatywami w odwecie).

Niedawno miałam bardzo podobną sytuację, z kilkoma przedmiotami od jednego sprzedawcy. Ostatecznie kasa wróciła do mnie. Sama jeszcze nie wiem jaki komentarz wystawić , choć na pewno nie będzie to negatyw.

Czasem się nie dziwię większym sprzedawcom, że gdzieś koloru jakiegoś zabraknie itp. Większość to w końcu normalni ludzie (a nie sklepy, albo mini-sklepiki), którzy nie znają systemów organizacji sprzedaży, magazynowania itp - a generalnie uczą się, zazwyczaj starają. A rzetelna obsługa wystawiania aukcji nie należy do najłatwiejszych (gdy się nie ma często  płatnych pakietów narzędzi aukcyjnych ).  Dlatego dość wyrozumiała jestem- i jakoś  jak na razie bardzo jestem zadowolona. Do tego staram się w ogóle nie kupować u osób z negatywami, zazwyczaj czytam komentarze itp.
Jara ja tam bym wystawiła chyba negatywa - przede wszystkim za tak długi okres oczekiwania. Jak nie ma to się informuje najwyżej do 2-3 dni a tu od zaksięgowania twojej wpłaty minęło 17 dni. Chyba sobie jaja robią, nie wiem dlaczego niektórzy sprzedawcy oczekują że jeśli kupuję wysyłkowo to mogę czekać nie wiadomo ile. Przecież dodatkowo płacę za przesyłkę. Nic mnie tak nie wkurza jak opieszałość na allegro a taka 20-to dniowa to już moim zdaniem pod negatywa podpada.
Ja otrzymałam niemiłą zwrotkę za... neutral. Wystawiłam neutralny - napisałam, że owszem towar zgodny z opisem, ale brak kontaktu ze sprzedającym przez trzy tygodnie, na przesyłkę czekałam 5 tygodni.
Dostałam neutrala z kąsliwą uwaga, ze sprzedajacy nie wie, za co neutral i nie jest zadowolony z transakcji.

Dodam, że pieniadze przesłałam natychmiast po zakupie towaru.

Ostatnio kupuje na allegro coraz rzadziej.
Pozytywa na pewno nie wystawię, bo nie ma za co. No chyba, że za to iż pieniądze na koncie z powrotem pojawiły się w kilka minut. Wystawianie towaru, twierdzenie, że przygotowany do wysyłki, a po prawie 3 tygodniach okazuje się, że jednak nie ma. Nie łatwiej wystawiać towar jaki się posiada?
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9391678 - TO NIE JEST REKLAMA.

Ale jedna rzecz mnie zastanawia. Nie wyróżniałam żadnej aukcji, wiec bardzo sie zdziwiłam jak zobaczyłam to żółte odznaczenie. Co to jest?
Odpowiedzi w pomocy allegro nie znalazłam, albo źle szukałam. 😉
Chcodzi Ci o to że produkt - "KARTY POKEMON - 45 szt. Tanio!" jest podświetlony na żółto ??

Jeżeli tak, to można wybrać taką opcje przy wystawioniu aukcji, jest dodatkowo płatna.
Dzięki temu (czysto teoretycznie) przedmiot będzie przyciągał uwagę, dzięki czemu możliwie wzrośnie liczba potencjalnych nabywców.
Tak 🙂
Tylko, ze niczego nie odznaczałam 😉. Nawet w ustawieniach specjalnie sprawdzałam i nic takiego nie ma 😉
To można zaznaczyć tylko przy wystawianiu przedmiotu !

Dokładnie to w opcjach dodatkowych na karcie wystawiania przedmiotu (krok2-dane przedmiotmiotu, czyli tam gdzie wpisujesz opis, tytłu, znanaczasz koszty przesyłki itd.)

To jest dokładnie ta opcja:

Zobacz w swoich rachunkach allegro czy nie masz wyższego kosztu wystawienia tej aukcji. Może kliknełaś przez przypadek nawet o tym nie wiedząc.
O faktycznie 😁
A już wiem dlaczego 😉 Prawdopodobnie pomyliło mi się z pogrubieniem 🤔wirek:
Coś niesamowitego - nie otwiera mi się allegro! Ktoś wie, dlaczego?
Też mi się nie otwiera.
a u mnie wszytsko działa.
Mi się otwiera.
U mnie działa.
Hmm - ja do Łodzi mam blisko  🤔
edit: Podobno w Multimediach (jak u mnie) nie działa  😤 Ciekawe, czemu? Dobrze, ze akurat nic tam pilnego nie mam.
Słuchajcie, co się dzieje, jeśli sprzedający nie zgodzi się na wycofanie mnie z aukcji?? Chodzi o duże pieniądze i moje niedoczytanie opisu, mam wtedy jakiś obowiązek zapłacić za ten przedmiot?
Jeśli się nie zgodzi, to może wystawić negatywa za niezapłacenie za przedmiot, albo zgłosić Cię do Allegro - wtedy oni jakieś konsekwecje wyciągają. Teoretycznie mogą zablokować konto, ale po jednorazowym takim  wyskoku raczej tego nie będzie, a sprzedawca dostanie tylko zwrot prowizji.
Z moich obserwacji wynika, że zwykle udaje się dogadać ze sprzedawcą i wycofać jeśli zrobisz  to w miarę szybko.
No właśnie od razu wysłałam prośbę o wycofanie, ciekawe co mi odpisze. Konta wolałabym żeby mi nie blokowali, bo korzystam z cudzego  😁 No nic, poczekamy zobaczymy.
Zazwyczaj sprzedający zgadza się na wycofanie oferty.
No bo jaki ma w tym interes że jej nie wycofa a ty i tak za przedmiot nie zapłacisz.
Co prawda żadnych kosztów nie poniesie bo allegro mu zwróci prowizję ale w obecnym stuleciu czas to pieniądź więc bądź dobrej myśli.
Czy jak wystawiłam przedmiot na allegro tylko w opcji z licytacją, a ktoś mi teraz przysłał maila, że chce to kupić za określoną kwotę w opcji Kup Teraz bo chce to na prezent (licytacja zakończyłaby się w wigilię czyli za poźno).
To czy muszę skasować tą aukcję i wystawić ponownie z opcją Kup Teraz czy jest możliwość modyfikacji ogłoszenia?
Bo już kilka osób głosuje i nie widzę przez to w panelu możliwości edycji poprzez dodanie "Kup teraz"
Laguna, muszisz wystawić aukcję od nowa.
Odwołaj wszystkie oferty osób licytujących i zakończ aukcje.
Następnie wystaw nową z opcją "kup teraz".
Co ogólnie i tak jest niezgodne z regulaminem. Ja tak zrobiłam 2 razy- i za każdym razem dostałam upomnienie od Allegro, że tak się nie robi i następnym razem mi zablokują konto 😜 Niespecjalnie wierzę w ich groźby, ale trzeba się liczyć, że zawsze znajdzie się zawiedziony licytator, który zgłosi naruszenie zasad.
mam pytanie:

Był na allegro wystawiony czaprak za 1zł. Przeczytałam opis i było wspomniane że "aukcja zaczyna się od 1zł" ale była opcja "kup teraz" więc kliknęłam. Po kilku minutach pojawił się na allegro ten sam czaprak ale była licytacja od 1zł, więc napisałam e- maila czemu wystawiony jest drugi raz czaprak, który już kupiłam. Dostałam odp. Że to pomyłka i że zaprasza do ponownej licytacji. Domyśliłam się że to pomyłka, ale czaprak kupiłam. Czy mam teraz prawo egzekwować wysyłkę przedmiotu czy odpuścić? 

Pytałam też w końskiej rewii-zanim znalazłam ten wątek i kilka osób mówiło, żeby egzekwować, więc napisałam e-maila

i dostaje odp. że jedyne co moze za 1zł pani mi wyslaś to jakiś swój stary używany czaprak ( 🤔wirek🙂 bo za 1zł nie ma się czego spodziewać, albo, że mi nie wyśle, bo jest już zepsuty (aukcja na allegro nadal jest i nie ma dopisku o tym, ze coś jest nie tak z czaprakiem) i że mi nie wyśle bo też byłoby to niezgodne z regulaminem (coś wcześniej o regulaminie wspominałam)

ale przecież legalnie i baz żadnych wykrętów kupilam ten czaprak i nie była to moja pomyłka, więc czemu ja mam ponosić konsekwencje skoro nie zawinilam?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się