Forum towarzyskie »

Allegro

Dzięki za rady 😉 Dziś jeszcze zadzwonię do niej, jeśli jeśli dalej nie będzie odbierać to zrobię zakupy u kogoś innego. Jednak wolałabym uniknąć sytuacji, że za tydzień, dwa odblokują jej konto a ona będzie domagać się zapłaty za towar. Nie lubię niepotrzebnych stresów  😉
Ile czasu idzie na konto przelew zrobiony na poczcie?
Pursat, z tego co wiem to powinno być 2 dni, często jednak jeden dodatkowy dzień trzeba doliczyć.
Dzięki. 🙂 Dzisiaj minęły trzy dni. Powinnam się martwić? 😉
Pursat,  tak szczerze to ja bym poczekała do tygodnia.  😜   Patrząc po tym jak 'szybko' dochodzą moje przelewy to trzeba i tak wziąć poprawkę.  😉  zawsze możesz poprosić o potwierdzenie przelewu (na poczcie przecież się go dostaje, wystarczy zrobić zdjęcie 😉 ).
Nie no jasne, mogę poprosić, ale nie chcę póki co, robić z siebie panikary. Poczekam do piątku. :kwiatek:
Mam pytanie, sprzedałam jakiś czas temu na allegro torebkę, którą zamówiłam z chińskiego allegro.
W aukcji nie pisałam absolutnie, że to oryginał, zdjecie też wskazywało że do oryginału daleko.
Dziewczyna która ją kupiła zadzwoniła po tygodniu, że chce ją zwrócić bo to NIE ORYGINAŁ  🙇 Nie wiem czego oczekiwała po cenie 7x niższej niż oryginał.
Jako osoba prywatna sprzedająca na allegro nie mam obowiązku przyjęcia zwrotu, prawda?

sprawy ciąg dalszy.
Kupująca straszy mnie policją 😉 Podobno tak poradziło jej allegro
Podróbki są niedozwolone na allegro, więc jeśli kupujący pod to podciągnął całą sprawę, to może być ciężko z odkręceniem.
z tym, że wszystko kwestia opisu w aukcji
Jeśli kupiłabym bryczesy opisane jako Pikeur i dostała "Piceur" (coś jak adidas vel adibas) też bym się wściekła bez względu na cenę...
w aukcji było napisane że towar jest sygnowany znakiem X, a nie że to towar marki X
Obawiam się, że taki opis może być potraktowany, jako celowo wprowadzający w błąd.
no dobra i co teraz? mam obowiązek przyjąć zwrot?
ash, wydaje mi się, że lepiej będzie przyjąć zwrot. Po co robić sobie problemy. Za chwilę się okaże, że babka jest mega zaborcza i nic dobrego z tego nie wyniknie.
generalnie to powinnam ją olać, bo miała real zdjęcia towaru i mogła podjąć decyzję zanim kliknęła kup teraz.
Pomyślę nad tym do końca tygodnia.
ash, zapytaj na forumprawne.org

Nie wiem, czy jako osoba prywatna masz obowiązek przyjąć zwrot.

Nie wiem, czy jako osoba prywatna masz obowiązek przyjąć zwrot.

nie mam obowiązku!
Ale kupująca straszy, że zgłosi sprawę na policję i się dlatego zastanawiam co dalej z tym zrobić.
Zapytaj ich tam, na pewno Ci pomogą  :kwiatek:
Jakikolwiek obrot podrobkami jest w Polsce zakazany i jezeli laska zglosi sprawe na policje, to na pewno bedziesz miala z tego powodu problemy.
Ech, rozumiem, że jak wzięłam przesyłkę ekonomiczną, która nie dotarła do mnie (podobno wysłana na początku stycznia) to nic już nie da się zrobić? Moim zdaniem sprzedający mnie oszukuje, patrząc na jego ostatnie negatywy (nie miał ich przed świętami, jak sprawdzałam🙁) o tym, że wysyła albo z dużym opóźnieniem, albo nie wysyła wcale... Tłumaczy się, że to Poczta zgubiła i że on nie bierze za to odpowiedzialności...
Cricetidae, mówisz o poleconym, czy o liście zwykłym?
Zwykłym.
Cricetidae, Twój błąd, już nic nie da się zrobić...
Tak myślałam, dobrze, że to mało kasy, tylko dlatego wzięłam taką przesyłkę, bo do tej pory miałam same udane transakcje i to uśpiło moja czujność...
Niestety, nawet jeśli sprzedajacy jest uczciwy i wysłał towar to przy takiej formie listu nawet nie da sie nic poczcie udowodnić..... Ja sama często się spotykam z tym, ze sprzedający nie zgadza sie na taką forme wysyłki.
Wiem, że sie nie da, zwaliłabym to oczywiscie na Poczte 😉 ale widze te negatywy, nawet kurierem zdarza mu się nie wysłać i innymi przesyłkami, nagle od pierwszego stycznia... tak jakby zabrakło mu towaru. Trudno, szkoda kasy, ale dobrze, że tak mało 😉
Czy ktoś z was ma problem z allegro? Nie jestem w stanie przełączyć na kolejną stronę jak oglądam rzeczy. Na karcie wyskakuje napis" undefinied" i ciągle widze stronę numer 1 z przedmiotami. Próbowałam na innej przeglądarce niż Chrome i mam to samo.
Chcę kupić książkę- widzę, że jest z Warszawy, ale w opcjach "dostawa" mam tylko paczkę za 8zł. Chciałabym się spytać, czy mogę ją odebrać osobiście, ale nawet jeśli sprzedawca się zgodzi to jak rozwiązać sprawę kupna przez allegro? Bo musiałabym i tak i tak zaznaczyć dostawę i dopłacić te 8zł(pewnie robiłabym przelew), bo nie mogę zaznaczyć "odbiór osobisty". Sprzedawca musiałby anulować całą sprzedaż i wystawić od nowa z opcją odbiór osobisty? 🤔
CzarownicaSa, możesz zapłacić przy odbiorze, ew. jak chcesz płacić przelewem, to w Payu w kosztach dostawy wpisać 0 zł, albo zapłacić normalnym przelewem z banku na konto sprzedającego tylko koszt książki.
No tak, ale chodzi mi o to, że kupuję przedmiot w w allegro, przeskakuję automatycznie na stronę gdzie muszę wybrać płatność i zrobić przelew- i właśnie na tej stronie muszę zaznaczyć opcję "paczka kurierem", bo nie mam opcji "odbił osobisty".
CzarownicaSa, ale jest inny koszt przesyłki czy coś takiego. Nie musisz tam robić przelewu, możesz zrobić bezpośrednio na konto sprzedającego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się