Napisałam w jakimś wątku na Cafe Allegro, nikt wprawdzie nie odpisał ale odezwała się babka z Allegro, po czym dostałam informację, że sprzedająca dostała ostrzeżenie w mojej sprawie i jeśli w ciągu 5 dni sprawa się nie rozwiąże, to mam się z nią skontaktować. Oczywiście na moje maile nadal brak odpowiedzi :/
Edit (dopisek) W ogóle nie rozumiem kobiety, bo skoro obiecała 2 razy (przed otrzymaniem zwrotnej przesyłki i po również), że zwróci mi kasę, to jaki problem zrobić ten głupi przelew i mieć spokój? Dostałaby ode mnie pozytywa, a tak? W ogóle miałam już pomysł zrobienia prowokacji i zakupu tego żakietu, który wystawia, a który podejrzewam, że jest tym uszkodzonym, ale chyba nie chcę się wkopać w jeszcze większe problemy :/
kupiłam trampki, z odbiorem osobistym, ale sie spieszylam i nie zwrocilam uwagi, że to są podróbki... Napisałam do sprzedawcy, ale on powiedział, że wystawiał grzecznościowo. Da się coś zrobić?
Napisz do allegro. Nie wiem , czy czasem w regulaminie nie ma info o tym, iż nie wolno wystawiać podróbek na aukcjach. Była w ogole w opisie informacja o tym, ze są to podróbki?
Milla, nie, nie wiem czy sam sprzedawca sobie zdaje z tego sprawę. spróbuję z nim załatwić to jakoś ugodowo, ale chciałabym wierzyć czy w razie w mam jakąś podkładkę na allegro?
Słuchajcie jest taka sprawa: Od sklepu kupiłam zoo kupiłam karmę, zapłaciłam PayU i towaru nie otrzymałam, otrzymałam pierwszego maila (tego samego dnia co zamówienie), że zamówienie przyjęte na magazyn i mam czekać na potwierdzenie o wysyłkę i maila od firmy kurierskiej, jak nie to po 5 dniach roboczych mam się skontaktować (to było 31.07), a więc 6 sierpnia napisałam co z wysyłką, odpowiedzi nie otrzymałam, powtórnie więc napisałam maila 8 sierpnia i również nie otrzymałam odpowiedzi, założyłam więc spór i sklep odpisał, ze towar wysłał (podał numer nadania, ale brak skanu nadania i firmy kurierskiej) i była trzykrotna próba umawiania się odbioru i w rezultacie kurier zwrócił im przesyłkę. Odpowiedziałam na spór po raz kolejny, prosząc o dołączenie skanu nadania, bo mam podejrzenia, że towar został wysłany pod zły adres (przy zamówieniu dałam drugi adres siedziby firmy), sprawdzałam jeszcze raz czy nie pomyliłam adresu ale mam maila od allegro i adres + telefon podałam dobry, również w mailu od sklepu był podany dobry adres czyli jeśli pomylili to ich wina. No ale powiedzcie jak to w wygląda w praktyce z odzyskaniem pieniędzy, kwota mała bo 70 zł ale to pół miesiąca utrzymania jednego psa. Może macie doświadczenie ze sporami - ja wystawiłam spór, oni odpowiedzieli i ja znów odpowiedziałam i teraz co? czekać a jak oni nie odpowiedzą to co?
Odnośnie poprzednich butów, są to converse rozmiar 2, a na aukcji bylo napisane 36, sprzedawca się upiera, ze to model sprzed lat przywieziony z francji itp... Dobrze, nie jestem rzeczoznawcą, converse dla mnie wydają się podrobione, ale moze faktycznie mialam do czynienia tylko z nowszymi modelami... (btw jest jakis specjalista tutaj, zebym mogla wyslac zdjęcia? ), ale ten rozmiar to juz chyba niezgodność towaru z opisem? Co mogę dalej zrobić? Zgłosić spór na allegro? Nie chcę odpuszczać, a nie wiem co dalej, bo jeszcze nie miałam takiej sytuacji. A domyślam się, ze jak wystawię negatywa to i on również mi wystawi. A poza tym, co ja zrobie z takimi butami... ;/
Aaaaaa ratunku. Wystawiłam coś na allegro, ale sprzedać się nie chciało. Koleżanka zauważyła aukcję i zechciała kupić, więc jej sprzedałam, poza allegro. Pech chciał, że w tym samym czasie ktoś kupił przez kup teraz.
🤦
Napisałam do kupującego maila, że oferta nieaktualna, na razie brak odzewu.
Nie przypominam sobie, żebym gdzieś wpisywała nr konta, na który mają być robione przelewy (konto na allegro zakładałam dawno, konto bankowego, które mogłabym tam podać niedawno zlikwidowałam). Można to gdzieś sprawdzić? Chociaż raczej niczego takiego nie podawałam.
Co powinnam zrobić? Głupio mi, że tak wyszło, ale nie sądziłam, ze bedzie jakieś zainteresowanie, a nie chciałam przed realną sprzedażą usuwać ogłoszenia, bo różnie bywa.
Poczekaj spokojnie na reakcję kupującego. A nie aktywowałaś PAY-u? Kasa tam nie poszła? Jeśli nie, to ok. Jeśli zaś tak, to ją zwrócisz kupującemu. Spokojnie poczekaj. Przeproś i poczekaj na jego reakcję.
Nie aktywowałam tego Pay-a, oczywiście jeśli kasa by przyszła, to bym natychmiast oddała. Mam tylko nadzieję, że gdzieś nie poszła na jakieś dziwne konto. Jak wchodzę w tego Pay-a, to tam wisi ta kasa, ale widać, że nie przelana, bo zaprasza mnie do konfiguracji. Dzięki, będę czekać na reakcję kupującego. Strasznie mi głupio, że tak wyszło.
Macie doświadczenie w sytuacji gdy towar jest niezgodny z opisem ? Jestem w takiej sytuacji i nie za bardzo wiem jak się zabrać za odzyskiwanie pieniędzy. Z tego co mi się wydaje to najlepiej droga mejlowa i za pobraniem za ustalona kwotę?
Wszystko zależy, jak się dogadasz ze sprzedającym. Najpierw się z nim skontaktuj i ustal szczegóły odesłania towaru. Niestety mnie się w podobnej sytuacji nie udało nic zrobić, bo sprzedający nie był uprzejmy się odezwać, zignorował również interwencje pracowników allegro :/ Cóż, brzydko z jego strony, ale co zrobić? Pierwszy raz mi się taki gagatek trafił.
Ja miałam tylko raz taką sytuację. Musiałam zrobić zdjęcia potwierdzające, że przedmiot nie zgadza się z opisem. Ostatecznie sprzedawca zwrócił mi część pieniędzy. Więc wpierw kontakt ze sprzedającym i wtedy ustalicie szczegóły ;]
Czy ktoś korzystał ze Snajpera? Znalazłam na Allegro cudowny jeździk dla małej, chciałabym go zalicytować, ale kompletnie nie mam doświadczenia i boję się, że mnie ktoś uprzedzi 🙁 Ale snajper jest chyba nielegalny? Mogą mi zamknąć konto jak go wykryją? Jak to w ogóle działa? 🤔
czy można wystawić sweter na allegro? wtedy mam 100% pewność że do mnie dojdzie😉
allegro nową firmą kurierską 😁 a tak serio, to jak to ogarnąć, żeby ktoś inny nie podkupił tego swetra? mam się umówić z laską na jakąś godzinę konkretną, czy jak?
calore niech wyśle Ci od razu link po wystawieniu.
Ja zakupom po przez opcje licytuj mówię stanowczo nie. Otóż okazuje się że w razie gdy towar jest niezgodny z opisem sprzedawce możemy cmoknąć w czoło.