Forum towarzyskie »

Allegro

Pifia, według regulaminu jest dokładnie tak jak piszesz, ale gdy ponad pół roku temu wysłałam do Allegro pytanie w jaki sposób można zgłosić takie praktyki kupującego, to nie otrzymałam odpowiedzi do tej pory.
szafirowa, dlatego napisałam ze skontaktowałam sie ze sprzedającym przed kliknięciem 'kup teraz'. 😉 I po jego wyjaśnieniu nic u niego nie kupiłam. Nieuczciwe było by to po moim kliknięciu 'kup' do czego nie doszło. 😉
Tak czy inaczej uważam ze zarabianie na kosztach przesyłki jest nie w porządku...

(sorry za ewentualne literowki i brak polskich znakow ale pisze z telefonu)

edit: literówki
kotlet, kurcze, sorry, przeczytalam, ze 'przez klikniecie kup chcialam sie dowiedziec...' zamiast 'przed kliknieciem...' i glupote napisalam.
szafirowa, spoko 😉 mi tez czasem zdarza sie cos zle przeczytac 😉
Tak szczerze to koszty są jawne, podawane w aukcji, więc mamy wybór czy się decydujemy, czy nie. Mnie bardziej "rusza", jak u jednego sprzedawcy kupisz 2 przedmioty i trzeba zapłacić za przesyłkę 2 razy i przychodzą 2 paczki. Tego na aukcji nie wyczytamy, nie zawsze, więc lepiej dopytać, chociaż ja ryzykuję i jeszcze mi się osobiście taka sytuacja nie zdarzyła.
Wiecie może co się dzieje z tym cholernym allegro? Chce wyszukać  jedną rzecz i załącza mi się jakiś dziki komunikat żeby coś pobrać i zapisać, otworzyć...  wtf?  😫
zabeczka17, dzisiaj Allegro nie zyje, albo zyje ledwo-ledwo. moze cos tam robia?
szlag by ich trafił  😫 dzieki.
allegro na FB dodało post "Przyczyną dzisiejszych problemów był atak z zewnątrz typu DDoS, taki sam, z jakim mieliśmy do czynienia dokładnie tydzień temu. Część z Was ma już dostęp do Allegro. Teraz pracujemy nad tym, żeby zapewnić go wszystkim. Przepraszamy was za niedogodności. Kiedy tylko będziemy wiedzieć więcej, damy znać."

wszysyko jest już ok, aukcje które miały, sie kończyć między 5 a 13 zostały przedłużone o 24h.
dodałam kilka rzeczy do koszyka i przeszłam już do tego miejsca, gdzie się wybiera sposób dostawy, zapłaty i ew. inny adres i wtedy wyłączyli prąd. po włączeniu wróciłam w to samo miejsce, wszystko wpisałam, zaznaczyłam sposób zapłaty, ale nadal pokazuje mi, że mam rzeczy w koszyku, mogę wrócić do tego samego miejsca i nie dostałam maila żadnego. chciałam się przelogować, ale oczywiście teraz all nie chodzi. i teraz nie wiem, czy te pierwsze problemy są wynikiem wyłączenia prądu, czy ogólnie allegro :/

edit. ogarnęłam już 😉
No i zajebiście...po prostu pieknie! Aukcje co powygrywałam i juz miałam opłacac, a teraz  k*rna muszę znów się bawić w pilnowanie końca aukcji...
moze jednak snajperek 😉 ?
Powiedzcie mi, bo po raz pierwszy ktoś skorzystał na mojej aukcji z formy płatności PayU.
Jeśli otrzymałam info od allegro i kwota transakcji znajduje się już na Lista wpłat od Kupujących, to mogę już przesłać przedmiot kupującemu?
I ile najczęściej czekacie na przelew z PayU na wasze konto po potwierdzeniu dostarczenia przesyłki?
W swoim koncie kliknij w zakładce payu saldo i wypłata "zleć wypłatę" (czy jakoś podobnie). Pieniądze z payu mam na koncie na drugi dzień. Towar wttysyłam od razu po otrzymaniu informacji o wpłacie na konto payu i od razu przerzucam pieniążki na swoje konto (możesz też zaznaczyć opcję automatycznego przelewania środków).
Dziękuję  :kwiatek:
Po co więc Allegro wprowadziło PayU? Na początku wydawało mi się, że jest to forma zabezpieczenia - sprzedawca otrzyma środki od Payu dopiero po potwierdzeniu przez kupującego, że otrzymał on przesyłkę.
Ostatecznie z tego, co widzę, jest to po prostu przerzucanie pieniędzy między rachunkami.
Chodzi tylko o ułatwienie zapłaty poprzez poprzez podstawienie od razu wszystkich danych na PayU?
Milla, podobnie jest z paypalem, plusy są takie, że nie męczysz się z wypełnianiem rubryk przelewu oraz w razie sporu jest jasne, o jaką kwotę chodzi i czy przelew faktycznie był zrobiony. Żaden inny powód wprowadzenia payu nie przychodzi mi do głowy 😉
Plus jest taki, że można zapłacić za kilka aukcji jednym przelewem, więc nie trzeba tracić kasy na zbędne prowizje za przelew 🙂.
No i informacja o wplacie dociera do sprzedajacego w kilka minut po wykonaniu przelewu. A w niektorych bankach przelew wykonany w piatek bedzie zaksiegowany dopiero w poniedzialek po poludniu (no i trzeba sprawdzac- weszlo na konto, czy nie weszlo), wiec tym samym wysylka, ktora mogla pojsc w piatek, poszlaby dopiero we wtorek.
Potrzebuje info o opcji ratalnej w payu - chodzi mi o to czy ktoś z Was kupował tak produkt, jakie doświadczenia itp. :kwiatek:
Czy tylko moje konto allegro żyje własnym życiem czy ktoś też ma problemy?  😵
Medziik, ja kupowalam, bezproblemowo, placisz raty w ustalonej wysokosci przelewem co miesiac i juz🙂
Powiem wam że ja jestem w stanie wszystkoz rozumieć, ale kurde wysyłanie brudnego i usyfionego towaru to już dla mnie szczyt! 😤
Ja jadę na komendę w Poniedziałek złożyć zeznania w sprawie kurtki której nie otrzymałam  😤 Ciekawa jestem czy dostanę zwrot z allegro - 250zł  🤔
Dramka, nie wiem, jak działa nasze allegro (Czy jest skuteczne?), ale z ebaya odzyskałam w zeszłym roku kasę. Powodzenia!
Niby allegro ma ubezpieczenie i zwraca jezeli jest doniesienie na policji..zobaczymy. 250zł droga nie chodzi  👿
Jak ocenić, ile będzie kosztowała przesyłka ubrań przy robieniu aukcji? Kompletnie się na tym nie znam, zazwyczaj szłam na pocztę i już tam dowiadywałam się i opłacałam, ale przecież przy robieniu aukcji zaznaczam, ile będzie kosztowała przesyłka 🤔
CzarownicaSa, na stronie Poczty Polskiej masz cennik.
Nie wpadłam na to 😵 Dzięki! :kwiatek:
Byłam na komisariacie złożyć zeznania, może jak policja zapuka do laski i postraszy wyrokiem odda kasę  😤
Tydzień temu skończyła się moja aukcja. Chyba w poniedziałek napisałam maila do kupującej kiedy mogę spodziewać się wpłaty, bo trochę mi zależy na czasie. Niestety, nie dostałam żadnej odpowiedzi ani pieniędzy. Do kiedy powinno się czekać z prośbą o zwrot prowizji, regulamin Allegro coś mówi o takiej sytuacji?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się