Forum towarzyskie »

Allegro

Jeśli przedmiot był dobrze opisany, a dziewczyna nie doczytała jakiś wady czy coś to jest tylko i wyłącznie jej wina.

i polonistów, którzy nie dopilnowali czytania ze zrozumieniem 😉
a jaka jest dalsza procedura po naszej wymianie poglądów?
Mam taki problem. Robię dosyć duże zamówienie u jednego ze sklepów przez allegro. Przesyłka waży niecałe 10kg. Sprzedający próbuje mnie naciągnąć na ok 140zł za paczkę wysłaną priorytetem Pocztą Polską. Sprawdziłam cennik i cena takiej przesyłki to odpowiednio 26 i 32,5zł (gabaryt A i B). Próbuje wynegocjować niższy koszt dostawy (zamówienie na ponad 250zł) ale Miły Pan nie przyjmuje tego do wiadomości (wysyłając maile 'że jest osoba uczciwą, płacącą podatki i zarabia grosze na sprzedaży towaru).
Moje pytanie brzmi: czy mogę takie wrabianie w gigantyczne koszty przesyłki zgłosić adminom na allegro?
Oczywiście możesz zgłosić .
Ja bym się nie dała wrobić na taką wysyłkę.
Nie raz zamawiałam w sklepach internetowych na sume ok 200-300zł (powyżej jest darmowa wysyłka) i zawsze płaciłam grosze za wysyłkę ok  18zł.

Prosze:
http://allegro.pl/help_item.php?item=1383
kropeczka 2.
dzieki  :kwiatek:

Właśnie dla mnie to jest po prostu dziwne że przy tak dużym zamówieniu nie chce opuścić ceny wysyłki...
kotlet, a czy ten towar u tego sprzedawcy nie był znacznie tańszy niż u innych? Jeżeli tak, to być może jest to zasługa allegro - ostatnio zrobiło psikusa sprzedającym przez sklepy allegro i podniosło prowizję w sumie z 4% prowizji od ceny sprzedaży do 8%. Już czytałam o pomysłach przerzucenia części prowizji na koszty przesyłki, aby choć jej część uratować od tej prowizji - też uważam, że jest zabójcza, tak naprawdę chyba skończę sprzedawać na allegro - jeżeli mam na produkcie 15-20% marży przy sugerowanej cenie detalicznej, a z tego 8% zabiera mi allegro, a jeszcze do tego chciałabym dać klientowi jakiś rabat... no cóż, wolę oddać te 8% jako rabat dla klienta w sklepie internetowym ;/

Edit:
literówka
Tak, było taniej niż u większości.
Wiesz, mnie jako osoby kupującej nie interesuje ile sprzedawca na tym zarobi (aniapa, rozumiem że jest to biznes i wiele osób z tego żyje 😉) skoro wystawia za taką cenę a nie inną to w pewien sposób musi się to mu opłacać.  A przesyłka która kosztuje więcej niż 1/2 kwoty za którą robię zamówienie to przesada... Sprawdzałam u innych na allegro (którzy sprzedawali towar za podobną cenę) i nigdzie nie było takiego kosmosu z kosztam i dostawy.
Na razie Miły Pan nie odpowiada na moje maile, jutro będzie telefon i spróbuje się czegokolwiek dowiedzieć. 🙄
oczywiście rozumiem Twój punkt widzenia i się z nim zgadzam - to problem sprzedającego i allegro. Ale podejrzewam, że sporo osób na allegro zacznie kombinować w ten sposób, skoro pomysł już się pojawił, albo zrezygnuje ze sprzedaży, albo wszystko na allegro też pójdzie w górę - w końcu nikt nie będzie do interesu dokładał. A na allegro pozostaną osoby sprzedające prywatnie  😉 Sama jestem ciekawa, jakie efekty na dłuższą metę da ta podwyżka marży.
Gość irytuje mnie coraz bardziej. Dziś  dostałam maila w którym napisane jest tak:

"witam.
w chwili obecnej przechodzę na VAT, nie jestem w stanie w tej chwili zrealizować tego zamówienia w tej cenie bo nie wiem czy nie będę na minusie przy tym zamówieniu. proszę się ze mną skontaktować w weekend.
pozdrawiam. "

Jedyne co rozumiem z tego maila to to że Miły Pan może być stratny na zamówieniu. Ale jak z nim rano rozmawiałam to opuścił cenę przesyłki do 40zł i wszystko było ok. Teraz zupełnie zgłupiałam... 🤔
kotlet, prosta sprawa - albo pan wysyła towar zgodnie z cennikiem poczty (lub kuriera), albo rezygnujesz z zamówienia.
Guzik Cię to obchodzi czy będzie stratny czy zarobi na tym krocie - wystawił towar wyceniony na jakąś tam kwotę i nie ma prawa dodatkowo zarabiać na przesyłce.
Wiem, wiem  😉 Wszystko było już ustalone. Że przesyłka tańsza, dostał ile czego, co i jak chcemy kupić. Jak już powiedział że ok to teraz wysyła mi info że mu nie pasuje.
aniapa ja zaczęłam w tym miesiącu sprzedawać na allegro i szczerze mówiąc po pierwszym miesiącu jestem bardzo rozgoryczona. Towar co prawda sprzedają, ale prowizje dla Allegro, są dla sprzedawców zabójcze, w dodatku odkąd założyłam konto firma na odpowiedzi na pytania zadane Allegro czekam 1,5 tyg. Do tej pory dostawałam odpowiedź w ciągu dwóch dni, a kiedy zakładałam konto i miałam z tym pewne problemy, odpowiedzi dostawałam już następnego dnia. Nie wiem jak długo pociągnę na tym wstrętnym portalu. Już dzisiaj założyłam konto gdzie indziej i zobaczymy jak to dalej będzie.
kotlet- a sprawdzałaś wcześniej ceny wysyłki? No bo jeśli takie były,a ty liczyłaś tylko, że przy większym zamówieniu spuści z ceny to nie dziwię się że facet nie chce ugody.
[quote author=siwaaa link=topic=1316.msg1188760#msg1188760 date=1321432745]
Jeśli przedmiot był dobrze opisany, a dziewczyna nie doczytała jakiś wady czy coś to jest tylko i wyłącznie jej wina.

i polonistów, którzy nie dopilnowali czytania ze zrozumieniem 😉
[/quote]

a na poprzedniej stronie pisałyście, że do 7 dni można zwrócić. Zwrócić to znaczy bez podania przyczyny, pasowało czy nie, doczytała czy nie.

Sama miałam kiedyś idiotyczną sytuację na allegro. Potrzebowałam obudowy do laptopa no i kupiłam całego z uszkodzoną płytą główną. Jak przyszedł okazało się jednak, że ma pękniętą obudowę dokładnie tak jak mój, więc chciałam zwrócic. A ta osoba upierała się, że to nie pęknięcie tylko rysa. Poleciałąm z laptopem do serwisu i mnie poparli, że zaraz zawias wyleci. A tamta osoba dalej do mnie, że nie prawda. No i pojechałam jej negatywem, bo nie miałam siły do takiego krętacza.

Innym razem kurier rozbił stół szklany, bo sprzedający nadał go normalną przesyłką. Kurier pyta męża: A co to pan za gwoździki kupił? Mój mąż oczywiście nie odebrał, napisali protokół i co? I sprzedający kazał mi czekać aż on zwrot z ubezpieczenia przesyłki dostanie. A co mnie to niby obchodzi? Napisałam wezwanie do zapłaty i po tygodniu miałam sprawę z głowy.
kotlet- a sprawdzałaś wcześniej ceny wysyłki? No bo jeśli takie były,a ty liczyłaś tylko, że przy większym zamówieniu spuści z ceny to nie dziwię się że facet nie chce ugody.

Sprawdziłam. Wyświetlało się że przesyłka ok 30zł, w mailu dopiero napisał ze 30 to za jedną sztukę, za każdą następną dolicza ileśtam.  🤔wirek:
W opisie aukcji zawsze jest podany koszt wysyłki jednej sztuki! Jeżeli za przesyłkę płaci się tylko raz, to sprzedawca z reguły o tym informuje. Przed kupnem powinnaś się skontaktować ze sprzedawcą i dowiedzieć ile będzie kosztowała wysyłka kilku sztuk. Tak czy inaczej sprzedawca nie powinien zarabiać na przesyłce.
Dlatego najpierw wysmarowałam maila do niego 😉. Jak mi napisał że opłata za przesyłkę jest astronomiczna to mi coś zaczęło śmierdzieć. Potem  SAM  zaproponował obniżenie ceny przesyłki do takiej która odpowiada cennikowi PP i zaczął żalić się że na czymś musi zarabiać (wg mojego rozumowania wyszło że nie zarabia na towarze który sprzedaje tylko na wysyłce). A teraz mi pisze że jednak mu to nie pasuje. Zgłupiałam.

Gdybym sama robiła zamówienie to bym już dawno sobie odpuściła. A w związku z tym że robimy je w parę osób to czuję się w pewnym sensie zobowiązana do doprowadzenia sprawy do końca. W sumie cała akcja uświadomiła mi jak niektórzy sprzedawcy wrabiają ludzi na allegro.

W każdym razie dziękuję dziewczyny za pomoc 😉  :kwiatek:

Jak tylko coś się dowiem od Miłego Pana to dam znać  😉
[s]zawsze dostajecie maila zaraz po kliknięciu "kup teraz"? minęło już kilkanaście minut i nic nie dostałam.[/s]
nieważne, doszło w momencie, kiedy to pisałam ;p
Dostałam taką wiadomość od allegro ,mam się zgodzić żeby mnie reprezentowali i czy będę musiała tłuc się po sądach. Pomóżcie

Witam.
Nie pierwsza i nie ostatnia osoba oszukana przez FachPack. Jest nas więcej i mamy zamiar dokopać FachPackowi gdyż proceder jest mocno rozwojowy. Jestem przedstawicielem około 12 osób, które nie mają zamiaru odpuścić oszustowi. Liczymy koszty, bilans zysków i strat. Może wyjdzie pozew zbiorowy, może biuro spraw konsumentów lub coś innego. Prawnik to rozgryza. Mam czas i mogę się tym zająć. Jeżeli nie otrzymałaś(łeś) zwrotu pieniędzy lub towaru masz prawo tego żądać. Sam negatyw to nie koniec. Nie przejmuj się że mało zabrali. Biorą od 8-150 zł razy 20-30 osób to już nie żarty. Masz ochotę dołączyć? Napisz abym mógł mieć ewidencje chętnych i możliwość przesyłania jak się sprawa rozwija lub co należy zrobić. Pozdrawiam. Tomek.
Na pewno jest to wiadomość od Allegro?
Na pewno nie OD Allegro, co najwyżej PRZEZ Allegro (czyli wiadomość od użytkownika do użytkownika, wysłana przy wykorzystaniu linka "napisz użytkownikowi wiadomość", czy coś w tym stylu, tak jak chcemy np. zapytać o coś sprzedającego).
Właśnie o to mi chodzi 🙂 Stąd też moje pytanie.
Macie rację że przez allegro .A więc tak jak mi radziła jedna voltowiczka zgłosilam spór transakcyjny ,od tego czasu pisze że spór oczekuje na odpowiedz .
Dostałam wiadomość od allegro że mam zapłacić za ogłoszenia (zapomniałam) i im odpisałam że już zapłaciłam i napisałam do nich w mojej sprawie ,na drugi dzień dostałam tą wiadomość .
Już dzisiaj założyłam konto gdzie indziej i zobaczymy jak to dalej będzie.

Gdzie? 🙂
Znalazlaby sie jakas dobra duszyczka, i dala mi emaila do tego sprzedawcy: http://allegro.pl/bluza-damska-adidas-firebird-rasta-adicolor-s-i1982994767.html ?  :kwiatek: Nie pamietam hasla, a jest to bardzo wazne!
Nie ma podanego maila, można wysłać wiadomość poprzez Allegro.
JARA, a moglabys dla mnie wyslac wiadomosc przez allegro, i poprosic o jego maila? :kwiatek:
ma ktoś może kontakt (najchętniej telefon) do użytkowanika allegro Emetyt ?
Niestety, zgodziłam się na zakup poza allegro, wpłaciłam kasę i teraz cisza.. na maile w ogóle nie odpowiada.
A użytkownik ma firmę lub stronę "o mnie"  na allegro??
noen, aukcja została usunięta.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się