Forum towarzyskie »

Allegro

Ja tam nie wystawiam neutrali ani negatywów za odmowę zakupu, chociaż może powinnam - jest to jakaś przestroga dla innych Allegrowiczy. Po prostu może nigdy nie zależało mi tak na sprzedaży na szybko, a już na pewno nie zależy mi na wciskaniu towaru komuś, kto  go nie chce - mimo, że mu się wydawało, że chce 😉 Po uzyskaniu odmowy zakupu lub w przypadku braku kontaktu wyczerpaniu bodajże 2 czy 3 prób kontaktu można wypełnić wniosek o zwrot prowizji (powód ubiegania się o zwrot prowizji wybiera się z listy i tu niestety nie można podać, najczęściej spotykanego powodu np. "odstąpienie od transakcji za porozumieniem stron" - po prostu nie ma czegoś takiego do wyboru). Najczęściej jest to - "nawiązano kontakt z Kupującym, ale odmówił zakupu". I tyle. Allegro wtedy zwraca się do drugiej strony z prośbą o wyjaśnienie i jeśli uzyska jakieś wiarygodne i sensowne (nie wiem dokładnie, jakimi kryteriami się posługują), to druga strona nie otrzymuje żadnego ostrzeżenia ani zablokowania konta. Sprzedawca otrzymuje zwrot prowizji. Natomiast jeśli Kupujący wyjaśnienia sensownego 😉 nie poda lub nie odpowiada na prośby Allegro - otrzymuje ostrzeżenie albo zablokowanie konta i Sprzedający również automatycznie dostaje zwrot prowizji. Z tego co pamiętam trwa to jakoś tak max 2 tygodnie.
Kupujący dostaje ostrzeżenie,  3 ostrzezenia zablokowane konto.
Możliwe, że teraz zaostrzyli, bo jak jeszcze jakiś czas temu pracowałam w firmie sprzedającej przez Allegro to zdarzyło mi się korespondować długo z osobą, która zrezygnowała z zakupu i po wyjaśnieniu nasza firma otrzymywała zwrot prowizji, a ta osoba nie dostawała żadnego ostrzeżenia od Allegro. Nawet upewnialiśmy klientów, że jeśli zrezygnują z zakupu i wyjaśnią Allegro, że to za porozumieniem stron, to nic im nie grozi 😉 Widocznie teraz jest ostrzej...
Jak usunąć konto na allegro?  👀
Nie da się, zostawiasz je po prostu i się nie logujesz.
Da się, ja usuwałam kiedyś.
Tu jest wszystko napisane co i jak --> http://www.allegro.pl/help_item.php?item=35
Ludzie są naprawdę bezczelni na allegro -_-
Dziewczyna ode mnie kupiła książkę do zoologii i żąda bym natychmiast wysłała ksiażkę, bo ona już wpłaciła i jej bardzo potrzebuje. Napisałam do niej uprzejmie, że przez długi weekend nie dojdzie, wyślę po zaksięgowaniu pieniędzy na koncie.

nie. Ona musi ją mieć natychmiast 😵
Zostałam oszukana na allegro... Kupiłam cortaflex zapas na cztery miesiące. Okazało się że dostałam corta-flx którego sprzedaż i dystrybucja jest dozwolona tylko w USA, do tego jest to zapas tylko na miesiąc mimo tego że opakowanie jest wielkości takiej jak cortaflex europejski (tj 908 g) który starcza na 4 msc. Niestety corta-flx  ma inny skład i podaje się go w większych dawkach. Opakowanie zostało otwarte celem sprawdzenia miarki czy aby na pewno zgadza się z opisem na opakowaniu. Muszę wspomnieć że za cenę tego jednomiesięcznego corta-flx'u miałabym dwa jednomiesięczne cortaflexu europejskiego... Kontakt ze sprzedawcą mierny... jedyną odpowiedź na maila jaką dostałam to to że nie mogę zwrócić otwartego opakowania  😵 nic poza tym...
Przedmiot jest niezgodny z aukcją... I co teraz mam zrobić 🤔
Niestety nic, jeżeli on się nie zgodzi na zwrot, to pozostaje Ci negatyw. Miałam taką sytuację z tuszem do rzęs, zapłaciłam 200 zł, dostałam podróbę... I mogłam tylko wystawić negatyw..
200 zł za tusz? 🤔
Szczerze? nie dałabym tyle za tusz nawet jakby opakowanie bo wysadzane brylancikami 😵
którego sprzedaż i dystrybucja jest dozwolona tylko w USA

Jeżeli dostałaś paczke z Polski a sprzedawał Ci to jakiś sklep to możesz zgłosić to do Biura Ochrony Praw Konsumenta.
Ponieważ sprzedaż jego produkty jest zakazana.

Jeżeli dostałaś paczke z Polski a sprzedawała Ci to osoba fizyczna nie sklep to zgłaszasz na policje.
Jako nielegalną sprzedaż i wprowadzenie Cię w błąd.

Jeżeli paczka przyszła z USA to raczej nikt nie będzie ścigał sprzedawcy za takie coś po Stanach.

Ale najlepiej jak napiszesz do nich jeszcze raz i uświadomisz im co zrobisz gdy Ci tej reklamacji nie uznają.
Jeżeli sprzedaż jest zabroniona w Polsce to na hasło "policja" powinny zareagować.
Notarialna to była niby promocja, ze oryginalne 2 tusze bodajże
heleny rubinstein, zywysłka wychodziło ok 200 zł, wiec tam ok 90 za tusz...
a dostałam marną podróbę, która jak otworzyłam to odpadła mi szczoteczka 😀
Nie sprzedawalam, ani nie kupowalam niczego na allegro od lat, ale osttanio chcialam sie pozbyc jednej niepotrzebnej rzeczy i wystawilam aukcje z cena minimalna. Cena nie zostala osiagnieta, ale oosbie licytujacej zabraklo doslownie kilka zl. Chcialam jej odpisac, ze sprzedam za cene jaka wylicytowala i tu moje wielkie zdziwko - dzieki temu, ze teraz nie widac nazw uzytkownikow, a tranzakcja powedrowala do zakladki niesprzedane nie moge ( albo nie wiem jak ) napisac wiadomosci do tej osoby. Jest jakas opcja zeby to zrobic? Pamietam, ze kiedys na allegro mialam podobna sytuacje i nie bylo problemu.
Mam pytanie, poniewaz niechcacy skasowalam kilka przedmiotow, ktore zakupilam z zakladki kupione. Myslalam ze to zakonczone.....  W mailu nie dostalam zadnych potwierdzen, zakupienia a byly kupione na 100% nie wiecie jak mozna sie tego dowiedziec? Teraz dostalam od kobiety maila ale niestety bez linku do aukcji. Jeszcze cos takiego mi sie nie zdarzylo.  👿  :kwiatek:
adrianna-wejdź w swoje własne "komentarze do wystawienia". Jeśli nie wystawiłaś jeszcze komentarzy do tych aukcji, to te aukcje tam będą.
Aga, a nie ma w podsumowaniu aukcji opcji wysłania wiadomości do kupującego? Kiedyś się dało zgodzić na cenę wylicytowaną nawet jeżeli nie doszła do minimalnej.
Teraz nie można się skontaktować z żadną osobą uczestnicząca w aukcji. Ani osoba z zewnątrz nie może do niej napisać, ani sam sprzedający- w takiej sytuacji w jakiej jest Aga.
Aga- wystaw szybko ten sam przedmiot i nie rób takich zabaw jak zaznaczanie ceny minimalnej. Wystaw za tyle za ile chcesz sprzedać i już. Opłata za wystawienie takiego przedmiotu jest taka sama, nie?
Teraz nie można się skontaktować z żadną osobą uczestnicząca w aukcji. Ani osoba z zewnątrz nie może do niej napisać, ani sam sprzedający- w takiej sytuacji w jakiej jest Aga.
Aga- wystaw szybko ten sam przedmiot i nie rób takich zabaw jak zaznaczanie ceny minimalnej. Wystaw za tyle za ile chcesz sprzedać i już. Opłata za wystawienie takiego przedmiotu jest taka sama, nie?

a nawet wyższa przy aukcji z ceną minimalną.
Tym bardziej nie widzę powodu wystawiania aukcji z ceną minimalną.
Jedynym wytłumaczeniem wystawiania takiej aukcji, to chęć "wyczucia rynku". Ale jeśli chcemy wyczuć rynek, a zarazem nie chcemy sprzedać poniżej jakiejś tam kwoty, to cena minimalna nie ma sensu.
Zwłaszcza przy nowych opcjach- gdy NIE MOŻNA skontaktować się z osobami które licytowały. 
Jak nie można jak można?
Ja wystawiałam licytacje i bez problemu mogłam pisać maile do osoby która aktualnie wygrywa aukcje...
u mnie mozna w licytacji nie mozna było sie skontaktowac z zadna osoba, dopiero po wygraniu. 👀

edit:
jak ktoś pytał czy jest jakiś kontakt z osobą która brala udzial w naszej licytacji lecz nie wygrala i nie mamy z nią kotaktu (w tym przypadku mowa o licytacji z cena minimalna) to każdy użytkowanik dostaje emaila o treści ''oferta w Twojej aukcji **** -użytkownik(...)'' i tylko w taki sposób można się z kimś licytującym skontaktować wlaśnie to odkryłam  😁
co w przypadku jeśli kupiłam pewna drogą rzecz KUP TERAZ a sprzedawca twierdzi ze juz tego nie ma albo sprzedał wcześniej, nimi że w aukcji nie było napisane  że zastrzega sobie wcześniejsze zakończenie ani że przed zakupem prosi o kontakt telefoniczny? czy ma mi on obowiązek sprzedać tą rzecz? albo można go gdzieś zaskarżyć??
jedynie do allegro poki co. Nie moze sprzedawac tego czego nie ma na stanie. Jesli wygralas aukcje musi Ci to sprzedac. Powiedz mu jak to wyglada, jesli nie powiedz ze zglosisz jego dzialania do allegro. Mi znowu jakims dziwnym cudem zablokowali konto. Baba u ktorej zamawialam 3 pary butow, ktore mialam juz  z reszta w domu. Wystapila wiadomo 3 razy o zwrot prowizji za 3 przedmioty. Zablokowali mi konto bo nie dostali pieniedzy, ciekawe tylko jakim cudem ja mam buty w domu.  😵 Drazni mnie to allegro, jeszcze nie odpowiadaja na maile.........  🤔wirek:
Kupiłam kantar, laska zarzekała się, że ma go i chce go sprzedać, dlatego, że przysłali jej inny kolor i rozmiar, po wygraniu aukcji dostałam maila, że niestety go nie sprzeda, bo już go użyła. Pieniędzy nie wysłałam. Co ja mam z tym zrobić? Zostawić, olać i nie wpisywać negatywa coby mi statystyki nie psuł negatyw odwetowy czy zgłosić do allegro?
Ja tam był negatywa pierdykneła...chyba ze za bardzo ci na tym kantarze nie zalezy i mozesz se go darowac....

Mnie kiedys facet tak na buty chciał zrobic.....Wygrałam aukcje z nowymi Pumami za 28zł i nagle sie okazujeze pomyłka byla on tego rozmiaru nie ma etc...Na co ja napisałam ze widze iz ma te buty w innm rzmiarze na allegro i że moge wziasc te (dla mamy by były) - na co znów ze pomyłka....No to mu napisałam ze t0o wszystkie jego aukcje to pomyłki?

Z 2 tyg si z nim mailowałąm już nowet prawem konsumenta ciachrałam i allegro go..ale facet szedł w zaparte, wiec po 2 tyg negatywa napisałam...a on mi zwrotnego...że brak wyrozumiałosci mnie cechuje  😂
Kantar kupiłam inny, podobnej kolorystyki i w podobnej cenie 😉 Więc już po ptokach w sumie 😉
DZIEWCZYNY HELP!!!

Licytyje na allegro ogłowie , aukcja końcyz sie za 6h i chciałam je podbic - natomiast dopstaje komunikat jak podbijam że aukcja została zakończona, wracam do strony przedmiotu a ona wcale nie zakończona i trwa dalej !!!! 😲

Wiem ze sprzedajacy nie sprzeda poza allegro
spróbuj ustawić snajpera
i patrz co sie dzieje - jezeli to blad systemu to potem zawsze przedluzaja o dobe aukcje, zeby Ci, ktorzy nie mogli zalicytowac mieli szanse
spróbuj ustawić snajpera
i patrz co sie dzieje - jezeli to blad systemu to potem zawsze przedluzaja o dobe aukcje, zeby Ci, ktorzy nie mogli zalicytowac mieli szanse

juz działa 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się