Forum towarzyskie »

matura

orientujecie się czy w bibliografii mogę umieścić podręcznik? bo tylko tam znalazłam poszukiwany fragment, biblioteki zieją pustkami  😵
bianca, tak na szybko, rzut oka na półkę:
Maria Orwid "Trauma"
Maja Lis- Turlejska "Traumatyczne zdarzenia i ich skutki psychiczne"
Krzysztof Rutkowski "Następstwa urazów psychicznych doznanych w dzieciństwie"
red.A.Herzyk,B.Daniluk,M.Pąchalska, MacQueen "Neuropsychologiczne konsekwencje urazów głowy" (rozdział  jest cały o PTSD po urazach głowy)

e/literówka
e2/aaa, pisałam ostatnio jakąś niedługą (13 stron) prackę nt. traumy, jeśli może Ci sięprzydać to podeślę.
pony DZIĘKUJĘ!  🙇
zaden kłopot, jak będziesz chciała pracę do dawaj znak😉
orientujecie się czy w bibliografii mogę umieścić podręcznik? bo tylko tam znalazłam poszukiwany fragment, biblioteki zieją pustkami  😵

Ja nie rozumiem problemu, skoro w podręczniku jest fragment jakiegoś utworu to musi być podany autor i tytuł całości. Więc nie wiem jaki problem to znaleźć. A skoro jest to tekst z podręcznika to na pewno będzie w jakiejś bibliotece.
macie jakis sprawdzony schemat bibliografii?  👀
galopada_, o ludzie, wpisz sobie bibliografia w google i Ci wyskoczy ABC... proste to jak konstrukcja cepa, tylko trzymaj sie jednego schematu.
Hija, a po co łaziać do biblioteki, wpisujesz w google, google podaje Ci masę księgarni internetowych, bierzesz autora, tytuł, miejsce i rok wydania. That's it.
obraz mam wrzucic do lit. przedmiotu czy podmiotu?

edit. juz mam
nie znacie jakichś książek, które mogłabym wepchnąć do literatury przedmiotu do Blaszanego bębenka, Wszystkiego,co najważniejsze i Dziewczynki w czerwonym płaszczyku? Bo ja powoli tracę nadzieję...
bianca, a jaki temat?
Wrzucam moją starą bibliografię, jakby to komuś mogło pomóc 😉 ostatecznie wywaliłam z niej isbny.
kujka Ja też po 3 latach właśnie piszę maturkę  😉
Zatem piąteczka  :emota200609316:

Jak Ci idą przygotowania i co zdajesz?
Teraz uczą się do matury (polski i łacina i kultura antyczna)obiektywnie mogę stwierdzić,że materiał na maturkę to jak jeden egzamin. I to z takich przyjemniejszych 😉 Zresztą jeszcze tyyyle czasu  🏇
Mia Druga wojna światowa widziana oczami dziecka. Ukaż wpływ przeżyć z czasu wojny i
okupacji na psychikę dziecka, odwołując się do wybranych przykładów literackich.
remendada, kujka- piona, tez 3 latach zdaje mature ponownie🙂
jak Wam idzie?
ja jestem w lesieeeee 🏇
tak bardzo martwię się o tą biologię, najbardziej mi na niej zależy, a na razie leży i kwiczy 🙄
Czy ktoś mógłby rzucić okiem na moją bibliografie i plan prezentacji z tematu o języku? 🙄 Temat: Na przykładach wybranych tekstów reklamowych omów środki językowe służące funkcji perswazyjnej.

o! i z czego korzystałaś? mój temat brzmi: różnorodne środki perswazji w reklamie. omów na przykładzie znaczenie obrazku, muzyki i słowa. więc z jednej części się zgadzamy. ja mam tylko "Język na sprzedaż" Bralczyka.
Słyszałam o tej książce, że powinno się ją wziąć do bibliografii przy takich tematach, ale u mnie w bibliotece były inne książki, więc wzięłam tylko co było 😁 Nie mam typowej książki o języku w reklamie.

Jacek Kall "Reklama"
B. Kwarciak "Co trzeba wiedzieć o reklamie"
Ulrich Werner "Podstawowa wiedza o reklamie"

Jeszcze mam jedną książkę o języku.
bianca, tego jest od groma. Spójrz tu: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=72511 i tu: http://www.biblionetka.pl/art.aspx?id=67178

Strucelka, z biologią to ja jestem w czarnej d***** 😉
laski, ja z geografią jestem w bardzo czarnej du***  😀
ble, o perswazji i jezyku w reklamie z racji tego, ze te tematy sa tak oklepane, jest mnoestwo ksiazek, ale radzze poszukac te artykulow i innych ciekawych publikacji w prasie branzowej i nie tylko, wystarczy tylko troche poszperac : )
Niestety, czasu na szperanie już nie mam. Wczoraj się za to zabrałam, a na jutro jest termin  😁
pony, też mi się tak wydawało, gdy wybierałam temat. okazało się zupełni inaczej, mianowicie książek o reklamie jest masa, ale o samych sposobach perswazji, np. w moim przypadku poprzez muzykę, czy obraz to są poszczególne akapity, mające góra pół strony książki. Pani bibliotekarka, która szukała ze mną materiałów, stwierdziła, że trudniejszego tematu nie mogłam sobie wybrać. Język natomiast jest tak rozbudowanym działem, że w sumie nei wiadomo jak do tego podejść. Nie ma recepty an perswazję w reklamie, możesz za to wymienić wszystkie używane środki, a wtedy praca jest nei na 15 minut a na parogodzinny wykład.
Klolcia, o dziwo, o żadnej z tych książek nie słyszałam o.O pamiętaj, że  w ustnej o reklamie kluczowe są same reklamy, a więc przykłady. dlatego mam 7 pozycji przedmiotu oraz koło 10 podmiotu, w tym same reklamy, które po prostu po paręnaście sekund będę pokazywać, aby potwierdzić to o czym mówię. Trochę późno zabrałaś się za tę bibliografię :P
Pewnie, że mam przykłady reklam. Chociaż ja robię to w ten sposób, że przy każdym użytym środku językowym, który omawiam daje jakiś króciutki, jednozdaniowy przykład z jakichś reklam. Nie mam tych wszystkich reklam w literaturze podmiotu, bo bym miała chyba tego całą stronę. Wybrałam po prostu takie, w których jest najwięcej użytych środków 😉
Mia wielkie dzięki! szukałam, ale nie wyskoczyły mi te strony. ale czy ja jestem głupia czy tam widzę samą literature podmiotu..?  👀
za 3 godziny muszę oddać bibliografię, a nadal jej nie mam, jest fajnie  🏇
żużka- wybrałaś temat prezentacji nie orientując się wcześniej, czy jest jakaś sensowna bibliografia, którą będziesz mogła wykorzystać?
Pani w bibliotece, z całym szacunkiem, ale nie jest wyrocznią. Na podstawie pół strony w książce można dużo zrobić, jak sama mówisz, to ma być prezentacja na 15 minut a nie na godziny. Mając min. taki przedmiot jak psychologia komunikacji perswazyjnej WIEM, że jest masa źródeł, poszukaj artykułow pod nazwiskiem Paweł Fortuna lub Piotr Francuz.
A język a perswazja? Wartościowanie(reklamy używaja zwrótów wartościujących, narzucając tymsasmym tok i sposób myślenia nadawcy), wykorzystanie słownictwa (często pozornie) specjalistycznego- to przy reklamach z ludzmi przebranymi z fachowców- lekarzy, dentystów etc) zaimki osobowe (my- wypowiadanie sie jako ogół), czy takie zwroty jak 'wszyscy'-pokazujace pewna wręcz powinność,skoro większość coś ma/cos uważa to ja też muszę.
Do tego w zasadzie nie potrzeba książek o języku, wystarczy kilka cech perswazji, które nietrudno potem dopasować do tego, co znajdziemy w reklamie.
Chodzi o to,że nie wszystko zawsze jest wypisane dosłownie w książkach, Czasem są to tylo wskazówki i trzeba trochę ruszyć głową😉
Za tydzień mamy oddać coś dotyczącego prezentacji z polskiego. Bibliografia już oddana czyli chodzi o plan prezentacji? A i jeszcze jedno: uzyskanie takiej ilości punktów jakie podane są w danym kierunku jako progi nie gwarantuje dostanie się na niego? Jeżeli np. będzie duża liczba chętnych?
Mia co macie oddac?  👀 plan prezentacji i karte cytatow po prostu wnosisz ze sobą tylko musialas to zaznaczyc na bibliografii z tego co wiem ( ja tak robilam)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się