Forum towarzyskie »

matura

Dziewczyny, jeśli drażni Was słonko za oknem, weźcie zeszyt pod pachę, koc, coś dobrego do jedzenia i picia do torby, kumpelę  i idźcie pouczyć się gdzieś na trawie, w parku, ogródku czy nad rzeką  😅
Ja byłam dziś na dniu otwartym na UP, bardzo spodobał mi się kierunek turystyka i rekreacja ze specjalizacją turystyka międzynarodowa. Co więcej, dowiedziałam się, że nie ma tam przedmiotów ścisłych jak fizyka, chemia czy nawet biologia, jedynie geografia turystyczna. Super! 🏇

Gdyby ktoś był zainteresowany resztą dni otwartych na uczelniach w Krakowie:
- 17.03.2011 (czw) - Uniwersytet Rolniczy - od 10 do 14 (w Centrum Kongresowym UR, przy Al. 29 Listopada 46.)
- 26.03.2011 (sb) - AWF - od 10 do 14 (Al. Jana Pawła II 78)
- 1.04.2011 (pt) - Uniwersytet Ekonomiczny - od 9 do 15 (kampus Uczelni przy ul. Rakowickiej 27)
- 1.04.2011 (pt) - Akademia Górniczo-Hutnicza - od 9.30 do 14.30 (Gmach Główny AGH (pawilon A-0, al. Mickiewicza 30))
a czy ktoś wie kiedy są dni otwarte Akademii Obrony Narodowej w Warszawie? Na ich stronie nie ma nic na ten temat  🙁
Mieszkam nie daleko to mogę się rozejrzeć za plakatami i jutro dam znać czy coś znalazłam 😉
będę bardzo wdzięczna  :kwiatek:
Byłam dziś na UR na Dniu Otwartym, całkiem przyjemnie 🙂

Powiedzcie mi proszę, jak to jest z opłatami za składanie podań na studia. Płaci się od wydziału, kierunku czy specjalności?
Np. mam wydział: hodowli i biologii zwierząt, kierunek: zootechnika, specjalność: hodowla i użytkowanie koni.
Za co płacę?

I czy jest jakaś kolejność podań? W sensie na 1 miejscu (czyli najbardziej zależy mi na) np. psychologia na UP, na 2 fizyka na AGH, na 3 biologia na UR, czy nie ma to znaczenia?
Strucelka, ale na UP, nie ma psychologii...
remendada napisałam 'na przykład', chciałam dać przykładowo, a to jaki kierunek to już nie istotne 🙄

Z lektury informatora z UR dowiedziałam się, że:
Kandydat dokonuje opłaty rekrutacyjnej [...]. Opłata jest jednorazowa niezależnie od liczby kierunków, na które dokonywana jest rejestracja.

A ktoś wie jak jest z innymi uczelniami?
Na UJ, UP, na każdy kierunek masz osobną opłatę 85 zł bodajże.
Zresztą wszystko masz na stronach poszczególnych uczelni.
smarcik, niestety, żadnych plakatów 🤔 Będę się jeszcze rozglądać 😉
dziewczyny pomocy. potrzebuje jakiegoś utworu z okresu antyku i z lit. wspolczesnej o kobiecie. i jeszcze jaskis obraz/rzezbe. Do baroku dopasowalam sobie ,,trzy gracje" rubensa i ,,niestatek" morsztyna  😵
mam pytanie, do bibliografii wpisujecie ISBN? jest to konieczne?

ale obraz/rzeźbę też do antyku i współczesnej? co do współczesnej w ogole, to nie ma problemu. obrazów kobiety jest pełno: w pawlikowskiej, osieckiej, poświatowskiej. kobieta z antyku to np. kobieta z Biblii. Ksiąga Rodzaju, Księga Rut, albo postać Maryi. Rzęźba antyku to np. Afrodyta, albo Wenus z Milo. a obraz współczesnej kobiety? poszukaj, wpisując w google wyświetlilo mi sie kilka nazwisk malarek, malarzy współczesnych. nie wiem czego dotyczy tem. po prostu kobiety?
Misskiedis dziękuję  :kwiatek: może nie robią dni otwartych  😁

odnośnie opłat rekrutacyjnych- na AONie płaci się za wydział, a w ramach wydziału można składać papiery na dowolną ilość kierunków  😉

swoją drogą kilka lat temu, kiedy mój brat składał papiery na studia, można było złożyć tylko na 3 uczelnie  🤔 nadal tak jest?
[quote author=galopada_ link=topic=131.msg941979#msg941979 date=1300530441]
dziewczyny pomocy. potrzebuje jakiegoś utworu z okresu antyku i z lit. wspolczesnej o kobiecie. i jeszcze jaskis obraz/rzezbe. Do baroku dopasowalam sobie ,,trzy gracje" rubensa i ,,niestatek" morsztyna  😵
[/quote]
Możesz wziąć grecką korę, albo mykeńskie boginie, albo afrodyte knidyjską.
galopada:
Antyk - Antygona, Medea
Współczesna - Róża z Cudzoziemki Kuncewiczowej, z poezji - Róża Różewicza (taki był chyba tytuł wiersza, gdzie porównuje córkę do róży)

(jeżeli to ma być stricte o kobiecie, jako o głównej bohaterce)
dzieki! wlasnie myslalam o antygonie ewentualnie zeby skorzystac z mitologii  👀
żużka, mi babka od polskiego mówiła, że wystarczy tytuł, autor, miejsce i data wydania
dziewczyny wiem ze ja tu tak wyskakuje jak z innej bajki, ale podeslalybyscie mi - jesli takowe sa - strony z testami maturalnymi z polskiego angielskiego i wosu? 😉 sa takie strony, czy mozna w internecie znalezc tylko testy z lat poprzednich?
acha, chodzi mi o rozszerzony poziom.
żużka, dzieki!!
kujka, testy wszystkie ze wszystkiego są na stronie cke (www.cke.edu.pl). Ja często z tego korzystam przygotowując rzeczy na korki 🙂
Jak nastroje? Ja po próbnych się załamałam. Jakby mi tak poszły prawdziwe to bym chyba nigdzie się nie dostała  😵.
ja miałam ostatnio próbne z majzy i polaka.
Matma 78%, parę glupich błędów zrobiłam..  😵

polski....50%.. i to był jeden z wyższych wyników w klasie..załamka, ale już jakiś czas mam świadomość, że w tej szkole polski mają gdzieś  :/
U mnie z matmy zdałam, to najważniejsze 😁. Z polskiego rozszerzonego wyniki były wyższe niż z podstawy przez ten głupi klucz odpowiedzi  🙄.
Wy już po próbnych? 😲
Ja dopiero mam w czasie rekolekcji -  to chyba 1 tydzień kwietnia, tak? (nie znam się, nie chodzę na religię :hihi🙂
Już się boję, ale niczego tak bardziej jak biologii. Angielski podstawę zdam na pewno, rozszerzenie zdaję tak na prawdę dla siebie. Majca myślę że dam radę jak nie polegnę na głupich obliczeniach 🙄 Polski mam nadzieję dać radę, a biologia... chyba tylko na klęczkach do Częstochowy mi pozostaje 😵
czy ktos ma pomysł na jakaś dobrą psycholgiczną książkę z opisanym wpływem traumatycznych przeżyć na psychikę człowieka/dziecka? nie mam kompletnie pomysłu..
Strucelka, to chyba możemy sobie piątkę przybić. Ja angielski rozszerzony, z którym raczej nie będę mieć problemów, polski rozszerzony gdzie też mam nadzieję dać sobie radę no i ta nieszczęsna biologia. Już nie wspominając o tym, że to ona jest dla mnie najważniejsza ... . Eh ...
Mia zdrówko za biologię :emota200609316:
a ja zamiast się uczyć biolcy od połowy dnia płodzę prace maturalną, bo na jutro mam przynieść do sprawdzenia plan wypowiedzi. Super, właśnie gdy dziś planowałam się wyspać, to czeka mnie miła nocka z anatomią człowieka :emot4:
Ja chora obecnie jestem, więc pewnie cały weekend spędzę na tą biologią. Kurczę, gdyby tak dużo genetyki było!
Mia dobrze gadasz 😎
przydałoby się ogarnąć w końcu 🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się