Forum towarzyskie »

matura

In. można jeszcze składać, Ci co poprawiają lub pisza nowy przedmiot. Koleżanka pytała się w szkole.

A pytam się bo mam już nowy pomysł na życie. I jak mi obecne studia nie wypalą, to nie wiem czy zostanę na drugi rok na pierwszym roku 🙂 Moja uczelnia nie kocha studenta i nowe zasady które obecnie obowiązują są mało przyjemne. Więc nic mnie nie kosztuje napisanie matury 🙂
a mozecie konkretnie podać tematy o temtyce jeździeckiej / końskiej na maturę ustna z polskiego?
🤔
67.Kon elementem swiata szlacheckiego w sarmackim nurcie literatury oraz malarstwie XIX wieku.Omow i zanalizuj na wybranych przykladach. Ja sie nad tym zastanwialam ale w koncu wybralam fantastyke  😜
buyaka, ja miałam "Motyw konia w literaturze i sztuce", krótki i "prosty".
miałam na mysli raczej własna inwencję- tj proponowane przez Was tematy?  😉
bo tak sie zastanawiam, i może pod propozycje językowe podciagnąć 'slang' jeździecki? Wyrazenia używane przez 'śmiertelnikow', które maja swoje miejsce w jeździeckim świecie?
buyaka, czy w tym całym maturalnym nawale pracy chce Ci się walczyć z innowacyjnym tematem?
Ja wybrałam temat z listy, dotyczył tragikomizmu w PRLu, był ciekawy, nie miał związku z tokiem lekcji j. polskiego, a jednocześnie mialam wiele materiałów na ten temat.
Odrazu odradzam tematy w stylu "motyw czegoś w czymśtam" bo są cięzkie, trzeba dużo przeczytać. Najlepiej wybrać pod kątem małej ilości literatury do opracowania. Pamiętajcie, że wynik tego egzaminu się nie liczy na prawie zaden kierunek, tu nie trzeba się wykazać innowacyjnym myśleniem, trzeba odklepać, na tyle żeby nie brakło czasu na pozostałe, ważniejsze przedmioty 😉
Scottie to dziwne,bo ja dokladnie ten sam temat podalam,a babka powiedziala,ze nie jest on mozliwy,i ze musze wybrac inny.  😲
Miałam te prezentację w zeszłym roku, ale gdybym jeszcze raz miała wybierać, to pewnie bym się na nią nie zdecydowała. Może już ten temat ma ktoś zaklepany dla siebie? U mnie było tak, że ktoś mógł mieć taki sam temat, ale musiał mieć inną literaturę podmiotu i przedmiotu.

PS. I nie liczcie, że komisja będzie zaskoczona tematem i nie będziecie mieli trudnych pytań 😉
Ja miałam temat motywy i funkcje par małżeńskich w literaturze 🙂 I powiem że bardzo łatwy i przyjemny. Ja ktoś ma coś podobnego to ja jeszcze jakieś notatki mam i plan 🙂
No to deklaracja maturalna podpisana 🙂😉)
Słuchajcie wlasnie zabralam sie za opracowywanie mojej prezentacji na polski 🙂 Mam nastepujacy temat: "Literackie portrety kobiet. Zaprezentuj ich typy i funkcje na wybranych przykladach". Czy mozecie mi pomoc jakie byscie dodali do tego tematu materialy pomocnicze??? Ja mam podklad muzyczny "Jestem kobieta' Edyty Górniak. Ale myslalam o czyms jeszcze 🙂 czekam na wasze pomysly 🙂😉
Tegoroczni maturzysci są duże mniej aktywni niż maturzyści 2009.
Czy jest was tak mało, czy siedzicie nad książkami? Jak wam idzie?
A ja wypełniłam deklarację jako absolwent, bo chciałam sobie napisać biologię, ale już nie chcę :P Musze się z tego wykręcić. Choć dzwonili do mnie z liceum, że zmieniły się zasady wypełniania deklaracji i musze ją wypełnić jeszcze raz - to może nie wypełnię i będzie z głowy.

Ja mam nowy pomysł na 2 kierunek - polonistykę 😁 Juz mi ostatnio zdrowo odbija, ale w sumie bym się dostala, bo polski napisalam super. Tylko - co pomysł to dziwniejszy, nie wiem na czym skończę ostatecznie, na goeologii? 🤣
Tegoroczni maturzysci są duże mniej aktywni niż maturzyści 2009.
Czy jest was tak mało, czy siedzicie nad książkami? Jak wam idzie?

Jak dotąd regularnie dobieram się tylko do angola (zdaję rozszerzony) - oglądam filmy angielskie z napisami angielskimi, robię na potęgę testy czytelnicze i douczam się gramatyki. Matmy (podstawa) się uczę przed maturami próbnymi, polskiego w ramach przygotowań do olimpiady (jak nie zostanę finalistką, to będę pisać rozszerzony polski na maturze). Prezentację maturalną z polskiego mam dawno ukończoną, będę musiała tylko trochę popracować nad wciśnięciem czegoś do literatury przedmiotu (temat taki, że możnaby się całkiem bez niej obyć więc będzie wciskanie czegoś na siłę).
WOS-u (rozszerzenie) 'uczę się' poprzez czytanie tygodników typu "wprost" czy inny "newsweek" i oglądanie wiadomości, tudzież transmisji z prac komisji hazardowej  😉

Czyli podsumowując: jak na razie luz i dopiero przymierzanie się do prawdziwej nauki.
busch, może w ramach przygotowań do polaka chcesz przygotować jeszcze jedną prezentację maturalną? 😁
(serio się pytam : P )
In. - zarzuć szczegółami na PW, może Cię wcisnę w mój maturalny grafik gdzieś pomiędzy pykaniem w gry komputerowe (no co, dwa słówka mi utkwiły w pamięci: assassin i creed - też się kwalifikuje do przygotowań do matury  😅 ), oglądaniem "Family Guya" i czytaniem "Wprostu"  😀

Uprzedzam pytania: nie, ja nigdy nie dorosnę  😁
A myślałam, że tylko ja uważam, że idealnym przygotowaniem do matury jest oglądanie South Parku, Simpsonów i Family Guya 😂 (ia jeszcze Atomówek, ale ciiiii...)
Wyślę pw jak sobie temat przypomnę 😂
Ja do matury z biologii codziennie oglądam Było sobie życie , a w ramach angielskiego- płyty szkoleniowe boba avili. Jak było u nas szkolenie ostatnio z trenerem, który przez wiele lat mieszkał w Australii- zażyczyłam sobie treningi po ang  😁
ha ha ha
to znaczy że tylko ja przerobilam już troche biologii i mam ciągle wyrzuty ze nic nie ummiem?
yyyy...a Ty rtk zdajesz maturę, czy Ci się wątki pomyliły  🤔wirek:
zdaję 😉
CuLuLa, nowe matury są takie, że można je pisać jeszcze przez 5 lat od ukończenia LO. Mam cel pójścia na lek jak skoncze mój teraźniejszy kierunek a do tego trzeba lepszych wyników 😉
Czyli na ratownictwie nie trzeba mieć matury?
Ja się ciagle waham czy pisać WOS podstawę czy rozszerzenie. Czy w ogóle pisać i sobie darować na ten rok i napisać w przyszłym... A nie powiem, wos bardzo by mi si przydał na studia mgr.

rtk ma maturę, tylko chce poprawić maturę, żeby pójść później na inny kierunek jeszcze. dobrze mówię?
Yyyyy....to jak to teraz wygląda z tą maturą? Za moich czasów...
Yyyyy....to jak to teraz wygląda z tą maturą? Za moich czasów...

no jak to jak?? Można w przeciagu 5 lat od zdania matury ją poprawić.
Mam nastepujacy temat: "Literackie portrety kobiet. Zaprezentuj ich typy i funkcje na wybranych przykladach". Czy mozecie mi pomoc jakie byscie dodali do tego tematu materialy pomocnicze??? Ja mam podklad muzyczny "Jestem kobieta' Edyty Górniak.

Fura materiału. Nie zapomij o Maryli ;-)

Ja mam wspomnianego już wyżej konia w literaturze i sztuce. A kurczę, kusiło mnie, żeby zaproponować w II klasie "Motyw muru w literaturze i sztuce", co by podeprzeć się "The Wall" Floydów, no, ale już po ptokach.
Moje przygotowanie do polskiego skończyły się na stworzeniu tzw. atmosfery pracy: rozwalone książki na stole w pokoju. Jest dobrze.

Trzeba mieć i to napisaną dosyć dobrze 😉
na szczesnie nei az tak dobrze jak na lek 🙂
Ważne pytanie:
Kochani maturzyści, czy na tej części pisemnej(?) przysługują Wam kanapki, napoje itp.?

😉
Żeglarz jeszcze 2 lata temu nie przysługiwały 😉

A ja nie zrobiłam jeszcze absolutnie nic w kierunku mojej matury z polskiego  😵 Obiecuje sobie, że po sesji do tego siądę... ehh i tak gorzej niz było nie będzie przecież??? 😉 Ale z drugiej strony wolałabym studiować dziennie niż wieczorowo 😉
Barbarzyństwo.  😉 Za moich czasów (jak to brzmi) kanapki były.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się