Forum towarzyskie »

matura

breakawayy, nam polonistka tłumaczyła, że mamy podać tematy jakie chcemy pisać, bo z innymi nauczycielkami od polaka muszą zrobić listę szkolną, która ma być do wglądu OKE. Przez 3 miesiące OKE może zajrzeć i wykreślić któryś temat bez podania powodu a dopiero w 3 klasie wybierasz już TEN temat, który chcesz pisać z zatwierdzonej listy. Jeśli OKE wykreśli twój temat z listy - trudno, wybierasz inny zatwierdzony przez nich ale tylko z listy w twojej szkole.
Eee a nam tylko powiedziała: na poniedziałek kto chce to wymyślić sobie temat i przynieść, wtedy on jest automatycznie wciągany na listę i podpisany Twoim imieniem i nazwiskiem... Potem pytaliśmy jak to w ogóle ma wyglądać, to sama przyznała się, że nie do końca wie, bo nigdy nie miała klasy maturalnej... No i ogólnie po 2,3 dniach listę ostatecznie zamknęli i te tematy niby już na 100% mają mieć zaklepane... Ale właśnie kolega, który w 2009 zdawał maturę powiedział mi, że temat i tak ostatecznie wybiera się przy wypełnianiu formularza maturalnego, czy coś w tym stylu, więc ja już nie wiem...  🤔wirek:
Hmmm... Może moja polonistka będzie bardziej ogarnięta w tych tematach więc mogę o coś spytać jeśli chcesz 😉
Dzięki wielkie  :kwiatek:.
Choć w sumie i tak teraz zostało mi wybieranie tematu z tej listy, co podadzą nam w 3 klasie, bo zamknęli już tą 'wymyśloną'  🤔. Tak sobie myślałam, żeby coś z końmi dać, ale właśnie nie wiedziałam nawet bardzo jak to ma wyglądać, totalne zero, więc dałam sobie spokój... A kolega powiedział, że na pewno wybiorę coś z tej listy, bo tam tego przecież mało nie jest 😉.
breakawayy, napisz mi PW o co dokładnie mam spytać 😉 a poszukując tematu wpadłam na starą volte... Znalazłam tam pare tematów i literaturę. na środe mam do napisania referat na fizykę "jakie odkrycie wpłynęło na jakość mojego życia" i chyba napiszę o Volcie 😜
Misskiedis poszlo PW  :kwiatek: :kwiatek:
Wymyślasz sobie temat, dajesz do polonistki, szkoła daje to OKE do zatwierdzenia i albo zatwierdzą, albo nie. Jak zatwierdzą, to masz temat wciągany na listę. W 3 klasie dostajesz listę tematów i z tej listy sobie wybierasz ten, który Ci pasuje. NIE MUSISZ wybrać tematu, który podałas w 2 klasie. Wybrany temat wpisujesz w deklaracji maturalnej. Temat możesz zmienić do około końca stycznia.
Coś jeszcze?
Noo to mi się rozjaśniło teraz 😉. Dzięki!  😉
a do kiedy składa się teraz deklaracje maturalne???
do końca września.
do 7 lutego lub konca stycznia, zalezy od szkoły

xxgaxx, a co chcesz zdawać? historie i zaczął drugi kierunek (prawo)? 🙂🙂🙂
Składa się do końca września. Później można tylko zmieniać.
In., ale ludzie poprawiający/ piszący nowe przedmioty mogą chyba do końca stycznia
Wszystkie osoby, które znam i są w takiej sytuacji też musiały do końca września składać. Ale nie znam WSZYSTKICH osób, które są w takiej sytuacji, może akurat w tych szkołach.
Ja piszę w przyszłym roku i zaczyna mnie to powoli przerażać... Raz chcę zdawać jedno, a raz drugie i zmienia mi się to w zasadzie z dnia na dzień... I z każdym dniem mam wrażenie, że jestem co raz głupsza i że co raz mniej wiem...  😲
Chemia jest już dla mnie w ogóle nie logiczna, żeby cokolwiek wiedzieć, trzeba wykuć wszystkie doświadczenia na pamięć, pamiętać wszystkie obserwacje, znać na pamięć właściwości każdego pierwiastka... To chyba nie na mój mózg  😵.
Ja też nie wiem co zdawać :/ myślałam o polskim roz., angliku roz., mat. podst. i biol. ale nie wiem czy podst. czy roz. zwłaszcza że jestem w humanie a na lekcjach to ani roślinek, ani zwierzątków nie przerabiamy i kompletnie nie wiem gdzie chce iść na studia i co chce później robić 😵

breakawayy, pytania spisałam 😉 zapytam jutro i Ci odpisze (jeśli uda mi się usiąść do kompa :/ )
W zamierzchłych czasach  😁 myślałam o zdawaniu polaka PR, angielskiego PP, matmy PP, biologii PR i chemii PR...
Obecnie obstaję: prawie wszystkie przedmioty PP prócz biologii, z której będzie rozszerzenie. A- no i waham sie nad chemią, czy ją wgl zdawać, nawet na PP...
Przypominam, że jest 5 lat jeszcze na napisanie matury. Po co teraz zajmować sobie miejsce na przedmioty, skoro sie nie wie, na co chce się iść?
co to znaczy PP i PR?
Mam nadzieje ze nie zmienili duzo w regulaminie od poprzedniego roku?
PP- poziom podstawowy
PR- poziom rozszerzony
Przypominam, że jest 5 lat jeszcze na napisanie matury.

O co chodzi z tymi "5 lat na napisanie matury"? bo jestem trochę śpiąca i coś wolno mi mózg pracuje...😀
mozesz jeszcze przez 5 lat po ukończeniu szkoły pisać maturę.

oks dzieki za wyjasnienie 🙂
juz sie wystraszyłam ze to skrót od podstawa i podstawa-rozszerzenie. Tzn ze wróciły jakieś stare przepisy 😉
Aaaa...potem sie domysliłam, że to moze być to...
Ale to mnie (mam nadzieję) nie powinno dotyczyć, bo wiem, co chcę robić po LO i do matury zamierzam sie solidnie przygotować (ale też bez przesady- bez kucia dzień i noc 😀 ) 😉
rtk a ta podstawa-rozszerzenie to nie jest czasem cos takiego, że najpierw pisze się PP a potem PR ?
Magwis, w ubiegłym roku tak nie było 🙂

Spokojnie dziewczyny, ja idąc do LO miałam zdawać rozszerzoną historię, rozszerzony wos, rozszerzony polski i rozszerzony niemiecki (jaki hardkor, hahahaha), w drugiej klasie zdecydowałam się na rozszerzony polski, rozszerzony niemiecki i podstawową biologię. Natomiast ostateczną deklarację oddałam z podstawowym polskim, niemieckim i wosem :P
Scottie w tym roku (i w przyszłym) też nie wiem, czy taka forma będzie, tylko słyszałam, że kiedyś to było (nie wiem ile w tym prawdy) 😉
Ale to było daaawno, dawno, chyba pierwsza "nowa" matura miała taki system. Nie wiem, w którym roczniku zaszła zmiana. 88? 87?
Ale teraz JEST tak, że się piszę najpierw podstawę, a potem rozszerzenie, o ile się rozszerzenie wybiera - z matmy, polskiego i języka obcego.
Ło jezu! Czyli ludzie poprawiający maturę na poziomie rozszerzonym też muszą pisać najpierw podstawę, a później rozszerzenie?

(w sumie może to i lepiej, bo jak się rozszerzenia nie zda, to jeszcze ma się tę podstawę w kieszeni)
Nie, nie muszą.

Jest tak:
MUSISZ pisać maturę na poziomie podstawowym z:
- polskiego
- matematyki
- języka obcego

Jeżeli chcą pisać maturę rozszerzoną z tych przedmiotów jest to traktowane jako przedmiot DODATKOWY.

Żeby mieć zdaną maturę muszą zdać TYLKO I WYŁĄCZNIE te trzy przedmioty, które wymieniłam.

Jeżeli zdadzą te trzy przedmioty, a NIE zdadzą któregokolwiek/ żadnego przedmiotu dodatkowego matura nadal JEST ZDANA.
no to zmiany są.
Ale w moim przypadku nic sie nie zmieniło? Przychodzę i piszę biologię rozszerzoną z marszu?

PS
po co te zmiany?  🙇
Tu to jeszcze, krzywda nam się nie stanie.
Ale po co zmiany w przedszkolach i pierwszych klasach podstawówki?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się