no właśnie też o tym pomyślałam, a teraz sama już nie wiem :/ jak kwasy mam źle to i tak punktu nie będzie, w arrheniusie niby chodzi o to, że te które dysocjują z oddaniem H+ to kwasy a te, które z OH- to zasady, ale jeśli chodzi o H3O+ tonie wiem jak to interpretować.
Ja też dałam jonową skróconą, bo ostatnio robiłam maturę, na której było napisane w treści ,,zapis jonowy" a w kluczu w odpowiedzi był jonowy skrócony, więc już zgłupiałam i teraz napisałam bez Cl-
EDIT: czy w elektrolizie na katodzie nie powinna być reakcja z wodą, skoro Li to metal aktywny?
Zależy czy mi zaliczą reakcje jonowo skróconą z Ag i NH3. Ale jestem zła, miałam taki dobry humor po wyjściu z sali i sprawdzenie odpowiedzi mnie mega zdołowało 🙁 obstawiam 88-90% Po biologii wydrukuje ten arkusz i go omówię z panią od korków, zobaczymy....
Powiedzcie że zaliczoną tą odpowiedź z amoniakiem i srebrem 🙁 możnaby się od tego ewentualnie odwoływać? Nie uszczegółowili czy ma być napisane w sposób jonowy pełny czy jonowy skrócony....