Mam zadanie matury 2004 PR Oblicz, ile gramów wody należy dodać do 30g 10% roztworu kwasu octowego, aby otrzymać roztwór 5%. Zadanie jest banalne, ale za 4 punkty. Ktoś może wie, jaki może być tutaj schemat oceniania? Nie dałabym temu zadaniu więcej niż 2 punkty, co w sumie się przekłada też na obliczenia, które zajęły mi 3 linijki. 0,1*30=0,05*30+0,05x (+ 2 linijki rozwiązania) Raczej takiej punktacji nie muszę się spodziewać na mojej właściwej maturze, prawda?
cavaletti, robienie starych matur będzie raczej mało pomocne w przygotowaniu się do tegorocznych, bo nie ma co ukrywać, że od 2011 roku matury z chemii są zupełnie w innym klimacie i imho, dużo trudniejsze. Można sobie stare przerobić w ramach żmudnego klepania i utrwalania wiedzy, ale jeśli zależy Ci na jakiejś wskazówce, czego się spodziewać, to w ogóle je olej 😉
Goździk, lecę Witosia jak leci wszystkie zadanka z rozszerzenia i po prostu to mi się nawinęło 😉 Arkusze, jeśli już, w sumie robię te najnowsze. Głównie liczę zadanka z Pazdry 🙂
jest jakiś wątek ogólnie o nauce w szkole średniej, nie tylko o maturze? bo chciałam zapytać jakie prezenty kupowaliście/kupujecie swoim nauczycielom na zakończenie roku :P
Ja dzisiaj skończę przepisywać notatki z zeszytu małego do A4 i wracam do starożytności, bo już nic nie pamiętam. 🤣 Mama do mnie wczoraj mówi: "Bez sensu takie czekanie, przecież mogłabyś iść jutro tą maturę napisać." 😂
A jak się trzymają Wasi rodzice? Mamy przyjaciółek i chłopaka znają na pamięć progi na wszystkie możliwe kierunki, sprawdzają arkusze i zeszyty, zapisują na dodatkowe godziny korków. Moi ostatnio spytali, jakie ja właściwie przedmioty zdaję. 😁
Tata się ostatnio dopytywał na czym właściwie ten ustny polski polega i jaki mam temat... Mama to jest zorientowana, progi w większości m posprawdzała, stresuje się chyba bardziej ode mnie, ale udaje całkowity chill out 😀
moi rodzice na temat matury się nie wypowiadają (oczywiście nie licząc momentów, w których zarzucają mi, że się nie uczę.. :P ). jedyne, o czym marzę, to żeby już cały ten armagedon minął.. 🙇
widzę, że ten sam syndrom zbliżającej się matury występuje u wszystkich 😁 co prawda do biologii jeszcze trochę czasu, połowa materiału jeszcze nie ruszona, ale mieszkanie coraz czystsze 😂
Historia dopiero 17, więc mam jeszcze duuuużo czasu. No bo tak serio, czy któryś ze studentów uczy się np. 3 miesiące przed sesją? 😁 Robię sobie poprzednie matury i idzie bardzo dobrze, nie ma co się martwić na zapas. 😀 Ale marzę o tym, żeby się już skończyły, bo strasznie brakuje mi koni! Nie mogłam teraz jeździć, a po maturach chcę zacząć dzierżawić 'mojego' konia, czekam tylko na odpowiedź właścicielki stajni. I w końcu nie na 2 miesiące tak jak rok temu, tylko pół roku, a może nawet dłużej. 😅
ja nie zrezygnowałam z koni.. nie przeżyłabym bez przynajmniej cotygodniowych wyjazdów do stajni. 🏇 ale męczy mnie ta presja, że matura to i tamto i w ogóle, że od niej teraz zależy całe moje życieeee.. 👀 no cudownie, marzyłam o tym. ;] geografia wcześnie, 14 maja, ale im wcześniej tym lepiej, niech to wszystko już będzie za mną, daleko daleko!
o, Nikon. ja od Canona 😁 ostatnio słyszałam że żeby się nauczyć fotografować potrzeba trzech stałek: szerokiego kąta, 50, i tele. ale jak się nabiegałam z 50mm za koniem to zwątpiłam 😁
Miło, że nie tylko ja jestem w czarnej d. Teraz tylko się non stop zastanawiam co mnie podkusiło, żeby chcieć pisać rozszerzony angielski. 🤔wirek: Na chemię w ogóle nie idę, a z biologii jestem jeszcze na etapie komórki. Niech już będzie po, błagam.
Przerobiłam z chemii wszystkie 3o matur z maturana6.pl. Zrobiłam bardzo dziwne 10 arkuszy z książki nowej pazdro, przerobiłam wszystkie oke poznanie, torunie, tutory, egzaminy wstępne na AM, zamkory . Nie wiecie może czy są gdzieś jeszcze jakieś arkusze z chemii rozszerzonej?
Na chemicalforum możesz znaleźć ich autorskie arkusze, trudne i pokręcone. Dobre wyniki masz w arkuszach toruńskich, Zamkoru? Mnie one załamują 😵 W ogóle się zastanawiam czy jest sens robić arkusze od 2010 wstecz, czy lepiej się skupić na zbiorze zadań...