a.kaminska, przecież kilka postów wyżej jest napisane, koń musi mieć kaganiec, bo inaczej zje gówna własne.
Tak, tylko jednak wolałabym spróbować bez kagańca... Czy nie da rady, lepiej / bezpieczniej mu ten kaganiec założyć...?? Będzie mógł swobodnie przez niego pić? :/
a.kaminska, to też wyżej jest napisane w moim poście. Raczej 95% koni pije w kagańcu normalne, choć zdarzają się takie które są na tyle mało inteligentne, że nie umieją.
Twój wybór czy założysz koniowi kaganiec, bo to Twój koń i Twoje pieniądze na wykonanie badania.
[quote author=Perlica link=topic=1307.msg2846731#msg2846731 date=1550645642] a.kaminska, przecież kilka postów wyżej jest napisane, koń musi mieć kaganiec, bo inaczej zje gówna własne.
Tak, tylko jednak wolałabym spróbować bez kagańca... Czy nie da rady, lepiej / bezpieczniej mu ten kaganiec założyć...?? Będzie mógł swobodnie przez niego pić? :/ [/quote] Ja głodziłam konia bez kagańca, miał wysprzątane do zera, sprzątane co chwilę kupy a i tak miał jakieś paprochy w żołądku. Absolutnie kaganiec! i nie litować się, bo taki biedny i "paczy". 😉 Resztki jedzenia przyklejają się do ścian żołądka i mimo płukania ciężko je usunąć podczas gastroskopii. To bardzo utrudnia badanie.
koniczkowaa ja mojego jednak posądziłabym o sprzątnięcie, na codzień mu się nie zdarza ale raz gdy trafił do żłobu to potraktował to jako ekstra porcję paszy 🤔wirek:. Wet mi o kagańcu nic nie powiedział więc automatycznie odsunęłam tą myśl.. ale jednak ogarniemy kaganiec.
Hej to znowu ja, tym razem już jestem bardzo w temacie wątku- w badaniu wyszły wrzodki 3 stopnia między innymi w odźwierniku. Pytanie o ulgastran - czy waszym koniom smakuje?? Jest jakaś inna opcja niż podawanie do pyska? I rokitnik - dorwałam sok eko 100%, czy dawkowanie po 25ml do każdego z 5 posiłków będzie ok? // Chętnie poczytam wskazówki jak walczyć 🙂
Perlica racja, 3 stopień mamy w innych miejscach a w odźwierniku nie mamy stopnia. Mam wszystkie zalecenia od lekarza, ale mój koń niebardzo jest skory do współpracy przy podawaniu mu ulgastranu do pyska strzykawką. Mamy właśnie taką cewnikową 🙂 I zastanawiałam się czy można jakoś obejść to podawanie do pyska (od biedy damy radę...). Rokitnik mamy zalecony w owocach bodajże 80g, ale dorwałam sok 100% i chce podawać 25ml do każdego posiłku (5x dziennie).
Ja bym nie podawała soku z rokitnika bo na 100% jest z cukrem a jak wszyscy wiemy, cukier nie jest wskazany dla wrzodowca. Moje stajenne wrzodki bardzo lubią ulgastran.
przed gastro robiliście głodówkę 24 h z zegarkiem w ręku? nie uszkodziły Wam się konie w wybranym do czysta boksie? Mój lubi spać na leżąco i ie zastanawiam jak go ew. zabezpieczyć... Trochę przerażające te przygotowania...
Ja bym nie podawała soku z rokitnika bo na 100% jest z cukrem a jak wszyscy wiemy, cukier nie jest wskazany dla wrzodowca. Moje stajenne wrzodki bardzo lubią ulgastran.
Sok bio z samych owoców, zalecony przez inną właścicielkę "wrzodka" 🙂
Czy w sieczce dla wrzodków Pro-Linen Alfibre Digest sieczka dla koni z ryzykiem choroby wrzodowej melasa z buraka cukrowego jest ok? (występuje w dopuszczalnej ilości?)
Do tej pory myślałam, że w diecie wrzodowca trzeba trzymać się z daleka od melasy.. jednak w wątku widziałam, że pare osób skarmiało tą sieczką i bardzo ją chwaliło.
Skład:
Siekana lucerna, mieszanina olejów (sojowy, lniany, rzepakowy, z ostropestu, z lnianki, z pestek dyni), mieszanka traw niskocukrowych,siemię lniane prasowane, melasa z buraka cukrowego, Natural Digest Formula (owoc rokitnika, kurkuma, koper włoski, imbir, mięta pieprzowa, Pro Active Organic Complex™- żywe kultury drożdży otoczkowane, Sel-plex®, związki chelatowe Bioplex®)
Co do pro-linen to my 2 razy z rzędu trafiliśmy na sieczkę wręcz posklejaną od melasy i od tamtej pory nic od nich nie kupuję, oczywiście sieczka poleciała razem z obornikiem.
[quote author=Zdrowykoń link=topic=1307.msg2849654#msg2849654 date=1551725386] Tu po jednorazowym odrobaczeniu, jeszcze trochę zostało. https://www.facebook.com/553293948081364/posts/2016635408413870/ Zamiast w ciemno podawać omeprazol, może warto pomyśleć o pasożytach. [/quote]
Chyba rzadko ktoś w ciemno podaje omeprazol, bo to jednak całkiem spory koszt. Wszyscy którzy tak leczą, robili najpierw gastroskopię...