o rety, strasznie mi przykro. dobrze że konie i ludzie nie ucierpieli (na ciele, bo finansowo i psychicznie na pewno)
może można się dogadac z dostawca pasz na kredyt? pojsc do lokalnej gazety/radia?
bardzo, bardzo mocno trzymam kciuki!!
i choć przyczyna nieznana, to chciałam nawiązać do palenia papierosów w stajni- prosze wszystkich, nie róbcie tego, nawet w stajniach całkiem betonowych.
Wygląda na to, że do rana będzie 9 koni... Brytania, którą opisywał Adam , ostatnia która wyszła z pożaru - postanowiła sobie wydać na świat potomstwo akurat dziś, a jeszcze boksy w garażu nie zrobione... Adam ją zaklina, by do jutra poczekała chociaż, bo tam gdzie aktualnie stoją całym stadem nawet elektryczności nie ma - znaczy że ciemno jak jasna cholera :-/ ale ona coś zbyt niespokojna, pokłada się... chyba jednak będzie 9 koń dzisiaj...
A jeśli się oźrebi - no cóż, niech się dzieciak zdrowo chowa
Aktualnie z potrzeb: plandeki i wszelkie inne materiały okryciowe do zabezpieczenia pasz, oraz spalonej stajni. Po wizycie nadzoru budowlanego prawdopodobnie da się wszystko odbudować - akcja strażacka była błyskawiczna (jeszcze raz wielkie dzięki!!) ale niestety na końcową decyzję biegłych poczekamy zapewne kilka tygodni...
Na koncie z przelewów 1 200 zł - ponieważ jest wiele deklaracji sprzętowych, kwota ta pójdzie na budowę bezpiecznych boksów na zaś - czyli do czasu odbudowy spalonej stajni. Trzeba zrobić przegrody i drzwi, czyli kupić drewno, gwoździe, zawiasy i takie tam :-) jak również zabezpieczyć spaloną stajnię przed zalaniem deszczowym - czyli poprzykrywać to, co ocalało...
Deklaracje dostawy siana, słomy i owsa od wielu bliższych i dalszych koniarzy :-)
rewirku!! każda złotówka jest bardzo ważna, można za nią kupić kilkanaście gwoździ i skończyć boks dla Brytanii (ten jest aktualnie najważniejszy) nic to brak przelewu ;-)
Na koncie mam 5 zł, więc to raczej nie pomoże, mam kilka rzeczy, które mogą się przydać, ale dopiero w weekend będę mogła zrobić "trzepanie paki". Niestety są to rzeczy, których ja już nie użyję z różnych powodów, a do sprzedadzy się nie nadadzą, ale tylko tyle w obecnej sytuacji moge pomóc... Może coś się przyda...
margaritko - kantary przydadzą się na pewno choćby i dla nowego źrebięcia
A ze spraw bieżących:
Aktualnie potrzebne bardzo są wszelkiego rodzaju plandeki, folie itp do przykrycia siana i słomy. Nie ma opcji budowy nowej stodoły, bo - pomijając koszty - zwyczajnie się nie da w zimie Strzeszyn dostanie siano i słomę z kilku źródeł, tylko trzeba to czymś przykryć po prostu... Może ktoś ma gdzieś w piwnicy niepotrzebną plandekę... może komuś została jakaś folia z budowy/remontu?
Trzeba też wybudować boksy (znaczy już się budują pomału). I tu potrzebne są wszelkie zawiasy duże, zamknięcia boksów itp... Koszt wysyłki gwoździ i wkrętów przewyższa ich wartośc, więc bez sensu, ale lekkie rzeczy, które może zostały gdzieś komuś - z pewnością się przydadzą...
darolgo dziś ma dzwonić Robert, który będzie jutro we Wrocku :-)
cholera, a jam mam tyle różnych gwoździ i zawiasów, itp... - zostało jeszcze z budowy mojej stajni. Chętnie bym oddał, ale koszty wysyłki faktycznie przewyższą wartość tego towaru. Może ktoś z Podlasia leci w tamtym kierunku? Mogę kilka złociszy dorzucić do transportu.
Guli niestety niejednokrotnie ewentualny koszt transportu przewyższa wartość pasz, czy innych potrzebnmych rzeczy. Jak pisałam gwoździe - same w sobie są tanie, ale wysłanie ich pocztą, czy kurierem, gdzie płaci sie od kilograma - mija się z celem...
Kilka stajni (bodaj 3) oferowało już siano i słomę - i chociaż tu też będzie kłopot z transportem, to w promieniu 50 km wynajem jest już jak najbardziej rozsądny :-) Na tę chwilę konie posilają się tym, co przywozi brat Adama.
Brytania czeka ze źrebieniem na boks :-) Miejmy nadzieję, że jeszcze kilka dni poczeka - boks będzie co prawda dziś, ale w takim zamieszaniu mogłaby jednak się odrobinkę wstrzymać ;-)
Ufff dotaszczyłam dzisiaj na pocztę paczkę ze sprzętem (prawie 11 kg ) mam nadzieje że rzeczy się przydadzą konikom i mam nadzieje że szybko dotrze bo nie wiem jak gdzie indziej ale warszawa bardzo kiepsko przejezdna 🙁
Ode mnie też dziś powinna wyjść paczka. Skromniuteńka, zwłaszcza w porównaniu z paką majeczki, ale mam nadzieję, że się przyda 🙂 Muszę tylko dopilnować, żeby Tata podskoczył na pocztę, bo wczoraj ie było na to ani chwili z powodu mojego wyjazdu 😉
armaquesse potrzebne jest wszystko , apteczka też spłonęła
Ode mnie też dziś powinna wyjść paczka. Skromniuteńka, zwłaszcza w porównaniu (...) Nic nie porównujemy. Każda kopystka będzie miała swoje honorowe miejsce 😀 :kwiatek:
Aby darczyńcy mieli pewność, że paczki i przelewy dotarły na miejsce, proponuję taki system: Podawanie Imienia i miasta - nie każdy wszak zyczy sobie podawania danych personalnych na publicznych forach, a w przelewach i paczkach nie podpisujecie się Nickami ;-)
Np: Dotarła: Paczka od Jana z Warszawy Przelew od Franki z Przemyśla etc...
Może tak być?
Edit Od razu zacznę od rzeczy (paczek) "najszybszych" ze Szczecina: Monika ze Szczecina Asia (Bull Gang) ze Szczecina
Dworcika, a to nie moje, moje to tam parę rzeczy tylko postawiłam pudło w stajni i kazałam w pakach posprzątać, grzecznie posprzątali, pudło się zapełniło to wysłałam 🤣 Proponuje rozpowszechnić - działa 😎
majeczko - dobry myk :-) mi się w szczecińskich stajniach nie powiodło niestety za bardzo
tymczasem skoro nie ma głosów przeciw - wklejam listę darczyńców aktualną na tę chwilę (trzeba pamiętać, że banki mają inne poczucie czasu a poczta w okresie świątecznym rządzi się dziwnymi prawami ;-))
Cytat:
Paczki dotarły od Doroty z Warszawy Katarzyny z Toczowa Małego
Gotówką wsparli nas: Paweł A3, Oliwia Szczecin, Ewa Warszawa, Anita Zalesie, Mateusz A3, Magda Ostrowiec, Asia i Jurek Indeks, Asia Bożęcin, Ania Wrocław, Michał A3, Karolina Zawadzkie, Piotrek Warszawa, Maja Łódż, Ala Tczew, Aneta Zielona G, Margarita Białystok, Amanda Rudyłtowy, Magda Warszawa, Sylwia Aleksandrów Łódzki, Gosia Witonia, Asia Masłowo, Magda Zagrodno, Ewelina Września, Tomek Muszyna, Maja Szczecin, Aleksandra Wrocław, Ania Kalisz, Gosia Kamionki, Iwona Sopot, Tania Kraków, Karolina Krośnice, Kasia Gdańsk, Asia Ksawerów, Julia Sopot, Maria Kraków, Karina N Dwór Maz., Bartek Sędziszów Młp., Gosia Szczecin.
Zajęło mi to chwilkę,ale klawiatura...jakoś tak dziwnie mi się rozmazuje...
Stan konta 3055.
Kłaniamy się nisko czapką do ziemi. :kwiatek: Strzeszynopiteki