Forum konie »

Konserwacja sprzetu metody

flygirl
23 maja 2017 11:13
Poczytalam trochę, widzę, że dużo dobrych opinii ma CDM. Tylko, że mowicie caly czas o tych step 1 i step 2. A co z wersją Brecknell Turner? Używał ktoś, tak samo dobre i wydajne? Ogólnie chcialam kupić Stubbena, bo fajnie mi się nim czyscilo, ale tak patrzę teraz też na inne. Albo może Veredus? Za dużo tego. 😜
devil
03 sierpnia 2017 14:59
Czym różni się balsam od smaru?

https://konik.com.pl/fmsmardoskor500

https://konik.com.pl/fmbalsamdoskor

Wiem że balsam jest jak rzadszy, bardziej kremowy
Ale jeśli chodzi o działanie? Który lepszy?
vissenna   Turecki niewolnik
03 sierpnia 2017 15:38
Balsam wchłania się głębiej, jest przeznaczony do przesuszonych skór.
Smar jest do codziennego użytku i lepiej chroni powierzchnię skóry.
devil
03 sierpnia 2017 16:00
Dzięki 😉 W takim razie wezmę smar, bo w sumie sprzęt mam w dobrym stanie
Burza
09 sierpnia 2017 15:00
flygirl, brecknell daje matowe wykończenie.
flygirl
09 sierpnia 2017 17:04
To w sumie dla mnie lepiej, bo za efektem blingbling to nie przepadam. :P Póki co stanęło na Shoeckemole, zanim to wykończę, to wieki miną, ale będę pamiętać. :kwiatek:
nokia6002
16 października 2017 09:25
Chciałabym schować siodło na zimę. Nie będzie używane około 2-3 lat. Jak je zakonserwować by mi nie spleśniało i ogólnie było w takim stanie w jakim je schowam. No nie mam żadnego pomysłu.
Burza
16 października 2017 10:12
Smarem C&D&M KoChoLine a potem owinąć bawełną i przechowywać w suchym miejscu.
Zoote
16 października 2017 10:15
hej  🙂
szukam informacji o produkcie z firmy "PIĘKNO KOPYTA" Preparat do skór z woskiem 500ml. Z preparatu do kopyt tej firmy jestem bardzo zadowolona (choć jak jest zimno to bardzo twardnieje).
Czy ktoś może stosował i podzieli się opinią?
Pozdrawiam
flygirl
16 października 2017 11:54
Kojarzycie takie masło do skór, które ma w nazwie Groom Away? Nie mam zielonego pojęcia, czy to część nazwy marki, czy jakaś 'podnazwa', ale wpisuję w google i mi jakieś dziwne rzeczy pokazuje, a nie to, czego szukam. Opakowanie było takie biało-pomarańczowe. Może ktoś coś kojarzy? 👀
sumire   sumire
16 października 2017 12:31
flygirl, google wyrzucił mi firmę o tej nazwie, przykładowo: klik.

edit: poprawa linkowania
gllosia
16 października 2017 13:07
flygirl, Groom Away to seria pielęgnacyjna od Horseware. Pewnie chodzi ci o to, co podlinkowała sumire.
flygirl
16 października 2017 14:49
To to. 🙇 Tak właśnie myślałam, że jest to nazwa jakiejś serii, a firmy nie sprawdziłam. Dzięki. :kwiatek: A znajdę to gdzieś w polskim sklepie?
Muchozol
10 listopada 2017 12:57
Który olej najlepiej ściemnia skórę? Kupiłam z Farnam olej kopytkowy. Niby ostrzegali, że ściemnia, a mam wrażenie, że mi jakoś wolno idzie 😉.
SzalonaBibi
10 listopada 2017 13:17
Rycynowt z apteki spróbuj, ewentualnie parafinowy, ale chyba przyciemnia mniej z tego co pamiętam.
Muchozol
10 listopada 2017 13:22
Dzięki :kwiatek:. Siodło łapie mi taki złoto-wiśniowy kolor, jak chciałam, no ale ja niecierpliwa jestem i chciałabym szybciej 😁. Spróbuje ten rycynowy w jakimś małym niewidocznym miejscu. Zobaczymy co będzie.
Alicja
10 grudnia 2017 20:03
czy ktoś stosował ten preparat?
Stassek Equifix Lazy Man
opis jest dość dziwny i nie wiem na jakich zasadach ma to działać... 👀
vissenna   Turecki niewolnik
11 grudnia 2017 07:56
czy ktoś stosował ten preparat?
Stassek Equifix Lazy Man
opis jest dość dziwny i nie wiem na jakich zasadach ma to działać... 👀

Ja używałam kiedyś na zawodach. Jak masz 5 koni w stajni namiotowej a lato upalne i konie się pocą, to jest to faje rozwiązanie. Z tym, że po wyjęciu z wody natychmiast przecierałam wysuszoną szmatką. Na co dzień jednak wolałam czyścić normalnie. Woda to nigdy na dłuższą metę nie jest dobra dla skór.
Perlica
20 grudnia 2017 09:26
Co kupić najlepiej do nowego siodła? Jaki olej polecacie? A może lepszy balsam?

Jeśli chodzi o CDM krok1 i krok2 w sprayach to zepsuły mi się oba dozowniki, raz działa a raz nie. Co za sh....t za tyle kasy   🤔wirek:
kwagga
20 grudnia 2017 18:55
Producenci polecają olej do skór. Ja kupuję kieffera z woskiem pszczelim. Dostępny w koniku.
_Gaga
21 grudnia 2017 08:02
Również polecam olej Kieffera. To mój nr 1 w konserwacji sprzętu 😍
Perlica
21 grudnia 2017 10:53
Dzięki dziewczyny. Zatem kupię olej :-)
KarolinaB
23 stycznia 2018 13:29
niedawno kupiłam używane siodełko (brązowy daw mag)  i proszę Was o informacje jak podejść do tematu czyszczenia i konserwacji? Mam w domu spray belvoir tack cleaner step 1 i balsam do skor effax. Czy to wystarczy, czy kupić coś jeszcze? smar?  Jak często czyścić? ~wdzięczna za każdą pomoc 🙂 ~
Na_biegunach   "It's never the horse - it's always you!" R. Gore
23 stycznia 2018 13:33
KarolinaB, olej Kieffera pięknie odżywia skórę.

Czy cdm step 2 jest nabłyszczający?

W temacie konserwacji metalowych części ogłowia, szczególnie mosiądzu, jest coś godnego polecania?
KarolinaB
23 stycznia 2018 14:01
Na_biegunach „Krok 2”. Najlepiej sprzedająca się odżywka do wyrobów skórzanych na rynku Brytyjskim. Zmiękcza, chroni i nabłyszcza skórę.

Wysokiej jakości mydło wyprodukowane z olejków roślinnych. Zawiera olejek kokosowy oraz glicerynę, przeznaczone do regularnego stosowania.
Cobrinha
01 marca 2018 13:46
[s]Orientuje się ktoś gdzie dostanę mydło NAF Soft soap?[/s]
ok znalazłam w MK sklepie.
Czyżby mydło zostało wycofane z produkcji że nigdzie go nie ma czy producent zastąpił je innym?
galopada_   małoPolskie ;)
02 marca 2018 21:17
Możecie polecić coś sprawdzonego do przyciemniania skóry? Najlepiej nie w jakiejś kosmicznej cenie. Widziałam wcześniej pomysł z olejkiem rycynowym -  próbowałam i nie widzę żadnego efektu. Olej do kopyt? Trochę się boję 😉  Siodło jest rudo-brązowe i chciałam je trochę stonować 😉
mx
22 marca 2018 22:21
Czy ktoś ma doświadczenie w walce z pleśnią?
Kupiłam siodło, stan dobry z wyjątkiem jednej z przystuł. Jest zapleśniała. Umylam BARDZO dokładnie o nic. Ta pleśń sprawia wrażenie "wprasowanej".  🙁
Jesli ktoś ma pomysł, bardzo prosze. Zależy mi na bezpiecznych metodach, siodło jest generalnie z bardzo dobrej jakości skóry. Może jest jeszcze szansa na odratowanie tej przystuły.
andzia1
23 marca 2018 06:38
[quote author=galopada_ link=topic=127.msg2762704#msg2762704 date=1520025451]
Możecie polecić coś sprawdzonego do przyciemniania skóry? Najlepiej nie w jakiejś kosmicznej cenie. Widziałam wcześniej pomysł z olejkiem rycynowym -  próbowałam i nie widzę żadnego efektu. Olej do kopyt? Trochę się boję 😉  Siodło jest rudo-brązowe i chciałam je trochę stonować 😉
[/quote]
Ja mam rudobrazowe czapsy i chciałam je przyciemnic do sztybletow..próbowałam wszystkiego:brazowe pasty,oleje nawet kuchenne,na koniec nawet czarną pastą do butów zmieszana z wazelina i nic.kolor zostal niewzruszony..🙂 jak coś znajdziesz koniecznie daj znać.
galopada_   małoPolskie ;)
23 marca 2018 07:00
andzia1, na razie próbuję tego:

klik

Na pierwszy rzut oka wydaje się trochę mniej rude, ale zobaczę dopiero w słońcu  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się