Forum konie »

Siodło skokowe

Golden ponoć raczej niefajnie usadza. Ale najlepiej sprawdzić pod własnym tyłkiem, bo każdy ma inne preferencje  🙂
e tam, mam Goldena i bardzo chwalę. Na kicnięcia bardzo fajny, a i ujeżdżeniową robotę da się w nim zrobić ;] pisałam parę stron wcześniej o nim 🙂
A ja w Goldenie nie jestem w stanie jeździć. Jakaś masakra normalnie. Może dlatego, że to siodło w którym siedziałam było na mnie za duże, ale jeździłam w wielu za dużych siodłach i w żadnym aż takiego dyskomfortu nie stwierdziłam.
Golden to dobre siodełko, ale dla profesjonalistów.

Ja ciągle z tego siodła leciałam..odkąd mam venecje trzyma mnie  😁
ja w Goldenie dałam radę tylko kłusowac 😀  kompletnie "nie halo"  🙂
Mi tam się w Goldenie bardzo dobrze jeździło. Wprawdzie nie skakałam - tylko dresiażenie pod kątem skoków. Fajne siodło, bo nie ogranicza i jest bardzo wygodne.
sory ze wtrace i to jeszcze z  🚫 bo na temat Goldena nie moge nic od siebie dodac, ale Koniczka pod KĄTEM ;-)
Jak dla mnie Golden jest fajny, bo daje swobode.
Bardzo nie lubie siodel, ktore "usadzaja".
😵 ale byk! Wybaczcie, ale dzisiejszy dzień mi trochę dał w kość i ledwo na oczy patrzę - najpierw uczelnia, a potem 4 konie- padam na klawiaturę.
Kto by przypuszczał, że będę się udzielać w TYM wątku 😎
Wracając do tematu: wypróbowałam wczoraj Versailes (Goldena wcześniej) i oto moje odczucia:
Ten pojedynek wygrywa póki co... tadamtadam.... Versailes. Przede wszystkim lepiej leży na koniach. Siedzisko znacznie przyjaźniejsze, mięciuteńkie moim zdaniem, co zresztą się poprawia jeszcze w czasie jazdy, bo jest wypełnione czymś tam termoaktywnym (włóknem?). Nie czuć "kantów"- co często mi się zdarza. Niestety z racji kulawizny konia, o którym przede wszystkim myślę w kontekście kicania, wypróbowałam na dresiarzu pełną gębą, który się od ziemi nie odrywa. Nie podejmę na pewno żadnej decyzji, dopóki nie dane mi będzie wypróbować w prawdziwej akcji 😁
A co do chropowatej skóry: testówka miała gładką, ja pewnie bym wolała chropowatą ze względu na cenę- to raz, ze względu na przyczepność- to dwa.
, ze względu na przyczepność- to dwa.

Chropowata=przyczepność  🤔

Cielęca skórka jest antypoślizgowa, i versailes ma ją na siedzisku i na poduszkach, reszta jest pewnie wołowa, czy jakaś i wcale nie zapewnia przyczepności...
To moja autorska teoria 🤔wirek:
Głupia?
Nie no paa, nie to że głupia...

Ważne, że Tobie się dobrze siedzi w tym siodle i że na konia pasuje. To jest naj-wa-żniej-sze! 🙂
Golden dla profesjonalistów - hm...  😎 czuję się profi  😎 ze mnie skoczek żaden, ot kicniemy czasem z Siwolotem jakieś L. Na początku z Goldena wylatywałam, nawet na głupich krzyżaczkach. Potem się przyzwyczaiłam i obecnie nie zamienię na żadne inne 🙂 daje swobodę, wygodne, nie trzymające. Owszem, sporo wymaga od jeźdźca, ale trzeba się przyzwyczaić. Polecam jak najbardziej. A w tereny na górki, piachy i inne - niezastąpione. Nawet ukochany przez wielu Elastic wymięka - za bardzo usadza i nie daje możliwości podjechania pod stromą górkę w wygodnym dla konia i jeźdźca dosiadzie.
Moja koleżanka ma Goldena od wielu lat. W swoim najlepszym sezonie jeździła nawet dużą rundę, a 130 to już norma u niej była. Bardzo sobie chwaliła to siodło, zarówno do skoków jak i do jazdy płaskiej.

nasz nowy nabytek.  🏇 😍 😅
Fajny nabytek 😀 co to?
siodełko Rembrandt. tybinka zdecydowanie close contact, miękkie siedzisko średnio głębokie.
super wygodne i zrobione ze świetnej jakościowo skóry.
kupione od crazy
Deborah nie gniewaj się..ale mam wrażenie że siedzisz za bardzo na tylnym łęku.

darolga dla profesjonalistów ponieważ jest to płaskie siodło close contact, nie jest dla osób początkujących którzy szukają równowagi w skoku itd. Ja czasem wsiadam w to siodło ale zdecydowane wole głębsze.

Czy moje siodło dobrze mnie usadza? I ten mój garb.. 😵
Dramka, no coś Ty o co się gniewać. ja ni z tych co się obrażają o nic. to stęp i nie mogłamdobrać długości strzemion
musze wsiąść w nie dopiero 🙂
dzięki za uwage
Dramka - tak, wiem, o co chodziło... Tylko się śmieję, że ze mnie żaden profesjonalista, a siodło leży mi doskonale, super w skoku, bardzo mi pasuje 🙂 ba, mało tego - duże postępy dzięki niemu zrobiłam, bo siodełko sporo wymaga od jeźdźca i nie ratuje w skoku 🙂
hmm, a ja mam takiego euroridinga:
http://www.fothost.pl/show.php/1726983_IMAGE024.jpg.html

wiecie jaki to może być model?
wydaje mi się że "Jade" ale mogę sie mylić. Jak wrażenia?
na płasko jest super, wygodne, mięciutkie bardzo, przy skokach bardzo fajnei trzyma, ale skakałam nie wielkie przeszkody, bo mój koniowaty dopiero zaczyna 🙂
mi to na Achata wygląda 😉 a nie masz zdjęcia bardziej z boku?
zrobie jurto i wstawie, bo raczej nie mam...
Mi też na Achata wygląda.
a powiedzcie mi, czy siodło ma wybitą nazwe modelu? jeśli tak, to gdzie?
darolga No widzisz..Ja tam lubie jak nie siodełko ratuje. Już widziałam swoje siodło z widoku ptaka 😉

Nirv Jak siodło ma wybita nazwę to ciężko nie zauważyć.. 😁
Nirv, jeśli to takie:

to jade s. bardzo podobne do achata
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się