Forum konie »

Siodło skokowe

No jasne, że nie. Chyba użyłam skrótu myślowego, więc po kolei: zadzwoń, żeby dokładnie przepytać o bieżący model GP. O ile pamiętam, GP i Millenium, poza różną tybinką, mają na przykład nieco inny kształt klocków. Jako producent najlepiej wytłumaczą Ci, na co zwrócić uwagę. GP na pewno ewoluowało, głównie pod wpływem tego co ludzie zamawiali/zmieniali. Mimo to obawiam się, że musiałabyś mieć wyjątkowego pecha, żeby to była pomyłka.
branka  jeszcze nie jezdzilam. wsiade dopiero w nastepnym tygodniu, ale jako dlugonozna wydawalo mi sie ze w dalej wysunietych tybinkach bedzie mi wygodniej
Oszalałam  🤔wirek: Dzisiaj kupiłam małej siodło PESSOA Rodrigo pony  😵
Dramka, skąd? gdzie? Jak kupowałam siodło nigdzie nie mogłam go znaleźć.  Marzenie...  😍
Dramka, pony ??
pony  😀 rozmiar 15 3/4  😀

Teraz musze dokupić mattes S  😀
Dramka, to mega malutki jest.
Akurat ja strasznie żałuję,że mam za duży tyłek,bo siodła Pessoa 16,5 nowe można kupić za 2-3 tysiące:/
Klami Moja mała ma 10 lat i też jest malutka  😀

D+A Zależy chyba jaki model PESSOA, ten kosztuje ok 3000zł
Napisałam ogólnikowo, ale np. mój wymarzony legacy 16,5 kosztuje połowe tego co 17:/
D+A gdzie tak tanio można kupić ten model?
Dramka, aaaa i wszystko jasne. No to mała będzie miała super siodło.
Martwi mnie troche że nie ma poduszek z tyłu.

Oddaje jej swoje strzemiona i skompletowałam krótkie puśliska stubbena. Jeszcze czaprak pony..
Być może to głupie, ale jednak zapytam
Czy lepiej kupić siodło skokowe Daw-Mag'a z tych lepszych czy Prestige z tych gorszych?  🤔wirek:
Zależy w czym ci się lepiej jeździ  😎

Ja mam Prestige Pony skokowy, taki jak ten:

a więc Prestige z niższej półki, do tego siodło dziecięce,  (ale rozmiar 16 pasuje mi idealnie - bo mała jestem 😉 ) i jeździ mi się w nim lepiej, niż w tych z wyższej półki, a większość próbowałam 😉
a Daw- magi mi nie podpasowały, choć próbowałam 17,5 a powinnam mieć max 16,5 więc może ocena nie do końca sprawiedliwa.

W każdym razie nie ma reguły, wszystko  to kwestia indywidualna.
np.w Anglii😉
Ja się decyduję na Prestige Rialto. Po trochu nie mam innego wyjścia hehe... Przyzwyczaiłam się już do tego siodła i mi pasuje (cena oczywiście też).
Być może to głupie, ale jednak zapytam
Czy lepiej kupić siodło skokowe Daw-Mag'a z tych lepszych czy Prestige z tych gorszych?  🤔wirek:

Zdecydowanie Prestige. Ja bym wolała używanego Prestige niż nowego DAW-MAG
kucynio, a może używany Prestige z tych lepszych ??
Miałam Daw Maga i bardzo lubiłam to siodło. Jeździło mi się i skakało bardzo fajnie. Myślałam, że siodło super. No, ale jak przesiadłam się w Prestiga to odczułam wyraźną różnicę. Do Daw Maga nie wrócę na pewno.
kucynio po prostu zamow kogos z kilkoma siodlami testowymi i poprobuj. kazdy ma za przeproszeniem swoja dupe i kazdemu w czyms innym sie lepiej siedzi. a moze wpadnie Ci jakies trzecie rozwiazanie?

nie sugeruj sie cena ani marka, tylko swoja wygoda, bo to Ty bedziesz na nim jezdzic przeciez.
Słuchajcie.
Mam siodło prestige golden star i chciałam je wymienić na prestige paris D wolle (czy jakoś tak)
Czy to dobry pomysł?
Jak wasze odczucia co do tych siodeł, głównie do tego drugiego?
Będziesz musiała sporo dopłacić.
Różnią się m.in. skórą cielęcą w Parisie.
Ja miałam przez jakiś czas DM Millenium, ale sprawdzało się jak skakałam do 80 cm - jak zaczęłam trening-trening, podczas którego skakałam wyższe, poszło w świat.
Potem jeździłam w Prestige Sydney, które było fajne, ale jak dla mnie nie mialo "tego czegoś".
Przesiadłam się z niego właśnie w Dawmagowskiego Grand Prix i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona! W samym skoku o wiele wygodniejsze niż Prestige, a i jak koń się nakręcał mogłam w nie lepiej usiąść i go ogarnąć. No i cena - 2600 zł za jakość skóry Exclusive. Jak dla mnie, o wiele lepsza skóra niż w Sydney. Macałam też inne prestige - Arezzo, Meredith i poniakową skokówkę - ale GP było najfajniejsze 😉
to tyle z mojej strony.
No wiem;-)
Skórą cielęcą? czyli jakaś lepsza przyczepność? Bo ogólnie wcześniej jeździłam w Prestige elastic, później jak usiadłam w devoucoux to o ja... stwierdziłam że nie ma wygodniejszego, później znowu jak jeździłam w elasticu to jakoś tak dziwnie ;/
Później kupiłam właśnie goldena i jest mega śliski ale się przyzwyczaiłam, ale jednak nie usadza ani to ani tamto tak jak devoucoux.
A jak z tym parisem? Jak w skoku? Jak ogólnie w jeździe?
Paris na pewno lepiej usadza niż Golden..i skóra przyczepna.

Jest używany paris na allegro, można nawet wymienić się i dopłacic 😉
Paris jest płytszy i ma mniejsze poduszki od Elastica, więc na pewno "mniej trzyma" od Elastica. A dzięki skórze cielęcej jest mniej śliski niż Golden.
Paris od Goldena nie różni się tylko skórą..
Ja napisałam: "między innymi"  🙄
Witam,
Czy ktoś miała może przyjemnosć jeździć, bądź posiada siodło WALDHAUSEN  dokładnie model MOLL LOS ANGELES EXCLUSIVE.
Czy siodła WALDHAUSEN`a są dobre?
Jestem na etapie kupna i chciałabym poznać opinię osób które miały przyjemnośc z tym siodłem.
Zdaje sobie sprawę, ze dla każdego siodło to sprawa indywidualna ale może pomożecie mi przy podjeciu decyzji
Dziękuje
hej skoczki
bardzo proszę o opinie nt siodeł Butet Saumur. Przede wszystkim czy są warte swojej ceny ? Mam takie jedno przez przypadek i nie wiem czy próbować się pozbyć coby komuś lepiej służyło.
dzięki z góry
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się