Forum konie »

Siodło skokowe

i believe i can fly1 że z łosia to wiem ale czemu uważasz że jest brzydkie? Polecacie jeszcze jakieś stubbeny ale o profilu skokowym lub skokówki?
I jak oceniacie passier comet II?
Dlatego że ta skóra szybko się niszczy po krótkim czasie widać ślady użytkowania no i jest okropna ta skóra..dzisiaj właśnie jeździłam w scandica II z innej skóry z klockami z przodu i z tyłu i szczerze to niebardzo mi przypadło do gustu dziwnie trochę usadza , mi niezbyt było wygodnie no , ale wiadomo każdy inaczej jeździ i co innego preferuje 😉
To teraz takie pytanie, dobrze by było żeby każde siodło było też w skrócie opisane np. jak usadza, miękkie/twarde itp.
Theo Sommer Diplomat
Stubben Scandica II
Daw-Mag Hubert
Stubben Siegfried
Stubben Romanus
Stubben, CTD St. Martin
Dziewczyny! Błagam was! O wrażeniach w siodle najbardziej decyduje to jak jest dopasowane i do konia i do jeźdźca. Dwa "takie same" siodła o różnym balansie są nieporównywalne.
W używkach dochodzi to, że różnie wyjeżdżone. Zdarzyło mi się siedzieć w takich, że skręcone jak wiertło. Porównywać to można tylko siodła, które na pewno leżały dobrze, nie były "zmanierowane" i ani za duże, ani za małe na jeźdźca. I cóż - w tym samy typie siodła będzie się siedziało inaczej, gdy łęk np. 36 a 29. Pytajcie o typ siodła podając chociaż wstępną "charakterystykę" konia. Grzbietu, ogólnej masy. A jeszcze styl skoku "robi". Nawet w tym "jedynym właściwym" może się siedzieć/skakać koszmarnie, gdy źle dobierze się długość strzemion. Niby to wszyscy wiedzą, a z kilku ostatnich stron co innego wynika 🙁.
Przecież są jeszcze siodła niby takiej samej nazwy a różnej budowy - z płaskim łękiem, półgłebokim itd, z wysuniętą czy przedłużoną tybinką.
To ostatnie zdanie halo to mi raczej chodzi o takie standardowe zupełnie. Wiem że to zależy od wyjeżdżenia itp. ale chodzi mi w szczegółności o to które jest najbardziej miękkie i najtrwalsze.  Chcę cś bardziej miękkiego z racji tego że gdy pojeżdże w twardym siodle to od razu boli mnie kręgosłup no chyba że jeżdżę cały czas w półsiadzie. Dlatego pytam 😉
Sarenka, ale np. Stubben z biomaksem a bez to różne siodła w odczuciach/twardości. Nie prościej ustalić w którym siodle Dobrze ci się jeździ i szukać maksymalnie podobnego?
Jak ktokolwiek może napisać "jak usadza" choćby DM Hubert, gdy jednemu siodło może "stać dęba" a drugi będzie spływał na przedni łęk?
No to poiwem tak: fajnie mi się jeździło w Prestige General Purpose ale nie dość że akurat teraz nie ma żadnego w ogłoszeniach to gdy sprawdzałam po pierwszej jeździe po ile takie chodza to nie znalazłam żadnego ponizej 3000 spełniającego choć połowę moich wymagań bo przecież nie kupię siodła z rostawem łęku 34 kiedy mój koń potrzebuje standardu. Wolałam po prostu popytać o opinie na temat nie których siodeł.
wczoraj testowałam Equipe EK 26  - http://arcus-konie.pl/equipe-siodlo-skokowe-carbonowa-terlica-ek26-special-p-1555.html
i całkowicie przepadłam  😜 siodło rewelacyjne, wykonane z mięciutkiej skóry, carbonowa terlica, w dodatku pasuje koniowi najbardziej ze wszystkich, które próbowałam.
niestety cena trochę zbiła mnie z nóg, ale Equipe oferuje fajną opcję kupna siodła na raty🙂
wichrowelove, o proszę. A cos więcej możesz napisac o wrażeniach ?? Zaczynam się rozglądac za czymś fajnym i właśnie to siodło między innymi biorę pod uwagę.
Klami generalnie z tego co mogę powiedzieć po jednej jeździe, siodło na pewno daje dużo swobody, trochę trzyma, ale tak bardziej powiedziałabym-w granicach poczucia bezpieczeństwa, nic nie narzuca 😉 ...ma małe klocki, aż byłam zdziwiona, że łydka ani drgnie. teraz mam siodło, które wypuścił John Whitaker, czuję się trochę 'nad koniem', nie do końca odpowiada mi sposób w jaki mogę na niego oddziaływać, jak wsiadłam w tego Equipe'a to niebo a ziemia, od razu mam wrażenie że jestem bliżej konia, lepiej go czuję, mam więcej kontroli i bezpieczeństwo, które cenię sobie podczas skoków. no co tu dużo mówić - po prostu nie chciało mi się zsiadać  🤣
co do wykonania, bardzo porządne, z dbałością o szczegóły, bardzo miękka, ale też delikatna cielęca skóra..ja jeździłam w testerze od przedstawiciela więc skóra już konserwowana, rozjeżdżona..na pewno przyjemniejsza od nówki.
i oczywiście dużym + jest robienie siodła pod jeźdźca i konia.
ja teoretycznie nie planowałam zmiany siodła, wsiadłam przypadkowo, ale kupili mnie  😁
ja zobaczyłam na własne oczy equipe grand prix - matko.... wygląda gorzej niż styrany prestige..  🤔  PORAŻKA ! dziury wytarcia i nic więcej..
laski, siodło za 15 tysięcy? serio?
i dasz 15 tysięcy i się potarga... ja gdybym miała taki budżet na siodło to biorę BUTET LUC CHILDERIC ANTARES i coś z tej półki.. 🙂
nie chcę nikomu zaglądać do portfela itd ale jestem przerażona.
czym jest siodło za 15k przy koniach za miliony euro 😉
wichrowelove nie dziwie Ci się że się zakochałaś w tym siodle mam to samo :P z tym że mi nie jest potrzebna cabronowa terlica dlatego wole o połowe tańszy model expression 😉
bacik90 to jakie Ty siodło patrzyłaś ? co miało 10 lat ? co do equipe to trzeba bardzo dbać o konserwacje tych siodeł bo są ze skóry cielęcej która jest bardzo delikatna i o wiele bardziej podatna niż inna skóra na zniszczenia więc ktoś nieźle musiał dbać o to siodło heheh :P i taka skóra wszędzie nie tylko na siedzisku i tybinkach jest dla ludzi którzy są zwolennikami bardzo miękkich siodeł 🙂 ja takim zwolennikiem nie jestem wiec tylko mam na siedzisku i kolanach 😉
i believe i can fly1  Nie mam pojęcia ile lat ma siodło, i co z nim robili ale nie wygląda na stare - patrząc na wyszycia i kształt. Ja jestem strasznym pedantem jeśli chodzi o sprzęt - wszystko kosztuje i trzeba dbać. No ale są i ludzie którzy nie dbają. Ale ja nie zmienię zdania już chyba na temat siodeł equipe.. jakoś mi się ich odechciało chociaż nie tak dawno sama na takie polowałam 🙂 teraz już tylko zostają butety i ta półka.. 🙂
ja tam wolę siodła intensywnie i długo używać, a nie obsesyjnie o nie "bardzo dbać"... no i nigdzie nie otrzymałem odpowiedzi, jak wygląda dopasowanie siodła, kiedy nie wystarcza już manipulowanie ilością wypełnienia, tylko zwyczajnie trzeba w karbonowej terlicy zmienić rozstaw łeków :/
No myśle że jakbym zobaczyła takie siodło to też by mi się odechciało go he he , ale na szczęście nie widziałam i jestem zachwycona póki co 🙂 widać ktoś nie dbał o to siodło bo sami mi mówili z equipa jeżeli chodzi o skóre cieleca na całym siodle to są o wiele mniej wytrzymałe i polecali mi tylko na siedzisku i kolanach a reszte to z bydlęcego które jest niezniszczalne 🙂 ktoś naprawdę musiał zaniedbać to siodło bo jeździłam w 4 letnim właśnie z takiej skóry to jak nówka dziwiłam się że tyle ma lat 🙂 noo butet to inna półka i inne zupełnie ceny , ja nie mam konia za 200-300tyś żeby takie sobie sprawiać siodło hehe 😀
i believe i can fly1  jeśli chodzi o siodła z tej półki to oczywiście używane.. bo butet się ceni. Ale za używane zapłaci się podobnie ( edit. chyba przesadziłam, myślałam że Twój equipe troszkę więcej kosztuje ) jak za Twoje nowe equipe, a te siodła na prawdę chyba są nie do zabicia.. jeszcze nie widziałam styranego buteta np. 😀 jest nawet na tablicy butet wystawiony.
Tylko teraz kwestia żeby pasowało super na konia i ridera 🙂
Cóż, chcieć to bym chciała CWD. Tylko niestety uzywek na rynku niewiele, a jeszcze dostac taka, która pasowałaby mi na konia to chyba niewykonalne. A, jeszcze żeby nie było 17,5 cala, bo się utopię. Tiaaaa... marzenia ściętej głowy jednym słowem.
Klami no takie siodła to niestety za granicą już.. no i z dopasowaniem fakt - również ciężko. Ale znajoma kupiła sobie dwa siodła marki antares ( ta sama półka cenowa co butet ) i używane, i jak szyte na konia.. coraz więcej ludzi sprowadza siodła do polski i tutaj sprzedają 🙂 trzeba czekać na okazję i mierzyć 🙂
Wiem wiem..... miałam nawet raz okazję kupić to 2Gs, ale kurka akurat kompletnie bez kasy byłam. Strasznie żałuję. 🙁
Bacik90 no ja to biore jedno z tańszych equipe bo mi najbardziej pasowało i nie czuje potrzeby kupować siodła za 15tyś ;p noo butet fajny widziałam jakaś babeczka za 12tyś sprzedaje używke , ale jak nówka brązowe na fb 🙂
My mamy model EK EVO. Zanim zdecydowaliśmy się na tę markę robiliśmy małe rozpoznanie wśród zawodników i większość użytkowników siodeł Equipe wypowiadała się pozytywnie, a są to osoby jeżdżące na poziomie ogólnopolskim/międzynarodowym. Zależało nam, żeby był karbonowy łęk ze względu na bardzo "wrażliwego plecowo" konia, który w końcu zaczyna odbudowywać mięśnie pleców i nie musi mieć co chwilę tychże pleców reperowanych.
aleqsandra Takie rzeczy tylko w erze 😉

Gillian Dlaczego nie? Jeżeli kogoś stać..

PS. Bardzo rzadko na wtórnym rynku trafić siodło skokowe z szerokim rozstawem  😵
Lepiej, żeby poduszki kolanowe były wypełnione pianką poliuretanową czy watą syntetyczną 🙂 ? Jaka jest różnica?
Watę da się uzupełniać, a piankę niekoniecznie.
poduszki kolanowe wypełniane są tylko piankami (różnymi w zależności od firmy) nie wypycha ich się watą czy to syntetyczną czy naturalną... w każdym razie ja nie znam dobrego siodła o innym rozwiązaniu.
no i ponawiam pytanie, jak się zmienia rozstawienie leków w karbonowej terlicy? bo wg mnie i mojej wiedzy, jeżeli jest ona całkowicie karbonowa, no to się zwyczajnie tego zrobić nie da, a na dodatek taka konstrukcja nie może pracować wzdłużnie, co czyni siodło niepracujące z grzbietem konia.
Niedoczytałam, że o poduszki kolanowe chodzi. 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się