Forum konie »

Siodło skokowe

Nie chodziło mi akurat o pluszewskiego Huberta ale o Daw-Maga  😉 A co to za siodełko masz?  😀 Ja sama w sumie nie wiem czy lepsze by było dla mnie z dużymi czy z mniejszymi... średnie byłyby najlepsze  🤣 A no i jeszcze jedna kwestia jak te wszystkie siodła usadzają? Bo w tych niektórych się przecież siedzi jak na kiblu więc które najlepsze?
Sarenka, o, wybacz, faktycznie mi się pomyliło 🙂 Pleszew ma siodło robione na podobę Huberta, o ile się nie mylę i tego nie polecam 😉 W samym dawmagowskim nie siedziałam. Siodło mam marki GFS model Fieldhouse. Siedzi mi się w nim naprawdę bardzo dobrze, nie usadza mnie w żaden dziwny sposób (no, moje paralityczne ruchy są tylko moje, nie przez siodło 😁 ). Wg mnie (i innych też, parę stron temu o tym było), GP usadza trochę fotelowo. Mnie usadzało delikatnie fotelowo, ale z kolei Zuzu (nie jestem pewna, czy to była ona) pisała, że ją usadzało bardzo fotelowo. W Mellinium siedzi mi się całkiem przyjaźnie, tylko to raczej siodło dla krótkonogich. Ja jestem dość wysoka (176cm) i kolano wystawało mi za poduszkę przy dobrze dopasowanych strzemionach. Prestige mnie nie usadzał w żaden sposób, ale te klocki to dla mnie porażka była, nie lubię takich dużych 😉
W takim razie sla mnie Millenium też odpada bo też mam ponad 170 cm wzrostu  🤣 Ja w GP nawet podobno wyglądałam 😀 Nie usadzało mnie jakoś gorzej ale osobiście wolałam w nim pracę ujeżdżeniową. Skoki też dało radę ale nie na jakieś wysokie bo mi wtedy przeszkadzało, zwłaszcza że koń był młody i jeszcze go dosć trzeba było pchać do przeszkody. Za to wszystkie elmenty z ujeżzenia robiło mi się wręcz cudownie. Strasznie wygodne pod tym względem.  Normalnie nie chciało mi się z niego wysiadać 😀. Dodam tylko że siodło było wręcz nowe bo kupione zaraz po koniu a kupione było nowe. Jeździłam w nim tylko ja i właścicielka. Jednak myślę że do rekreacji typowej jest jak najbardziej ok 🙂
W GP nie skakałam, więc się nie wypowiem 😉 Ach, no i polecam HBC, ale to raczej nie do 2tys. 😁 Siedziałam w dwóch modelach - monoflapie domiwa parę razy chwilkę i dwutybinkowym znajomej - obłęd! 😍 Mięciutkie i mimo, że to dwutybinkowe było za krótkie na moje nogi i za duży tyłek trochę do niego miałam, to siedziało mi się super! 😜
Ja ma tak w tym Henri de Rivel bynajmniej wydaje mi się że mam tyłek na niego za duży 😀 Widziałam kiedyś na re-volcie siodło tej firmy ale nowe kosztowało 1600 zł i to mi sie wydało dziwne i nawet o nie nie pytałam  😜 a to siodło co Ty mówiłaś to znlazłam tylko na e-bay'u :p A co myslicie o Prestige elastic? Czy 17" będzie dobre dla osoby która jeździ w 17,5?
i believe i can fly1,
Dzięki 🙂 jak coś to zaraz posprawdzam a jak nie to odpękam i już przeznaczę więcej na to siodło.
Sarenka, w sensie to moje GFS? Podobno angielskie, kupiłam z naszych ogłoszeń 😉
Sarenka nie będzie dobre bo ja mam 17.5 rozmiar a jeździłam w elasticu 17 i jest na mnie za małe niestety  🤔 więc lepiej kupić 18 bo rozmiarówka jest zaniżona trochę
nasicc myślę że za 4tyś już kupisz coś fajnego 🙂 za 3.5 to kupisz passiera ehninga co też jest bardzo fajne a co do innych siodeł no to nie widziałam na necie czegoś fajniejszego i w przyzwoitej cenie 😉
No to będę ryczeć  😕 moje marzenia legły w gruzach. A to jest na mnie ok czy za małe? Mi wydaje się za małe a jest to 17" Może dałabyś radę zmierzyć tamto siodło w centymetrach? Byłabym wdzięczna 😀
Hmm mi się też wydaje że jest za małe kolano Ci nie wystaje za siodło ? z prestige to jest tak że zależy który model no bynajmniej ja tak miałam że w jednym 17 drugim 18 ale np. w parisie i elasticu 18. Wiesz co ja nie mam już tych siodeł więc nie mam jak aktualnie zostałam bez siodła i zamawiam equipe i na dniach mają mi przysłać testa żebym mogła w nim jeździć dopóki moje nowe nie przyjdzie w marcu 🙂
Ogólnie to sprawa jest prosta: w mało którym siodle kolano mi nie wystaje lub nie jest na styk. Tutaj akurat m,i się tyle że mieści ale nie moge też zaszaleć żeby nie miał nie wiadomo jak wysuniętych tybinek do przodu bo kobyłce bedzie na łopatkę zachodziło. Jestem raczej długonoga także moze są jakie modele w któryc byłoby mi w miarę dobrze ale żeby koniowi za bardzo nie przeszkadzało?
Czyli jednym słowem potrzebujesz siodła z przedłużaną tybinką ja mam jakieś 176-177cm więc też mam długie nogi dlatego polecam Ci stubben Colombo/Siegfried lub Scandica to są takie siodła co nie będzie Ci wystawać i będzie pasować idealnie no i prestige paris no i elastic ale 18 jeśli już 🙂
Wg mnie samo siedzisko jest za małe.
A Colombo to nie ujeżdżeniówka przypadkiem? xD Tak mi coś świta ale popraw jak się mylę 😉 A Siegfrie jest miękki? Bo osobiście jeździłam tylko raz w stubbenie i to było coś innego. Wymodelowana między innymi dlatego chcę kupić nowe siodło. To jeszcze mi dordźcie czy 17,5 czy 18? Jeśli chodzi o kg to spokojnie jeszcze włażę w 17 lub 17,5 z tych tabelek bynajmniej tak wynika ale ja mam wielki tyłek.
Tak w ogóle Siegfried ma tylne klocki?
Jest takie i takie Colombo 🙂 siegfried ma tylko siedzisko twardawe reszta ok 🙂 jeśli chcesz kupić nowe siodło to kup sobie equipe expression jest idealne i możesz sobie wziąć je na raty i będziesz miała problem z siodłem z głowy na kilka ładnych dobrych lat 😉
Ile takie kosztuje? Nie mogę za bardzo zaszaleć bo na ten rok mam zamiar kupić hak do samochodu i go założyć a to oczywiscie musi mechanik za pieniądze zrobić, kupić jakąś klatkę i planuję drugiego konia bo moja kobyła źrebna teraz już 7 mies. i nie pojeżdże na praktycznie żadne zawody 🙁
Sprawdziłam-odpada. Niestety w tym roku muszę coś kupić i przejeździć jako tako a w następnym jak sprzedam żrebaka będe mogła pomysleć o czymś lepszym. więc macie jeszcze jakieś propozycje? Znalazłam Siegfried 17,5 z popręgiem, puśliskami i strzemionami za 1600
W takim razie weź na raty 🙂 jak weźmiesz na 3 lata to jakieś 200 pare zł. wyniesie na miesiąc i moim zdaniem to bardziej się opłaca z tego względu skoro planujesz drugiego konia to oni później Ci poprawią pod tego drugiego mają własne maszyny więc robią to w PL a nie wysyłają do Włoch expression kosztuje 6300zł i w standardzie masz klocki również z tyłu ja mam rozmiar 17.5 ma małe klocki ale jak wsiądziesz w nie to Cie trzyma i noga Ci ani drgnie 😉 na inne siodła nowe to nie mam pomysłu bo w wielu siodłach jeździłam i przymierzałam  🤔
Sęk w tym że chcę używane. Łatwiej mi się z nim rozstać. W dodatku ja jeszcze rosnę i za ten rok albo przytyję (oby nie) albo schudnę (jestem jak najbardziej za). W dodatku to siodło musieli by już moi rodzice wziąśc bo ja co jak co ale pełnoletnia jeszcze nie jestem 😉 No i nie chcę ani trochę ryzykować z siodłem którego nigdy na oczy nie widziałam 😀
To przecież przyjeżdżają i wymierzają Ci je i testujesz 😉 a co najlepsze equipe nie bierze kasy za przyjazd jak np. stubben 200zl czy coś..ja się nieźle roztyłam na zime no i po kontuzji mojego konia to nie jezdzilam z jakieś pół roku a mimo to dalej mam 17.5 więc myśle że będzie dobre czy przytyjesz czy też nie 🙂 i tybinka standardowa jest na mnie dobra nie trzeba jej przedłużać 🙂 zadzwoń dowiedz się co i jak do x-horse.com Sebastian Szeląg 🙂
Ja si tak łatwo nie przekonam 😀 Z retą wiem jaka będzie reakcja moich rodziców jak na siodło za jednak trochę kasy 😉 Będę szukać dalej 🙂 Szkoda tylko że nikt nic nie wie o tym King Starze bo mi się z wygladu podoba.
noo to poszukaj może coś znajdziesz 🙂 ja szukałam siodła z pół roku i nic..ciągle coś nie tak jak nie za drogie to za wąskie i tak się bujałam  🤔
A stubben Scandica jeździłaś? Albo ktś kto to czyta? :P Patrząc na zdjęcia też nie wyglada na bardzo twarde ale moge się mylić 🙂
Tak jeździłam 🙂 fajne siodło ale skóra jest kiepska bo to tzw.łosiek i obrzydliwie wygląda  🤔
nasicc ze stubbenów bardzo polecam model edelweiss nt w skórze deluxe - wspaniałe siodło, dokładnie takie miałam ale na konia mi nie pasowało.. 🙂 było nowe a już wygodne, a co dopiero jak by się rozjezdziło.. 🙂
Bacik90 mam na stajni i może wygodne, ale skóra delux jest taka tylko z nazwy.  Siodło po niecałych trzech latach wygląda dramatycznie, jak z resztą wszystkie nasze Stubbeny z "nowej generacji", bo stare Siegfiredy to się nawet nie źle trzymają.
Czy jest w Polsce przedstawiciel CWD?  👀
Orientuje sie ktoś gdzie warto szukać używek poza ogloszeniami revolty, fb, allegro i Aniołkiem w okolicy Warszawy? Szukam rozsądnej skokowki o szerokim łęku i niestety za male pieniądze, najlepiej siodlo za siodlo...
Aleqsandra ja właśnie takiej szukałam i nie znalazłam niestety a szukałam dosyć długo wiec powodzenia może Tobie się uda 🙂
a jakie masz siodło na wymianę?
deborah, takie jak w ogłoszeniach 😉 liczę się z ewentualną dopłatą za jakiś lepszy sprzęt, ale z kasą baaaardzo krucho...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się